menu
zoek

Nieuws Apeldoorn

Acht aanhoudingen na online oplichting Apeldoorn

donderdag 10 maart 2022, 13:22 uur

Acht mannen in de leeftijd van 16 tot 23 jaar zijn aangehouden als verdachten van oplichting. De groep wordt verdacht meegewerkt te hebben aan oplichting middels bankhelpdeskfraude. Hierbij doet iemand zich voor als medewerker van een bank en licht zo mensen op.

Het onderzoek kwam aan het rollen na een melding van oplichting halverwege januari. Het slachtoffer werd benaderd door een ‘medewerker’ van een bank. Na een lang telefoongesprek en het installeren van een programma waardoor de fraudeur mee kon kijken in de computer van het slachtoffer, wist de oplichter tienduizenden euro’s weg te sluizen. Wie van de aangehouden verdachte welke rol binnen de oplichting heeft gespeeld, wordt onderzocht.

Meerdere telefoons en laptops Uit onderzoek bleek dat de groep bezig was met oplichting vanaf een vakantiepark in Drenthe. Daarop is direct gereageerd en zijn de verdachten aangehouden. De mannen komen uit de provincie Groningen en Drenthe en zitten op dit moment vast. Tijdens de doorzoeking van de vakantiewoning zijn meerdere laptops in beslaggenomen, rond de 20 telefoons, meerdere simkaarten en twee wapens waarvan onderzocht wordt of het om echte vuurwapens gaat of niet.

Bankhelpdeskfraude Bij bankhelpdeskfraude bellen criminelen anoniem of met een nummer dat lijkt van de bank te zijn. Als een crimineel zich op deze manier voordoet als een medewerker van een bank, noemen we dat bankhelpdeskfraude. Vervolgens vertelt de oplichter, de nepbankmedewerker, dat uw bankrekening gehackt is omdat er verdachte transacties te zien zijn op uw rekening. Dit is niet waar, maar zo probeert de oplichter u ervan te overtuigen om snel maatregelen te nemen. De oplichters gebruiken babbeltrucs om overtuigend over te komen. Soms weten ze veel details over het slachtoffer door datalekken of door phishing dat voorafgaand heeft plaatsgevonden. Vervolgens zijn er verschillende manieren die oplichters gebruiken om u op te lichten: De oplichter dringt aan geld over te namen naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan niet, want in werkelijkheid is het een rekening van de oplichter. De oplichter biedt aan u te helpen bij het overboeken. Zo komt uw geld op de rekening van de oplichter terecht en wordt het geld snel weggepint.     Een zogenaamde bankmedewerker komt langs om te ‘helpen’ met het probleem. Deze ‘bankmedewerker’ probeert de inloggegevens van uw telefoon, tablet en uw bankrekening te krijgen. In sommige andere gevallen wil de ‘bankmedewerker’ de bankpas met pincode ophalen. Met uw bankpas en pincode krijgen ze toegang tot uw bankrekening.

Voorkomen is beter dan genezen Laat een ‘bankmedewerker’ nooit uw geld overmaken naar een andere rekening. Doe dit ook niet zelf als de ‘medewerker’ dat aan u vraagt. Uw bank zal u namelijk nooit vragen om geld over te maken. Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon hebt? Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank. Bel en vraag of het verhaal klopt     Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen.    Geef geen toegang tot uw computer aan onbekenden.


» Politie.nl

Kaart nieuws Apeldoorn. Locatie nieuws: 52.21084 / 5.97373


donderdag 10 maart 2022, 14:38 uur
Man (84) uit Apeldoorn voor tienduizenden euro’s opgelicht, acht mannen opgepakt
de StentorDe politie heeft acht mannen gearresteerd die worden verdacht van bankhelpdeskfraude. Door de oplichting raakte een 84-jarige man uit Apeldoorn een bedrag van 70.000 euro kwijt. Er wordt nog onderzocht of de bende meer slachtoffers heeft gemaakt.
» de Stentor
donderdag 10 maart 2022, 13:46 uur
Groep mannen gepakt voor oplichting, bejaarde 70.000 euro kwijt
Gelre NieuwsAPELDOORN – Acht mannen in de leeftijd van 16 tot 23 jaar zijn aangehouden als verdachten van oplichting. De groep wordt verdacht meegewerkt te hebben aan oplichting middels bankhelpdeskfraude. Hierbij doet iemand zich voor als medewerker van een bank en licht zo mensen op. In dit onderzoek is een man van 84 uit Apeldoorn het […]
» Gelre Nieuws



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: de Stentor

Meer nieuws uit Apeldoorn

17 maart 08:14Woning en schuur beschadigd door brand
14 maart 21:01Storing spoorwegovergang, agenten houden bomen omhoog
11 maart 11:42Thomas en Pauline wonen in de zomer in dit Franse château: ‘In de winter wil je er niet zijn’
6 maart 16:58Het nieuwe leven van Dafne Schippers: ‘Aan een rondje hardlopen heb ik nog geen behoefte gehad’
6 maart 11:09Grote omslag: ons brood krijgt veertig procent minder zout door vinding van Jeroen
5 maart 10:05Arrestatieteam valt in alle vroegte appartement in Apeldoorn binnen en haalt verdachte uit zijn bed
3 maart 11:55Politie rijdt auto klem en haalt met getrokken wapens man eruit (maar is dan nog niet klaar)
3 maart 11:55Auto klemgereden in woonwijk na conflict op A1 bij Deventer, twee arrestaties in Apeldoorn
1 maart 23:36Tiener op straat gestoken bij ruzie: ‘Drop die machete! Drop die machete’
24 februari 19:28Politie in kogelwerende vesten omsingelt winkelcentrum
21 februari 21:59Automobilist gewond na botsing met bestelbus
20 februari 17:56A1 bij Amersfoort richting Apeldoorn dicht na dodelijk ongeluk
18 februari 17:54'Of het nog harder kan?', zegt atlete Femke Bol. 'Ik heb net een wereldrecord gelopen, haha'
16 februari 21:04Motorrijder naar ziekenhuis na botsing met busje
16 februari 19:37Vijf jaar cel voor hasj- en cokesmokkel naar Denemarken
16 februari 18:59Brandweer moet bestuurder uit wrak bevrijden bij botsing in Apeldoorn
13 februari 17:40Woningbrand in Apeldoorn door fietsaccu’s: bewoners ademen rook in en moeten naar ziekenhuis
8 februari 17:12Noodbevel bij gevreesd boerenprotest, zo werkt die wet
8 februari 11:36Bestuurder ongeluk A1 had drank en drugs op
7 februari 16:47Stank verraadt hennepkwekerij boven Chinees restaurant
RSS.