menu
zoek

Nieuws Arnhem

Grote gokkers onder de voetballers

dinsdag 24 januari 2023, 09:29 uur

De eredivisie is weer begonnen en derhalve zullen de liefhebbers ook weer een gokje gaan wagen. Het zal de vraag zijn welke vergunninghouders in Nederland daar het meest van zullen profiteren. Blijven TOTO, BetCity en Holland Casino de top 3 in Nederland of kan Unibet de ambitie waar maken om het grootste marktaandeel in ons land te veroveren zonder te kunnen vertrouwen op een grote hoeveelheid reclame? In ieder geval lijkt er geen twijfel mogelijk dat voetbal weer de sport zal worden waarop in 2023 het meeste zal worden gewed. De profvoetballers zelf houden in het algemeen ook wel van een gokje en dat is geen probleem indien ze zich houden aan de regels die voor hen gelden in verband met de deelname aan de competities. In het verleden werd er door de heren ook vaak al flink gegokt toen dat nog illegaal was. Aan het rijtje illustere namen is onlangs een nieuwe toegevoegd: Nikos Machlas.

Nikos Machlas, een bekende naam in het Nederlandse voetbal
Wie al een tijdje het Nederlandse voetbal volgt, zal zich deze naam beslist nog herinneren. In 1996 werd de Griek op 23 jarige leeftijd naar Vitesse gehaald. Karel Aalbers deed een poging om Vitesse in de top van het vaderlandse voetbal te krijgen. De aankoop van Machlas paste in dat streven. Voor Nederlandse begrippen kreeg de jonge Griek een topsalaris. Het eerste jaar viel hij nog niet op en scoorde hij matig.

Dat veranderde in zijn tweede seizoen. Hij werd Europees topscoorder, een heel bijzondere prestatie voor een speler in de eredivisie. Ook in zijn derde jaar bij Vitesse scoorde hij er weer lustig op los. Daarna kon hij kiezen voor iedere Europese topclub, de aanbiedingen uit onder andere Engeland en Italië stroomden binnen. Tegen de zin van Aalbers in bleef Machlas echter in Nederland en ging over naar Ajax.

Geen echte topprestaties
Daar bleef hij 4 jaar onder contract, maar leverde geen echte topprestaties. Hij werd er ook nooit echt populair, naar verluidt had dat ermee van doen dat hij de best betaalde speler van Ajax was in die tijd met een salaris van € 4 miljoen. In het vierde seizoen liep het sportief mis en kreeg hij nog maar zelden een basisplaats.

Er waren twee nieuwe jonge spitsen aangetrokken door Ajax: Mido en Zlatan Ibrahimovic. Machlas speelde vervolgens nog een paar jaar in Spanje, zonder veel te scoren en beëindigde niet veel later de carrière in zijn geboorteland. Op zich geen opvallende loopbaan met een kort hoogtepunt.

Je hebt het niet van mij
In het boek ‘Je hebt het niet van mij’ van Marcel van Roosmalen komt een ander opvallend punt aan de orde met betrekking tot Machlas. De schrijver volgde de club Vitesse dagelijks gedurende een jaar. Zo leerde hij alle verhalen over de spelers kennen.

Machlas was goed bekend geraakt met een plaatselijke eigenaar van een Grieks restaurant. Hier deelde hij ook zijn gokverhalen en die waren opzienbarend. Hoe hoger zijn salaris werd, hoe hoger de inzetten. Er waren dagen dat Machlas € 100.000 verloor, maar ook dagen met topwinsten. Als een van de best betaalde voetballers in de eredivisie bracht zijn gokgedrag hem niet in de financiële problemen en wist hij een gokverslaving te voorkomen.


Meer nieuws uit Arnhem

20 maart 11:12Man raakt hoogspanningskabel bij werkzaamheden: slachtoffer lijkt wonderlijk genoeg ongedeerd
17 maart 17:37Vuurwapen blijkt gel blaster te zijn
15 maart 12:00Meerdere zakkenrollers in de kraag gevat in Arnhem
15 maart 10:45Automobilist raakt ernstig gewond door botsing tegen trolleymast
15 maart 10:39Wat maakt Helene Fischer tot zo'n magneet voor succes?
14 maart 10:16Fietser op driewieler zwaargewond bij ongeval in Arnhem
13 maart 14:44Gevelstuk van Arnhemse flat laat los en dreigt te vallen: omgeving afgezet
11 maart 20:16Opvang geschokt na overlijden kindje
8 maart 07:15Gladheid en mist: dichte spitsstrook op A50 tussen Apeldoorn en Arnhem zorgt voor file
7 maart 10:31Fietser gereanimeerd na aanrijding
6 maart 16:11Gewonde bij woningbrand in Arnhem
5 maart 16:14Bestelbus rijdt Arnhemse parkeergarage in, maar is te hoog: brandweer ingezet om ‘m los te trekken
3 maart 22:24Stevige botsing tussen meerdere auto's op Pleijroute Arnhem
1 maart 15:51Auto over de kop bij ongeval A325, snelweg deels dicht
27 februari 23:35Geen treinen tussen Arnhem en Nijmegen door aanrijding op het spoor
27 februari 22:50Voortvluchtige Arnhemmer (42) opgespoord in Portugal
26 februari 20:18Van Ginkel baalt van dode spelmomenten Vitesse: ‘We geven de goals weg’
26 februari 17:03John Heitinga spreekt van ‘verschrikkelijke’ eerste helft: ‘Het moest van diep komen’
24 februari 12:07Verdachte (37) fatale brand Arnhem langer vast
24 februari 11:55Drukte op A12 en A73 richting Duitsland door voorjaarsvakantie, ook flinke avondspits verwacht
RSS.