menu
zoek

Nieuws Amsterdam

Amsterdamse politie start optreden tegen demonstratie Binnengasthuis

woensdag 8 mei 2024, 17:33 uur

De politie gaat over tot opheffen van de blokkades op en rond het Binnengasthuisterrein. Deze operatie vindt plaats op gezag van de burgemeester, op basis van de Wet Openbare Manifestaties ter voorkoming van verdere wanordelijkheden. De aanwijzing aan de demonstranten om de blokkades op te ruimen zijn niet opgevolgd, waardoor de demonstratie rond het Binnengasthuisterrein officieel is ontbonden.

Waar: Gaza Solidariteitkamp in Amsterdam

De UvA heeft inmiddels aangifte gedaan van lokaalvredebreuk, vernieling en dwang. Het openbaar ministerie buigt zich op dit moment over mogelijk optreden op basis van de aangifte. De driehoek van burgemeester, hoofdofficier en politiechef heeft grote zorgen over de vorm die het protest in en rond de UvA gebouwen heeft aangenomen. Demonstreren is een grondrecht, maar demonstranten die andermans eigendommen vernielen en de openbare ruimte blokkeren gaan een grens over en maken zich schuldig aan strafbaar gedrag. De driehoek kan en wil dat niet accepteren. De driehoek heeft informatie dat de deelnemers aan het protest niet alleen bestaan uit demonstrerende studenten, maar ook uit personen die niet verbonden zijn aan de universiteit en bewust de confrontatie willen zoeken met de politie. De politie zal zoals altijd gefaseerd optreden en roept demonstranten en omstanders voor ieders veiligheid op om de confrontatie te vermijden en aanwijzingen van de politie op te volgen. De veiligheid van bewoners is een prioriteit tijdens de ontruiming.


» Politie.nl

Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.36252 / 4.90702 Gaza Solidariteitkamp
Gaza Solidariteitkamp in Amsterdam


dinsdag 7 mei 2024, 23:27 uur
Amsterdam toneel van nieuwe demonstraties
Politie.nlIn Amsterdam hebben demonstranten gisteren 6 mei het universiteitsterrein op het Roeterseiland bezet. Op last van de burgemeester heeft de Mobiele Eenheid dat terrein ontruimd. Vandaag 7 mei zetten de demonstranten hun acties voort bij het Binnengasthuisterrein, waar ze de nacht willen doorbrengen.
De Amsterdamse driehoek treedt op dit moment niet op tegen de bezetting van het Binnengasthuisterrein, laat een woordvoerder van de politie weten. De UvA heeft geen aangifte gedaan van huisvredebreuk en de activisten ook niet gevorderd te vertrekken. De UvA heeft aangegeven tijd nodig te hebben voor overleg met de studenten en te kunnen de-escaleren. De politie heeft daarom op dit moment geen ‘titel’ om binnen te treden. Dit is een verschil met de situatie op het Roeterseiland op 6 mei waar wel is gevorderd door de UvA en ook aangifte is gedaan van erfvredebreuk. De driehoek vindt het niet verantwoord om op dit moment de verschillende barricades rond het terrein te ontruimen. De kans op escalatie en wanordelijkheden is groot en bij gebrek aan genoeg voorbereidingstijd en agenten levert dat een onveilige situatie op voor de politie, activisten en omstanders. Deze besluiten gelden alleen voor de komende nacht.’ Bij de ontruiming op het Roeterseiland zijn in totaal 169 arrestanten aangehouden. Twee van hen zitten nog vast voor openbare geweldpleging. Bij het protest hebben demonstranten geweld en vuurwerk tegen de politie gebruikt. Later op de avond hebben demonstranten stenen uit de grond gehaald, wat het protest een gewelddadig karakter gaf. Ook in Utrecht hebben demonstranten vandaag een terrein van de universiteit bezet.

» Politie.nl
dinsdag 7 mei 2024, 23:03 uur
Bezetting Binnengasthuisterrein
Politie.nlVerklaring namens de Amsterdamse driehoek:
‘De driehoek treedt op dit moment niet op tegen de bezetting van het Binnengasthuisterrein. De UvA heeft geen aangifte gedaan van huisvredebreuk en de activisten ook niet gevorderd te vertrekken. De UvA heeft aangegeven tijd nodig te hebben voor overleg met de studenten en te kunnen de-escaleren. De politie heeft daarom op dit moment geen titel om binnen te treden. Dit is een verschil met de situatie op maandag op het Roeterseiland waar wel is gevorderd door de UvA en ook aangifte is gedaan van erfvredebreuk. De driehoek vindt het niet verantwoord om op dit moment de verschillende barricades rond het terrein te ontruimen. De kans op escalatie en wanordelijkheden is groot en bij gebrek aan genoeg voorbereidingstijd en agenten levert dat een onveilige situatie op voor de politie, activisten en omstanders. Deze besluiten gelden alleen voor de komende nacht.’

» Politie.nl
donderdag 9 mei 2024, 18:11 uur
LIVE | Pro-Palestijnse demonstratie in Spuistraat lijkt voorbij
de TelegraafBij de pro-Palestijnse protesten op en in de buurt van het Binnengasthuisterrein in Amsterdam zijn sinds woensdag 36 relschoppers aangehouden, waarvan er nu nog 31 vastzitten. Vijf agenten raakten gewond bij het ontruimen van de demonstratie in de Amsterdamse binnenstad, meldt de politie donderdag.
» de Telegraaf
donderdag 9 mei 2024, 16:07 uur
Nog 31 Gazademonstranten vast in Amsterdam, enkelen komen voor rechter
NU.nl31 mensen die woensdag werden aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam zitten donderdag nog vast. Enkelen van hen moeten voor de rechter komen en blijven dus langer in voorarrest, zegt het Openbaar Ministerie.
» NU.nl
donderdag 9 mei 2024, 12:13 uur
Politici geschokt na Gazaprotesten, medewerkers UvA keren zich tegen bestuur
NU.nlPolitici hebben geschokt gereageerd op de pro-Palestijnse demonstraties die woensdag plaatsvonden in Amsterdam en Utrecht. Demonstranten wordt gevraagd te stoppen met het geweld. Medewerkers van de Universiteit van Amsterdam spreken zich vanwege het politiegeweld juist uit tegen het universiteitsbestuur.
» NU.nl
donderdag 9 mei 2024, 12:09 uur
Vijf agenten gewond en 36 mensen nog vast na UvA-bezetting
RTV N-HDe politie heeft 36 aanhoudingen verricht tijdens de ontruiming van het Binnengasthuisterrein en de daaropvolgende demonstratie op het Rokin in Amsterdam. Er zijn vijf agenten lichtgewond geraakt tijdens de actie. Eén van die agenten kreeg ammoniak in zijn ogen. Alle arrestanten zitten nog vast.
» RTV N-H
donderdag 9 mei 2024, 11:50 uur
Ravage na pro-Palestijnse protesten in Amsterdam, korpschef raamt schade op meer dan een ton
PZCIn delen van de Amsterdamse binnenstad zijn donderdagochtend nog duidelijk de gevolgen zichtbaar van het pro-Palestijnse protest dat daar dinsdag en woensdag plaatsvond. Op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) liggen stapels met stoeptegels en pallets. Ook zijn veel muren en ramen op het terrein bespoten met teksten als ‘All eyes on Rafah’ en ‘From the river to the sea’.
» PZC
donderdag 9 mei 2024, 11:35 uur
Politici veroordelen UvA-protesten: ’Relschoppers moeten de rekening krijgen’
de Telegraaf’Relschoppers’ die de afgelopen dagen bij Pro-Palestijnse-protesten op en rond de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben huisgehouden, moeten daarvoor ’de rekening en de bijbehorende straffen krijgen’. Dat schrijft demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yesilgöz, in een bericht op X. Bij de protesten werden van halve straten de stenen uit de grond getrokken en gebouwen beklad.
» de Telegraaf
donderdag 9 mei 2024, 11:14 uur
Pro-Palestijnse UvA-bezetting laat duidelijke sporen achter: straten vernield en gebouwen beklad
de TelegraafIn delen van de Amsterdamse binnenstad zijn donderdagochtend nog duidelijk de gevolgen zichtbaar van het pro-Palestijnse protest dat daar dinsdag en woensdag plaatsvond. Op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) liggen stapels met stoeptegels en pallets. Ook zijn veel muren en ramen op het terrein bespoten met teksten als „All eyes on Rafah” en „From the river to the sea.”
» de Telegraaf
donderdag 9 mei 2024, 10:38 uur
Geen aanhoudingen na pro-Palestijnse protesten in Utrecht, 36 in Amsterdam
NU.nlDe politie heeft woensdag tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in Utrecht geen aanhoudingen verricht. In Amsterdam zijn bij vergelijkbare betogingen 32 mensen aangehouden en 5 agenten gewond geraakt.
» NU.nl
donderdag 9 mei 2024, 06:13 uur
"Shame on you!": zo verliep de derde dag van de UvA-acties
RTV N-HHet UvA-gebouw op het Binnengasthuisterrein in Amsterdam dat demonstranten gisteren hebben bezet is gisteravond ontruimd en het terrein eromheen is leeg. 32 demonstranten zijn aangehouden. In tegenstelling tot dinsdagavond besloot de politie nu wél in te grijpen, nadat de UvA aangifte deed.
» RTV N-H
woensdag 8 mei 2024, 23:11 uur
Amsterdam likt wonden na grimmige Palestinademonstraties, actie Utrecht over
NU.nlDe rust is woensdagavond weergekeerd in Amsterdam na uit de hand gelopen Gazaprotesten. Pro-Palestijnse actievoerders werden hardhandig uit panden van de Universiteit van Amsterdam verjaagd, waarna een grimmige sfeer op het Rokin ontstond. Ook in Utrecht werd een nieuwe actie opgetuigd.
» NU.nl
woensdag 8 mei 2024, 19:26 uur
Zie hier ravage bij ontruiming pro-Palestijnse bezetting
de TelegraafDe politie Amsterdam maakt hardhandig een eind aan de pro-Palestijnse bezetting bij het Binnengasthuisterrein.
» de Telegraaf
woensdag 8 mei 2024, 18:59 uur
Politie grijpt in bij demonstratie UvA
Blik op NieuwsDe politie is woensdag aan het einde van de middag begonnen met het ontruimen van het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Dit werd vanaf dinsdag bezet door een grote groep demonstranten die pro-Palastina zijn. Zij willen dat de UvA openheid geeft over de banden met Israël.
» Blik op Nieuws
woensdag 8 mei 2024, 18:13 uur
Wie zijn de demonstranten bij de UvA en wat willen ze? 'Krachtig signaal afgeven'
NOSNa twee dagen van demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam sluiten zich steeds meer organisaties en sympathisanten van buiten de universiteit aan. De organisatie achter het protest is blij met die steun, maar benadrukt dat het "primair en volledig" is georganiseerd door studenten en docenten.
» NOS
woensdag 8 mei 2024, 17:56 uur
Eerste beelden: ME grijpt in op UvA-terrein
de TelegraafDe politie gaat over tot het opheffen van de blokkades op het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Dat gebeurt op gezag van burgemeester Femke Halsema, laat de politie weten. ME'ers breken door de barricades heen.
» de Telegraaf
woensdag 8 mei 2024, 17:29 uur
ME grijpt in bij pro-Palestijns betoging Universiteit van Amsterdam
NOSDe politie in Amsterdam is bezig met het beëindigen van de pro-Palestijnse protesten bij gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het Binnengasthuisterrein in het centrum van de stad wordt sinds gisteren door demonstranten bezet. Op de Oudezijds Voorburgwal en de Grimburgwal er vlakbij zijn barricades opgeworpen, waardoor ook andere gebouwen van de universiteit niet te gebruiken zijn.
» NOS
woensdag 8 mei 2024, 17:08 uur
Teruglezen: zo verliepen de demonstraties op de campus van de UvA en het Rokin
RTV N-HDe bezetting van delen van de campus van de Universiteit van Amsterdam gingen vandaag de derde dag in. Diverse gesprekken tussen de Universiteit en demonstranten hebben woensdag niets opgeleverd. Nadat het Binnengasthuisterrein ontruimd was, trokken demonstranten richting het Rokin. Ook daar greep de ME in.
» RTV N-H
woensdag 8 mei 2024, 17:07 uur
Ravage bij gewelddadige ontruiming UvA-terrein, demonstranten slaags met politie bij blokkade Rokin
BN DeStemDe politie en Mobiele Eenheid hebben met harde hand het terrein en de bezette panden van de Universiteit van Amsterdam ontruimd. Alle studenten zijn inmiddels afgevoerd, van wie sommigen gewond raakten. Ook de omliggende straten, waar honderden sympathisanten stonden, zijn leeggeveegd.
» BN DeStem
woensdag 8 mei 2024, 17:07 uur
Na ontruiming UvA-terrein grijpt ME nu hard in bij blokkade Rokin: ‘Betogers gooien ammoniak’
Brabants DagbladDe Mobiele Eenheid grijpt in bij een blokkade van pro-Palestina-activisten op het Rokin in Amsterdam. Nadat demonstranten de politie bekogelden met voorwerpen en agenten met de wapenstok moesten optreden, voert de ME nu charges uit. De betogers waren naar het Rokin getrokken, nadat eerder woensdagavond met harde hand het terrein en de bezette panden van de Universiteit van Amsterdam waren ontruimd.
» Brabants Dagblad
woensdag 8 mei 2024, 17:07 uur
Na ontruiming UvA-terrein grijpt ME nu hard in bij blokkade Rokin: ‘Betogers gooien ammoniak’
de StentorDe Mobiele Eenheid grijpt in bij een blokkade van pro-Palestina-activisten op het Rokin in Amsterdam. Nadat demonstranten de politie bekogelden met voorwerpen en agenten met de wapenstok moesten optreden, voert de ME nu charges uit. De betogers waren naar het Rokin getrokken, nadat eerder woensdagavond met harde hand het terrein en de bezette panden van de Universiteit van Amsterdam waren ontruimd.
» de Stentor
woensdag 8 mei 2024, 17:07 uur
Na ontruiming UvA-terrein grijpt ME nu hard in bij blokkade Rokin: ‘Betogers gooien ammoniak’
PZCDe Mobiele Eenheid grijpt in bij een blokkade van pro-Palestina-activisten op het Rokin in Amsterdam. Nadat demonstranten de politie bekogelden met voorwerpen en agenten met de wapenstok moesten optreden, voert de ME nu charges uit. De betogers waren naar het Rokin getrokken, nadat eerder woensdagavond met harde hand het terrein en de bezette panden van de Universiteit van Amsterdam waren ontruimd.
» PZC
woensdag 8 mei 2024, 17:07 uur
Na ontruiming UvA-terrein greep ME hard in bij blokkade Rokin, 32 mensen aangehouden
de GelderlanderEen deel van de pro-Palestinabetogers die woensdagavond na charges van de ME werden weggejaagd van het Rokin in Amsterdam, is neergestreken op het Rembrandtplein. Maar het lijkt erop dat er ook een deel naar huis is gegaan. 32 mensen zijn er in totaal aangehouden.
» de Gelderlander
woensdag 8 mei 2024, 16:33 uur
Zo mengt beruchte groep zich in UvA-bezetting
de TelegraafSinds maandag zijn er op en rondom de Universiteit van Amsterdam pro-Palestijnse demonstraties aan de gang. Onder de demonstranten zijn studenten en docenten, maar ook georganiseerde groepen maken deel uit van de betogers, vertelt verslaggever Silvan Schoonhoven.
» de Telegraaf
woensdag 8 mei 2024, 16:32 uur
‘Pro-Palestijnse vredesactivisten zijn zelf doordrongen van pure haat’
de TelegraafIn Amsterdam, Utrecht en Delft gaan studenten deze week de barricade op om te strijden voor Palestina. Verslaggever Marcel Vink nam een kijkje bij de universiteiten en trof een bont gezelschap aan. Wie zijn er verbonden aan deze demonstraties? En Songfestivalverslaggever Richard van de Crommert blikt vanuit Malmö terug op de eerste halve finale en vooruit op het optreden van Joost Klein.
» de Telegraaf
woensdag 8 mei 2024, 15:07 uur
Gesprekken tussen demonstranten en bestuur UvA leveren nog weinig op
RTV N-HHet overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd. Dat zegt rector magnificus van de UvA Peter-Paul Verbeek tegen AT5. Volgens Verbeek heeft het bestuur ruim een uur gepraat met de actievoerders en gaan de gesprekken om 16.00 uur verder.
» RTV N-H
woensdag 8 mei 2024, 13:38 uur
Geweldsclub Samidoun betrokken bij UvA-protesten
de TelegraafSamidoun, de in Duitsland verboden groep die de moord- en verkrachtingspartij van 7 oktober bejubelde, is betrokken bij de pro-Palestijnse protesten op de UvA in Amsterdam.
» de Telegraaf
woensdag 8 mei 2024, 11:55 uur
Vanavond op tv: Protest op universiteiten • Inwoners Hong Kong emigreren • Opslag kernafval
NOSProtest op Nederlandse universiteiten Pro-Palestijnse demonstranten bezetten sinds gisteren universiteitsgebouwen aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Het college van bestuur van de UvA is met een vertegenwoordiging van de demonstranten in gesprek. Onder de groep protesteerders zijn ook docenten.
» NOS
woensdag 8 mei 2024, 10:21 uur
Gesprek tussen bestuur UvA en bezetters opgeschort, vanmiddag nieuw overleg
NOSDe gesprekken over de beëindiging van het pro-Palestijnse protest op de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben nog niet tot een oplossing geleid. Een onderhandelingsteam van vijf studenten en drie docenten sprak vanochtend anderhalf uur met een afvaardiging van het college van bestuur. Eind van de middag wordt verder gepraat, zegt student Carlos van Eck, die in het team zit.
» NOS
woensdag 8 mei 2024, 06:34 uur
Protest op Amsterdams universiteitsterrein gaat door: zo verliep de tweede dag
RTV N-HZo'n duizend pro-Palestinademonstranten hebben gisteravond opnieuw een terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. De betogers begonnen hun protest 's middags weer op het Roeterseiland, maar trokken vervolgens naar het Binnengasthuisterrein waar ze een UvA-gebouw hebben bezet en de weg naar de ingang hebben gebarricadeerd. Daar bleef het de rest van de nacht rustig.
» RTV N-H
dinsdag 7 mei 2024, 23:22 uur
Politie grijpt vannacht niet in bij bezetting Binnengasthuisterrein in Amsterdam
RTV N-HEr zal vannacht niet worden ingegrepen bij de bezetting van een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door pro-Palestina demonstranten in Amsterdam, meldt de politie zojuist. De UvA heeft geen aangifte gedaan van huisvredebreuk en de activisten ook niet gevorderd te vertrekken. Daarom ziet de politie geen reden om nu op te treden.
» RTV N-H
dinsdag 7 mei 2024, 21:10 uur
Pro-Palestina demonstranten richten veel schade aan in Amsterdam
de TelegraafPro-Palestina demonstranten bouwen meerdere barricades bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) in het centrum van Amsterdam. Het gaat om een complex bij de Oudemanhuispoort.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 20:34 uur
Pro-Palestijnse demonstranten bouwen barricade bij pand UvA
NU.nlPro-Palestijnse demonstranten bouwen dinsdagavond meerdere barricades bij een pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het gaat om een complex bij het Binnengasthuisterrein. De barricades zijn een vervolg op het protest van onder meer studenten van de universiteit.
» NU.nl
dinsdag 7 mei 2024, 19:15 uur
Demonstranten bezetten Binnengasthuisterrein
HardnieuwsAMSTERDAM - Dinsdagavond 7 mei werd opnieuw een pro-Palestinademonstratie gehouden aan de Nieuwe Achtergracht in Amsterdam.
» Hardnieuws
dinsdag 7 mei 2024, 18:27 uur
Politieagent haalt uit naar spugende demonstrant
de TelegraafTijdens de demonstratie dinsdagmiddag bij de Universiteit van Amsterdam ging het er heftig aan toe. De politie slaat een agressieve demonstrant van zich af.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 18:16 uur
Politie grijpt in bij pro-Palestijns protest in Amsterdam, ook elders demonstraties
NU.nlDe mobiele eenheid (ME) heeft dinsdag met de wapenstok ingegrepen tegen enkele pro-Palestijnse betogers op de Universiteit van Amsterdam (UvA). Dat gebeurde toen de groep een ME-linie probeerde te passeren. Op de Roeterseilandcampus hebben zich dinsdagmiddag ruim duizend demonstranten verzameld.
» NU.nl
dinsdag 7 mei 2024, 18:09 uur
Gelders politicus gearresteerd bij demonstratie pro-Palestijnse betogers op campus UVA in Amsterdam
de GelderlanderGelders GroenLinks-Statenlid Paul Smits uit Ede is een van de 140 pro-Palestijnse betogers die in de nacht van maandag op dinsdag tijdens de demonstratie bij de universiteit van Amsterdam zijn gearresteerd.
» de Gelderlander
dinsdag 7 mei 2024, 17:36 uur
LIVE | Politie zal voorlopig niet optreden tegen pro-Palestijnse betogers UvA
de TelegraafDaags na de uit de hand gelopen pro-Palestijnse bezetting van de Universiteit van Amsterdam is er dinsdag opnieuw een demonstratie. Ditmaal moeten het bestuur van de UvA en de politie het flink ontgelden. Volg de ontwikkelingen hier live.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 17:05 uur
UvA-studenten verklaren zichzelf tot Palestijns front: politie moet het flink ontgelden
de TelegraafDe dag na de ontruiming van het tentenkamp op de Universiteit van Amsterdam, kwamen studenten en docenten samen voor een nieuw protest. Daarin moet de politie het flink ontgelden.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 16:53 uur
Opnieuw pro-Palestijnse demonstratie bij Universiteit van Amsterdam
NOSIn Amsterdam is opnieuw een pro-Palestijnse demonstratie aan de gang. Die begon vanmiddag bij de universiteitscampus op het Roeterseiland, waar vannacht een demonstratie door de politie werd beëindigd.
» NOS
dinsdag 7 mei 2024, 16:00 uur
Lees terug: politie treedt niet op, demonstranten bereiden zich voor op lange zit
RTV N-HMeer dan duizend pro-Palestina demonstranten hebben vanavond opnieuw een deel van de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. De demonstratie begon op het Roeterseiland, maar werd vervolgens verplaatst naar het Binnengasthuisterrein, waar barricades zijn opgeworpen. Lees in dit liveblog terug hoe dat is gegaan.
» RTV N-H
dinsdag 7 mei 2024, 13:17 uur
Demonstratie UvA verplaatst zich, politie slaat in op demonstranten
PZCMeer dan duizend demonstranten verzamelden zich dinsdagmiddag rond 16.00 uur bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) om hun steun te betuigen aan de pro-Palestijnse studenten die daar een dag eerder een protestkamp opzetten en door de politie werden verwijderd. Daarna verplaatste de demonstratie zich en ontstonden vechtpartijtjes tussen agenten en demonstranten.
» PZC
dinsdag 7 mei 2024, 13:17 uur
Meer dan duizend demonstranten bij UvA-campus Roeterseiland: ‘Free Palestine, boycot Israël’
BN DeStemMeer dan duizend demonstranten hebben zich dinsdagmiddag verzameld bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) om hun steun te betuigen aan de pro-Palestijnse studenten die daar een dag eerder een protestkamp opzetten en door de politie werden verwijderd. Onder de demonstranten zijn tientallen docenten en medewerkers van de universiteit alsook vele studenten.
» BN DeStem
dinsdag 7 mei 2024, 12:59 uur
Na rellen UvA: ‘Dit waren niet alleen studenten’
de TelegraafHet is de ochtend na een onstuimige nacht, waarbij de politie een eind maakte aan de pro-Palestijnse bezetting van de Universiteit van Amsterdam. Van de 140 opgepakte betogers zijn de meeste weer vrijgelaten, nog een enkeling zit nog vast. En dit waren niet alleen studenten, vertelt verslaggever Marcel Vink.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 12:48 uur
LIVE | Nieuwe demonstratie aangekondigd bij UvA-complex Roeterseiland
de TelegraafDe politie Amsterdam heeft in de nacht van maandag op dinsdag hardhandig een einde gemaakt aan de pro-Palestijnse bezetting van de Universiteit van Amsterdam. Agenten werden bekogeld met vuurwerk en andere voorwerpen. 140 studenten werden aangehouden op de Roeterseilandcampus, vier van hen zitten dinsdagochtend nog vast.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 11:50 uur
Docenten zijn 'woedend' en organiseren nieuwe demonstratie op UvA-campus
RTV N-HStudenten en docenten hebben voor vanmiddag een nieuwe demonstratie aangekondigd bij het Roeterseiland, een van de campussen van de Universiteit van Amsterdam. De docenten willen volgens een bericht dat in appgroepen rondgaat hun onvrede uiten over het UvA-bestuur en eisen hun vertrek.
» RTV N-H
dinsdag 7 mei 2024, 10:24 uur
4 van ruim 125 mensen die werden gearresteerd bij Gazaprotest UvA nog vast
NU.nl4 van de ruim 125 demonstranten die afgelopen nacht op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn gearresteerd, zitten nog vast. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van AT5.
» NU.nl
dinsdag 7 mei 2024, 10:10 uur
Pro-Palestijnse betogers namen laptops mee naar bezette campus: ’Lekker om te kunnen netflixen’
de TelegraafTranen en woede bij de campus van het Roeterseiland. Nadat de politie in de nacht van maandag op dinsdag resoluut een einde had gemaakt aan de pro-Palestijnse bezetting van de Universiteit van Amsterdam, willen activisten hun spulletjes van het tentenkampje halen. Dat lukt sommigen niet, waarna ze verbijsterd achterblijven.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 09:58 uur
Puinruimen na onrustige nacht pro-Palestina Protest
de TelegraafDe politie is dinsdagochtend begonnen met puinruimen bij de Universiteit van Amsterdam. Het was in de nacht van maandag op dinsdag erg onrustig vanwege een Pro-Palestina protest.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 09:15 uur
LIVE | Advocaat: UvA-betogers zijn onrechtmatig opgepakt
de TelegraafDe politie Amsterdam heeft in de nacht van maandag op dinsdag hardhandig een einde gemaakt aan de pro-Palestijnse bezetting van de Universiteit van Amsterdam. 125 studenten werden aangehouden op de Roeterseilandcampus. Agenten werden bekogeld met vuurwerk en andere voorwerpen.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 07:02 uur
Beelden: ME ontruimt protestkamp UvA
de TelegraafDe politie heeft vannacht 125 mensen van het protestkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam gearresteerd en weggevoerd. Daarmee is de bezetting door pro-Palestijnse demonstranten afgelopen.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 06:30 uur
UvA geeft openheid over banden met Israëlische instellingen
de TelegraafDe Universiteit van Amsterdam heeft bekendgemaakt welke samenwerkingen ze heeft met Israëlische instituten. Dat was een van de eisen van de demonstranten die de Roeterseilandcampus bezetten, tot de politie het protestkamp dinsdagochtend ontruimde.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 05:43 uur
Politie pakt 125 mensen op bij ontruiming Gaza-protest bij Universiteit van Amsterdam
NU.nlDe politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een illegaal protest op het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) beëindigd. Mensen demonstreerden daar sinds maandagmiddag wegens de oorlog op de Gazastrook. Er zijn zo'n 125 personen aangehouden en weggevoerd.
» NU.nl
dinsdag 7 mei 2024, 05:28 uur
Ravage na nachtelijke ontruiming pro-Palestijnse campus UvA
de TelegraafDe politie Amsterdam heeft hardhandig een eind gemaakt aan de pro-Palestijnse bezetting van de Universiteit van Amsterdam. Agenten werden bekogeld met vuurwerk en andere voorwerpen. Studenten hadden zich verschanst achter stapels pallets.
» de Telegraaf
dinsdag 7 mei 2024, 04:15 uur
Aanhouding pro-Palestijnse demonstranten bij protestkamp UvA zou ‘onrechtmatig’ zijn
de GelderlanderDe politie heeft het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandagnacht ontruimd. Ruim honderd pro-Palestijnse demonstranten werden opgepakt, van wie er vier nog vastzitten.
» de Gelderlander
dinsdag 7 mei 2024, 04:15 uur
Aanhouding pro-Palestijnse demonstranten bij protestkamp UvA zou ‘onrechtmatig’ zijn
BN DeStemDe politie heeft het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandagnacht ontruimd. 140 pro-Palestijnse demonstranten werden opgepakt, van wie er vier nog vastzitten.
» BN DeStem
dinsdag 7 mei 2024, 04:15 uur
Aanhouding pro-Palestijnse demonstranten bij protestkamp UvA zou ‘onrechtmatig’ zijn
Brabants DagbladDe politie heeft het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandagnacht ontruimd. Ruim honderd pro-Palestijnse demonstranten werden opgepakt, van wie er vier nog vastzitten.
» Brabants Dagblad
dinsdag 7 mei 2024, 04:15 uur
Aanhouding pro-Palestijnse demonstranten bij protestkamp UvA zou ‘onrechtmatig’ zijn
PZCDe politie heeft het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) maandagnacht ontruimd. 140 pro-Palestijnse demonstranten werden opgepakt, van wie er vier nog vastzitten.
» PZC
dinsdag 7 mei 2024, 02:55 uur
Politie gaat over tot ontruiming protestkamp UvA, onbekend aantal demonstranten opgepakt
PZCDe politie is begonnen met de ontruiming van het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse demonstranten zetten daar maandag een tentenkamp op om te protesteren tegen de samenwerking met Israël, vanwege de oorlog in Gaza. Eerder op de avond braken er opstootjes uit.
» PZC
maandag 6 mei 2024, 23:31 uur
Politie beëindigt demonstratie pro-Palestijnse betogers op campus UvA
NOSDe politie in Amsterdam heeft een demonstratie van pro-Palestijnse betogers op de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) beëindigd. Daarbij zijn 140 mensen aangehouden, van wie er nu nog vier vastzitten.
» NOS
maandag 6 mei 2024, 22:34 uur
Pro-Palestina protest vat vlam: vuurwerk en fakkels gegooid
de TelegraafBij een pro-Palestina protest bij de Universiteit van Amsterdam is het maandagavond onrustig. De vlam sloeg in de pan nadat een Israelische vlag werd getoond. Sinds maandagmiddag protesteren studenten bij de universiteit, ze eisen dat de universiteit de banden met Israël verbreekt.
» de Telegraaf
maandag 6 mei 2024, 22:11 uur
Groep mannen zoekt confrontatie met pro-Palestijnse demonstranten bij UvA
NU.nlEen groep van ongeveer tien mannen heeft maandagavond de confrontatie gezocht met demonstranten van het pro-Palestijnse protest op de Universiteit van Amsterdam (UvA). De mannen sloegen demonstranten en gooiden met fakkels en vuurwerk.
» NU.nl
maandag 6 mei 2024, 21:29 uur
Politie roept op om weg te blijven van pro-Palestijns protest bij Universiteit van Amsterdam
de TelegraafDe politie Amsterdam roept studenten op de bezetting van het Roeterseiland op de campus van de Universiteit van Amsterdam te beëindigen. De dienst stelt ook vast dat, nadat er maandagavond al de nodige onrust ontstond, de locatie ’een aanzuigende werking heeft’. „Wij roepen iedereen op om weg te blijven van Roeterseiland.” Daarna wordt mogelijk overgegaan tot ontruiming.
» de Telegraaf
maandag 6 mei 2024, 21:23 uur
Bezetting Universiteit van Amsterdam: politie roept op om weg te blijven
BN DeStemPro-Palestijnse demonstranten hebben een tentenkamp opgezet op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam om te protesteren tegen de samenwerking met Israël, vanwege de oorlog in Gaza. De politie roept op om weg te blijven. Eerder vanavond braken er opstootjes uit.
» BN DeStem
maandag 6 mei 2024, 21:23 uur
Bezetting Universiteit van Amsterdam: politie roept op om weg te blijven
Brabants DagbladPro-Palestijnse demonstranten hebben een tentenkamp opgezet op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam om te protesteren tegen de samenwerking met Israël, vanwege de oorlog in Gaza. De politie roept op om weg te blijven. Eerder vanavond braken er opstootjes uit.
» Brabants Dagblad
maandag 6 mei 2024, 18:06 uur
Honderden pro-Palestijnse demonstranten bij tentenkamp Universiteit van Amsterdam
RTV N-HPro-Palestijnse studenten zetten vandaag hun tenten neer op het Roeterseilandcomplex van de UvA. Ze blokkeerden de bruggen en maakten hun punt via spandoeken, liederen en vlaggen. Ze eisen dat de UvA de economische en academische samenwerkingen met Israël stopt.  
» RTV N-H
maandag 6 mei 2024, 14:20 uur
Studenten in tenten op grasveld bij UvA
HardnieuwsAMSTERDAM - Maandag 6 mei heeft een groep studenten een aantal tenten opgezet op het UvA terrein aan de Nieuwe Achtergracht in Amsterdam.
» Hardnieuws
maandag 6 mei 2024, 13:31 uur
Studenten in tenten op grasveld bij UvA op Roeterseiland: "Gaza Solidariteitskamp"
RTV N-HEen groep studenten heeft op een grasveld bij het Roeterseiland, een van de locaties van de Universiteit van Amsterdam, een aantal tenten opgezet. De studenten hebben dit gedaan om de UvA en de VU op te roepen om de economische en academische samenwerkingen met Israël te stoppen. De camping noemen ze het Gaza Solidariteitkamp.
» RTV N-H
maandag 6 mei 2024, 13:10 uur
Pro-Palestijnse studenten bouwen tentenkamp bij Universiteit van Amsterdam: ’Viva intifada’
de TelegraafOngeveer tweehonderd pro-Palestijnse studenten hebben een tentenkamp gebouwd op de Roeterseilandcampus in Amsterda, het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Ze eisen dat de Amsterdamse universiteiten banden verbreken met Israël.
» de Telegraaf
zondag 5 mei 2024, 18:50 uur
Flevoland - Deel kinderdagverblijven heeft zaken niet op orde, blijkt uit inspectierapporten
Omroep FlevolandOnhygiënische situaties, inzet van onjuiste beroepskrachten, een veiligheids- en gezondheidsbeleid dat niet voldoet en onvoldoende pedagogische coaching: kinderdagverblijven in Flevoland hebben niet alle zaken op orde. Dat blijkt uit een analyse van bijna 300 inspectierapporten van GGD Flevoland door vier masterstudenten van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).
» Omroep Flevoland



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Hardnieuws
Foto: Hardnieuws
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: RTV N-H
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: NOS
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV N-H
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: Brabants Dagblad

Meer nieuws uit Amsterdam

18 mei 19:25Massale politie-inzet bij optreden Jerusalem Quartet in Concertgebouw Amsterdam
18 mei 12:46Hinderen van journalisten bij verslag doen van demonstratie? Daar trekken we de grens
17 mei 17:02Tien arrestaties voor grootschalige hypotheekfraude in regio Amsterdam
17 mei 15:49Man die verdacht wordt van vernielingen UvA is Palestijnse asielzoeker
17 mei 11:28Zeven verdachten UvA-protesten volgende week voor rechter
16 mei 20:40Optreden Israëlisch strijkkwartet in Concertgebouw gaat toch door
15 mei 20:04Erasmus Universiteit sluit deuren voor pro-Palestijns studentenprotest: ’Wát een laffe houding’
15 mei 19:34Pride Amsterdam krijgt uitbreiding: van twee weken naar een maand
15 mei 11:03Onderzoek naar Statenlid (GroenLinks) na arrestatie bij studentenprotest in Amsterdam
14 mei 21:14Tot nu toe één aanhouding voor demonstratie UvA-campus op maandag
14 mei 18:16ME-optreden UvA houdt actievoerders niet tegen: 'Door tot aan eisen is voldaan'
14 mei 14:0921-jarige Rotterdammer verdacht van criminele uitbuiting van minderjarigen
13 mei 22:01UvA legt onderwijs twee dagen stil: veiligheid niet te garanderen
13 mei 19:28Tot drie jaar gevangenisstraf voor ontvoering 15-jarige jongen in De Pijp
13 mei 16:18Straffen tot drie jaar voor ontvoering 15-jarige jongen
13 mei 14:51Vader van Insiya krijgt in hoger beroep 8,5 jaar cel voor rol bij haar ontvoering
13 mei 12:46Herdenkingskransen 4 mei vernield in Amsterdam Nieuw-West
13 mei 11:50Jarenlange celstraffen voor witwassen tientallen miljoenen euro’s
13 mei 08:53Welke rol speelt de ePlan-evaluatie in de ervaring van de burger?
11 mei 18:24Onrust na afloop van pro-Palestijnse mars in Amsterdam, zeven aanhoudingen
RSS.