menu
zoek

Nieuws Deventer

Fraude via WhatsApp: 24 verdachten aangehouden

vrijdag 1 mei 2020, 19:05 uur

De afgelopen twee weken zijn in en rond Deventer 24 verdachten aangehouden in een omvangrijk onderzoek naar fraude via WhatsApp. De zaak kwam aan het rollen toen begin dit jaar bij de politie in Deventer tientallen aangiftes van vriend-in-noodfraude, voorheen WhatsApp-fraude, binnenkwamen. Het Cyberteam van Oost-Nederland startte daarop het onderzoek.

De verdachten zijn tussen de 15 en 40 jaar oud. Een deel - de zogenoemde geldezels - wordt ervan verdacht de bankrekening ter beschikking te hebben gesteld voor frauduleuze transacties. Dat is een misdrijf. In dit geval wordt het namelijk alleen gedaan om ‘gestolen’ geld van die rekening te halen. Ook hebben verdachten geld opgenomen van bankrekeningen die niet van henzelf zijn. Daarmee worden ze verdacht van computervredebreuk omdat zij zich toegang verschaften tot zo’n rekening zonder expliciete toestemming.  

Dader lijkt bekende
Bij deze vorm van fraude doet een dader zich voor als bekende van het slachtoffer, in de meeste gevallen een zoon of dochter. Via een WhatsApp bericht geeft ‘de bekende’ aan een nieuw telefoonnummer te hebben en snel geld nodig te hebben.

Grote bedragen
De dader vraagt het geld over te maken op een bankrekening. Het slachtoffer denkt dat het de rekening van de bekende is. In dit onderzoek zijn bedragen tussen de 500 en ruim 10.000, - euro overgemaakt. Het totale bedrag waar zicht op is gekregen is 75.000, - euro. Het rekeningnummer is in werkelijkheid van een geldezel, iemand die zijn of haar rekening laat gebruiken door criminelen. Je rekening laten gebruiken voor fraude, of het geld opnemen van zo’n ter beschikking gestelde rekening is strafbaar. De verdachten die de afgelopen weken zijn aangehouden zijn na verhoor weer vrijgelaten. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Cyberteam Oost-Nederland
Het cyberteam Oost-Nederland richt zich in het bijzonder op vriend-in-noodfraude. Met dit onderzoek is veel informatie opgehaald om beter zicht te krijgen op de criminele organisaties die hierachter zitten. Mogelijk zijn meer mensen benaderd om de betaalrekening ter beschikking te stellen of zijn ze benaderd door ‘een bekende’ om snel geld over te maken. Wie nog geen aangifte heeft gedaan, kan dat alsnog doen via 0900-8844 of digitaal via deze link: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/aangifte-van-vriend-in-noodfraude.html

Voorkom vriend-in-noodfraude
Als een bekende via WhatsApp, of een ander sociaal platform, vraagt geld over te maken, check dan altijd of u ook echt met deze persoon contact heeft, ook al wordt er aangegeven snel te reageren. Bel de bekende op op het nummer dat u heeft van die persoon Lukt het niet om telefonisch contact te leggen, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is Maak nooit geld over voordat u met de bekende gesproken hebt Wordt er gesproken over tijdsdruk, ga dan uit van oplichting tot het tegendeel bewezen is Bedrijven geven nooit een tijdslimiet van hooguit enkele uren waarbinnen een factuur betaald moet worden


» Politie.nl


Kaart nieuws Deventer. Locatie nieuws: 52.26608 / 6.15522


zaterdag 2 mei 2020, 12:02 uur
24 mensen aangehouden in onderzoek naar WhatsApp-fraude
CrimesiteEr zijn de afgelopen twee weken 24 mensen opgepakt in een groot onderzoek naar fraude en oplichting via WhatsApp. In de omgeving van Deventer waren tientallen aangiftes binnengekomen. 15 en 40 jaar Het cyberteam van de politie in Oost-Nederland startte begin dit jaar een onderzoek.
» Crimesite
vrijdag 1 mei 2020, 21:29 uur
Politie pakt 24 verdachten op van Whatsappfraude
de StentorDe politie heeft in de afgelopen twee weken in en rond Deventer 24 verdachten aangehouden in een omvangrijk onderzoek naar WhatsAppfraude. Het Cyberteam van Oost-Nederland startte een onderzoek nadat begin dit jaar bij de politie in Deventer tientallen aangiftes waren binnengekomen.
» de Stentor
vrijdag 1 mei 2020, 19:29 uur
WhatsApp-fraude in Deventer: politie verricht 24 aanhoudingen
RTV OostIn en rond Deventer zijn de afgelopen twee weken 24 verdachten aangehouden in een groot onderzoek naar fraude via WhatsApp. De verdachten zijn tussen de 15 en 40 jaar oud.
» RTV Oost
vrijdag 1 mei 2020, 19:00 uur
Jong, kwetsbaar en gebruikt: tientallen verdachten aangehouden voor WhatsApp-fraude in Deventer
de StentorDe politie heeft de afgelopen weken 24 verdachten aangehouden uit Deventer en omstreken in een groot onderzoek naar WhatsApp-fraude. Vaak gaat het om kwetsbare jongeren die hun rekeningnummer laten misbruiken, onder de aangehoudenen zit een meisje van vijftien. Het onderzoek naar de organisatie erachter loopt door.
» de StentorFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Oost
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Deventer

13 juli 18:37Onbekende gooit steen van spoorbrug: ’Tien centimeter naar links en ik was dood’
11 juli 08:57Drugsafval gedumpt op carpoolplaats in Deventer
10 juli 15:50Eerste foodhal van Oost-Nederland stopt
10 juli 14:36Drie mannen aangehouden na vechtpartij op Tabakswal in Deventer
8 juli 22:10Boerenacties gingen ook vandaag door, nu in Deventer
8 juli 14:02Politie pakt ‘Bonnie & Clyde’ uit Deventer op na brutale woningoverval
7 juli 11:57Spagaat rond Keolis uit Deventer: mag vervoerder aanbesteding houden na ‘busfraude’?
7 juli 08:01Mogelijk brandstichting bij woningbrand
5 juli 20:00Strandtent in Zandvoort compleet verwoest door grote brand
5 juli 09:22Woonwagencomplex in Deventer ontruimd wegens grote brand in loods
5 juli 06:49Grote schade na metershoge branden in Sliedrecht, Zandvoort en Deventer
3 juli 20:37PostNL sluit sorteerplaats in Deventer, 140 werknemers naar andere plek
3 juli 18:57Rijbanen vrij bij boerenblokkades op A1 bij Deventer, omliggende wegen druk
3 juli 14:18Man krijgt taakstraf voor bedreigen Deventer schrijver Özcan Akyol
1 juli 22:28Man jat donatiekistje uit café Deventer: ‘Hij had het zeker harder nodig dan zieke kinderen’
30 juni 13:29Automobilist rijdt voetganger aan in Deventer
29 juni 14:55Chaos en ellende op de A1 vanochtend; zijn we door corona onvoorzichtig geworden?
29 juni 10:26Automobilist ernstig gewond bij derde ongeluk op A1; deel snelweg tot 15 uur afgesloten
28 juni 11:28Politie Deventer druk met zes vechtpartijen in één nacht
25 juni 10:19FNV en uitzendkrachten slepen Deventer blikfabrikant voor de rechter: 'Nog een half miljoen te goed'
RSS.