menu
zoek

Nieuws Doetinchem

Nederland - Opsporing Verzocht over cold case baby Sem

dinsdag 30 maart 2021, 16:36 uur

Het is nooit opgehelderd wat er met de pasgeboren baby Sem is gebeurd. Het jongetje werd in 2006 gevonden in een bevroren vijver in Doetinchem. Het cold case team van politie-eenheid Oost-Nederland roept de hulp van het publiek in, ook vanavond in Opsporing Verzocht.

Op 29 januari 2006 vinden drie jonge kinderen in Doetinchemse wijk De Hoop iets wat op een pop lijkt. Thuis vertellen ze over hoe echt de pop leek. De ouders van de kinderen vertrouwen het niet. Teamleider Ferdinand Schellinkhout: ´Zo wordt het naakte lichaampje van het jongetje ontdekt. De kinderen gaven hem een voornaam. Op zijn grafje staat de naam Sem Vijverberg, waarbij de achternaam verwijst naar een markante locatie in Doetinchem, namelijk het voetbalstadion van De Graafschap.´

Maar een paar uur geleefd
Waarschijnlijk heeft Sem maar een paar uur geleefd. Hij is gezond ter wereld gekomen, maar is bezweken aan zwaar geweld. ´Waarna hij naakt werd achtergelaten in de vijver. Dat is zo hard. Het jochie heeft nooit een kans gehad´, aldus Schellinkhout. Het park waarin Sem werd achtergelaten heeft een bijzondere geschiedenis. Veertien jaar voor Sem werd daar ook al een kindje aangetroffen. ´Dat leefde nog. Gelukkig werd het toen op tijd gevonden.´ De teamleider sluit niet uit dat de moeder van deze baby ook de ouder van Sem is. ´Het is een van de scenario’s die we onderzoeken.´ Ondanks grootschalige onderzoeken en het natrekken van DNA-sporen, kwam er geen doorbraak in de zaak Sem.  

Ultieme poging
Het cold case team doet vijftien jaar na de vondst weer een poging en pakt daarbij groot uit. Dinsdagavond zendt Opsporing Verzocht een uitgebreid item over Sem uit. En daar stopt het niet. Ook voetbalclub De Graafschap stapt naar voren. Schellinkhout: ´Vrijdag zal het stadion eenmalig het ‘’Sem Vijverberg stadion’’ heten. De spelers, van zowel de thuisclub als de bezoekende ploeg en de scheidsrechters komen in speciale shirts het veld op en houden een minuut stilte. Via de shirts, grote spandoeken op de tribunes en de reclameborden worden mensen die iets weten, opgeroepen te reageren. Het maakt niet uit dat het vijftien jaar geleden gebeurde. Het is nooit te laat om te reageren. ESPN zendt beelden van deze wedstrijd gratis uit, zodat veel mensen deze boodschap kunnen zien.´ Bij de ultieme poging om de waarheid te achterhalen, levert ook zanger Xander de Buisonjé een bijdrage inde vorm van het lied ’’Er is nog hoop’’. Schellinkhout: ´Hij heeft een hartverwarmend nummer gemaakt. Het is echt een muzikaal monument voor Sem. Hij, producer Edwin van Hoevelaak en de musici deden dit belangeloos omdat ze achter onze zoektocht staan. Diverse kranten, nieuwssites, radio- en tv-programma´s hebben al aandacht aan het lied en daarmee aan deze zaak besteed.´

Oproep
´Dus als mensen nog iets weten of vermoeden, meld het! Dat kan zelfs anoniem via M´, luidt de oproep van de teamleider. ´De moeder moet rond eind januari 2006 zijn bevallen. Gezien de lengte en het gewicht van de baby, moet zij minstens 37 weken zwanger zijn geweest. Dat betekent ook dat ze voor een groot deel van 2005 zwanger was. Of die zwangerschap goed te zien was of niet, mensen moeten iets weten, vermoeden of hebben gemerkt. Misschien was er een vrouw - vermoedelijk uit (de omgeving van) Doetinchem - die zwanger was en op een gegeven moment geen kindje had en daar toch een geloofwaardig verhaal bij had.´

Opsporing Verzocht
Vanavond besteedt Opsporing Verzocht aandacht aan Sem. Daarnaast komen ook andere zaken in de uitzending aan bod: - Rijswijk: fataal steekincident. - Amsterdam: woningoverval. - Maastricht: overval op een tankstation. Daarnaast wordt een terugkoppeling gegeven van de resultaten uit de vorige uitzending. Opsporing Verzocht is dinsdag 30 maart vanaf 21.20 uur te zien op NPO1. De volgende dag wordt de uitzending om 13.25 uur herhaald op NPO1.

Aangetroffen dode in Doetinchem
Overval in Doetinchem
Schietincident/steekincident in Doetinchem

» Politie.nl


Kaart nieuws Doetinchem. Locatie nieuws: 51.96470 / 6.29377


woensdag 31 maart 2021, 10:47 uur
50 tips over dode baby Sem Vijverberg uit Doetinchem
de TelegraafDe politie heeft tot woensdagmorgen rond de vijftig tips binnengekregen over de dode baby die in 2006 werd gevonden in een rietkraag langs een vijver in Doetinchem. Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedde dinsdagavond aandacht aan de zaak. De hoofdofficier van justitie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die helderheid in de cold case kan brengen.
» de Telegraaf
woensdag 31 maart 2021, 10:26 uur
50 tips over Sem Vijverberg na uitzending Opsporing Verzocht: ‘Overweldigend’
de GelderlanderDOETINCHEM - Na de uitzending van tv-programma Opsporing Verzocht dinsdagavond over Sem Vijverberg zijn er inmiddels vijftig tips binnengekomen bij de politie. De politie looft 15.000 euro uit voor de gouden tip.
» de GelderlanderFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: de Gelderlander

Meer nieuws uit Doetinchem

14 mei 17:28Noodverordening rond stadion tijdens De Graafschap - Roda
14 mei 15:11Vijf relschoppers Doetinchem nog vast, politie sluit meer aanhoudingen niet uit
13 mei 13:09Woede in Doetinchem na ‘fors geweld’ tegen ME: ‘In decennia niet meegemaakt’
13 mei 13:08Twee ME'ers gewond bij onrust nabij stadion Doetinchem, zeven aanhoudingen
11 mei 19:06Geen extra agenten op de been rond promotieduel De Graafschap: 'Maar we zijn op onze hoede'
8 mei 23:41Fotograaf doet aangifte na mishandeling bij stadion De Graafschap
7 mei 23:05Teleurstelling bij fans van De Graafschap: 'Honderd minuten voor niks gestreden'
4 mei 16:01Definitief geen feest als De Graafschap promoveert, ‘al zal niet iedereen zich daaraan houden’
30 april 12:14Gemeenteraad Doetinchem roept omgevingsdienst op het matje over gifvaten
28 april 14:24Drugsafval en -grondstoffen gevonden in Langerak
3 april 09:51Aangrijpende beelden uit Doetinchem: De Graafschap vraagt aandacht voor cold case
2 april 11:32Veroorzaker gifvaten was pronkstuk van de gemeente Doetinchem, forse kritiek op handhavers
31 maart 10:4750 tips over dode baby Sem Vijverberg uit Doetinchem
31 maart 09:38Coldcaseteam politie overweldigd door reacties
29 maart 20:20Xander de Buisonjé maakt lied over dode baby Sem Vijverberg
23 maart 07:13Horeca open? Dan is er niet genoeg bier: ‘Met liefde heb ik dat luxeprobleem’
22 maart 13:55Politie krijgt tips over Doetinchemse dode baby uit 2006
20 maart 20:50De Graafschap speelt voor één keer in stadion Sem Vijverberg
12 maart 08:32Harde kern De Graafschap eist vertrek Seuntjens na NAC-transfer; club blijft achter standpunt staan
10 maart 13:28Raad van State stelt pompeigenaar in gelijk: 'Er is niet naar ons geluisterd'
RSS.