menu
zoek

Nieuws Amsterdam

Media-uitspraak politiechef Paauw in zaak Sammy Seewald te stellig

zaterdag 18 juni 2022, 14:00 uur

Vrijdag heeft korpschef Van Essen na advies van de klachtencommissie een reactie gegeven over de klacht van de familie van Sammy Seewald. Hij kwam op 13 augustus 2020 om het leven nadat hij bij zijn aanhouding door twee agenten werd neergeschoten. De ouders van de omgekomen Seewald hadden een klacht ingediend tegen politiechef Frank Paauw naar aanleiding van zijn uitspraak in de media dat ‘een agent door de verdachte met het mes in zijn vest is gestoken.’

Naar aanleiding van de klacht erkent politiechef Paauw dat deze uitspraak te stellig was. Paauw: “Ik had kort na het heftige incident terughoudender moeten zijn in mijn uitspraak in de media. In de kern komt het erop neer dat ik beter ‘in de richting van’ had kunnen zeggen.“ Paauw baseerde zijn uitspraak aan de hand van informatie die op het moment voorhanden was, zo is in het portofoonverkeer gezegd dat er ingestoken was op het vest van een politieambtenaar. Paauw is vrijwel direct na het voorval naar de plek gegaan waar het zich heeft afgespeeld en sprak met betrokken agenten. Hun ervaringen gaven een heel ander beeld dan het sentiment dat rondging op sociale media. Zo werd onder meer verspreid dat de agenten Sammy geliquideerd hadden. Met zijn uitspraak wilde Paauw tegenwicht bieden aan deze ongefundeerde en onjuiste uitlatingen. De suggestie van de klagers dat Paauw met zijn uitspraak politiemensen wilde beïnvloeden of de naam van Sammy in een kwaad daglicht wilde stellen, is iets waar hij zich absoluut niet in herkent en vindt ook geen grond in de feiten. In mei 2021 concludeerde het Openbaar Ministerie op basis van onderzoek van de Rijksrecherche dat de betrokken collega’s niet strafrechtelijk worden vervolgd. Zij hebben vanuit een noodweersituatie gehandeld concludeert het Openbaar Ministerie. Er was een zodanig gevaarlijke situatie ontstaan dat er direct gericht moest worden geschoten om het gevaarlijke gedrag van de man te laten stoppen. Gezien de zeer dreigende situatie en het zeer korte tijdsbestek was er geen tijd meer om eerst een waarschuwingsschot af te vuren. De verdachte maakte volgens het OM met het mes zwaaiende en stekende bewegingen in de richting van de bovenlichamen en hals van drie agenten. Uit het forensisch onderzoek is geconcludeerd dat er geen beschadigingen op het veiligheidsvest aanwezig zijn die gerelateerd kunnen worden aan de stekende bewegingen. Dat wil echter niet zeggen dat het vest niet geraakt is. Paauw: “Vanaf het moment dat ik hoorde over wat er met Sammy gebeurd is, heb ik meegeleefd en wilde ik met de ouders in gesprek. Zij zijn hun zoon verloren, een groot en zwaar verlies en ik kan mij goed voorstellen dat de ouders niet toe waren aan een gesprek met mij. Pas in het gesprek tijdens de klachtenprocedure heb ik mijn oprechte deelneming kunnen uitspreken. Ik vind het belangrijk om te leren van een zaak zoals die van Sammy, juist vanwege het onomkeerbare leed dat ons dienstwapen kan veroorzaken. Als portefeuillehouder geweldsmiddelen binnen de politie, maak ik mij persoonlijk hard voor de inzet van minder zware geweldsmiddelen dan het dienstwapen. Voorbeeld hiervan is het inmiddels ingevoerde stroomstootwapen. Ik realiseer mij goed dat mijn woorden het leed van de ouders van Sammy niet kunnen verzachten, maar als politie zullen wij ons blijven inspannen om zoveel als mogelijk te voorkomen dat de inzet van politiegeweld dodelijk afloopt.”  


» Politie.nl


Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.36809 / 4.87830


zaterdag 18 juni 2022, 19:23 uur
Politiechef Paauw was te stellig over door politie gedode Duitser
de TelegraafDe Amsterdamse politiechef Frank Paauw had in de media terughoudender moeten zijn, nadat in augustus 2020 in Amsterdam Nieuw-West een verwarde man uit Duitsland door agenten was doodgeschoten. Na een klacht van de ouders van de 23-jarige Duitser en een uitspraak van de klachtencommissie erkent Paauw nu dat hij te stellig is geweest.
» de TelegraafFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: de Telegraaf

Meer nieuws uit Amsterdam

13 augustus 17:11Explosie voor horecazaak; Kleine-Gartmanplantsoen te Amsterdam
12 augustus 13:44Drie gewonden bij schietpartij op huisfeestje in Amsterdam
12 augustus 13:01Ruzie escaleert: man (29) in rug gestoken, taxichauffeur (26) aangehouden
12 augustus 12:40Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen
11 augustus 17:01Ukrainian Freedom Orchestra-pianist Anna Fedorova: ‘Muziek voelt als een reddingsboei’
11 augustus 11:31Honderden mensen geïnteresseerd in geboortehuis Johan Cruijff
10 augustus 19:53Honderden demonstranten verzamelen zich bij homomonument na mishandeling tijdens Pride
10 augustus 16:35Amsterdamse club beschadigd door explosie
10 augustus 09:58Ajacied Tadic slachtoffer van mislukte overval bij zijn woning
10 augustus 09:49Eerder al mannen met helm aan deur bij Tadic
9 augustus 15:38Prinses Amalia wordt toch geen lid van omstreden Amsterdams studentencorps
9 augustus 12:34Bestelknop van Bol.com deugde volgens kantonrechter niet, consument hoeft rekening niet te betalen
9 augustus 11:00Explosie verwoest deur en portiek horecagelegenheid in Amsterdam
9 augustus 09:41Demonstratie bij homomonument na mishandeling door Uber-chauffeur
8 augustus 17:28Man (18) omgekomen bij val uit woning in Amsterdam
8 augustus 17:02Experts: ‘Gestoord’ dat Steven Brunswijk zich moet verantwoorden voor tongzoen Pride
8 augustus 13:31Duiven met roze hoedjes in Amsterdam: "Mishandeling"
7 augustus 12:10Derde plofkraak in Amsterdam in drie weken
6 augustus 20:49Video | Topdrukte langs Amsterdamse grachten voor terugkeer Canal Pride
6 augustus 16:48Politie waarschuwt voor drukte in Amsterdam door Canal Parade
RSS.