menu
zoek

Nieuws Doetinchem

Politie verstoort drugshandel in de Achterhoek door in te grijpen in Telegramgroep

dinsdag 25 april 2023, 15:44 uur

De politie van het district Noord- en- Oost Gelderland (NOG) heeft deze week ingegrepen in een Telegramgroep waar drugs werd verhandeld. Het is de eerste keer dat een Telegramgroep waarin drugs wordt verkocht, volledig van de beheerder is overgenomen.

De beheerder van de Telegramgroep is aangehouden op verdenking van drugshandel en het faciliteren van de handel in drugs. De politie doet op dit moment nader onderzoek. De (persoons)gegevens die in de groep rondgingen worden op dit moment veiliggesteld en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. In de Telegramgroep “Handelachterhoek” werden drugs, illegaal vuurwerk, sigaretten en medicijnen aangeboden. De Telegramgroep faciliteerde deze handel en maakte deze mogelijk, doordat verschillende handelaren aan elkaar werden gekoppeld. De aangekochte goederen werden gekocht om zelf weer door te verkopen of om zelf te gebruiken. Het onderzoek is tot stand gekomen door een samenwerking tussen het Flexteam NOG, collega’s uit de Basisteams in de Achterhoek, de Intelligence- en Cybercrime afdeling van de politie en Flexteams uit andere districten. Allemaal onder regie van het arrondissementsparket Oost-Nederland van het Openbaar Ministerie. Larissa Huijmans, plaatsvervangend districtschef van politie Noord- en Oost- Gelderland: ‘Ook online zijn wij als één overheid aanwezig. Als wij merken dat op digitale plaatsen illegale activiteiten plaatsvinden, zullen wij samen met ketenpartners optreden, zoals wij dat ook gewend zijn om te doen in de wijk. We weten dat mensen tegenwoordig net zo vaak online rondhangen op een gemeenschappelijke plaats, als in de fysieke wereld en als men zich daar misdraagt kan dat evenzeer storend zijn voor de maatschappij. Dat zullen wij niet tolereren’.

‘Narcos’ Intensief digitaal onderzoek leidde naar de identiteit van de beheerder van de Telegramgroep, waarin de verdachte de username “Narcos” gebruikte. Maandagmiddag 24 april 2023 vielen agenten de woning van deze handelaar binnen en werd hij aangehouden. Het gaat om een man uit de gemeente Bronckhorst. De man wordt verdacht van drugshandel en het mogelijk maken en faciliteren van de handel in drugs. In zijn woning werden onder andere verdovende middelen en een aanzienlijk contant geldbedrag aangetroffen. Bij de zoeking was ook de Douane aanwezig. De verdachte zit nog vast en wordt verhoord. Hij zal zich vermoedelijk op een later moment moeten verantwoorden voor de rechter. Ook een 29- jarige vrouw is door de politie aangemerkt als verdachte. De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Telegrambericht van de politie Accounts en groepen die zich (online) bezighouden met criminele activiteiten, zoals de handel in drugs en andere illegale goederen, doen er alles aan om hun gegevens afgeschermd te houden. Zowel handelaren als kopers wanen zich op Telegram anoniem. Na de aanhouding van de verdachte is het beheer van de Telegramgroep overgenomen om de handel te verstoren en te stoppen. De politie heeft in de Telegramgroep het onderstaande bericht verstuurd. De politie heeft vervolgens de Telegramgroep verwijderd.  Ons bericht in de Telegramgroep: “Deze groep is overgenomen door de politie. Alle data uit deze groep is bewaard. De beheerder van deze Telegramgroep zit op dit moment vast en wordt verhoord. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Het is verboden om te handelen in drugs.  De maatschappelijke gevolgen van drugsgebruik zijn groot; drugs zijn verslavend, slecht voor je gezondheid en zorgen vaak voor financiële problemen. Ook zorgt de handel voor overlast en gaat het vaak samen met geweld. Wij nemen dit daarom zeer serieus. Op de handel in drugs staat een straf tot 8 jaar. Daarnaast deelt de politie informatie met andere overheidspartijen, zoals bijvoorbeeld de gemeente, de belastingdienst en het UWV. Wanneer drugs worden aangetroffen in een woning, kan de gemeente optreden en besluiten om de woning te sluiten. Ook kan de handel in drugs betekenen dat je je uitkering en/of toeslagen van de belastingdienst kwijtraakt. Stop met deze activiteiten! Je bent gewaarschuwd. Heb je hulp nodig of wil je anoniem chatten over je drugsgebruik? Ga dan naar www.iriszorg.nl”

Aanpak drugshandel De bestrijding van de (lokale) handel in drugs heeft de aandacht van de politie. De handel en het gebruik van drugs kunnen veel overlast veroorzaken. De politie pakt daarom plaatsen waar drugs wordt gedeald aan. Het gebruik van drugs leidt namelijk tot meer criminaliteit en heeft schadelijke effecten voor de volksgezondheid. Drugscriminaliteit heeft een aantrekkingskracht op jongeren en jongvolwassenen. Ook veel van de deelnemers van de Telegramgroep “Handelachterhoek” behoorden tot deze doelgroep. Dit is een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Het komt dikwijls voor dat jongeren gratis drugs aangeboden krijgen met het doel om ze te ronselen voor criminele activiteiten. Jongeren bouwen zo een schuld op en worden vervolgens gedwongen om opdrachten uit te voeren. De politie vindt het daarom belangrijk dat deze praktijken zo snel mogelijk worden gestopt.

Integrale samenwerking Ondermijning door georganiseerde criminaliteit is een complex vraagstuk. Criminaliteit wordt steeds complexer en sterker georganiseerd. Het is daarom belangrijk dat de politie samenwerkt met ketenpartners, om zo de krachten te bundelen en georganiseerde criminaliteit effectief aan te pakken. Ook in dit onderzoek 04Anfield heeft de politie samengewerkt met ketenpartners, zoals de gemeente en de Douane. Er zal op basis van de informatie die uit het onderzoek naar voren komt worden bekeken of er nog meer informatie kan worden gedeeld met ketenpartners.

Meld verdachte situaties Ziet u een verdachte situatie die mogelijk met de handel of productie van drugs te maken heeft, bijvoorbeeld een pand waar opeens veel aanloop is van verschillende, onbekende mensen? Bel de politie op 0900-8844 of bel anoniem met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. ^SP


» Politie.nl

Kaart nieuws Doetinchem. Locatie nieuws: 51.96485 / 6.31514


dinsdag 25 april 2023, 16:51 uur
Politie neemt Telegramgroep voor drugshandel Achterhoek over
Gelre NieuwsDOETINCHEM – De politie heeft een Telegramgroep overgenomen waarin drugs in de Achterhoek werden verhandeld. De beheerder, een man uit de gemeente Bronckhorst, is maandag in zijn woning aangehouden, meldt de politie dinsdag. In de woning van de man werden drugs en contant geld aangetroffen.
» Gelre Nieuws



Meer nieuws uit Doetinchem

9 april 11:34Doorbraak in coldcase Doetinchem: politie denkt schutter te hebben gearresteerd
14 maart 22:43OM vervolgt moeder voor dood van baby Sem Vijverberg in 2006
11 maart 19:43Domper in Doetinchem! De Graafschap op achterstand
23 februari 18:01Kind komt vast te zitten met arm in speeltoestel: brandweer moet toestel los zagen
23 februari 08:51Bewakingsbeelden laten zien hoe man Range Rover en Audi A6 in brand steekt op oprit
18 februari 23:13Brand in winkel in Doetinchem, appartementen ontruimd
17 februari 10:48Politie schiet verdachte in arm na steekpartij in Doetinchem
10 februari 21:34YouTuber uit stadion De Graafschap gezet
9 februari 10:15Innovatie in Stedelijke Infrastructuur door Hydraulische Systemen
4 februari 06:41Oplader van AliExpress ontploft, deel appartement in Doetinchem ontruimd na rookwolk
30 januari 13:2529 auto’s in Doetinchem vermoedelijk door één dader vernield: 'Hoop dat de dader berouw toont'
1 januari 22:41Voorbijganger vindt over de kop geslagen automobilist
29 december 13:44Klimaatactie loopt uit de hand in Doetinchem
29 december 03:29Brandweer met veel materieel uitgerukt voor flinke brand in gebouw van voormalig autobedrijf
18 december 16:43Na dodelijke botsing wéér kind aangereden op beruchte rotonde
15 december 10:52Burgemeester vertrekt na zeven jaar, maar blijft in de buurt
9 december 07:58Henk de Jong: ‘Wel even een traantje weggepinkt’
6 december 09:35Buurt hoort explosie, politie doet onderzoek
21 november 12:06Flatbewoners zien dansende man tussen de vlammen, kort daarna springt hij van zijn balkon
8 november 13:09Automobilist gewond bij ongeval op industrieterrein in Doetinchem
RSS.