menu
zoek

Nieuws Amsterdam

17 jaar zoeken naar ‘de Amerikaan’: verdachte aangehouden voor dood Yvette Looijs (2003)

zaterdag 1 mei 2021, 07:30 uur

Een lugubere vondst kleurt het Bijlmerpark zaterdagmiddag 15 november 2003 blauw met zwaailichten, politieagenten en afzetlint. In de bosjes is het levenloze lichaam van de 42-jarige Yvette Looijs aangetroffen en zij blijkt met geweld om het leven te zijn gebracht. Zeventien jaar later staat nog steeds niet vast wat er nou precies met Yvette gebeurd is en waarom, maar hier komt door de inspanningen van het Amsterdamse coldcase-team mogelijk snel verandering in.

Waar: Bijlmerplein in Amsterdam

Yvette Looijs leidt in 2003 een zwervend bestaan in Amsterdam-Zuidoost en is dan sinds een paar jaar verslaafd aan harddrugs. Ze heeft seks in ruil voor geld en ook in de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 november prostitueert Yvette zich. Aan het begin van die nacht loopt ze op het Bijlmerplein rond, totdat ze wordt aangesproken door een man. Deze man is getipt dat Yvette wel seks tegen betaling wil. De twee lopen vervolgens richting het Ganzenhoefpad, verder de Bijlmer in. Wat er zich daarna afspeelt is onduidelijk, maar Yvette wordt de volgende dag dood in het Bijlmerpark gevonden.

Matthew uit New York
De politie vermoedt al snel dat de man met wie Yvette meeging om seks te hebben haar laatste klant was en haar dood werd. In het onderzoek komt belangrijke informatie over de verdachte naar voren. Zo zou het om een Amerikaanse man gaan die naar eigen zeggen Matthew heet en uit New York komt. Opvallend: deze man heeft andere mensen verteld dat hij Yvette in het Bijlmerpark heeft geslagen en haar daar heeft achtergelaten. Dat hij ook verantwoordelijk is voor haar dood heeft de man niet met zoveel woorden gezegd, maar de politie verdenkt hem er wel van. Naast een uitvoerige omschrijving is er ook beeldmateriaal van de man en de politie deelt die begin 2004 bij Opsporing Verzocht. Verschillende aanhoudingen volgen, maar ‘de Amerikaan’ die gezocht wordt, zit er helaas niet bij. 

Informatie in ándere coldcase
Het onderzoek naar de dood van Yvette Looijs wordt na een paar jaar een zogenaamde coldcase en de rechercheurs van het Amsterdamse coldcase-team krijgen de zaak dus onder hun hoede. Zij kijken met een frisse blik naar alle informatie en proberen zo tot andere inzichten en/of onderzoeksrichtingen te komen. Ondanks alle tijd en energie die het team in de zaak stopt, blijven belangrijke doorbraken uit en lukt het niet om ‘de Amerikaan’ te identificeren. Tot 2017. Het coldcase-team is op dat moment bezig met een andere zaak wanneer er in dat onderzoek opeens belangrijke informatie over de dood van Yvette naar voren komt. Deze informatie geeft het team nieuwe aanknopingspunten om erachter te komen wie ‘de Amerikaan’ zou kunnen zijn. Na allerlei sporen te hebben uitgelopen, wordt het harde werken in 2020 beloond: het coldcase-team kan een identiteit koppelen aan ‘de Amerikaan’.

Verdachte geïdentificeerd
De verdachte blijkt inderdaad uit Amerika te komen en na enkele jaren in Nederland daar ondertussen weer woonachtig te zijn. Het coldcase-team brengt de Amerikaanse autoriteiten op de hoogte van (de ontwikkelingen in) het onderzoek en de verdenking tegen de man. Formeel wordt vervolgens het verzoek gedaan om de verdachte aan te houden en aan Nederland uit te leveren. Eind april 2021 gebeurt dit uiteindelijk. De verdachte – een 60 jarige man uit Amerika dus – is vervolgens op woensdag 28 april 2021 in Nederland aangekomen en aangehouden. Vrijdag 30 april is hij voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld. 

Informatie nog steeds welkom
De teamleider van het Amsterdamse coldcase-team is uiteraard ontzettend blij met deze wending in het onderzoek, maar benadrukt dat informatie over de zaak nog steeds welkom is: “Dat deze verdachte nu is aangehouden, is natuurlijk hartstikke mooi. Alleen zijn daarmee niet meteen al onze vragen beantwoord. Want wat heeft er zich daar nou precies in het park afgespeeld? Hopelijk verklaart de verdachte daar meer over, dat neemt echter niet weg dat we iedereen oproepen om nog eens goed in zijn of haar geheugen te graven of ze misschien meer weten over deze zaak. Zelfs na 17 jaar is alle informatie welkom bij ons.”

(poging) Moord/Doodslag in Amsterdam

» Politie.nl


Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.37344 / 4.90454 Bijlmerplein


zaterdag 1 mei 2021, 09:24 uur
Na 17 jaar verdachte aangehouden in moordzaak Yvette Looijs
CrimesiteHet Amsterdamse cold case team heeft 17 jaar na de dood van Yvette Looijs in het Bijlmerpark in 2003 een Amerikaanse verdachte in deze zaak aangehouden. Hij werd deze week door de VS uitgeleverd. door Joost van der Wegen Het levenloze lichaam van Yvette Looijs wordt in 2003 gevonden in het riet in Amsterdam-Zuidoost.
» Crimesite
zaterdag 1 mei 2021, 09:21 uur
Amerikaan opgepakt in verband met dood Amsterdamse prostituee in 2003
NU.nlEen coldcaseteam van de politie heeft na ruim zeventien jaar een verdachte aangehouden in verband met de dood van Yvette Looijs (42) in het Bijlmerpark in Amsterdam. De recherche vermoedt dat het gaat om 'de Amerikaan', naar wie al sinds 2003 gezocht werd, meldt de politie zaterdagochtend.
» NU.nl
zaterdag 1 mei 2021, 08:50 uur
Amerikaanse verdachte opgepakt voor doden Amsterdamse prostituee in 2003
NU.nlEen coldcase-team van de politie heeft na ruim zeventien jaar een verdachte aangehouden voor de dood van Yvette Looijs (42) in het Bijlmerpark in Amsterdam. De recherche vermoedt dat het gaat om 'De Amerikaan', waarnaar als sinds 2003 gezocht werd, meldt de politie zaterdagochtend.
» NU.nl
zaterdag 1 mei 2021, 08:28 uur
Doorbraak na 17 jaar: Amerikaan (60) opgepakt voor doden prostituee in Amsterdam
de StentorZeventien jaar na de moord op prostituee Yvette Looijs in het Bijlmerpark in Amsterdam heeft de politie een verdachte aangehouden. Het is een 60-jarige Amerikaan die afgelopen week aan Nederland is uitgeleverd. Hij is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zit vast.
» de StentorFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: NU.nl
Foto: de Stentor

Meer nieuws uit Amsterdam

22 juni 20:34’Aangespoeld lichaam in België is van 18-jarige Amsterdammer Rodinho Breinburg’
21 juni 18:00Honderden huurders Amsterdam krijgen geld terug van verhuurder
21 juni 14:26Vrouw (62) met vuurwapen op hoofd geslagen bij roofoverval Amsterdam
19 juni 21:26Gouden tientje uit 1820 geveild voor ruim 175.000 euro
19 juni 09:57Lees hier terug hoe Feyenoordsupporters zich uitspreken over Feyenoord City
18 juni 17:59Rapper heeft geen spijt van A10-blokkade voor videoclip: "Minuutje stilstaan, kom op"
17 juni 21:08Zo ziet de gerestaureerde Gouden Koets eruit
17 juni 14:02OM eist 28 jaar tegen Amsterdamse pizzeria-moordenaar
16 juni 13:17HTM-directeur: 'Bij veel woningbouw moet ook ov meegroeien'
16 juni 09:00Vermeende huurmoordenaar restauranteigenaar Goran Savic voor rechter
14 juni 16:17Verdriet na fatale val tieners (16) in Amsterdam: ’Buurman trok iedereen van straat’
13 juni 19:49Man gewond bij schietpartij in Amsterdam-West
11 juni 16:49Volgende week besluit over wrakingsverzoek Nabil B.
11 juni 13:06Verdachte vergismoord in Amsterdams buurthuis op Curaçao opgepakt
11 juni 10:10Amsterdams asiel krijgt dagelijks ‘coronahuisdieren’ terug
11 juni 08:48Geluidswal langs A10 bij Amsterdam korte tijd in brand
10 juni 15:49Cocaïnelab boven kinderdagverblijf in Amsterdam-IJburg
10 juni 13:06Gouden Koets opgeknapt en museum in getakeld
10 juni 07:00Twee branden op dakterrassen in een week: "Stop sigaret niet in plantenbak"
8 juni 21:35Amsterdammer (19) opgepakt voor explosies Feyenoord-cafés
RSS.