menu
zoek

Nieuws Alphen aan den Rijn

Politie richt fonds op voor afwikkeling schadeclaims ‘Alphen’

zaterdag 29 februari 2020, 07:00 uur

De politie richt een fonds op voor de afwikkeling van schadeclaims als gevolg van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Het fonds moet zorgen voor een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige behandeling van de claims.

Het fonds staat onder voorzitterschap van Ruud Vreeman, voormalig Kamerlid en ex-burgemeester van Zaanstad, Groningen en Tilburg. Verder bestaat het bestuur uit twee letselschadeadvocaten. Om de onafhankelijkheid van het fonds te waarborgen, heeft geen van de bestuursleden momenteel een professionele relatie met de politie. Ook zijn zij op geen enkele manier betrokken bij het schietincident in Alphen aan den Rijn.

Beoordelen
Het fonds gaat zelfstandig claims bestuderen en beoordelen van ruim honderd mensen of ondernemingen die bij het schietincident betrokken raakten. Zij verloren een naaste, liepen zelf letsel op of ondervonden materiële of financiële schade. Omdat de politie niet alle beschikbare informatie meewoog bij de beslissing om schutter Tristan van der V. in 2008 een vuurwapenvergunning te verlenen, stelden de slachtoffers de politie aansprakelijk voor de geleden schade. De Hoge Raad bepaalde op 20 september 2019 dat de politie aansprakelijk en schadeplichtig is voor de schade die Van der V. met het vuurwapengebruik heeft veroorzaakt. Deze uitspraak betekende het einde van een lang juridisch traject. Tijdens dit traject heeft de politie altijd oog gehad voor het leed van de slachtoffers. Maar de omvang en verstrekkende gevolgen van de gevraagde schadevergoeding maakten een eindoordeel van de hoogste rechterlijke instantie in ons land voor het korps noodzakelijk.

Geduld
Na de uitspraak van de Hoge Raad besloot korpschef Erik Akerboom tot oprichting van een fonds om de schadeclaims af te handelen. Onder meer het uitwerken van het plan, besluitvormingsprocedures en de zoektocht naar geschikte bestuursleden namen enkele maanden tijd in beslag. Zodra de minister van Justitie en Veiligheid hiervoor goedkeuring geeft, wordt het fonds formeel opgericht. De politie begrijpt dat dit proces voor betrokkenen lang duurt en dat het korps opnieuw een beroep doet op hun geduld. In aanloop naar de oprichting van het fonds is de schaderegeling opgestart en zijn buitengerechtelijke kosten aan de belangenbehartigers en voorschotten aan slachtoffers betaald. Het fonds zal zorg dragen voor de verdere afwikkeling van de schadeclaims. Slachtoffers die zich bij de politie hebben gemeld, worden over dit proces door het bestuur van het fonds geïnformeerd.

Telefoonnummer
Mensen die zich nog niet bij de politie hebben gemeld, maar vanwege hun betrokkenheid bij het incident wel aanspraak willen maken op een schadevergoeding, kunnen zich alsnog melden. Dat kan via expertisebureau Andriessen Expertise via mailadres: schade@slachtoffersalphen.nl of telefoonnummer 088-8885666.

Verwerking
De politie realiseert zich terdege dat geen enkele financiële vergoeding opweegt tegen het leed dat de slachtoffers hebben ervaren. Maar het korps hoopt dat een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige afwikkeling van de schade bijdraagt aan de verdere verwerking ervan.

Organisatie in Alphen aan den Rijn

» Politie.nl


Kaart nieuws Alphen aan den Rijn. Locatie nieuws: 52.13263 / 5.29127


zaterdag 29 februari 2020, 12:31 uur
Politie richt fonds op voor schadeclaims schietpartij Alphen aan den Rijn
NU.nlDe politie heeft een schadefonds opgericht om alle schadeclaims van betrokkenen bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn af te handelen. Ruim honderd mensen of ondernemingen hebben een claim ingediend bij de politie, die in september vorig jaar door de Hoge Raad aansprakelijk en schadeplichtig werd gesteld voor de schade die schutter Tristan van der Vlis in 2011 in winkelcentrum De Ridderhof aanrichtte.
» NU.nl
zaterdag 29 februari 2020, 10:43 uur
Politie komt met fonds voor afwikkeling schadeclaims aanslag Alphen
NOSDe politie richt een fonds op voor de afwikkeling van schadeclaims als gevolg van de aanslag in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Daar schoot Tristan van der Vlis op 9 april 2011 zes mensen dood. Zestien anderen raakten gewond. Daarna doodde hij zichzelf.
» NOS
zaterdag 29 februari 2020, 10:21 uur
Politie richt fonds op voor schadeclaims schietpartij Alphen aan den Rijn
Blik op NieuwsVoor de afwikkeling van schadeclaims als gevolg van het schietincident in winkelcentrum De Ridderhof op zaterdag 9 april 2011 in Alphen aan den Rijn richt de politie een speciaal fonds op. 'Het fonds moet zorgen voor een eenduidige, voortvarende en zorgvuldige behandeling van de claims', zo laat de politie zaterdag weten.
» Blik op Nieuws
zaterdag 29 februari 2020, 08:05 uur
Politie richt fonds op voor afwikkeling schadeclaims schietpartij Alphen aan den Rijn
Omroep WestDe politie richt een fonds op voor de afwikkeling van schadeclaims als gevolg van het schietincident in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Dat moet zorgen voor een 'eenduidige, voortvarende en zorgvuldige' behandeling van de claims, meldt de politie. Op 9 april 2011 schoot de 24-jarige Alphenaar Tristan van der Vlis in het winkelcentrum zes mensen dood, tientallen anderen raakten gewond.
» Omroep WestFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep West
Foto: Politie.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS

Meer nieuws uit Alphen aan den Rijn

1 juni 13:15Voordeur opgeblazen: ‘Stond tien minuten te trillen’
31 mei 08:22Hartverwarmend moment in gevangenis gefilmd
18 april 11:55Tieners bedreigen vrouw in scootmobiel (72) met boksbeugel en beroven haar
15 april 23:03Video | Passen en meten: enorm jacht vaart door Alphen aan den Rijn
3 april 17:0010 jaar na het bloedbad in het winkelcentrum: wat dreef schutter Tristan van der Vlis?
3 april 16:07Huisarts over dubbele dosis AstraZeneca: 'Patiënten waren niet blij, maar gelukkig veel begrip'
3 februari 15:34Maand cel voor opruiing Alphen aan den Rijn
2 februari 21:50Katten in Amsterdam en Alphen aan den Rijn worden verplicht gechipt
8 januari 16:27Celstraf en tbs met dwangverpleging voor poging doodslag op gevangenbewaarder
6 januari 13:35Dodelijk slachtoffer van ongeluk met Apeldoornse automobilist is 21-jarige man uit Alphen
5 januari 18:57Slachtoffer vuurwerkbom Alphen aan den Rijn mist deel van zijn arm
4 januari 17:14Getuige ontploffing Alphen doet verhaal: 'Ik weet niet of hij zijn hand nog heeft'
31 december 17:40Vuurwerkbom ontploft in woning, bewoner gewond
21 december 18:19Verdachte stak cipier omdat hij 'roddelend' afdelingshoofd wilde spreken, OM eist celstraf
17 december 11:19Grote zorgen om vermiste Luna-Sage uit Alphen aan den Rijn
15 december 12:15Jumbo in Alphen aan den Rijn krijgt waarschuwing om camera met gezichtsherkenning
28 oktober 14:49Getuigen gezocht van bedreiging
26 oktober 15:12Buschauffeur bedreigd met vuurwapen bij conflict om wegversmalling
30 september 13:50OM eist jeugd-tbs voor steekpartij Alphen: 'In drie minuten heb ik mijn leven verkloot'
26 september 13:29Nieuwe bibliotheek Alphen aan den Rijn feestelijk geopend
RSS.