menu
zoek

Nieuws Den Haag

Definitief ontwerp nieuwe hoofdbureau politie-eenheid Den Haag gereed

donderdag 18 februari 2021, 14:30 uur

Het definitief ontwerp van het nieuwe hoofdbureau van de politie-eenheid Den Haag is klaar. Volgens de aangepaste planning neemt de politie het nieuwe pand, waarin zo’n 2.200 politiemedewerkers komen te werken, medio 2024 in gebruik.

Waar: Wegastraat in Den Haag

De oplettende kijker valt het direct op: de kenmerkende toren die in het ruim anderhalf jaar geleden gepresenteerde voorlopig ontwerp stond, is verdwenen. Dit is het gevolg van enkele grote wijzigingen die in de tussenliggende periode zijn doorgevoerd, veelal op aangeven van en in overleg met de zogenoemde gebruikersgroepen. In deze gebruikersgroepen denken politiemedewerkers van de verschillende onderdelen die in het toekomstige hoofdbureau komen te werken mee. Buitenzijde gebouw gezien vanaf de Wegastraat

Parkeerplaatsen
Zo is in het definitief ontwerp enerzijds ruim vijfhonderd vierkante meter extra vloeroppervlak erbij gekomen voor onder toekomstige personele uitbreidingen. Anderzijds zijn ruim driehonderd parkeerplaatsen uit het pand weggehaald. Deze komen in een nog te bouwen parkeergarage op de plek van het oude politiepand aan de Wegastraat 44, een paar honderd meter verderop. Deze toekomstige parkeergarage wordt overwegend gebruikt als parkeergarage voor de politie. In het pand komt ook een passage die een verbinding vormt tussen de Wegastraat en de Orionstraat. Tot slot komen er op de begane grond van deze garage enkele bedrijfsruimtes die zijn bedoeld voor servicegerichte bedrijven. Hierover volgt later meer informatie. Bovenaanzicht nieuwe hoofdbureau waarop zowel de toegankelijke daktuin als de duurzame maatregelen (zoals groen dak en zonnepanelen) duidelijk zijn te zien.

Planning aangepast
Alle doorgevoerde veranderingen hebben de planning wel bijna een half jaar opgeschoven. Naar verwachting neemt de politie-eenheid Den Haag het nieuwe pand in het voorjaar van 2024 in gebruik, een klein half jaar later dan in eerste instantie gepland. Nu het definitief ontwerp klaar is, wordt ook de binnenzijde van het gebouw in het zogenoemde technisch ontwerp vastgelegd en begint op korte termijn de aanbesteding voor de aannemer. Schets van de binnenzijde van het nieuwe gebouw

Waarom nieuwbouw?
Al in 2018 viel de keuze op nieuwbouw voor het nieuwe hoofdbureau van de politie-eenheid Den Haag. Steeds vaker bleek namelijk dat het huidige pand aan de Burgemeester Patijnlaan in zowel technisch als functioneel opzicht flink is verouderd. Grote aanpassingen – en dus verbouwingen – zouden nodig zijn om het pand weer te laten voldoen aan de eisen van de huidige tijd. De benodigde renovatie zou niet gefaseerd mogelijk zijn en ook niet in ‘bewoonde’ toestand. Alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen, bleek het gunstiger om uit te kijken naar een nieuwe locatie. Uit onderzoek bleek dat er in de gemeente Den Haag geen panden leeg staan die zouden kunnen dienen als nieuw hoofdbureau. Om die reden is gekozen voor nieuwbouw. Op lange termijn valt nieuwbouw goedkoper uit dan renovatie van het huidige pand aan de Burgemeester Patijnlaan.

Geen publieksfunctie
In het toekomstige hoofdbureau van de politie-eenheid Den Haag worden onder meer de eenheidsleiding- en staf, de Dienst Regionale Informatie Organisatie (DRIO) en de Dienst Regionale Recherche (DRR) gehuisvest. Ook het cellencomplex verhuist mee. In totaal komen er circa 2.200 politiemedewerkers te werken. Net als bij het bureau aan de Burgemeester Patijnlaan al het geval is, krijgt het toekomstige bureau geen publieksfunctie.

Panden afgestoten
Zodra de politie-eenheid Den Haag het nieuwe hoofdbureau in gebruik neemt, naar verwachting medio 2024, worden vier panden overbodig. Naast het huidige hoofdbureau aan de Burgemeester Patijnlaan in Den Haag zijn dat panden aan de Elisabethhof in Leiderdorp, de Parkweg in Voorburg en de Overgoo in Leidschendam. Deze panden, die eveneens geen van allen een publieksfunctie hebben, worden na de verhuizing afgestoten.

Organisatie in Den Haag

» Politie.nl


Kaart nieuws Den Haag. Locatie nieuws: Wegastraat


donderdag 18 februari 2021, 19:28 uur
Zo gaat het nieuwe hoofdbureau van de politie Den Haag eruit zien
Omroep WestDe verhuizing van het hoofdbureau van de politie-eenheid Den Haag heeft vertraging opgelopen. Bij de presentatie van het ontwerp voor het nieuwe onderkomen op de Binckhorst, waar 2200 agenten gaan werken, bleek dat het nieuwe onderkomen op zijn vroegst in het voorjaar van 2024 klaar is. Dat is een half jaar later dan gepland.
» Omroep WestFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep West
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Den Haag

17 april 18:57Voetbalsters ADO Den Haag bereiken finale van de KNVB-beker
17 april 13:40Zeven auto’s betrokken bij kettingbotsing A4, snelweg weer vrijgegeven
17 april 11:01'Bankmedewerker' die pinpas komt ophalen gearresteerd door rechercheur die hem opwacht
16 april 16:45Faillissement dreigt voor ADO: Haagse club eist twee miljoen euro van grootaandeelhouder
16 april 12:40OM eist 12 jaar en tbs tegen Malek F. voor neersteken drietal in Den Haag
16 april 10:39Kaaiman gespot in water Den Haag; politie komt in actie
15 april 18:55Den Haag loopt uit voor babyvosjes: ‘Dit is schitterend mooi!’
15 april 10:32Verdachte zware mishandeling CS meldt zich na Team West
14 april 20:00Marketing Drenthe lobbyt in Den Haag: 'Toerisme moet in regeerakkoord'
14 april 19:34Vermiste kat Igor na zes weken in Haags riool gevonden: ’Ik dacht dat hij dood was’
14 april 15:40Voor totaal 20.000 euro aan cryptovaluta gestolen via phishinglink
14 april 13:11Hof: lagere straf voor vrouw die relatie met 14-jarig vriendje van dochter had
14 april 11:42Marktkooplui naar de rechter
14 april 09:15Vrouw voor de rechter die jonge vrouwen inspoot met chemische siliconen
13 april 20:00Treinreiziger ’uit het niets’ gemept op station: dubbelzijdige kaakfractuur
13 april 17:22Potentiële ADO-koper Cosinus verbaasd: 'Berichten over afhaken kloppen niet'
13 april 16:22Bizarre moordpoging: man steekt eigen vrouw neer in wc van ziekenhuis
10 april 13:35Bromfietser (60) omgekomen bij verkeersongeval
10 april 11:44Verdachten aangehouden na meldingen handel in verdovende middelen
9 april 21:00Limburg wil meeliften bij Tourstart in Rotterdam en Den Haag
RSS.