menu
zoek

Nieuws Den Haag

1579 aanhoudingen bij blokkade A12 in Den Haag

zaterdag 27 mei 2023, 18:42 uur

Vandaag werd voor de zevende keer de Utrechtsebaan (A12) geblokkeerd door actievoerders. Honderden politiemensen werden ingezet om de openbare orde te handhaven. Daarbij is snel ingegrepen, waardoor de blokkade van de Utrechtsebaan (A12) rond 18.00 uur werd beëindigd. In totaal zijn 1579 mensen aangehouden.

Waar: A12, bij de Prins Clauslaan in Den Haag

Kort voor het middaguur verschenen actievoerders op de Utrechtsebaan en liepen de weg op. Zij hebben de tunnelbak die ze wilden blokkeren niet kunnen bereiken doordat de Mobiele Eenheid (ME) hen tegenhield voordat zij de tunnel in konden lopen. Vervolgens zijn zij voor de linie van de politie hun actie gestart. De politie heeft direct en meermaals de actievoerders gevraagd om hun actie te beëindigen en weg te gaan, kwetsbare personen werden actief aangesproken om te vertrekken. Actievoerders die niet weggingen en bleven zitten werden door de waterwerper nat gemaakt. De politie heeft de actievoerders steeds de gelegenheid gegeven om hun actie te beëindigen en weg te gaan. De actievoerders die dit niet deden, zijn aangehouden. In totaal zijn 1579 personen aangehouden. Tekst gaat onder de afbeelding door

De meeste actievoerders, 1539 personen, zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties (WOM). Dit is echter volgens het Openbaar Ministerie (OM) een gering strafbaar feit. Zover de actievoerders zich verder vreedzaam hebben gedragen ziet het OM geen meerwaarde in strafvervolging. Lees hier het persbericht van het Openbaar Ministerie. Er zijn 40 personen aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals belemmeren, blokkeren, vernieling en belediging. Daarvan is een persoon aangehouden voor verzet bij aanhouding met letsel tot gevolg. Hun zaken worden nog beoordeeld. Onder de 1579 aangehouden actievoerders waren tien minderjarigen. Zij zijn met hun ouders of zelfstandig met de bus meegegaan. Net als bij de andere aangehouden personen die voor de WOM werden aangehouden, zijn hun gegevens niet geregistreerd en bij het verlaten van de bus direct heengezonden. Er is contact gezocht met de ouders of verzorgers en zij konden gebruikmaken van de geboden hulp. Eén van de minderjarigen is met zijn ouder overgebracht naar het hoofdbureau. Deze ouder behoort tot de groep van 40 personen die zijn aangehouden voor andere strafbare feiten. 


» Politie.nl

Kaart nieuws Den Haag. Locatie nieuws: 52.07924 / 4.33385 A12, bij de Prins Clauslaan
A12, bij de Prins Clauslaan in Den Haag


zaterdag 27 mei 2023, 08:41 uur
Verloop demonstratie 27 mei
Politie.nl27 mei is de politie aanwezig in Den Haag om de demonstratie van Extinction Rebellion (XR) in goede banen te leiden. Demonstreren mag, alleen waar dit is toegestaan door de Gemeente Den Haag. In dit blog een overzicht van de ontwikkelingen:
19.30 uur - Tijdens de blokkade van de A12 zijn vandaag 1579 actievoerders aangehouden, hiervan worden 40 personen strafrechtelijk vervolgd. Lees hier het hele artikel. Ons liveblog wordt hiermee beëindigd.  17.15 uur - De laatste actievoerders zijn van de A12 gehaald. De weg wordt schoongemaakt en wordt daarna weer vrijgegeven voor verkeer.  16.30 uur - Tijdens een aanhouding van een actievoerder op de A12 is een agent gebeten. Deze persoon is aangehouden voor mishandeling. De agent wordt behandeld aan zijn verwondingen.  14.15 uur - De politie gebruikt een brancard op wielen om actievoerders veilig en effectief te verplaatsen. 

13.55 uur - De eerste actievoerders die de Utrechtsebaan blokkeren worden nu aangehouden.  13.40 uur - De politie roept herhaarldelijk op om de Utrechtsebaan te verlaten, hier wordt nog steeds geen gehoor aan gegeven. De waterwerper is aan beide kanten van de blokkade actief.  12.35 uur - Een aantal actievoerders is voor de waterwerper gaan liggen. Zij zijn door de politie weggehaald.  12.30 uur - De politie ziet dat er geen gehoor wordt gegeven aan de oproep om de Utrechtsebaan te verlaten. De waterwerper wordt ingezet          

12.05 uur - De politie vordert actievoerders die de Utrechtsebaan blokkeren om weg te gaan van de A12 12.00 uur - Actievoerders zijn door de politieafzetting gebroken bij de ingang van de Utrechtsebaan en zijn een sit-down actie gestart. Wij spreken kwetsbare personen (minderjarigen en mindervaliden) aan om weg te gaan. Ook krijgen andere aanwezigen de gelegenheid om de Utrechtsebaan te verlaten.  11.55 uur - Vandaag zijn wij aanwezig in Den Haag om de demonstratie van Extinction Rebellion in goede banen te leiden. Demonstreren mag op het Malieveld. Volg onze aanwijzigingen op. Meer informatie over demonstraties is te vinden op de website van de Gemeente Den Haag. 

» Politie.nl
zondag 28 mei 2023, 15:33 uur
Aanklager van OM bij actie van Extinction Rebellion: ‘Ik ben ook een mens met een mening’
BN DeStemDEN BOSCH/DEN HAAG - Winfried Korver, advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie in Den Bosch, was zaterdag als sympathisant van Extinction Rebellion aanwezig bij hun protest in Den Haag. Opmerkelijk, omdat juist via het OM de politie op de demonstranten is afgestuurd. ,,Ik steun ze, want de politiek doet helemaal niks aan het klimaatprobleem.”
» BN DeStem
zondag 28 mei 2023, 13:47 uur
Hoogleraar demonstreert met Extinction Rebellion: 'Maar voel geen euforie'
Omroep BrabantHoogleraar Reyer Gerlagh van de Tilburg University keek zaterdag zijn ogen uit tijdens de demonstratie van Extinction Rebellion op de A12 bij Den Haag. Het was de eerste keer dat hij deelnam aan zo'n protest. Iets dat voor een wetenschapper zoals hij eigenlijk 'not done' is.
» Omroep Brabant
zaterdag 27 mei 2023, 19:57 uur
Ruim 1.500 arrestaties bij klimaatblokkade A12, 40 actievoerders vervolgd
NU.nlBij de klimaatdemonstratie op de A12 zijn zaterdag 1.579 mensen gearresteerd. Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeerden sinds het middaguur de Utrechtsebaan in Den Haag. Even na 17.00 uur waren alle demonstranten weg. Het wegdek is schoongemaakt en vrijgegeven.
» NU.nl
zaterdag 27 mei 2023, 18:25 uur
Honderden arrestaties bij klimaatprotest A12, weg weer vrijgegeven
NU.nlAlle demonstranten van Extinction Rebellion zijn van de Utrechtsebaan in Den Haag. Sinds het middaguur blokkeerden de activisten het begin van de A12. De politie greep in en deed honderden arrestaties. Even na 17.00 uur waren alle demonstranten weg. Het wegdek is schoongemaakt en vrijgegeven.
» NU.nl
zaterdag 27 mei 2023, 15:11 uur
Honderden arrestaties bij A12-blokkade, nog steeds klimaatactivisten op het wegdek
NU.nlDe politie heeft zaterdag honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion gearresteerd. Zij blokkeren al sinds 12.00 uur de Utrechtsebaan in Den Haag om aandacht te vragen voor overheidssubsidies aan de fossiele industrie. Er zitten nog steeds actievoerders op het wegdek. Aan beide kanten van de blokkade zijn waterwerpers ingezet.
» NU.nl
zaterdag 27 mei 2023, 14:37 uur
Politie arresteert 1.579 demonstranten blokkade A12 Den Haag
Blik op NieuwsIn Den Haag is de politie zaterdag rond 14.00 uur begonnen met het aanhouden en verwijderen van actievoerders van Extinction Rebellion (XR) die de A12 al sinds het middaguur blokkeren met een protestactie. Dit meldt de politie zaterdag.
» Blik op Nieuws
zaterdag 27 mei 2023, 13:28 uur
Video | Klimaatactivisten 'genieten' van waterwerper op A12 in Den Haag
NU.nlTientallen klimaatactivisten hebben opnieuw een deel van de A12 geblokkeerd in Den Haag. Door het zonnige weer lijken de activisten van de waterwerper te genieten.
» NU.nl
zaterdag 27 mei 2023, 12:00 uur
ME begint demonstranten XR van A12 te verwijderen
Omroep WestDe politie is begonnen met het weghalen van demonstranten van Extinction Rebellion (XR) van de A12 in Den Haag, die daar inmiddels langer dan een uur de weg blokkeren. De politie probeerde eerder de klimaatactivisten te ontmoedigen door ze nat te spuiten met waterkanonnen. Demonstranten die geen gehoor gaven aan de oproep om te vertrekken, zouden worden aangehouden.
» Omroep West
zaterdag 27 mei 2023, 10:00 uur
Politie masaal aanwezig bij demonstratie
HardnieuwsDEN HAAG - Zaterdagmiddag 27 mei is een demonstratie gestart aan de Rijksweg A12 in Den Haag.
» Hardnieuws
zaterdag 27 mei 2023, 09:29 uur
LIVE | Politie zet waterwerper in bij demonstratie Extinction Rebellion op A12
BN DeStemExtinction Rebellion (XR) blokkeert zaterdag sinds 12.00 uur voor de zevende keer de A12 bij Den Haag. De demonstratie geldt als protest tegen subsidies van de overheid aan de fossiele industrie. Het protest is verboden door de gemeente Den Haag en de politie zette al na ruim een kwartier waterwerpers in.
» BN DeStem
zaterdag 27 mei 2023, 09:29 uur
LIVE | Politie zet waterwerpers in bij blokkade A12, ouders met kinderen afgevoerd in bussen
de GelderlanderExtinction Rebellion (XR) blokkeert zaterdag sinds 12.00 uur voor de zevende keer de A12 bij Den Haag. De demonstratie geldt als protest tegen subsidies van de overheid aan de fossiele industrie. Het protest is verboden door de gemeente Den Haag en de politie zette al na ruim een kwartier waterwerpers in.
» de Gelderlander
zaterdag 27 mei 2023, 07:00 uur
Hoe kom je Den Haag in en uit als A12 weer wordt geblokkeerd door klimaatdemonstranten?
Omroep WestKlimaatdemonstranten van Extinction Rebellion voeren zaterdag opnieuw actie in Den Haag. Hoewel er van de gemeente geen toestemming is, heeft een groep actievoerders toch de A12 geblokkeerd. De weg is in beide richtingen dicht.
» Omroep West
zaterdag 27 mei 2023, 03:52 uur
Klimaatactivisten XR houden nieuwe blokkade op A12 in Den Haag, opnieuw zwarte schermen geplaatst
de StentorKlimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag opnieuw de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag blokkeren. Het is alweer de zevende blokkade van de A12. De laatste keer op 11 maart werden zevenhonderd actievoerders aangehouden.
» de Stentor
vrijdag 26 mei 2023, 21:47 uur
Zwarte schermen geplaatst langs A12 voor demonstratie Extinction Rebellion
Omroep WestIn Den Haag zijn vrijdagavond zwarte schermen geplaatst langs een deel van de A12, bij de Prins Clauslaan. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen daar zaterdag de weg blokkeren.
» Omroep WestFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Hardnieuws
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: Omroep West
Foto: Omroep West
Foto: Omroep West
Foto: de Stentor

Meer nieuws uit Den Haag

3 maart 20:08Peperdure McLaren belandt in sloot Den Haag, bestuurder ongedeerd
1 maart 06:15Weer harde knal bij voordeur, straat ruim afgezet
29 februari 23:20Tien verdachten van rellen tussen Eritreeërs blijven langer vast
29 februari 22:01Automobilisten negeren rood kruis en krijgen lekke band door glas op de weg
29 februari 11:13Veel twijfel in Tweede Kamer over voortzetten wietproef: ‘Geen geëxperimenteer met onze jeugd’
28 februari 17:01Tieners opgepakt na weer een mislukte ontploffing in Den Haag
28 februari 14:17Extern onderzoek naar rellen Eritreeërs, Van Zanen had eerder op de hoogte willen zijn
27 februari 22:26Man bedreigde gezin met zwaard omdat hij niet mee mocht op vakantie
27 februari 20:50Eritrese feest in dagen voor rellen door andere gemeenten geweigerd
27 februari 17:00Overvallers bedreigen en mishandelen ouders en zoon en zoeken geld en kluis
26 februari 14:05Vermoedelijk drugslab boven wasstraat in Den Haag aangetroffen
25 februari 17:36Aanhouding bij explosie Ravelstraat
23 februari 16:51Hand van man vliegt in brand na mislukte explosie voor woning in Den Haag
23 februari 16:47Twee mannen die zijn opgepakt voor rellen Den Haag blijven langer vastzitten
23 februari 16:15Vrouw ernstig gewond door brand in Den Haag
21 februari 18:49Roep om Aleksej Navalnyweg bij Russische ambassade in Den Haag
21 februari 15:16Politie ontving zeventig tips over rellen tussen Eritreeërs in Den Haag
20 februari 18:28Rotterdammer (28) dag voor rellen al aangehouden voor oproep tot geweld bij Eritrese bijeenkomst
20 februari 18:17Maastrichtenaar opgepakt voor betrokkenheid bij rellen met Eritreeërs in Den Haag
20 februari 11:40Verdachten aangehouden na poging explosie Juliana van Stolberglaan
RSS.