menu
zoek

Nieuws Ede

Politie schaalt fors op bij gijzeling in Ede en houdt verdachte aan

zaterdag 30 maart 2024, 16:16 uur

Op zaterdag 30 maart rond de klok van 5.30 uur werd de politie telefonisch gealarmeerd over een gijzeling in een café aan de Nieuwe Stationsweg in Ede. De politie schaalde fors op. Rond de klok van 12.30 uur werd de gijzeling zonder geweld en letsel beëindigd en kon een 28-jarige verdachte man uit Ede worden aangehouden.

Waar: Museumplein in Ede

De politie werd vanochtend in alle vroegte gealarmeerd over een ophanden zijnde gijzeling in een horecaonderneming aan de Nieuwe Stationsweg in het centrum van Ede. De eerste politie-eenheden die ter plaatse gingen namen poolshoogte en bevestigde de situatie van een gijzeling. In een café werden vermoedelijk vier mensen gegijzeld door één persoon. Bij de melding van de gijzeling werd gesproken over wapens en een tas met explosieven. Met die informatie werd met het oog op de veiligheid flink opgeschaald. Die veiligheid richt zich dan op de veiligheid van de betrokken mensen bij de gijzeling en alle omwonenden op die locatie. De omgeving werd ruim afgezet. Hiermee wordt een veilige ruimte gecreëerd in geval van een eventuele explosie en als doel het organiseren van werkruimte voor alle specialistische diensten die ter plaatse zullen komen.

Specialisten en hulpdiensten De politie hield rekening met alle scenario’s die bij deze situatie denkbaar waren.  En dat was te zien bij alle maatregelen die er werden genomen en de aanwezigheid van alle specialisten die binnen de afgezette werkruimte zichtbaar werden.  Zo werd de Explosievenopruimingsdienst (EOD) opgeroepen, onderhandelaars kwamen ter plaatse en de dienst speciale interventies (DSI) kwamen met hun menskracht en materiaal ondersteuning bieden. Ook werden er tal van hulpdiensten ingeschakeld zoals brandweer en gemeente voor het bieden van ondersteuning.   Met zo min mogelijk gevolgen De inzet van de politie is er altijd op gericht om de situatie zonder de inzet van geweldmiddelen te beëindigen. Onze onderhandelaars zijn onze stille krachten die dat buiten het zicht van eenieder voor hun rekening nemen. Ze gaan in gesprek en proberen een relatie op te bouwen en vertrouwen te winnen. Maar ook mee te denken en een uitweg te bieden in een situatie waar die vanuit het perspectief van de verdachte er soms niet meer lijkt te zijn.  Ondertussen bereidt de DSI zich voor op andere scenario’s. Alles werkt met elkaar samen.   Vrijlaten van gegijzelden Rond 11.15 uur kwam er beweging vanuit het pand en werden er drie gegijzelden vrijgelaten. Net na 12.30 uur, kwam de vierde en ook laatste gegijzelde naar buiten. Aansluitend, enkele minuten later kwam de verdachte naar buiten. Deze werkte rustig mee en kon worden aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Daarmee was de situatie deels onder controle.   Vervolgonderzoek in verband met mogelijke aanwezigheid explosieven Ook voor de eventuele dreiging met explosieven werd door de EOD in het pand nader onderzoek verricht. Deze konden na enige tijd het sein veilig geven. Er bleken geen explosieven in de tas dan wel in het pand.  Rond 14.00 uur werden de zichtbare maatregelen en afzettingen afgebouwd. Het onderzoek zette zich binnen in het pand verder voort.   Opsporing Nu was het de taak van de forensische -en tactisch rechercheurs om in het pand onderzoek uit te voeren in het pand. De locatie werd aangemerkt als plaats delict en eventuele sporen die voor het opsporingsonderzoek relevant zijn worden dan in beslag genomen.  Bij dat onderzoek hoort ook het horen en opvangen van de slachtoffers, getuigen en vanzelfsprekend de verdachte in dit onderzoek. Onder leiding van het Openbaar Ministerie zal bij dat opsporingsonderzoek ook zaken als een motief of beweegreden aan de orde komen.  Op basis van de nu beschikbare informatie wordt geen rekening gehouden met een terroristisch motief. Het opsporingsonderzoek zal nog geruime tijd in beslag nemen.   Opvangen van slachtoffer De slachtoffers van deze gijzeling zijn behoorlijk geschrokken en aangeslagen. Naast het doen van hun verhaal is er ook aandacht voor hun mentale welzijn. Hiervoor worden professionals ingeschakeld zoals bureau slachtofferhulp.   2024144825 RV


» Politie.nl

Kaart nieuws Ede. Locatie nieuws: 52.04337 / 5.66862 Museumplein
Museumplein in Ede


zaterdag 30 maart 2024, 17:49 uur
Politieonderhandelaar praat gijzelnemer naar buiten: ‘Goed dat je deze keuze maakt’
PZCHoe kreeg de politie de gijzelnemer in Ede zo ver dat hij zich zonder bloedvergieten liet aanhouden? Volgens voormalig politieonderhandelaar Heidi Nieboer (55) is de-escalatie altijd het voornaamste doel. ‘Joh, vertel eens wat er aan de hand is.’
» PZC
zaterdag 30 maart 2024, 16:42 uur
Gijzelnemer Ede is 28-jarige inwoner uit de stad, dit weten we nu over de gijzeling
NU.nlZaterdag was er een gijzeling in het centrum van de Gelderse stad Ede. Vier werknemers van een café werden urenlang vastgehouden. De verdachte die is opgepakt is een 28-jarige inwoner uit de stad en een bekende van justitie. Dit is wat we nu weten.
» NU.nl
zaterdag 30 maart 2024, 14:22 uur
Gijzelnemer bedreigde gijzelaars café Ede met messen, is bekende van justitie
NU.nlDe man die zaterdagochtend vier mensen gijzelde in café Petticoat in Ede, is een bekende van justitie. Hij was eerder al veroordeeld voor een bedreiging. Ook zaterdag zou hij zijn slachtoffers hebben bedreigd, met messen. Er zijn geen aanwijzingen voor een terroristisch motief.
» NU.nl
zaterdag 30 maart 2024, 13:45 uur
Gijzeling café Ede na negen uur beëindigd, gijzelnemer aangehouden
Blik op NieuwsIn de binnenstad van het Gelderse Ede is zaterdag even voor 13.00 uur de gijzeling in een café aan de Nieuwe Stationsstraat na negen uur beëindigd. Dit melden de politie en de gemeente Ede zojuist.
» Blik op Nieuws
zaterdag 30 maart 2024, 13:33 uur
KIJK LIVE MEE | Persconferentie over gijzeling Ede
Omroep GelderlandDe gijzeling in een café in Ede is afgelopen. De vier gijzelaars zijn vrijgelaten en de politie heeft een verdachte aangehouden. De gemaskerde man is geboeid afgevoerd. De gemeente Ede houdt zo een persconferentie die Omroep Gelderland live uitzendt.
» Omroep Gelderland
zaterdag 30 maart 2024, 13:14 uur
Gijzeling café Ede ten einde: alle gijzelaars bevrijd, gijzelnemer gearresteerd
NU.nlIn het centrum van Ede is de gijzeling in een café ten einde. Kort na 12.30 uur kwam de gijzelnemer naar buiten. Even daarvoor had de vierde en laatste gegijzelde het pand verlaten. Drie andere personen waren eerder al vrijgelaten.
» NU.nl
zaterdag 30 maart 2024, 12:28 uur
Gijzelnemer is 28-jarige bekende van de politie: dit weten we nu
NOSDe gijzelnemer die vanochtend urenlang vier mensen in gijzeling hield in café Petticoat in Ede, is een 28-jarige inwoner van de stad. De politie heeft dat aan het eind van de middag bekendgemaakt.
» NOS
zaterdag 30 maart 2024, 12:06 uur
Drie gijzelaars vrijgelaten, gijzeling nog niet voorbij
Gelre NieuwsEDE – Drie gijzelaars hebben zaterdagochtend rond kwart over elf het pand verlaten. Zo laat Omroep Gelderland weten. De drie jonge mensen , mogelijk medewerkers van het café, liepen met handen boven hun hoofd het pand uit. De politie bevestigd dat hiermee de gijzeling nog niet ten einde is. Hoeveel mensen er nog in het […]
» Gelre Nieuws
zaterdag 30 maart 2024, 09:08 uur
Dreigende situatie in Ede, 150 woningen ontruimd
Omroep GelderlandPolitie, arrestatieteams, ME en de EOD zijn vanochtend in het centrum van Ede. Volgens een woordvoerder van de politie zijn ze daar vanwege een persoon die mogelijk een gevaar is voor zichzelf en voor anderen. Uit voorzorg worden 150 woningen ontruimd. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.
» Omroep Gelderland
zaterdag 30 maart 2024, 09:08 uur
Verdachte gijzeling Ede opgepakt • Politie keek via camera's in café mee
Omroep GelderlandPolitie, arrestatieteams, ME en de EOD zijn vanochtend vroeg uitgerukt naar het centrum van Ede voor een gijzeling. Vier mensen werden vastgehouden in café Petticoat. Aan het begin van de middag is de laatste gijzelaar vrijgelaten en is er een verdachte opgepakt. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.
» Omroep Gelderland
zaterdag 30 maart 2024, 08:46 uur
Persoon zorgt voor gevaar in centrum Ede, politie start ontruiming 150 woningen
NU.nlMensen in Ede wordt verzocht binnen te blijven en niet naar het centrum te komen vanwege een persoon die een gevaar vormt voor zichzelf en anderen. Dat meldt de politie zaterdagochtend aan NU.nl. Uit voorzorg zijn 150 woningen ontruimd. De bewoners worden elders opgevangen.
» NU.nl



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: Omroep Gelderland
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: Omroep Gelderland
Foto: Omroep Gelderland
Foto: NU.nl
Foto: PZC

Meer nieuws uit Ede

29 april 21:13Groot ongeval op A12
28 april 08:30Politie doet inval na schietincident
26 april 07:37Geparkeerde auto door brand verwoest, politie onderzoekt brandstichting
24 april 22:23Volop politie aanwezig op bedrijventerrein, ook helikopter langere tijd ingezet
18 april 08:27Auto brandt midden in de nacht volledig uit in Ede
17 april 06:42Zoektocht op bouwterrein naar verdachte personen in Ede
16 april 11:45Vrachtwagen verliest laadklep bij ongeval
16 april 09:59Fietsster gewond na aanrijding met auto in Ede
14 april 15:08Motorrijder (65) overleden na botsing in Ede
13 april 09:55Auto uitgebrand, politie onderzoekt brandstichting
13 april 08:35Auto ramt stoplicht na botsing met bestelbus
7 april 12:47Cameraman aangereden in Ede, NOS doet aangifte
7 april 12:45Ligfietser gewond bij aanrijding met personenauto
7 april 10:06Goed gevoel bij heropening café Petticoat Ede na gijzeling
5 april 19:51Mannen vastgehouden in Edese woning, drietal opgepakt
5 april 14:33Café in Ede opent week na gijzeling deuren weer: 'Vraag niet naar ons verhaal'
3 april 23:35Gemeente Ede compenseert ondernemers niet na gijzeling in café
3 april 11:53Gijzelnemer Ede 'bevond zich in een uitzichtloze situatie'
2 april 12:07Man die vier personeelsleden van café in Ede gijzelde, bedreigde eerder agenten
2 april 06:53Wekdienst 2/4: Milieudefensie versus Shell • Gijzelnemer Ede voorgeleid
RSS.