menu
zoek

Nieuws Beverwijk

Bedrijventerrein afgesloten in onderzoek naar ondergronds bankieren

donderdag 12 september 2019, 17:05 uur

In een grootscheepse actie gericht op onderzoek naar ondergronds bankieren, is donderdag een bedrijventerrein in Beverwijk geheel afgesloten en zijn nagenoeg alle aanwezige bedrijven doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers en administratie in beslag is genomen.

Waar: Parallelweg in Beverwijk

De zoeking is nog in volle gang en zal tot zeker in de late avond doorgaan. Tot nog toe zijn er een aantal verborgen plekken aangetroffen waar geld verstopt zat. Er is al meer dan 150 duizend euro cash aangetroffen en geldtelmachines. Het geld zat onder andere verstopt in het systeemplafond. Het doel van deze inval bij deze bedrijven was om meer bewijs te verzamelen. Op een later tijdstip zullen de verdachten worden gehoord. Bedrijven als deze zijn belangrijke facilitators voor de onderwereld, o.a. drugscriminelen, die deze bedrijven gebruiken voor ondergronds bankieren.

Samenwerking
Aan de actie deden politiemensen van de Landelijke Eenheid en de Landelijke Recherche en de eenheid Noord-Holland mee. Ook was er ondersteuning van het Functioneel Parket, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD, en de Belastingdienst. In totaal waren zo'n 250 mensen bij de actie betrokken. De opsporingsdiensten hadden geldhonden bij zich, en op de achterhand waren specialisten in het zoeken naar verborgen ruimten beschikbaar. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.

Façade
Van de 50 units op het afgesloten bedrijventerrein, zijn er ruim 40 die in dezelfde sector werkzaam zijn: de telecombranche. Bij politie, FIOD en OM zijn de afgelopen periode diverse signalen binnengekomen dat deze telecombedrijven zich, bewust of onbewust, meer met 'underground banking' dan met telecommunicatie zouden bezig houden. Het vermoeden ontstond daarmee dat de telecomhandel slechts een façade was om het verplaatsen van grote geldbedragen mogelijk te maken en te verhullen. Door de jaren heen zijn er op deze wijze vermoedelijk miljoenen euro’s verplaatst via telecombedrijven op het terrein. Zo zijn in het verleden bij enkele bedrijven grote geldbedragen in beslag genomen. Vanuit eerdere onderzoeken is verder gezien dat het bedrijventerrein frequent wordt bezocht door vermoedelijke geldkoeriers en ondergronds bankiers. Voorts zijn er signalen dat er dubieus contant geld wordt ingebracht bij een onderneming en dat dit geldbedrag vervolgens wordt rondgepompt. Niet alleen tussen Nederlandse bedrijven, maar ook naar landen in Oost-Europa en Dubai. Op deze manier wordt de herkomst van dit geld verdoezeld en kan nauwelijks worden vastgesteld wie het geld oorspronkelijk heeft ingebracht. Het vermoeden bestaat dat op deze manier op crimineel geld wordt witgewassen. Het bedrijventerrein zou daarmee een essentiële schakel zijn om crimineel geld vanuit de onderwereld naar de bovenwereld over te hevelen.

Verdacht
Deze signalen waren het startsein voor de doorzoekingen. Alle bedrijven die actief zijn in de telecombranche zijn doorzocht, op zoek naar informatie die duidt op witwassen en ondergronds bankieren. Vooralsnog zijn vier bedrijven aangemerkt als verdachte van witwassen en underground banking. De overige bedrijven zijn weliswaar niet als verdachte aangemerkt, maar zijn wel onderworpen aan een doorzoeking om bewijsmateriaal veilig te stellen. De actie begon aan het eind van de donderdagochtend. Het terrein werd hermetisch afgesloten. Alleen na controle kon iemand het terrein verlaten, en eigenaren van gesloten bedrijven werd gevraagd alsnog te komen en de deuren te openen. Na de doorzoeking van een unit werd die afgesloten. Pas als alle units zijn doorzocht wordt het terrein weer vrijgegeven. In de voorbereiding is samengewerkt met de gemeente Beverwijk en het Regionaal Inlichtingen- en Expertisecentrum, een samenwerkingsverband van gemeenten en overheidsdiensten. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit door informatie, expertise en krachten van verschillende overheidsinstanties te bundelen. Het onderzoek wordt voortgezet.

Underground banking
Underground banking heeft de warme aandacht van opsporingsdiensten en OM. Het recente rapport ‘De achterkant van Amsterdam’ onderstreept nog maar eens dat Nederland in het algemeen en de regio ‘groot Amsterdam’ in het bijzonder, een centrum is van ondergronds bankieren. Via dit systeem worden jaarlijks miljarden euro’s nagenoeg onzichtbaar en ontraceerbaar verplaatst. Er wordt nog wel eens gedacht dat dit zogenoemde ‘hawala-bankieren’ vooral draait om het overmaken van kleine geldbedragen door bijvoorbeeld arbeidsmigranten naar landen zonder goedwerkende traditionele banken. Dit traditionele hawala bankieren beslaat maar een klein deel van het ondergronds bankieren. Het leeuwendeel betreft crimineel geld dat snel en efficiënt kan worden witgewassen via de structuur van het hawala bankieren.

Persverklaring locoburgemeester Ferraro
Locoburgemeester Ferraro is op de hoogte van de actie ter ondersteuning van het onderzoek naar ondergronds bankieren die op dit moment plaatsvindt bij het Midi Centre in de Parallelweg. ´Deze actie krijgt mijn volledige steun. We blijven ons inzetten voor een veilig Beverwijk. Dit onderzoek past binnen de brede aanpak voor bestrijding van ondermijning in onze gemeente.´ Het onderzoek naar witwassen en ondergronds bankieren staat onder leiding van het Landelijk Parket. In de voorbereiding is samengewerkt met overheidsdiensten.

Veilig ondernemersklimaat
´Het is niet onze bedoeling om het vestigen van telecombedrijven tegen te gaan. Maar ons doel is wel om een einde te maken aan witwaspraktijken of ander ondermijnend gedrag. In Beverwijk willen we malafide ondernemers en ondernemingen wegkrijgen én een veilig ondernemersklimaat creëren voor bonafide ondernemers en ondernemingen. Als er aanleiding is om bestuurlijk op te treden, zullen we niet aarzelen om maatregelen te nemen, zoals bedrijfspanden sluiten en een vergunningsplicht invoeren voor telecombedrijven.´

Informatie van inwoners belangrijk
Locoburgemeester Ferraro roept inwoners op om bij vermoedens dat iets niet in de haak is, dit te melden via de App Waaksamen, de Politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). ´Informatie van inwoners over verdachte situaties maakt het mogelijk voor de gemeente en politie om sneller op te treden bij criminele activiteiten of andere verstoringen van de openbare orde. Meldingen die via de app WaakSamen binnenkomen, zijn hier een goed voorbeeld van. De berichten die onder ander via deze app binnen komen zijn belangrijk in het opsporen en voorkomen van verdachte situaties. Signalen voor witwaspraktijken of malafide bedrijven zijn bijvoorbeeld: alleen mogelijkheid om contant te betalen, onderneming die blijft bestaan ook al komen er (bijna) geen klanten, geen website van het bedrijf.´

Georganiseerde criminaliteit in Beverwijk
Ondermijning in Beverwijk

» Politie.nl


Kaart nieuws Beverwijk. Locatie nieuws: 52.08589 / 5.09662 Parallelweg


vrijdag 13 september 2019, 16:13 uur
Politie neemt bijna drie ton in beslag bij grootschalige actie in Beverwijk
RTV N-HBij de grootschalige zoekactie gisteren op bedrijventerrein Midi Center in Beverwijk hebben de opsporingsdiensten in totaal 262.000 euro in beslag genomen. Daarnaast heeft de politie ook de hand weten te leggen op administraties van ondergronds bankieren, geldtelmachines, vervalste merkproducten van grote telefoonmerken en een lading gestolen lampen.
» RTV N-H
vrijdag 13 september 2019, 15:44 uur
262.000 euro ingenomen bij zoekactie Beverwijk
NOSBij een grootschalige zoekactie gisteren op een bedrijventerrein in Beverwijk hebben de opsporingsdiensten in totaal 262.000 euro in beslag genomen. De actie was gericht tegen witwaspraktijken.
» NOS
donderdag 12 september 2019, 13:38 uur
Politie valt tientallen Beverwijkse telecombedrijven binnen in witwasonderzoek
RTV N-HAls onderdeel van een groot onderzoek naar witwassen is de politie vanochtend een groot aantal bedrijven in het Midi Center in Beverwijk binnengevallen. Het grootste deel van de bedrijven is actief in de telecombranche.
» RTV N-H
donderdag 12 september 2019, 13:38 uur
Groot politieonderzoek bij meer dan 40 bedrijven in Beverwijk
RTV N-HDe politie is vanmiddag een groot onderzoek gestart naar witwassen bij bedrijven in het Midi Center aan de Parallelweg in Beverwijk. Agenten zijn rond de vijftig bedrijven binnengevallen, waarvan het grootste deel actief is in de telecombranche.
» RTV N-H
donderdag 12 september 2019, 13:16 uur
Grote politieactie tegen witwassen in Beverwijk: 40 belwinkels op een bedrijventerrein
NOSPolitiediensten speuren al de hele dag naar witwaspraktijken op een bedrijventerrein in Beverwijk. 250 politiemensen en ambtenaren van het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de FIOD hebben gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Door de inzet van zogenoemde geldhonden zijn verborgen plekken aangetroffen waar cash geld lag opgeslagen.
» NOS
donderdag 12 september 2019, 13:14 uur
Grootschalige inval bij tientallen belwinkels in Beverwijk
Hart van NederlandAgenten zijn tientallen belwinkels in Beverwijk binnengevallen. De actie maakt deel uit van een groot onderzoek naar ondergronds bankieren en witwaspraktijken, aldus een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie.
» Hart van NederlandFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: RTV N-H
Foto: NOS
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: NOS
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Beverwijk

7 augustus 09:48Man 'als een balletje' zonder rijbewijs achter het stuur
2 augustus 16:24Geen bezoek meer voor ouderen in verzorgingshuis na coronabesmetting: "Verschrikkelijk"
31 juli 10:29Vrachtwagen slaat over de kop bij Beverwijk, chauffeur overlijdt
26 juli 17:30Bezoekers Beverwijkse Bazaar geven gehoor aan mondkapjesadvies: "De mensen begrijpen het"
22 juli 11:46Bazaar in Beverwijk wil dat bezoekers mondkapjes dragen
17 juni 13:36Weer twee arbeidsmigranten gewond bij geweld in Beverwijks pand, man opgepakt
17 mei 13:12Seizoenarbeiders gewond bij vechtpartij in woning
13 mei 13:5041-jarige olijfbomendief opgepakt in Beverwijk
2 mei 10:43Twee aanhoudingen na steekincident Beverwijk
29 maart 00:16Echtpaar vindt trouwring door stom toeval na acht jaar weer terug
15 maart 12:16Getuigen gezocht van brandstichting
14 maart 12:38Vrouw gewond na aanval eigen agressieve hond, agent schakelt dier uit
3 maart 19:22Patiënt op intensive care RKZ Beverwijk positief getest op coronavirus
3 maart 11:53Heerhugowaardse tieners aangehouden met wapens en vals geld
19 februari 22:13Foutparkeerder mishandelt drie toezichthouders in Beverwijk
13 februari 22:52Koning en Keijzer samen op werkbezoek in Beverwijk
6 februari 22:35Politie treft voor miljoenen aan nep-opladers en -batterijen aan
3 februari 14:40Wéér inbraak bij bedrijf Beverwijk, Amsterdammer (43) aangehouden
2 februari 09:52Zwaargewonde door brand in Beverwijk, omwonenden geëvacueerd
1 februari 14:37Slachtoffer (27) mishandeling station Beverwijk zwaargewond
RSS.