menu
zoek

Nieuws Apeldoorn

Waarom Gelderland de beste provincie is voor buitenactiviteiten

woensdag 6 september 2023, 09:08 uur

Wat is de beste plek in Nederland om buitenactiviteiten te ondernemen? Dat is een goede vraag, want Nederland is een druk land, met veel dorpjes, steden en snelwegen. Gelderland is de grootste provincie van het land en telt maar 2 miljoen inwoners. Dat is een stuk minder dan de kleinere provincies als Zuid-Holland, met bijna 4 miljoen inwoners of Noord-Brabant met 2,5 miljoen inwoners. Maar hoe zorgt dat ervoor dat Gelderland de beste provincie is voor buitenactiviteiten?

Gelderland heeft veel bossen

Om maar meteen de belangrijkste reden te noemen dat Gelderland de beste provincie is voor wandelen, fietsen of andere vormen van activiteit in de buitenlucht: Gelderland heeft de meeste hectare bos van alle provincies van het land.

Uit de cijfers van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) heeft Gelderland het meeste bos van het hele land. In totaal zou het gaan om 97.690 hectare. Ter vergelijking: Zeeland heeft maar 4.684 hectare bos en Zuid-Holland zo’n 10.827 hectare.

De Veluwe is het meest bosrijke gebied in Gelderland en tegelijkertijd het grootste aaneengesloten gebied met bomen in heel Nederland. Deze bossen, maar ook de heides en en andere natuur, zorgen voor een ideale omgeving om te fietsen en wandelen. Vakantiegangers kunnen hun ideale fiets vinden op websites als BIKE24 en daarmee het Nationale Park de Hoge Veluwe ontdekken of andere mooie gebieden in Gelderland verkennen. Een goede fietsbroek kan nodig zijn, want de routes om te fietsen zijn lang in deze grote provincie.

Bossen in Gelderland

Ontdek unieke kastelen en landgoederen

Gelderland heeft niet alleen unieke natuur om te bewonderen in de buitenlucht. De provincie staat ook bekend om de bijzondere kastelen. Denk aan kastelen als Ammersoyen, Doornenburg, Doorwerth, Hernen of Loevestein. Een aantal van deze plaatsen waren ook het decor van de hitserie Floris, over een ridder in de late middeleeuwen in Nederland.

Gelderland is lange tijd een provincie geweest waar geen grote steden waren en edelen nog hun gang konden gaan. Zij hebben deze kastelen lange tijd bewoond, ook toen de Hollanders in het westen al steden als Leiden en Amsterdam introkken en de landgoederen en middeleeuwse burchten lieten verstoffen tot ruïnes. Dit heeft er volgens experts voor gezorgd dat de Gelderse kastelen, tot op de dag van vandaag, hun middeleeuwse en mooie uiterlijk hebben behouden.

Ook water en rivieren maken Gelderland ideaal voor buitenactiviteiten

Gelderland is niet alleen een provincie van bossen en kastelen. Het is ook de provincie waar ontzettend veel water te vinden. Met rivieren als de IJssel, Waal en Rijn is Gelderland een gebied waar je veel water vindt voor activiteiten op en rond dat water.

Zeker sinds de uiterwaarden zijn uitgebreid om rivieren meer ruimte te geven als er overstromingen dreigen, heeft dat ook gezorgd voor andere activiteiten langs de rivieren. Denk aan wandelen en fietsen in een uniek en nat gebied in Nederland.

Naast de rivieren vind je ook activiteiten om te doen op het Veluwemeer. Denk bijvoorbeeld aan surfen, wat een uitstekende buitensport is om te ondernemen op het meer dat de provincies Flevoland en Gelderland van elkaar scheidt.


Meer nieuws uit Apeldoorn

7 december 19:54Bouw marinierskazerne opnieuw vertraagd
1 december 19:44Zwaarst denkbare vuurwerk gevonden in voertuig en schuur
29 november 07:20Sneeuw zorgt voor chaos op de weg: glijpartijen en ongelukken op de A50
26 november 15:37‘Eenvoudig bonnetje’ leidt tot flinke vangst
26 november 07:12Persoon op A1 overleden na aanrijding met meerdere auto's
20 november 22:27Kelders en kruipruimten staan blank na waterleidingbreuk
17 november 21:2115-jarig meisje overleden na botsing met auto in Apeldoorn
17 november 08:04Vouwwagen vliegt in brand op verlaten parkeerplaats
16 november 09:00Problemen op A50 door dichte mist; Rijkswaterstaat sluit spitsstrook uit voorzorg af
10 november 14:59Gewonde na val tijdens werkzaamheden
8 november 10:07Bedreiger bij Mediamarkt in Apeldoorn is man (40) uit Gorssel
6 november 13:43Ravage na botsing • paniek in Apeldoorn
3 november 16:50Ongeluk op A50 tussen Apeldoorn en Arnhem zorgt voor file, vertraging neemt af
2 november 20:08Bezorgwagen komt in botsing met auto in Apeldoorn: bestuurster naar het ziekenhuis
31 oktober 15:29Vierde man vast voor neersteken Apeldoornse moeder (28)
29 oktober 15:08Twee tieners zwaargewond bij heftig ongeluk met BMW
29 oktober 14:29Powerbank ontploft in kleding van jongetje op speelplaats, kind naar ziekenhuis
29 oktober 08:53Bewoners van straat in Apeldoorn waar dodelijke schietpartij plaatsvond, horen weer harde knallen
27 oktober 20:27File op A50 tussen Arnhem en Apeldoorn door ongeluk
26 oktober 15:56Geen trein verkeer tussen Apeldoorn en Deventer door aanrijding
RSS.