menu
zoek

Nieuws Dronten

‘Mobiele bandieten’ aangehouden in Dronten

maandag 16 november 2020, 11:58 uur

De politie heeft vrijdag 13 november in Dronten twee mannen uit Wit-Rusland aangehouden nadat ze op heterdaad betrapt waren bij de diefstal van verzorgingsproducten in een supermarkt. De twee mannen van 39 en 40 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats, zitten nog vast in afwachting van een snelrechtprocedure.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen vrijdag een auto rijden die volgens de politiesystemen in verband werd gebracht met ‘mobiel banditisme’, internationaal rondtrekkende daders die zich schuldig maken aan vermogensdelicten. De agenten volgden de auto en zagen dat deze stopte bij een supermarkt en dat de twee inzittenden de winkel binnen gingen. Een van de agenten volgde hen en zag dat de mannen vervolgens verzorgingsproducten in hun jas stopten en deze bij het verlaten van de winkel niet bij de kassa afrekenden. De twee mannen werden bij hun auto aangehouden voor winkeldiefstal en de auto en de gestolen spullen werden in beslag genomen. Op de camerabeelden in de supermarkt was later duidelijk te zien hoe de mannen de goederen uit de schappen pakten en in hun jas verstopten. De waarde van de goederen bedroeg ongeveer 285 euro.

Vakantiepark
Bij nader onderzoek bleek de auto gehuurd te zijn bij een bedrijf in Hilversum. Ook bleek dat de mannen verbleven op een vakantiepark in Doesburg. Het vakantiehuisje daar is doorzocht en daar vond de politie nog een geprepareerde tas. De tas was aan de binnenzijde bekleed met aluminiumfolie, een bekende manier van winkeldieven om de detectiepoortjes om de tuin te leiden. In de tas lagen ook nog nieuwe en ongeopende producten. Waarschijnlijk ook van diefstal afkomstig. De indruk bestaat dat het huisje vaker gebruikt wordt door personen die naar Nederland komen met het doel om vermogensdelicten als diefstal en inbraken te plegen. Beide mannen stonden ingeschreven bij het AZC Ter Apel, maar verbleven daar niet meer. Op dit moment hebben ze geen rechtmatige verblijfsstatus, zodat ze na de strafrechtelijke afhandeling van deze zaak in vreemdelingebewaring gaan. Bij het onderzoek aan de persoonlijke documenten bleek ook dat de 40-jarige verdachte in het bezit was van een vals rijbewijs.

Georganiseerde criminaliteit
Mobiel banditisme is een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken, winkel-, metaal- en autodiefstal. De leden van deze bendes verblijven in Nederland zonder vaste woon- of verblijfplaats. De opdrachtgever opereert meestal vanuit het buitenland. De impact op ondernemers en burgers die slachtoffer worden van deze bendes is bijzonder groot. Slachtoffers die in hun eigen omgeving worden bestolen en opgelicht, voelen zich thuis vaak niet meer veilig. Het OM vindt het belangrijk om een sterk signaal af te geven tegen deze vorm van criminaliteit door hoge straffen te eisen. Daarbij worden in principe geen voorwaardelijke- of werkstraffen geëist, maar onvoorwaardelijke gevangenisstraffen.


» Politie.nl
maandag 16 november 2020, 13:54 uur
Politie pakt 'mobiele bandieten' in supermarkt
Omroep FlevolandDe politie heeft afgelopen vrijdag in Dronten twee mannen uit Wit-Rusland op heterdaad betrapt bij de diefstal van verzorgingsproducten.
» Omroep FlevolandFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Dronten

25 februari 13:00Flevoland - Politie wil weten wat inwoners van de dienstverlening vinden
18 februari 18:19Meisje (17) overleden na botsing met vuilniswagen
18 februari 10:15Rijk betaalt mee aan bouw 816 huizen Hanzekwartier
10 februari 16:30Zo verliep de eerste grote coronatestdag in Dronten: ‘Als er één schaap over de dam is...’
2 februari 11:48Politie na openbreken van vier BMW’s in Dronten: ‘Stop je autosleutel in een blikje!’
23 januari 14:14Deel Hanzeweg lange tijd dicht na ongeluk met meerdere voertuigen
22 januari 19:23Illegale tabak en sigaretten gevonden
18 januari 15:15Enige grote particuliere ijsbaan van wereld in Dronten stopt: ‘Jammer voor heel Flevoland’
14 januari 10:3017-jarige jongen gewond bij steekincident azc
14 januari 09:41Minister De Jonge maakt excuses: ‘Ik heb Dronten groot onrecht aangedaan’
13 januari 16:12GGD: testen 20.000 inwoners wordt grote uitdaging
23 december 09:37Kamper inbreker boten opgepakt dankzij ‘nachtwacht’ in Dronten
21 december 15:00Dronten wil zeker drie nieuwe grootschalige Polenhotels, ook locatie op bedrijventerrein
10 december 15:47Dronten krijgt eigen teststraat: 540 mensen kunnen zich dagelijks laten checken op corona
4 december 15:48Dierenbescherming redt hondenpups uit eigen poep en urine
4 december 08:47Politie zoekt levensgevaarlijke klanten en ‘kwartjesneukers’ in coldcasezaak rond Judit Nyari
18 november 06:15Aeres-studenten: overtreding van coronaregels was incident
16 november 13:54Politie pakt 'mobiele bandieten' in supermarkt
16 november 11:51Ichthus College in Dronten gaat week op slot na coronabesmetting van vier docenten
12 november 16:38Gestolen politiehelm teruggevonden
RSS.