menu
zoek

Nieuws Amsterdam

Bombrieven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam: UPDATE 2

donderdag 2 januari 2020, 18:10 uur

Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen. De brieven werden in het tijdsbestek van één week bezorgd bij respectievelijk een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam.

Waar: Ferdinand Bolstraat in Amsterdam

De bombrieven hebben geen schade berokkend, omdat de explosieven niet zijn afgegaan, maar hadden zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. Er wordt ernstig rekening mee gehouden dat er sprake is van één en dezelfde afzender. De recherche heeft de zaak in onderzoek en de bombrieven worden nader onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. Bij het onderzoek zijn ook specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) betrokken. Op deze brieven staat als afzender het CIB vermeld, gevestigd aan de Wilhelminakade te Rotterdam. Op het hoofdkantoor van het CIB zelf is op donderdag 2 januari ook een verdachte brief aangetroffen, waar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan. Uit het onderzoek door de recherche is gebleken dat dit bureau verder geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak. 

Preventie
Let dus goed op! Krijgt u een dergelijke brief met een verdikking erin, waarbij de naam, het adres en het logo van het CIB niet op de envelop zelf zijn gedrukt, maar de geadresseerde en de afzender afzonderlijk van elkaar op twee stickers op de envelop zijn geplakt – open deze brief dan niet en bel direct 112.

Update 3 januari 14.30 uur
Vrijdag 3 januari kwam er bij de politie rond 08.40 uur een melding binnen dat er vermoedelijk een bombrief lag in de postkamer van een hotel aan de Ferdinand Bolstraat. Het personeel van de postkamer had vastgesteld dat deze brief dezelfde kenmerken had als die van eerder verzonden bombrieven, zoals door de politie kenbaar was gemaakt op donderdag 2 januari 2020. Hierop is direct 112 gebeld zoals geadviseerd. Recherche, Forensische Opsporing en Teamleider Explosieven Veiligheid hebben ter plaatse een onderzoek ingesteld en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse laten komen om het explosief in de brief onklaar te maken. De brief met inhoud is overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut voor nader onderzoek ten behoeve van opsporingsonderzoek door de recherche. De bombrief die gisteren aankwam bij het CIB bleek bestemd voor een bedrijf in Maastricht, maar is daar niet aangekomen. De brief is via een postsorteercentrum aan de hand van de vervalste afzendergegevens terecht gekomen bij het CIB in Rotterdam. Deze brief had wel brandschade opgelopen, maar was niet ontploft. De politie benadrukt nogmaals dat het CIB in Rotterdam geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak. Teneinde meer duidelijk te verschaffen in de kenmerken van de brief zijn hieronder twee afbeeldingen zichtbaar van de ‘bombrief’ en een exemplaar zoals deze door het CIB wordt verzonden met opdruk van de afzender en niet met een sticker.                                    

UPDATE 2 (3 januari 17.00 uur)
Uit nader onderzoek is gebleken dat na de bombrief  bij alle betrokken bedrijven een waarschuwingsbrief is aangekomen. De politie maakt de inhoud van deze tweede brief niet bekend, omdat dit daderinformatie is en het onderzoek zou kunnen schaden in dit stadium. Maastricht Bij één bedrijf in Maastricht is gisteren zo’n waarschuwingsbrief aangekomen. Vandaag kreeg de politie een melding van een soortgelijke waarschuwingsbrief bij een ander bedrijf, elders in Maastricht aan de Avenue Ceramique. Bij de verbrande brief die gisteren aankwam bij het CIB in Rotterdam, bleek bij nader onderzoek dat er nog een deel van een andere envelop onder zat. In de verbrande enveloppen zaten geen explosieven. Het is niet duidelijk of in deze enveloppen explosieven hebben gezeten. De brieven waren gericht aan de twee bedrijven in Maastricht.

Oplichting in Amsterdam

» Politie.nl


Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.36670 / 4.89454 Ferdinand Bolstraat


vrijdag 3 januari 2020, 19:09 uur
Nog niets bekend over afzender bom- en waarschuwingsbrieven
RTV N-HAMSTERDAM - Er is nog niets bekend over de afzender van de bombrieven die de afgelopen tijd op verschillende adressen zijn afgeleverd. Wel hebben een aantal ontvangers ervan naderhand ook een waarschuwingsbrief gehad, meldt de politie. 
» RTV N-H
vrijdag 3 januari 2020, 18:02 uur
Wie zit achter de bombrieven? Zo wordt er naar de afzender gezocht
Hart van NederlandWie zit er achter de bombrieven die de afgelopen dagen zijn verstuurd aan meerdere bedrijven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht? De brieven worden onderzocht op elk mogelijk spoor naar de dader. Hoe wordt dat gedaan?
» Hart van Nederland
vrijdag 3 januari 2020, 15:25 uur
Zo ziet de verstuurde bombrief eruit
RTV N-HAMSTERDAM - De politie heeft een afbeelding gedeeld van een van de bombrieven die eerder deze week werden verstuurd. 
» RTV N-H
vrijdag 3 januari 2020, 12:11 uur
Politie: "Bombrief wordt kennelijk geactiveerd als je hem open maakt"
RTV N-HAMSTERDAM - De politie en EOD zijn vanmorgen in Amsterdam uren bezig geweest met een bombrief, die werd aangetroffen door het personeel van Hotel Okura. 
» RTV N-H
vrijdag 3 januari 2020, 11:09 uur
Weer bombrief aangetroffen, maar wat is een bombrief eigenlijk?
MetroDe afgelopen dagen ontvingen verschillende bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bombrieven bij de post. Ook vanmorgen was het weer raak bij het Amsterdamse Okura Hotel. Maar wat is eigenlijk een bombrief?
» Metro
donderdag 2 januari 2020, 20:31 uur
Bombrieven bezorgd bij verschillende bedrijven
CrimesiteBij verschillende bedrijven op verschillende locaties in Nederland zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen. De politie vermoedt dat de afzender steeds dezelfde was. Geen schade Volgens de politie werden de brieven in het tijdsbestek van één week bezorgd bij respectievelijk een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en […] Het bericht Bombrieven bezorgd bij verschillende bedrijven verscheen eerst op Crimesite.
» Crimesite
donderdag 2 januari 2020, 19:59 uur
Bombrieven verstuurd naar bedrijven, één explosief afgegaan
MetroBij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen.
» Metro
donderdag 2 januari 2020, 18:49 uur
Brieven met explosieven gestuurd naar meerdere bedrijven
NOSBij verschillende bedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam zijn deze week brieven bezorgd met een bom erin. Geen enkele bom is ontploft.
» NOS
donderdag 2 januari 2020, 18:42 uur
Bombrieven verstuurd aan hotel en tankstation in Amsterdam
RTV N-HAMSTERDAM - Bij verschillende bedrijven zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen. De brieven werden in één week tijd bezorgd bij een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam.
» RTV N-H
donderdag 2 januari 2020, 18:38 uur
Brieven met explosieven gestuurd naar meerdere bedrijven
NOSBij verschillende bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de afgelopen week bombrieven gevonden. In geen enkel geval zijn de explosieven afgegaan, maar ze hadden volgens de politie zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken.
» NOS
donderdag 2 januari 2020, 18:35 uur
’Levengevaarlijke’ bombrieven bezorgd op meerdere plekken in land
de TelegraafDe politie buigt zich over een aantal bombrieven die bij verschillende bedrijven op diverse locaties in de Randstad zijn bezorgd. Hoogstwaarschijnlijk zijn die van dezelfde afzender afkomstig, aldus de politie. „De brieven werden in het tijdsbestek van één week bezorgd bij respectievelijk een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam.”
» de Telegraaf
donderdag 2 januari 2020, 18:30 uur
Bombrieven bij hotel, tankstation en Mercedes-dealer in Randstad, waarschijnlijk afpersing
de GelderlanderBij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de afgelopen dagen levensgevaarlijke bombrieven bezorgd. Op één van de locaties is een ernstig beschadigde brief aangetroffen. Recherche-onderzoek moet uitwijzen wat daarvan precies de oorzaak is.
» de Gelderlander
donderdag 2 januari 2020, 18:30 uur
Bombrieven bij hotel, tankstation en Mercedes-dealer in Randstad, waarschijnlijk afpersing
BN DeStemBij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de afgelopen dagen levensgevaarlijke bombrieven bezorgd. Op één van de locaties is een ernstig beschadigde brief aangetroffen. Recherche-onderzoek moet uitwijzen wat daarvan precies de oorzaak is.
» BN DeStem
donderdag 2 januari 2020, 18:30 uur
Bombrieven bij hotel, tankstation en Mercedes-dealer in Randstad, waarschijnlijk afpersing
Brabants DagbladBij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de afgelopen dagen levensgevaarlijke bombrieven bezorgd. Op één van de locaties is een ernstig beschadigde brief aangetroffen. Recherche-onderzoek moet uitwijzen wat daarvan precies de oorzaak is.
» Brabants Dagblad
donderdag 2 januari 2020, 18:30 uur
Bombrieven bij hotel, tankstation en Mercedes-dealer in Randstad, waarschijnlijk afpersing
de StentorBij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de afgelopen dagen levensgevaarlijke bombrieven bezorgd. Op één van de locaties is een ernstig beschadigde brief aangetroffen. Recherche-onderzoek moet uitwijzen wat daarvan precies de oorzaak is.
» de StentorFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: Metro
Foto: Metro
Foto: NOS
Foto: RTV N-H
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Amsterdam

21 september 14:18Voortvluchtige verdachte doodschieten Omar “Centjes” opgepakt
21 september 13:15Blokkade Extinction Rebellion in Amsterdam voorbij
21 september 12:08Woning beschoten in A’dam-Zuidoost
21 september 09:17Verdachten moord advocaat Wiersum voor rechter
20 september 16:57Buren totaal verwoeste kringloopwinkel Amsterdam komen terug op onheilsplek: 'Ik sta te trillen'
20 september 15:11Gestolen Rolex in moordzaak Bas van Wijk was nep
19 september 14:54GGD beperkt bron- en contactonderzoek in regio Amsterdam en Kennemerland
19 september 11:52Toch geen nachtsluiting Amsterdamse parken, wel in buitengebieden
18 september 20:42Politie haalt 280 activisten weg bij blokkade Amsterdamse Zuidas
18 september 20:12Amsterdam sluit parken ’s nachts af tegen illegale feesten
18 september 19:59Advocaten herdenken vermoorde collega Wiersum: ‘Ik heb eigenlijk iedere dag aan hem gedacht’
18 september 17:41Dertig leerlingen en vijf docenten van Amsterdamse school besmet met corona
18 september 14:00Onderzoek naar hekel aan andermans gesmak, geslik en geslurp wint Alternatieve Nobelprijs
18 september 10:28Amsterdam-Oost hijst permanent regenboogvlag tegen anti-homogeweld
17 september 15:28Balende horeca Texel over code rood: 'Gestraft voor besmettingen in Amsterdam'
17 september 14:51Meerdere mobiels gestolen bij overval
17 september 11:00OM: Verdachte in zaak martelcontainers kwam in beeld in liquidatieonderzoek
17 september 10:59Het is goed om ook in Oost-Nederland strengere coronaregels op te leggen
17 september 10:52Negen medewerkers Antoni van Leeuwenhoek besmet met corona
17 september 04:45LIVE | Meer dan 2000 nieuwe besmettingen in Duitsland, horeca vreest nieuwe maatregelen
RSS.