menu
zoek

Nieuws Amersfoort

Nieuwe verdachten aangehouden in groot cyberonderzoek

donderdag 20 augustus 2020, 12:21 uur

In een groot onderzoek naar cybercrime, waarbij meer dan 200 slachtoffers zijn opgelicht en ruim 4 miljoen euro is buitgemaakt zijn dinsdag 18 augustus 2020 opnieuw verdachten aangehouden. Het gaat om een man van 22 jaar uit Nieuw-Buinen en een man van 33 uit Helmond. Ook zijn de woningen van de verdachten doorzocht.

Gebeld door de bank De politie kreeg meer dan 200 aangiftes binnen van, vooral oudere slachtoffers die dachten dat zij door medewerkers van de bank waren benaderd. De zogenaamde bankmedewerker adviseerde het slachtoffer om geld over te maken naar een zogenaamde veilige rekening, bijvoorbeeld omdat er een hack zou dreigen. De cybercriminelen keken waar nodig zelfs mee met Teamviewer op de computer van het slachtoffer, om te helpen het geld zo snel mogelijk veilig te stellen op ‘kluisrekeningen’. In werkelijkheid werd het geld door de cybercriminelen weggesluisd naar rekeningen van zogenoemde geldezels of katvangers. De bedragen die werden gestolen varieerden van 10.000 tot zelfs 100.000 euro. Eerdere aanhoudingen Al eerder werden er in het onderzoek 5 verdachten aangehouden. Op 18 mei 2020 werd een 21-jarige man uit Amersfoort en een 30-jarige man uit Veendam aangehouden, op 27 mei een 23-jarige man uit Veendam en op 2 juni 2020 een 23-jarige man en een 25-jarige vrouw uit Hilversum.  Ook bij hen werden grote geldbedragen, dure merkkleding, telefoons, computers en dure auto’s in beslag genomen. Deze verdachten zitten nog in gevangenhouding, de feiten waarvan zij worden verdacht zijn oplichting, computervredebreuk en witwassen. Onderzoek gaat door De politie gaat verder met haar onderzoek, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Wat kunt u doen om phishing van uw gegevens te voorkomen? Reageer nooit op e-mails, appjes en telefoontjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om.  Krijgt u betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan. Stuur uw bankpas niet op. Uw bank zal hier nooit om vragen. Als u een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om uw oude pas door te knippen en weg te gooien. Stuur ook nooit een kopie van uw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen uw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen. Rijbewijs gehaald? Zet hiervan liever geen foto op social media. De zichtbare persoonsgegevens op de foto van het rijbewijs kunnen worden misbruikt. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens over de telefoon. Wilt u een betaalverzoek doen, log dan in op uw eigen bankapp of de website van uw bank en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat u op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen. Vertrouwt u een link niet helemaal, check hem via de website checkjelinkje.nl. Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van de uw computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad.

High tech crime in Amersfoort

» Politie.nl


Kaart nieuws Amersfoort. Locatie nieuws: 52.95461 / 6.92936


donderdag 20 augustus 2020, 20:09 uur
Politie: cybercrime-verdachten maakten 4 miljoen buit
CrimesiteDe politie in Amersfoort zegt dat er door een groep Nederlandse cybercriminelen ruim 4 miljoen euro is buitgemaakt bij particulieren. De politie is meer dan 200 slachtoffers van oplichting tegengekomen in het onderzoek. Merkkleding Dit voorjaar werden al vijf verdachten opgepakt.
» Crimesite
donderdag 20 augustus 2020, 13:22 uur
Opnieuw verdachten aangehouden in cyberonderzoek
HardnieuwsAMERSFOORT - Opnieuw heeft politie twee verdachten weten aan te houden in een groot onderzoek naar cybercrime. Het gaat om een 22-jarige man uit Nieuw-Buinen en een 33-jarige man uit Helmond.
» HardnieuwsFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: Hardnieuws

Meer nieuws uit Amersfoort

19 oktober 06:17Brandweer rukt uit voor brand in Amersfoortse bouwkeet
16 oktober 11:57Gewapende overval op supermarkt Amersfoort
14 oktober 17:50Mannen aangehouden na aantreffen gestolen Audi-stuurwielen
9 oktober 11:13Treinverkeer Amersfoort stilgelegd na aanrijding op spoor
8 oktober 14:27Doodschieten Utrechter op Kanaalstraat was noodweer, wel straf voor vuurwapenbezit
7 oktober 15:42Politie zoekt getuigen van gewelddadige beroving Amersfoort
6 oktober 15:45Twee verdachten aangehouden die vrouw (91) beroofden met babbeltruc in Amersfoort
2 oktober 17:24Boa’s mishandeld na handhaven mondkapjesplicht
2 oktober 12:17Leegstaand huis in Amersfoort 's nachts beschoten, politie zoekt getuigen
1 oktober 05:43Eerste treinen rijden weer tussen Amersfoort en Amsterdam na kapotte bovenleiding
28 september 07:15Tot vanavond geen treinen tussen Putten en Amersfoort door opnieuw uitgelopen werkzaamheden
27 september 12:05Onstuimig weer: boom waait om in Amersfoort en Baarnse sporttent waait weg
24 september 14:48Schuurbrand in Amersfoort, omwonenden korte tijd uit huis gehaald
23 september 12:33Dierenbeul slaat toe in Amersfoort, geslachtsdeel paard ernstig verwond
22 september 10:27Viruswaarheid demonstreert tegen mondkapjesplicht bij school in Amersfoort
18 september 13:50Amersfoortse burgemeester Bolsius in thuisisolatie
18 september 13:03Man in Amersfoort mishandeld door groep jongens, politie zoekt getuigen
18 september 12:44Jonge Amersfoorter vast voor handel in inlogcodes webwinkels
14 september 11:14Gaslek bij werkzaamheden op de Hogeweg in Amersfoort
10 september 18:46Tweede vrouw lastiggevallen bij Sabapad Amersfoort
RSS.