menu
zoek

Nieuws Amsterdam

Aanhoudingen rondom demonstraties Waterlooplein

zondag 10 maart 2024, 18:21 uur

Op zondag is in Amsterdam op verschillende plekken gedemonstreerd tegen de komst van de Israëlische president die aanwezig was bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. De demonstraties zijn over het algemeen goed en rustig verlopen. Een kleine groep zorgde kortstondig voor een grimmige sfeer op het Waterlooplein.

Waar: Waterlooplein in Amsterdam

Op het Waterlooplein is door een kleine groep demonstranten gegooid met eieren en vuurwerk. Ook zijn politiebusjes beklad met verf en moest de mobiele eenheid mensen verwijderen die op politiebusjes waren geklommen. Hierbij heeft de mobiele eenheid opgetreden om een veilige werkruimte te creëren. Niet veel later heeft de organisatie van de demonstratie de demonstratie beëindigd, waarna de groep uiteen is gegaan. Een groep van ongeveer 200 personen is gaan lopen door het centrum van Amsterdam. Op enig moment is opnieuw kort een grimmige situatie ontstaan, waarbij personen stenen hebben gegooid naar de politie. Aanhoudingen Demonstreren is een grondrecht en wordt door de gemeente Amsterdam gefaciliteerd. Op het moment dat de veiligheid van personen in gevaar wordt gebracht en strafbare feiten worden gepleegd, treedt de politie op. Het politieoptreden is er altijd op gericht de-escalerend te werken. Mensen worden altijd eerst aangesproken en gewaarschuwd. In totaal heeft de politie 13 aanhoudingen verricht voor verschillende strafbare feiten, waaronder het verstoren van de openbare orde en vernieling, onder meer door het gooien van stenen en het vernielen van een politiebus. De verdachten zitten op dit moment nog vast en worden gehoord door de recherche.


» Politie.nl

Kaart nieuws Amsterdam. Locatie nieuws: 52.36844 / 4.90162 Waterlooplein
Waterlooplein in Amsterdam


donderdag 14 maart 2024, 11:00 uur
Joodse gemeente noemt handelen gemeente bij demonstratie Holocaustmuseum 'onbegrijpelijk'
RTV N-HHet bestuur en de twee rabbijnen van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (LJG-A) laten weten het handelen van de gemeente tijdens demonstratie bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum niet te begrijpen. In een brief aan burgemeester Femke Halsema vragen zij zich ook af hoe de Dodenherdenking eruit moet gaan zien. 
» RTV N-H
woensdag 13 maart 2024, 16:42 uur
Hans Teeuwen krijgt luchtdrukpistool terug: 'Zaak afgedaan'
Omroep BrabantHans Teeuwen krijgt vrijdag het wapen terug dat de politie dinsdag meenam bij een inval in zijn huis in Amsterdam. Dat heeft de cabaretier uit Budel woensdag aan het ANP laten weten. Een groep agenten viel bij Teeuwen binnen nadat hij een online een filmpje had geplaatst waarin het luchtdrukpistool te zien was.
» Omroep Brabant
woensdag 13 maart 2024, 11:04 uur
‘Die keuze had Halsema kunnen maken’
de TelegraafFractievoorzitter van de ChristenUnie Mirjam Bikker reflecteert in de talkshow Op1 op de demonstratie van afgelopen zondag bij de opening van het Holocaustmuseum. Volgens de politicus had de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema een andere afweging kunnen maken bij het protest van pro-Palestijnse demonstranten.
» de Telegraaf
dinsdag 12 maart 2024, 17:06 uur
Politie aan de deur bij Hans Teeuwen om filmpje met buks
NOSDe politie Amsterdam is vandaag bij het huis van cabaretier Hans Teeuwen langsgegaan om een luchtbuks mee te nemen. Teeuwen had het wapen gebruikt voor een persiflagefilmpje van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Het luchtdrukpistool, dat gelijkenissen vertoont met een echt pistool, lijkt een verwijzing naar de vuurwapenaffaire rond haar ex-man Robert Oey en hun zoon.
» NOS
dinsdag 12 maart 2024, 16:59 uur
Politie op de stoep bij Hans Teeuwen na video over Halsema met ‘neppistool’
de TelegraafDe politie heeft dinsdag bij cabaretier Hans Teeuwen thuis in Amsterdam een mogelijk nep-pistool in beslag genomen. Dat gebeurde nadat Teeuwen een satirisch filmpje online had gezet.
» de Telegraaf
dinsdag 12 maart 2024, 16:35 uur
Politie valt binnen bij Hans Teeuwen en neemt een 'neppistool' mee
Omroep BrabantDe politie is dinsdag binnengevallen bij cabaretier Hans Teeuwen en heeft in zijn huis in Amsterdam een mogelijk neppistool in beslag genomen. De cabaretier is niet gearresteerd, maar hij kan later nog wel worden verhoord, meldt de politie. Het pistool was te zien in een sketch die de Budelse grappenmaker op zijn Instagramaccount plaatste.
» Omroep Brabant
dinsdag 12 maart 2024, 16:27 uur
Kabinet overweegt extra maatregelen 4 en 5 mei na Holocaustmuseum-demonstratie
Brabants DagbladHet kabinet bekijkt of er na de ‘walgelijke uitwassen’ tijdens de demonstratie tegen de komst van de Israëlische president bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam extra maatregelen nodig zijn rond de herdenking van 4 en 5 mei. Een Kamermeerderheid noemt het scanderen van omstreden en antisemitische leuzen ‘verwerpelijk’ en ‘onacceptabel’.
» Brabants Dagblad
dinsdag 12 maart 2024, 16:16 uur
Hans Teeuwen verbaasd over snel handelen politie: ‘Hooguit twee uur na plaatsen filmpje’
BN DeStemDe politie heeft dinsdag een luchtdrukpistool in beslag genomen in de woning van Hans Teeuwen. Het wapen was te zien in een clipje dat de cabaretier eerder op de dag op Instagram deelde, waarin hij burgemeester Femke Halsema van Amsterdam persifleert. Teeuwen deelt de beelden van de inbeslagname zelf op sociale media.
» BN DeStem
dinsdag 12 maart 2024, 15:44 uur
Kamer, kabinet veroordelen verstoren opening Holocaustmuseum: 'Kapot schamen!'
NOSDe Tweede Kamer en het kabinet zijn vrijwel unaniem in hun afschuw over de gebeurtenissen afgelopen zondag bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Overlevenden van de Holocaust en nabestaanden werden daarbij geconfronteerd met schreeuwende en joelende demonstranten, die volgens verschillende getuigen ook antisemitische leuzen gebruikten.
» NOS
maandag 11 maart 2024, 20:52 uur
Rutte verdedigt burgemeester Halsema na beschuldiging Wilders
Brabants DagbladPremier Mark Rutte heeft burgemeester Femke Halsema van Amsterdam verdedigd na een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Die keerde zich eerder tegen de betogingen tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum zondag in de hoofdstad.
» Brabants Dagblad
maandag 11 maart 2024, 20:22 uur
Veel vragen na intimidatie rond opening Holocaustmuseum: hoe kon het zo misgaan?
de TelegraafDertien arrestaties, een vernielde politiebus, maar vooral heel veel geïntimideerde gasten bij de opening van het Nationale Holocaustmuseum. Niet alleen in ons land, maar ook internationaal heerst verbijstering en onbegrip over hoe Amsterdam zondag omging met zo’n beladen moment, op een al even beladen locatie. Hoe kon het zo misgaan?
» de Telegraaf
maandag 11 maart 2024, 16:32 uur
In shock na incidenten rond opening Nationaal Holocaustmuseum: ’Ik voel me terug in ’40-’45’
de TelegraafDe Joodse gemeenschap verkeert in shock na de beschamende incidenten rond de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Mattie Tugendhaft (86), Joods en oorlogsoverlever, was erbij: „Ik voel me terug in ’40-’45.”
» de Telegraaf
maandag 11 maart 2024, 16:31 uur
‘Nationale dodenherdenking komt zo in het geding’
de TelegraafDemonstranten zorgde bij de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam voor veel onrust. Vanwege de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog moesten zelfs Holocaust-overlevenden het ontzien, zag verslaggever Marcel Vink. In het Telegraafkwartier vertelt hij hoe deze oproer ook de nationale dodenherdenking in gevaar kan brengen.
» de Telegraaf
maandag 11 maart 2024, 15:58 uur
‘Verboden groep tussen demonstranten bij Holocaustmuseum’
de TelegraafEr waren grote protesten gister bij het opening van het Holocaust museum in Amsterdam door de aanwezigheid van de President van Israel Yitzhak Herzog. In plaats van een waardige herdenking overheerste daardoor het rumoer, zo vertelt verslaggever Marcel Vink die de opening volgde.
» de Telegraaf
maandag 11 maart 2024, 10:47 uur
CIDI-directeur fel: ‘Schande dat demonstranten zo dichtbij mochten staan’
de TelegraafDirecteur van het CIDI, Naomi Mestrum, is te gast bij Goedemorgen Nederland. Daar vertelt ze over de pro-Palestina demonstratie die zondag plaatsvond bij de opening van het Holocast museum in Amsterdam.
» de Telegraaf
maandag 11 maart 2024, 10:19 uur
Alle bij opening Holocaustmuseum aangehouden demonstranten zijn weer vrij
NU.nlAlle dertien demonstranten die zondag bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam zijn aangehouden, zijn inmiddels weer op vrije voeten.
» NU.nl
maandag 11 maart 2024, 10:11 uur
Geen mensen meer vast na demo Nationaal Holocaustmuseum
de TelegraafDe dertien mensen die zondag werden aangehouden rond de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam zijn weer vrij, meldt een politiewoordvoerder maandag. Ze werden opgepakt voor onder meer het verstoren van de openbare orde en vernieling, zoals het gooien van stenen en het vernielen van een politiebus. Wanneer de demonstranten zijn vrijgelaten, kon de woordvoerder niet zeggen.
» de Telegraaf
zondag 10 maart 2024, 20:31 uur
Israëlische president Herzog: 'Oorlog met Hamas is strijd voor westerse waarden'
NOSDuizenden mensen kwamen vandaag naar Amsterdam om te protesteren tegen de komst van de Israëlische president Isaac Herzog. Bij de opening van het Nationale Holocaustmuseum riep hij op ten strijde te trekken tegen "wijdverspreid antisemitisme overal ter wereld". Intussen wordt zijn land door meerdere partijen, waaronder door de VN-mensenrechtenchef, beschuldigd van het plegen van oorlogsmisdaden in Gaza.
» NOS
zondag 10 maart 2024, 19:01 uur
Dertien aanhoudingen bij protesten Nationaal Holocaustmuseum
NU.nlDe politie heeft zondag dertien demonstranten aangehouden rond de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Die aanhoudingen waren onder andere vanwege het verstoren van de openbare orde en vernieling. Zo werden er stenen gegooid en werd een politiebus vernield.
» NU.nl
zondag 10 maart 2024, 16:42 uur
Protest tegen de komst van de Israëlische president in Amsterdam is voorbij
NU.nlDe demonstranten die zondag protesteerden tegen de komst van de Israëlische president in Amsterdam, zijn vertrokken. Zowel bij de Portugese Synagoge op het Waterlooplein als bij het Nationaal Holocaustmuseum hebben demonstranten het gebied verlaten.
» NU.nl
zondag 10 maart 2024, 16:13 uur
Protest synagoge Amsterdam voorbij, nog wel demonstranten bij museum
NU.nlDe demonstranten die zondag protesteerden tegen de komst van de Israëlische president op het Waterlooplein in Amsterdam, zijn vertrokken. Bij het Nationaal Holocaustmuseum zijn nog wel demonstranten, maar de situatie is daar rustig, meldt de politie.
» NU.nl
zondag 10 maart 2024, 15:44 uur
Koning in toespraak: 'Sobibór begon met bordje in het Vondelpark'
de TelegraafZondag opende koning Willem Alexander het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Naast veel genodigden waren en ook demonstranten aanwezig.
» de Telegraaf
zondag 10 maart 2024, 14:53 uur
Koning opent Holocaustmuseum: 'Slachtoffers hebben nu een gezicht en stem'
NU.nlKoning Willem-Alexander heeft zondag in Amsterdam onder boegeroep van demonstranten het Nationaal Holocaustmuseum geopend. Vlak daarvoor gaf hij een toespraak in de Portugese Synagoge, waar onder anderen demissionair premier Mark Rutte en de veelbesproken Israëlische president Isaac Herzog aanwezig waren.
» NU.nl
zondag 10 maart 2024, 14:11 uur
LIVE | Confrontatie tussen politie en demonstranten bij opening Holocaustmuseum
de TelegraafDe gemoederen lopen hoog op tijdens de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam. Ruim duizend mensen demonstreren tegen de aanwezigheid van Israëlische president Yitzhak Herzog. De ME is in confrontatie gekomen met demonstranten die hun politiebusjes beklimmen.
» de Telegraaf
zondag 10 maart 2024, 13:47 uur
ME grijpt in bij demonstratie tegen Israëlische president in Amsterdam
NU.nlDe mobiele eenheid (ME) heeft zondagmiddag ingegrepen bij de demonstratie tegen de Israëlische president Isaac Herzog tijdens de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Verschillende demonstranten klommen op politiebusjes die als afzetting waren neergezet.
» NU.nl
zondag 10 maart 2024, 13:43 uur
Koning Willem-Alexander en president Israël bij Holocaustmuseum ontvangen met boegeroep
Dagblad van het NoordenKoning Willem-Alexander is door demonstranten met boegeroep ontvangen bij zijn aankomst bij het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Hij is daar voor de officiële opening van het museum.
» Dagblad van het Noorden
zondag 10 maart 2024, 13:40 uur
Hier wordt de koning uitgejouwd bij aankomst Holocaustmuseum
de TelegraafVandaag is de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. De Israëlische president Isaac Herzog is ook bij de opening. Vanwege zijn komst zijn er massale protesten in Amsterdam.
» de Telegraaf
zondag 10 maart 2024, 13:39 uur
President Israël roept bij opening Holocaustmuseum op tot vrijlating gijzelaars
NOSDe Israëlische president Herzog heeft bij de openingsceremonie van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam opgeroepen tot vrijlating van de Israëlische gijzelaars die Hamas sinds 7 oktober vasthoudt in Gaza.
» NOS
zondag 10 maart 2024, 13:26 uur
Mobiele eenheid grijpt in bij demonstratie Holocaustmuseum Amsterdam, boegeroep voor koning
RTV N-HBij de afzetting van de mobiele eenheid tussen het Waterlooplein en het Mr. Visserplein in Amsterdam is het tot een confrontatie gekomen tussen de politie en demonstranten. Verschillende demonstranten klommen daar op de politiebusjes die als afzetting waren neergezet. 
» RTV N-H
zondag 10 maart 2024, 13:18 uur
Koning opent Holocaustmuseum in Amsterdam onder boegeroep demonstranten
NU.nlKoning Willem-Alexander heeft zondag in Amsterdam onder boegeroep van demonstranten het Nationaal Holocaustmuseum geopend. Vlak daarvoor gaf hij een toespraak in de Portugese Synagoge, waar meerdere staatslieden en hooggeplaatste functionarissen bij aanwezig waren.
» NU.nl
zondag 10 maart 2024, 12:43 uur
Demonstratie tijdens opening Nationaal Holocaustmuseum
Blik op NieuwsEen groot aantal pro-Palestina demonstranten hebben zich zondag in de binnenstad van Amsterdam verzameld om te demonstreren tegen de komt van de Israëlische president Herzog.
» Blik op Nieuws
zondag 10 maart 2024, 12:14 uur
In beeld | Demonstratie tegen Israëlische president in Amsterdam, ME blokkeert doorgang
NU.nlIn Amsterdam demonstreren zo'n duizend mensen tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum. Tegenstanders vinden zijn komst "ongepast" vanwege de oorlog in Gaza.
» NU.nl
zondag 10 maart 2024, 12:07 uur
LIVE | Koning bij aankomst Holocaustmuseum door demonstranten onthaald met boegeroep
de TelegraafDe opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam zorgt voor veel chaos. Veel mensen demonstreren tegen de aanwezigheid van Israëlische president Yitzhak Herzog. Ook de koning kon rekenen op veel boegeroep voor zijn speech in het nieuwe museum. Volg het allemaal in dit liveblog.
» de Telegraaf
zondag 10 maart 2024, 11:30 uur
Holocaustmuseum geopend in grimmige sfeer, ME moet demonstranten weghouden
PZCKoning Willem-Alexander werd vandaag bij aankomst in het Holocaustmuseum in Amsterdam én bij zijn vertrek door demonstranten onthaald met boegeroep. De sfeer rond een demonstratie op het Waterlooplein werd grimmig. Demonstranten zijn boos over de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog.
» PZC
zondag 10 maart 2024, 11:30 uur
Holocaustmuseum geopend in grimmige sfeer, ME moet demonstranten weghouden
de StentorKoning Willem-Alexander werd vandaag bij aankomst in het Holocaustmuseum in Amsterdam én bij zijn vertrek door demonstranten onthaald met boegeroep. De sfeer rond een demonstratie op het Waterlooplein werd grimmig. Demonstranten zijn boos over de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog.
» de Stentor
zondag 10 maart 2024, 11:30 uur
Grimmige sfeer rond opening Holocaustmuseum, ME deelt klappen uit en wordt bekogeld met vuurwerk
Brabants DagbladKoning Willem-Alexander werd vandaag bij aankomst in het Holocaustmuseum in Amsterdam én bij zijn vertrek door demonstranten onthaald met boegeroep. De sfeer rond een demonstratie op het Waterlooplein werd grimmig. Demonstranten zijn boos over de aanwezigheid van de Israëlische president Isaac Herzog.
» Brabants Dagblad
zondag 10 maart 2024, 10:32 uur
LIVE | Uitgebreide veiligheidsmaatregelen rond opening Holocaustmuseum
de TelegraafDe opening van het Nationaal Holocaustmseum in Amsterdam is omgeven met uitgebreide veiligheidsmaatregelen. In alle vroegte zijn medewerkers van de gemeente Amsterdam begonnen met het aanbrengen van wegafzettingen.
» de Telegraaf
zondag 10 maart 2024, 08:30 uur
Wie is Isaac Herzog, de omstreden president van Israël? ‘Hij is absoluut geen rechtse havik’
PZCDe aanloop richting de opening van het Holocaust Museum in Amsterdam is roerig vanwege de komst van de Israëlische president Isaac Herzog. Tweehonderd moskeeën riepen koning Willem-Alexander tevergeefs op Herzog zondag niet te ontvangen. Wie is deze man? Hoe staat hij in het huidige conflict? Een profiel.
» PZC
zondag 10 maart 2024, 08:22 uur
Wekdienst 10/3: Opening Nationaal Holocaust Museum • Oscars worden uitgereikt
NOSIn Amsterdam opent vandaag het Nationaal Holocaust Museum, in Hollywood worden de Oscars uitgereikt.
» NOS
zondag 10 maart 2024, 05:00 uur
De Israëlische president is welkom bij de opening van het Holocaustmuseum
Dagblad van het NoordenIn Amsterdam wordt zondag het Holocaustmuseum geopend. De komst van de Israëlische president Isaac Herzog leidt tot ophef want is zijn aanwezigheid wel gewenst? Reageer op de stelling van de dag: de Israëlische president is welkom bij de opening van het Holocaustmuseum
» Dagblad van het Noorden



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: Dagblad van het Noorden
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: RTV N-H
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: Dagblad van het Noorden
Foto: PZC

Meer nieuws uit Amsterdam

27 april 13:09Extinction Rebellion weet nu wel A10 bij Amsterdam te blokkeren, politie grijpt in
27 april 00:51Man valt meerdere verdiepingen na beklimming Westertoren, vijf mensen aangehouden
26 april 22:48Grote brand in autobedrijf Amsterdam, pand niet meer te redden
26 april 21:14Koning Willem-Alexander als Joost Klein verkleed voor Koningsdag Amsterdam
26 april 18:05Uitglijden was oorzaak van dodelijke val meisje (16) uit Amsterdams pand
26 april 14:52Antisemitismebrief: 2 Limburgse burgemeesters tekenen niet
25 april 15:40Bestuur islamitische scholen Amsterdam krijgt laatste kans voor verbetering
24 april 21:00LIVE eredivisie | Ajax moet nog warmdraaien, Rulli houdt Amsterdammers op de been tegen Excelsior
24 april 19:22Protest op 4 mei tijdens dodenherdenking tegen Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV)
24 april 18:07Meisje (16) na val van grote hoogte in Amsterdam overleden
24 april 14:24Miljonair Gerard Sanderink moet Centric ruim 90 miljoen euro terugbetalen
24 april 09:13A10 Oost weer vrij na flinke kettingbotsing in Zeeburgertunnel
23 april 21:05Poppodium 013 blijkt veel te klein voor sensatie Big Time Rush: concert verplaatst naar Ziggo Dome
22 april 17:48Grote steden vangen daklozen gratis op vanwege verwachte vrieskou
20 april 18:42Limburgs scouts oefenen voor Dodenherdenking op Dam
20 april 10:37Voortvluchtige vrouw verstopt zich in koffer, agent stoot er per ongeluk tegenaan en hoort een gil
19 april 16:14Twee minderjarigen aangehouden met vuurwapen en mogelijk explosief
18 april 14:03Psychiaters vermoeden dat deel middel X-gebruikers te helpen was
17 april 18:40Amsterdam bouwt geen nieuwe hotels om drukte door toeristen tegen te gaan
17 april 10:15Bekijk hier de verschillende soorten van erectiemiddel Kamagra
RSS.