menu
zoek

Nieuws Den Haag

Prinsjesdag 2019: Veel aandacht voor veiligheid in begroting

dinsdag 17 september 2019, 16:06 uur

Het kabinet Rutte-III presenteert vandaag zijn plannen voor 2020. De totale begroting van de politie in 2020 is € 6,3 miljard. In de plannen van het kabinet is er voor komend jaar geen extra geld voor de politie vrijgemaakt. Wel zijn er in de Miljoenennota plannen opgenomen die problemen moeten oplossen waar de politie tegen aan loopt.

Korpschef Erik Akerboom vindt het goed dat het kabinet oog heeft voor de veranderende veiligheid, de problemen waar de politie tegenaan loopt. “We merken al langere tijd dat er een grote druk ligt op de politie als organisatie en op onze mensen. Als korps staan we de komende jaren voor grote uitdagingen.”Akerboom doelt op een verdere verschuiving van klassieke naar digitale criminaliteit, van zichtbaar naar vaak onzichtbaar en naar criminaliteit die steeds internationaler wordt. “Die veranderingen vragen om een politieorganisatie die meebeweegt met deze ontwikkelingen. Tegelijkertijd moeten we de komende jaren 17.000 collega’s vervangen die met pensioen gaan. Dat is ongeveer een kwart van het korps. Om al die veranderingen aan te kunnen en niet ten koste te laten gaan van collega’s die nu al vaak onder grote druk staan en van wie veel inzet en loyaliteit wordt gevraagd, is een goed toegerust korps nodig.”

Inzet gelden Regeerakkoord
Bij de start van kabinet Rutte-III is in het Regeerakkoord 291 miljoen euro vrijgemaakt voor meer en betere politie. Met die investeringen wilde het kabinet dat de politie zou worden versterkt, vernieuwd en gemoderniseerd. De afgelopen jaren is hard gewerkt om de politie effectiever en slagvaardiger te maken en daarmee aan een politie die in staat is te voldoen aan de eisen van de huidige, steeds veranderende maatschappij. Het extra geld is ingezet voor een uitbreiding van de sterkte (+1.100 fte), voor innovatie en uitbreiding van digitale expertise, voor versterking van de opsporing (nationaal en internationaal) en voor extra aandacht voor politiemensen, zoals werklastvermindering en de aanpak van arbeidsverzuim.

Ondermijning
Gisteren riepen de tien regioburgemeesters de Tweede Kamer op om de 100 miljoen die nu eenmalig beschikbaar is om ondermijning aan te pakken, structureel te maken en om meer te investeren in onder meer de politie. Erik Akerboom is blij met deze steun vanuit het gezag. “De aanpak van ondermijning is een zaak van lange adem. De burgemeesters en de voorzitter van het College van PG’s van het OM geven hiermee een belangrijk signaal af aan de politiek.”

Hogere asielinstroom
Vanwege een onverwacht hogere asielinstroom is versterking van de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) nodig met 100 fte. Nu wordt daarvoor te vaak vanuit ‘het blauw’ extra op ingezet. Dat gaat ten koste van bijvoorbeeld onderzoekscapaciteit naar mensenhandel. Er is geld nodig om deze fte’s structureel te kunnen invullen.

Prijsbijstelling
De politie is gevraagd de komende jaren bij te dragen aan problematiek op de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) en dit op te vangen binnen haar bestaande budget. Voor de komende vijf jaar gaat het om ongeveer 145 miljoen euro. Dit gaat ten koste van mogelijkheden om ambities te realiseren zoals de versterking van de kwaliteit van de hulpofficier van justitie en op het gebied van ICT of het stroomstootwapen.

Uitdagingen de komende jaren
De politie riep de politiek onlangs op om geweld tegen politiemensen en hulpverleners harder aan te pakken. Korpschef Akerboom drong daarbij aan op snelle invoering van het stroomstootwapen na een geweldsincident in Rotterdam waarbij een politieman knock-out werd geslagen. Die oproep volgde op een eerder advies in november 2018 aan de Kamer en de minister van J&V. Het stroomstootwapen biedt agenten meer preventieve en de-escalerende mogelijkheden en zal agenten beter beschermen tegen geweld.  De Politie wil dan ook aan de slag met de invoering van het stroomstootwapen voor 17.000 medewerkers en wacht op de politiek.

Veiligheidsagenda
Daarnaast blijft de politie de komende periode inzetten op de onderwerpen die samen met het lokale gezag zijn bepaald in de Veiligheidsagenda 2019-2022: het aanpakken en voorkomen van ondermijning, mensenhandel, cybercrime, executie en online seksueel misbruik. Het doorzetten van de ‘ontwikkelagenda opsporing’ leidt tot een toekomstbestendige versterking van de opsporing door verandering, vernieuwing en kwaliteitsverbetering. Met de doorontwikkeling van de gebiedsgebonden politie (GGP) blijft de politie goed en stevig verankerd in de samenleving. De politie wil ook komend jaar zichtbaar zijn in die samenleving en in verbinding staan met alle bevolkingsgroepen, waarbij goede dienstverlening aan de burger centraal staat.

Organisatie in Den Haag

» Politie.nl
dinsdag 17 september 2019, 19:16 uur
Bramlandt #17 | Bram viert Prinsjesdag met de baron van Bassie en Adriaan
Dagblad van het NoordenBram bezoekt Den Haag en viert Prinsjesdag met de noordelijke Kamerleden, Wobke Hoekstra en De Baron.
» Dagblad van het Noorden
dinsdag 17 september 2019, 18:01 uur
Groningse Rita en Linda zaten in de Ridderzaal tijdens de troonrede: 'Het was fantastisch'
Dagblad van het NoordenDEN HAAG - Na zes jaar proberen was het dinsdag eindelijk zo ver: Rita van Maar (59) uit Groningen en haar nichtje Linda Smid (32) uit Bedum mochten naar de Ridderzaal om daar de troonrede te horen.
» Dagblad van het Noorden
dinsdag 17 september 2019, 10:46 uur
Prinsjesdag: een Groningse Robin 'Hoed' in Den Haag
RTV NoordDe derde dinsdag van september: de dag van de Troonrede, de Miljoenennota, de glazen koets en het traditionele Prinsjesdagontbijt van de drie noordelijke provincies.
» RTV Noord
dinsdag 17 september 2019, 09:00 uur
Teruglezen liveblog Prinsjesdag: Kabinet-Rutte III presenteert de Miljoenennota
Leeuwarder CourantDEN HAAG - Kabinet-Rutte III presenteert vandaag de Miljoenennota en de rijksbegroting. Voorafgegaan door de koninklijke rijtoer met de Glazen Koets naar de Ridderzaal waar koning Willem-Alexander de Troonrede uitspreekt.
» Leeuwarder Courant
dinsdag 17 september 2019, 06:25 uur
Den Haag is klaar voor Prinsjesdag: eerste fans al langs de route
Omroep WestHet is de derde dinsdag van september, dus dat betekent dat het Prinsjesdag is. De hele dag zal in het teken staan van de Glazen Koets, het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal en natuurlijk de welbekende balkonscène. De verslaggevers van Omroep West zijn overal in de stad aanwezig, zodat je Prinsjesdag volledig kunt meebeleven.
» Omroep WestFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Noord
Foto: Omroep West
Foto: Politie.nl
Foto: Dagblad van het Noorden
Foto: Leeuwarder Courant

Meer nieuws uit Den Haag

24 mei 13:12Twee mannen opgepakt na steekpartij Den Haag, messen op straat gedumpt
22 mei 16:00Demonstrerende vechtsporters: 'Iedereen moet blijven bewegen'
22 mei 13:32Omstanders houden man aan na beroving vrouw (74)
22 mei 08:15Omstreden coronadorp bij ADO-stadion opent zonder daklozen
21 mei 08:20Vijf woningen ontruimd in Den Haag om brand in leegstaande woning
20 mei 13:59Patrycja Skoczylas (15) uit Den Haag al maand vermist
19 mei 17:03Ramkraak bij Haagse juwelier mislukt door goede beveiliging
19 mei 13:04In hoger beroep dezelfde straf voor corruptie Gerrit G.
19 mei 07:13ADO maakt nieuwe start met Rankovic als trainer: ‘Ik heb altijd alles gegeven’
18 mei 18:39Woede onder strandtenteigenaren: de een mag open, de ander blijft dicht
18 mei 15:29Verdachten van massale vechtpartij tijdens carnaval Vlijmen opgepakt
17 mei 16:54Politie zoekt surfplank vermiste surfer Scheveningen (nieuwe foto)
16 mei 09:00Kans om vermiste surfer te vinden steeds kleiner: 'Meld het snel als je iets ziet op zee'
15 mei 09:37Haagse agenten milder gestraft, klokkenluider vertrekt
14 mei 20:35Politie rolt illegaal bordeel op in Den Haag
14 mei 18:04Richard de Mos ontstemd over afwijzing Haags burgemeesterschap
14 mei 16:45Gelderland wil meer Kamerleden: ‘En niet uit een soort calimerogevoel’
14 mei 15:07'Coronadorp' voor dak- en thuislozen bij stadion ADO Den Haag
14 mei 09:51Zoektocht naar lichaam vijfde surfer in Scheveningen hervat
13 mei 15:07ADO Den Haag en Sparta bevestigen overeenkomst over Rankovic
RSS.