menu
zoek

Nieuws Den Haag

Update: Man aangehouden voor gooien zwaar illegaal vuurwerk naar politiebus

maandag 30 december 2019, 12:47 uur

Update: Direct na de zes aanhoudingen van maandagochtend 30 december zijn er zeven woningen, een pakhuis, een auto en bestelbus doorzocht. Hierbij is ruim 370 kilo vuurwerk aangetroffen, waarvan 300 kilo in een op straat geparkeerde bestelbus lag. Het vuurwerk wordt onderzocht.

Waar: Pluvierstraat in Den Haag

De politie heeft maandagochtend 30 december zes mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat ze de afgelopen maand vernielingen hebben gepleegd en rellen hebben georganiseerd. Onder de verdachten is een 38-jarige Hagenaar die op dinsdagavond 3 december een stuk zwaar illegaal vuurwerk zou hebben gegooid naar een politiebus. Het projectiel veroorzaakte een explosie onder het voertuig waardoor een agent blijvende gehoorschade opliep. Ook de bus zelf raakte zwaar beschadigd. Alle verdachten zitten vast in afwachting van verder onderzoek. Het incident met de politiebus is gefilmd vanuit de politiehelikopter. Op de beelden is te zien dat een projectiel naar het voertuig rolt. Daarna volgt een explosie en vervolgens een tweede klap. Uit een gehoortest blijkt dat een van de agenten permanente gehoorschade heeft opgelopen. De andere betrokken agenten, er zaten er zeven in het voertuig, zullen nog een gehoortest ondergaan. Uitgebreid onderzoek heeft geleid tot de aanhouding van de 38-jarige Hagenaar. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij openlijke geweldpleging en poging (zware) mishandeling. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Opruiing
De politie heeft maandagochtend 30 december ook drie mannen aangehouden op verdenking van opruiing. Uit onderzoek van de recherche is gebleken dat de verdachten in de afgelopen periode hebben opgeroepen tot rellen in Den Haag. Het gaat om drie Hagenaars van 35, 37 en 39 jaar. De drie worden verdacht van opruiing tot het plegen van geweld tegen personen of goederen. Verder is een 43-jarige Hagenaar aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij het oproepen tot ongeregeldheden in Laak. Hij zit vast op verdenking van opruiing.

Vervaardigen vuurwerkbom
Onderzoek na de vondst van een vuurwerkbom op zaterdag 7 december in een plantenbak voor een woning aan de Zeezwaluwstraat heeft maandagochtend 30 december geleid tot de aanhouding van een 42-jarige Hagenaar. De man kon worden aangehouden na onderzoek van het projectiel door forensisch rechercheurs. De man is aangehouden voor de Wet Wapens en Munitie. Verder wordt hij verdacht van voorbereidingshandelingen voor brandstichting en het veroorzaken van een explosie. Ook wordt de Hagenaar verdacht van het opzettelijk inrijden op een politieagent op maandagavond 2 december. Deze agent was bezig met een aanhouding en moest plotseling opzij springen toen een personenauto in de Pluvierstraat op hem inreed.

Melding maken bij hulpdiensten
Bent u getuige van een verdachte situatie? Ziet u verdacht gedrag of een strafbaar feit gebeuren? Is er direct hulp nodig? Meld het de politie. Een melding kunt u zowel via telefoonnummer 0900-8844 doen als aan de balie van een politiebureau. Natuurlijk kunt u ook een melding maken via de agent op straat en het politie meldformulier. Liever anoniem blijven? Gebruik dan Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online. Bel 112 bij spoed of heterdaadsituaties: als hulp bij direct levensbedreigende situaties nodig is. Of wanneer u verdacht gedrag signaleert of getuige bent van een misdrijf, bijvoorbeeld na een verkeersongeluk, bij brand of wanneer iemand inbreekt. Dan telt elke seconde. Meer informatie via deze link https://www.politie.nl/themas/melden.html.

Zelfgemaakt en illegaal vuurwerk: levensgevaarlijk!
Op het bezit van of de handel in vuurwerk staan forse geldboetes en zelfs gevangenisstraffen. Zelfgemaakt illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk want onvoorspelbaar: het kan te vroeg afgaan en ook de kracht kan overweldigend zijn met ernstig letsel of zelfs doden tot gevolg. De koker kan uiteenspatten waardoor de stukken als projectielen alle kanten opvliegen. Niet alleen gevaarlijk voor de afsteker, maar ook voor de omstanders. Zulke bommen maken is strafbaar, net als het bezit en afsteken van illegaal vuurwerk. Vuurwerk veroorzaakt elk jaar weer forse (brand)schade en lichamelijk letsel. Vervoer over de weg en opslag in een woonwijk creëert extra veiligheidsrisico’s. Je moet er niet aan denken dat vuurwerk, soms met de kracht van een granaat, ontploft in een woonwijk. Daarom waarderen wij het des te meer als alerte mensen de politie waarschuwen bij het vermoeden van illegaal of zelfgemaakt vuurwerk. Vermoedt u dat iemand dit in huis heeft, twijfel niet en bel 112. Liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Geweld tegen politie en andere hulpverleners
Geweld tegen politiemensen of andere hulpverleners wordt niet getolereerd, daar treden wij hard tegen op. Welke vorm van geweld het ook betreft. Ons uitgangspunt is: handen af van onze hulpverleners. Tijdens de jaarwisseling letten wij extra op agressie met (illegaal) vuurwerk tegen onze politiemensen. Gooi je doelbewust zwaar knalvuurwerk richting hulpverleners of burgers? Dan kun je vervolgd worden voor (poging tot) zware mishandeling of (poging tot) doodslag. Het OM treedt hiertegen consequent en daadkrachtig op. Om dit geweld zoveel mogelijk terug te dringen is in 2007 het programma Veilige Publieke Taak (VPT) gestart. Een belangrijk onderdeel van deze aanpak betreft de zogenaamde 'Eenduidige Landelijke Afspraken' (ELA) tussen politie en OM, die als doel hebben op eenduidige, effectieve en snelle wijze geweld en agressie tegen ambtenaren met een publieke taak aan te pakken. Hierbij wordt een aantal uitgangspunten gehanteerd. Zo zal de officier van justitie bij geweld tegen personen met een publieke taak de verdachte in beginsel ter verantwoording roepen voor de rechter, wordt de schade zoveel mogelijk verhaald op de dader en worden slachtoffers optimaal geïnformeerd. Het OM verhoogt de strafeis bij geweld tegen publieke dienstverleners en andere beroepsbeoefenaars. Een strafeis komt tot stand door weging van de ernst van het feit, de omstandigheden waaronder het delict is gepleegd en de persoon van de verdachte.Geweld/Mishandeling/Bedreiging in Den Haag
Overlast/Vandalisme in Den Haag
Vuurwerk in Den Haag

» Politie.nl


Kaart nieuws Den Haag. Locatie nieuws: Pluvierstraat


maandag 30 december 2019, 13:49 uur
Hagenaar opgepakt voor vuurwerkbom onder ME-bus in Duindorp
Hart van NederlandDe politie in Den Haag heeft maandagochtend een 38-jarige man uit de stad gearresteerd  voor het gooien van een vuurwerkbom onder een ME-bus in Duindorp.
» Hart van Nederland
maandag 30 december 2019, 13:24 uur
Man aangehouden voor gooien vuurwerkbom onder politiebus Duindorp
NU.nlDe politie heeft maandagochtend zes mannen aangehouden voor het plegen van vernielingen en het organiseren van rellen in Den Haag in december. Een van de verdachten, een 38-jarige Hagenaar, wordt verdacht van het gooien van illegaal zwaar vuurwerk naar een politiebus in Duindorp.
» NU.nl
maandag 30 december 2019, 13:18 uur
Man (38) opgepakt voor zware vuurwerkbom onder politiebus Den Haag, gehoorschade bij agent
de StentorDe politie heeft vanochtend een 38-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van het gooien van een zware vuurwerkbom onder een politiebus op dinsdagavond 3 december. Verder werden nog vijf andere mannen aangehouden die worden verdacht van vandalisme en het organiseren van rellen.
» de StentorFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: NU.nl
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Den Haag

22 februari 06:58Veel minder treinen op Den Haag CS door werk aan spoor
21 februari 15:27Tientallen scholen slaan alarm: heftig geweld en toename wapens leerlingen
21 februari 12:00Inwoners Den Haag en Wassenaar ontvangen afpersingsbrieven
20 februari 22:17Debat Marinierskazerne: boze Zeeuwen blijven braaf
20 februari 19:24Station Den Haag weer vrijgegeven nadat hijskraan instabiel werd
20 februari 17:28Mesdag Zuivelfonds: "Aandeel landbouw in stikstofneerslag is 25 procent"
20 februari 10:22Den Haag wil betere positie sekswerker door verplaatsing raamprostitutie
19 februari 20:29Meerdere boeren toch met trekkers over de snelweg naar huis
19 februari 17:51Gemoedelijk boerenprotest in Den Haag eindigt toch nog even grimmig
19 februari 16:37Bert Blase wil burgemeester van Den Haag worden
19 februari 15:59Noordelijke boeren deden 12 uur over de rit naar Den Haag: 'Het viel ons nog honderd procent mee'
19 februari 13:14Medewerkers van twee avondwinkels bedreigd met wapen tijdens overval
19 februari 11:32Video | Politie deelt beelden van beschieting supermarkt in Den Haag
19 februari 08:09Boeren vertrokken richting Den Haag: "Het schiet niet op"
19 februari 06:57Wekdienst 19/2: nieuw boerenprotest en vervolg proces Caloh Wagoh
19 februari 05:55Lees terug: Boeren voeren actie in Den Haag
19 februari 03:26Tientallen boeren met trekkers op weg naar Den Haag
18 februari 20:21’Minder steun in noordelijke provincies voor boerenprotest’
18 februari 16:22’Gevaarlijke’ verdachte vrij door tekort aan psychiaters
18 februari 11:15Russische Federatie verliest hoger beroep over de Yukos-arbitrage
RSS.