menu
zoek

Nieuws Breda

Verdachte bankpasfraude dankzij alerte bewoner aangehouden in Breda

woensdag 18 mei 2022, 10:54 uur

Dankzij een alerte bewoner in de wijk Tuinzigt heeft de politie dinsdagmiddag een verdachte aangehouden ter zake bankpasfraude. Het gaat om een 21-jarige Rotterdammer die zich uitgaf als medewerker van de RABO bank. Hij kwam de bankpas van de bewoners ophalen omdat daar zogenaamd mee gefraudeerd zou zijn.

De 66-jarige Bredanaar heeft aangifte van poging tot oplichting gedaan. Hij vertelde dat hij dinsdag 17 mei 2022 rond 16.00 uur op zijn mobiele telefoon gebeld werd door een man die aangaf van de RABO bank te zijn. Volgens deze beller was er net in Eindhoven 600 euro van de rekening van de aangever afgeschreven vanwege de aankoop van een mobiele telefoon.  De zogenaamde helpdeskmedewerker noemde daarbij ook het juiste rekeningnummer. Envelop Vanwege deze fraude moest ‘het slachtoffer’ zijn bankpas in een envelop doen die direct door een bankmedewerker zou worden opgehaald. De aangever zag op zijn app dat er helemaal geen geld in Eindhoven opgenomen was. Hij hield de ‘oplichter’ aan de lijn en waarschuwde via een andere telefoon de politie. Omstreeks 16.15 uur werd er aangebeld. Voor de deur stond een man die vertelde van de RABO bank te zijn. Hij vroeg de bewoner om zijn telefoon en bankapp te openen. Inmiddels had de zoon des huizes de politie gebeld waarna de verdachte werd aangehouden.  

Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze gebruiken bijvoorbeeld technieken die callcenters ook gebruiken. Verder zijn ze handig in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over hun slachtoffers. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank, een instantie, uw dochter of zoon of een andere zogenaamde bekende die u vertrouwt. Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van spoed. Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Ga hier niet in mee en verbreek meteen de verbinding, dat is helemaal niet onfatsoenlijk! U kunt de kans verkleinen dat u slachtoffer wordt. Hanteer dan de ABC-regels. A = alert blijven Te mooi om waar te zijn, is niet oké Blijf op de hoogte Klik nooit zomaar op een link B = beveilig jezelf Blijf up-to-date met updates op uw apparaat Gebruik sterke wachtwoorden Gebruik actuele anti-virus programma’s Maak offline back-up’s C = check altijd Vertrouw je het niet, verbreek direct het contact Controleer de contactgegevens van de afzender op een vertrouwde website van bijvoorbeeld uw bank.      


» Politie.nl


Kaart nieuws Breda. Locatie nieuws: 51.58123 / 4.75297


woensdag 18 mei 2022, 11:55 uur
Nepbankmedewerker wil bankpas Bredanaar (66) ophalen bij woning en wordt aangehouden
BN DeStemBREDA - Een 21-jarige Rotterdammer is dinsdagmiddag bij een woning in de Bredase wijk Tuinzigt aangehouden. De man deed zich voor als een medewerker van de Rabobank en kwam de bankpas van de bewoner, een 66-jarige man, ophalen. Aan de deur vertelde de oplichter de man dat er gefraudeerd zou zijn met zijn bankpas.
» BN DeStemFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: BN DeStem

Meer nieuws uit Breda

28 juni 10:24Verdachte aangehouden na melding conflict
26 juni 06:11Een dode en zes gewonden bij ongeval op A58 tussen Tilburg en Breda
24 juni 09:46Tieners op gestolen scooter vluchten bij politiecontrole in Breda, duo opgepakt
21 juni 20:00Gewonde bij botsing tussen twee auto's in Breda
20 juni 18:55Man slaat glas kapot in het gezicht van kroegganger in Breda: ‘Ik dacht dat mijn neus eraf lag’
20 juni 16:35112-fotografen zijn snel bij ongelukken: 'Met respect voor de betrokkenen'
18 juni 18:38Motorrijder overleden door aanrijding Breda
15 juni 21:39NAC Breda presenteert Robert Molenaar als nieuwe coach: Mister NAC assisteert hem
15 juni 18:01Gewonde bij ongeval met meerdere auto's op de A58 richting Breda
13 juni 17:00Jonge vluchtelingen door drukte in Ter Apel naar oud-postkantoor Breda
10 juni 17:14Dode man gevonden in huis in Breda, geen misdrijf
10 juni 07:05Personenauto belandt in natte sloot naast A2 bij Den Bosch
10 juni 06:17Veel schade aan auto na brand in Breda
7 juni 12:00‘Lid motorclub kwam afpersen in kapperszaak met klanten: een jaar cel’
6 juni 12:07Dansen in de regen op de Dancetour in Breda
6 juni 10:44Vier mannen opgepakt voor diefstal halsketting in trein tussen Breda en Rijen
4 juni 15:12Amsterdammer breekt in bij café Breda en doorzoekt kantoortje
4 juni 14:04Rechtbank schorst alle verdachten in groot cocaïneproces
3 juni 14:00Man (59) aangehouden na aantreffen wapens in woning Breda
2 juni 11:01Vrachtwagen met snoeiafval kantelt bij ongeluk in Moerdijk
RSS.