menu
zoek

Nieuws Emmen

Aanhoudingen in onderzoek naar internationale drugshandel

maandag 8 mei 2023, 12:40 uur

De politie heeft 8 mei 2023 een 40-jarige man uit Emmen aangehouden op verdenking van internationale handel in verdovende middelen. Er zijn doorzoekingen gedaan in verschillende panden in Emmen. Het rechercheonderzoek gaat door.

Dit bericht is op 8 mei 2023 om 16:45 uur geüpdatet, zie hiervoor de update onderaan dit nieuwsbericht. De aangehouden man wordt ervan verdacht dat hij zich bezig heeft gehouden met de internationale handel in verdovende middelen (vooral cocaïne) en het witwassen van de opbrengsten. De man lijkt de afgelopen jaren betrokken te zijn bij meerdere grote cocaïnetransporten. Bij deze transporten zijn grote hoeveelheden cocaïne vanuit vooral Zuid-Amerika naar Nederland geïmporteerd en verdeeld over Europa. Hierbij zijn zeer grote geldbedragen gemoeid. Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang en worden nieuwe aanhoudingen en inbeslagnames niet uitgesloten. De verdachte zit in volledige beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Cryptocommunicatiedata Het onderzoek naar deze verdachte liep al geruime tijd. In het onderzoek heeft de recherche onder andere gebruik gemaakt van informatie uit Sky ECC; een ‘afgeschermde’ chatservice waar criminelen onbespied met elkaar dachten te communiceren via versleutelde PGP-telefoons. Sky ECC werd in 2021 offline gehaald en de cryptocommunicatiedata werd veiliggesteld. Berichten uit deze data hebben geleid naar de aangehouden verdachte. Drugsindustrie en zware criminaliteit Er gaan op jaarbasis in Nederland vele miljarden euro’s om in de criminele drugsindustrie. Drugsproductie- en handel is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. Ondermijnende criminaliteit bestaat uit veel soorten criminaliteit en activiteiten die daarmee samenhangen. Illegale inkomsten uit drugsactiviteiten worden in de legale economie witgewassen. Het effect is dat bovenwereld en onderwereld met elkaar verweven raken. Dit ondermijnt en bedreigt onze samenleving en rechtsstaat. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan witwassen, corruptie, bedreiging en geweld. Criminelen ondermijnen het gezag van overheid en opsporingsdiensten en vervagen normen en waarden bij legale partijen. Hierdoor verslechtert ook de veiligheid en leefbaarheid in uw buurt. Daarom pakken politie en het Openbaar Ministerie de betrokken criminele netwerken hard aan. Meerdere doorzoekingen Na de aanhouding zijn tot dit moment de woning van de verdachte en vier andere woningen, een garagebox, een bedrijfspand en een horecapand doorzocht. Hierbij is onder andere gebruik gemaakt van speurhonden die specifiek zijn opgeleid om te zoeken naar drugs, wapens en contant geld. Bij de doorzoekingen zijn grote hoeveelheden contant geld, twee vuurwapens en twee auto's in beslag genomen. Het onderzoek gaat verder. 

Update 8 mei 2023 16:45 uur Het onderzoek op verschillende locaties in Emmen heeft nog de hele dag geduurd. Naast de 40-jarige man uit Emmen is inmiddels ook een 25-jarige man uit Emmen aangehouden. Er zijn in totaal op negen plekken in Emmen doorzoekingen gedaan. Hierbij zijn onder andere grote hoeveelheden contant geld, meerdere auto’s, tientallen telefoons, digitale goederen, munitie, vuurwapens, meerdere GPS-systemen, dure merkkleding en drugs in beslag genomen. Het onderzoek is nog niet klaar en gaat door. De verdachten zullen worden verhoord.


» Politie.nl

Kaart nieuws Emmen. Locatie nieuws: 52.77834 / 6.90113


maandag 8 mei 2023, 13:29 uur
Sky ECC: Emmenaar (40) opgepakt voor internationale cocaïnehandel
CrimesiteDe politie heeft maandagochtend een 40-jarige man uit Emmen aangehouden op verdenking van grootschalige internationale cocaïnehandel en witwassen. Er zijn doorzoekingen gedaan in verschillende panden in Emmen. Daarbij zijn grote hoeveelheden contant geld en twee vuurwapens in beslag genomen.
» Crimesite
maandag 8 mei 2023, 13:20 uur
Politie doet meerdere invallen in Emmen. Man (40) aangehouden wegens internationale drugshandel
Dagblad van het NoordenDe politie heeft maandag een 40-jarige man uit Emmen aangehouden op verdenking van internationale handel in verdovende middelen. Op meerdere adressen zijn invallen gedaan.
» Dagblad van het Noorden



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Dagblad van het Noorden

Meer nieuws uit Emmen

20 april 15:41Gemeente Emmen kondigt noodverordening af voor Koningsdag
20 april 11:33Ben Scholte na bizarre goal: 'Wat gebeurt hier nou weer?'
19 april 21:59Lees terug: FC Emmen draait achterstand om en wint van tiental Telstar
13 april 10:54De kogel is door de kerk: Arts en Van Oostrum maken seizoen af bij FC Emmen
10 april 22:46Willem-Alexander heeft concurrentie: Pieter Elzinga verkozen tot Koning van Emmen
10 april 13:26Michel van Oostrum en Alfons Arts in de startblokken als trainersduo FC Emmen
9 april 16:19FC Emmen stelt trainer Fred Grim en zijn assistent Erwin van Breugel per direct op non-actief
8 april 22:25Zwak FC Emmen onderuit bij Jong AZ: Play-offs in gevaar
7 april 19:40Favorieten winnen zonnige en sfeerrijke 4 mijl van Emmen
6 april 16:28Fietser raakt gewond bij aanrijding in Emmen
4 april 09:55Ruim drie ton naar onderhoud van zwembaden en sporthallen in Emmen
3 april 14:29Nico Haak vervangt Fred Grim als technisch manager van FC Emmen
1 april 22:26Dick Lukkien: FC Emmen heeft genoeg kwaliteit om de play-offs te halen, dat gun ik ze ook
1 april 16:32Lees terug: FC Groningen overklast FC Emmen in een matige wedstrijd
30 maart 08:30Zo klonk de wederopstanding van FC Emmen tegen Jong Ajax op Radio Drenthe
27 maart 17:31Scooter en auto botsen op Rondweg Emmen: een gewonde
25 maart 10:51Centrum Emmen op slot tijdens Koningsdag
24 maart 20:34Auto met vier inzittenden belandt op de kop in Emmen
22 maart 18:50FC Emmen met proefspeler onderuit in oefenduel
21 maart 19:30Waar moeder vermoorde Marit van Yorneo in Emmen al bang voor was gebeurde. 'Het is een schande'
RSS.