menu
zoek

Nieuws Eindhoven

Groot onderzoek naar beschieten woning leidt naar mogelijke gijzeling

woensdag 30 oktober 2019, 09:34 uur

Aan het einde van donderdagavond 24 oktober, tegen middernacht, werd een woning aan de Delibesweg beschoten. Het onderzoek naar deze geweldpleging leidde de recherche naar een conflict in het criminele milieu en een vermoedelijke ontvoering die daarmee te maken had.


Waar: Delibesweg in Eindhoven

Het vermoeden ontstond dat de beschieting van de woning als een soort vergeldings- of pressiemiddel in het criminele milieu moest worden gezien. Bij deze schietpartij werd, zeer waarschijnlijk met een automatisch wapen, vele malen op de woning geschoten. Er was op dat moment niemand in de woning aanwezig en er raakte niemand gewond. Het heeft er alle schijn van dat deze schietpartij direct te maken had met een conflict tussen criminelen. De eventuele rol daarbij van de bewoner van deze woning wordt onderzocht. Kort na het schietincident kwam informatie binnen over een mogelijke relatie tussen dat incident en een gijzeling van een andere man, die ook actief is in het criminele milieu. Er waren aanwijzingen dat deze man, van 39 jaar zonder vast woonadres , al meerdere dagen gegijzeld werd door andere criminelen. We zijn daarop direct een groot onderzoek gestart.

Niet meer gezien
In de loop van dat onderzoek kreeg het rechercheteam zicht op de identiteit van enkele criminelen die mogelijk betrokken waren bij het conflict. Uit informatie opgedaan in het onderzoek bleek dat hij aan het begin van die week gezien was met mannen, die in de loop van het onderzoek in beeld kwamen als mogelijke verdachten van de ontvoering. De man was daarna niet meer gezien, maar had wel signalen gegeven dat  hij werd vastgehouden. Met man en macht is er vervolgens door de recherche gewerkt aan het vinden van het slachtoffer en zijn veilige terugkomst.

Aangehouden
Dit leidde er toe dat het arrestatieteam zaterdagavond drie mannen aanhield op de rijksweg A27, die er van verdacht werden betrokken te zijn bij de gijzeling van de man. In het verlengde van deze aanhoudingen vielen we in de nacht van zaterdag op zondag binnen bij een aantal panden in Oost-Brabant, die aan de aangehouden mannen te linken waren. We hadden de verwachting dat de vermiste man daar mogelijk werd vastgehouden. Dat bleek echter niet het geval.

Gewond
Het onderzoek ging vervolgens op zondag onverminderd door, waarbij de veilige terugkomst van de vermiste man steeds voorop stond. In de hoop op meer informatie zochten we contact met familieleden van het vermoedelijke slachtoffer. Tot onze verbazing bleek de man bij een familielid in huis te zitten. Hij was daar enkele uren eerder gewond aan komen lopen. Zijn verwondingen duidden op stevige mishandelingen. De man wilde op geen enkele manier mee werken aan het politieonderzoek en weigerde te vertellen waar hij was geweest of wat er was gebeurd.

Grote inzet
Ondanks dat de man zelf niets wil verklaren lijkt het er op dat hij in verband met een crimineel conflict tegen zijn wil enkele dagen is vastgehouden, maar uiteindelijk onder druk van de grote politie-inzet is vrij gelaten. Een groot aantal politiemensen heeft zich vanaf die vrijdagavond  doorlopend ingespannen voor de veilige terugkeer van de man, hetgeen ogenschijnlijk door die vasthoudende inzet ook is gelukt. Ook zonder de hulp van het slachtoffer zetten wij er op in dat we duidelijkheid krijgen over wat zich heeft afgespeeld en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. 

Slachtoffer veroordeeld in België
De drie mannen die voor deze zaak op de A27 werden aangehouden zijn dinsdag wegens onvoldoende verdenkingsgronden door de officier van justitie in vrijheid gesteld.  Alleen werd wel het slachtoffer vastgezet, omdat bleek dat hij in België nog een gevangenisstraf van 8 jaar moet uitzitten voor zijn betrokkenheid bij een drugslab en het bezit van automatische vuurwapens.

Ontvoering/Gijzeling in Eindhoven
Schietincident/steekincident in Eindhoven

» Politie.nl
Kaart nieuws Eindhoven. Locatie nieuws: Delibesweg


woensdag 30 oktober 2019, 17:42 uur
Vermoedelijk slachtoffer gijzeling Eindhoven uiteindelijk zelf naar de gevangenis
Hart van NederlandEen gijzeling zou mogelijk de oorzaak kunnen zijn van de beschieting van een woning aan de Delibesweg in Eindhoven afgelopen week. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. het vermoedelijke slachtoffer moest uiteindelijk zelf naar de gevangenis.
» Hart van Nederland
woensdag 30 oktober 2019, 10:05 uur
Crimineel gegijzeld en mishandeld, politie vermoedt verband met beschieting van huis in Eindhoven
Omroep BrabantDe politie vermoedt een verband tussen het beschieten van een woning aan de Delibesweg in Eindhoven en de gijzeling van een man uit het criminele circuit. Dat meldt de politie woensdagmorgen. De 39-jarige man is meerdere dagen gegijzeld door andere criminelen.
» Omroep Brabant
woensdag 30 oktober 2019, 09:59 uur
Onderzoek naar beschieten woning in Eindhoven leidt naar mogelijke gijzeling van man
Brabants DagbladEINDHOVEN - Het onderzoek naar het beschieten van een woning aan de Delibesweg in Eindhoven vorige week donderdag heeft geleid naar een mogelijke gijzeling. Een 39-jarige man, actief in het criminele milieu, werd al meerdere dagen gegijzeld door andere criminelen. De beschieting van de woning is volgens de politie een soort vergeldings- of pressiemiddel in het criminele milieu geweest.
» Brabants DagbladFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Brabant
Foto: Politie.nl
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Eindhoven

8 december 12:10Auto vol lachgaspatronen crasht tegen kunstwerk in Eindhoven
7 december 06:14Ongeluk met meerdere voertuigen op A58, weg tussen Oirschot en Eindhoven dicht
5 december 13:39Vliegverkeer Eindhoven Airport weer op gang na dichte mist
5 december 11:13Vliegverkeer op Eindhoven Airport komt weer op gang, mist trekt langzaam op [VIDEO]
3 december 20:29Ook vanavond dichte mist: code geel voor heel Brabant en geen vliegverkeer op Eindhoven Airport
3 december 17:13Man die Jean Paul toetakelde ontkende alles, maakte geen excuses en moet nu cel in
2 december 20:25Mannen op scooter beschieten shisha lounge in Eindhoven
2 december 17:02Werd wietvermaler met opzet achtergelaten? Marechaussee bekijkt camerabeelden Eindhoven Airport
1 december 12:32Twee appartementen in Eindhoven vermoedelijk willekeurig beschoten
30 november 16:11Veel politie op de been bij demonstratie Kick Out Zwarte Piet in Eindhoven
29 november 18:44Auto over de kop bij Martinus Nijhoffbrug op A2, ook ongeval in file richting Den Bosch
29 november 12:28Gedode man in Eindhoven is Ferdi Mathilda (31) uit Boxtel, zoektocht naar sporen gaat door
28 november 09:21Eindhoven haalt EK Squash 2020 binnen
22 november 23:15Sterk spel maar geen punten voor Groene Ster tegen topclub FC Eindhoven
22 november 19:30Lees terug: SC Cambuur wint van FC Eindhoven in de Keuken Kampioen Divisie
18 november 11:25Chauffeur aangehouden na dodelijk ongeval op A2 bij Eindhoven
16 november 17:11'Het is hier fantastisch gegaan', burgemeester Jorritsma kijkt terug op 'kindvriendelijke intocht'
16 november 07:30Waarom bemoeien juist voetbalsupporters zich met de zwartepietdiscussie?
15 november 17:13Zwaarste middel ingezet bij arrestatie op station Eindhoven: de Dienst Speciale Interventies
14 november 20:56Spannende ontruiming voor treinreizigers Eindhoven: ‘Gewapende mannen waren best intimiderend’
RSS.