menu
zoek

Nieuws Den Haag

Facebook delen

Politieoptreden bij boerenprotest gericht op de-escaleren

donderdag 17 oktober 2019, 15:31 uur

Het landelijke boerenprotest van woensdag 16 en donderdag 17 oktober in Den Haag is tot dusver zonder grote incidenten verlopen. In totaal hielden agenten vier personen aan. Het politieoptreden was in eerste instantie gericht op de-escaleren.


Waar: Utrechtsebaan in Den Haag

Vele duizenden demonstranten kwamen woensdag naar Den Haag, een groot deel met tractoren. Dat waren er veel meer dan bij de demonstratie van 1 oktober. Om te voorkomen dat boeren met hun tractoren naar het Binnenhof zouden rijden, werden in het centrum van Den Haag militaire voertuigen ingezet als flexibele afzetting.

Verzamellocaties
Woensdagmorgen 16 oktober hielden agenten op de Utrechtsebaan vijftien boeren met tractoren staande omdat zij aangaven naar het Binnenhof te willen en dit niet was toegestaan. Na overleg leidden de agenten hen naar de verzamellocaties voor het protest. De rest van de ochtend verliep redelijk ordelijk. Wel werden op een gegeven moment op meerdere plekken aanwijzingen van de politie genegeerd en hielden demonstranten zich niet aan de vooraf gemaakte afspraken.

Toename drukte
Aan het begin van de middag nam de drukte rondom Den Haag toe. Door de grote toestroom van boeren en hun tractoren stond het verkeer op de wegen rondom Den Haag vast. Meerdere keren probeerden groepen boeren het Binnenhof te bereiken, terwijl dit niet was toegestaan. In alle gevallen konden agenten dit voorkomen. Ondanks dat meerdere boeren met hun zware tractoren door winkelstraten reden, heeft dit niet tot incidenten geleid.

Parkeren
De gemeente en politie hielden van tevoren al rekening met een grote verkeersstroom van demonstranten met tractoren naar Den Haag. Om die reden waren diverse locaties aangewezen om te parkeren. Dit waren plekken om en nabij de demonstratielocatie aan het  Koekamp. Naast deze parkeerlocaties was ook een deel van het Malieveld beschikbaar. Het andere deel van het Malieveld was afgebakend omdat dit in gebruik is door Cirque du Soleil.

Pendelbussen
De demonstranten werden in de loop van de dag ook gewezen op de parkeermogelijkheden bij het Cars Jeans Stadion. Daar stonden pendelbussen klaar om de demonstranten naar de demonstratielocatie te brengen. Daarnaast werden pendelbussen ingezet toen duidelijk werd dat een aantal demonstranten ook dit keer weer via het strand naar Den Haag reden. Vanaf het Zwarte Pad werden de boeren opgevangen en naar het Beachstadion aan de Strandweg geleid. Daar vandaan konden de boeren met pendelbussen naar het Koekamp.

Afsluiting A12
Om de grote groep tractoren vanuit de richting Utrecht te laten parkeren bij het ADO stadion, sloten voertuigen van Defensie en Rijkswaterstaat de A12 af ter hoogte van afrit 5 bij Nootdorp. Om te voorkomen dat de boeren vervolgens aan het einde van de afrit, alsnog de oprit van de A12 op zouden rijden, werd ook deze oprit naar de A12 afgezet met voertuigen van Rijkswaterstaat. De rijstroken op de A12 waren hiervoor met rode kruizen afgekruist.   De demonstranten volgden in eerste instantie nog de aanwijzingen op, maar reden even later via afrit toch links en rechts om de afzettingen heen de oprit op. Zij reden door de berm om vervolgens de A12 weer op te rijden. Hierbij werden ook de rode kruizen genegeerd. Door de druk van de duizenden in colonne rijdende tractoren voor de afslag Nootdorp en door de omtrekkende beweging van de tractoren op de oprit, voelden de aanwezige medewerkers van Rijkswaterstaat zich niet meer veilig. Om erger te voorkomen en de ontstane gevaarlijke verkeerssituatie weg te nemen, besloten zij hun voertuigen daar  weg te halen. Hierdoor konden de boeren langs de afzetting weer de A12 op. Daarom werd de wegafsluiting bij afrit 5 weer opgeheven en reden de demonstranten verder via de A12 naar Den Haag.

Afsluiting Binnenhof
Vanwege de drukte in de binnenstad, en om te voorkomen dat boeren met hun tractoren naar het Binnenhof zouden rijden, werd het Binnenhof woensdagmiddag afgesloten voor het publiek. Er werden geen personen meer toegelaten. Degenen die nog op het Binnenhof waren, konden het nog wel verlaten. Het gros van de demonstranten verliet Den Haag woensdagavond. Een groep met zo’n tachtig tot honderd demonstranten overnachtte op het Malieveld. Een andere groep sliep elders, zodat zij donderdag 17 oktober aan de tweede actiedag konden deelnemen. Donderdagmorgen stond op het programma nog een ‘boer ontmoet burger ontbijt’ en daarna een ‘tour de boer’. Hierbij wilden de demonstranten met tractoren langs diverse overheidsinstellingen rijden. De gemeente besloot dit uiteindelijk toe te staan. Bij enkele demonstranten was kennelijk  niet duidelijk of de tour nog mocht plaatsvinden. Zij vertrokken zonder de tour te maken. Een kleine groep maakte alsnog de tour met hun tractoren.

Vier aanhoudingen
Het twee dagen durende protest verliep zonder grote incidenten. In totaal hielden agenten op de woensdag vier personen aan. Twee voor het gooien van vuurwerk, een voor belediging en een voor het niet voldoen aan bevel of vordering.

Organisatie in Den Haag

» Politie.nl
Kaart nieuws Den Haag. Locatie nieuws: 52.08365 / 4.31876 Utrechtsebaan


woensdag 16 oktober 2019, 20:23 uur
Politie houdt vier mensen aan bij boerenprotest
Omroep WestDe politie heeft vier mensen aangehouden rond het boerenprotest in Den Haag. De politie zegt dat de demonstratie verder zonder grote incidenten is verlopen.
» Omroep West
woensdag 16 oktober 2019, 19:59 uur
Vier aanhoudingen bij boerenprotest in Den Haag, drukke avondspits door trekkers
Dagblad van het NoordenBij het boerenprotest in Den Haag zijn woensdag in totaal vier mensen aangehouden. Twee zijn gearresteerd voor het gooien van vuurwerk, een persoon voor belediging en iemand voor het niet opvolgen van een bevel of verordening. Volgens de politie is de demonstratie tot dusver 'zonder grote incidenten verlopen'.
» Dagblad van het Noorden
woensdag 16 oktober 2019, 19:57 uur
Vier mensen aangehouden bij boerenprotest Den Haag
PZCBij het boerenprotest in Den Haag zijn vandaag in totaal vier mensen aangehouden. Twee zijn gearresteerd voor het gooien van vuurwerk, een persoon voor belediging en iemand voor het niet opvolgen van een bevel of verordening. Volgens de politie is de demonstratie tot dusver zonder grote incidenten verlopen. Lees hieronder alles terug.
» PZC
woensdag 16 oktober 2019, 19:56 uur
Vier aanhoudingen verricht rond boerenprotest in Den Haag
NU.nlHet boerenprotest in Den Haag is volgens de lokale politie zonder grote incidenten verlopen. Wel hebben agenten in de loop van de dag vier personen opgepakt.
» NU.nl
woensdag 16 oktober 2019, 18:34 uur
Vier aanhoudingen bij boerenprotest Den Haag
MetroIn Den Haag zijn woensdag bij het boerenprotest in totaal vier mensen aangehouden. Twee zijn gearresteerd voor het gooien van vuurwerk, een persoon voor belediging en iemand voor het niet opvolgen van een bevel of verordening. Volgens de politie is de demonstratie tot dusver „zonder grote incidenten verlopen."
» MetroFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep West
Foto: Politie.nl
Foto: Dagblad van het Noorden
Foto: NU.nl
Foto: Metro

Meer nieuws uit Den Haag

18 november 14:0510 jaar cel voor man die Wilders om cartoonwedstrijd 'naar hel wilde sturen'
18 november 13:21Ministeries in Den Haag korte tijd ontruimd geweest na brandalarm
18 november 10:43Zorgwethouders uit hele land eisen meer geld voor jeugdzorg bij begrotingsdebat
17 november 10:0217-jarige verdachte aangehouden na steekincident
16 november 18:32Vijf aanhoudingen tijdens sinterklaasintocht: 'Ordelijk verlopen'
15 november 13:3713-jarige meisje uit Den Haag weer terecht
15 november 10:55Kick Out Zwarte Piet verplaatst betoging bij Sinterklaasintocht Den Haag
15 november 06:07Man die Gitta (27) doodreed in Australië krijgt elf jaar cel
14 november 08:48Verdacht pakket Buitenhof blijkt loos alarm
13 november 21:17Anti-zwartepiet-demonstratie mag doorgaan tijdens Haagse intocht
13 november 10:27Tientallen boeren protesteren bij Catshuis in Den Haag
13 november 06:58ProRail en NS vragen kabinet 20 miljard euro voor spoor
12 november 14:08Haagse vader scheert dochtertje (9) kaal omdat ze bijbel niet goed overschrijft
12 november 13:49Coalitie bereikt akkoord over aanpak stikstofcrisis
12 november 13:19Hagenaar aangehouden voor dreiging met aanslag om sinterklaastraditie
12 november 13:03Staat in hoger beroep tegen uitspraak over terughalen 56 IS-kinderen
11 november 21:36Gemoederen lopen hoog op bij zitting Haga Lyceum
11 november 11:58Hagenaar meldt zich voor Groningse mishandeling na beelden Opsporing Verzocht
11 november 08:54Organisator Haagse Sinterklaasintocht ontvangt bedreigingen om Zwarte Piet
8 november 15:41Enquête: Ben jij voor 100 km/u op de snelweg, of is 130 zelfs te langzaam?
RSS.