menu
zoek

Nieuws Enkhuizen

Enkhuizen / Schagen - Bankpasfraudeur aangehouden die zich voordeed als postbezorger

woensdag 7 september 2022, 11:06 uur

Een oplichter uit Amsterdam, die met bankpasfraude de afgelopen maanden al tientallen slachtoffers maakte in onder meer Enkhuizen en Schagen, is vorige week aangehouden. De 24-jarige man ontvreemdde met een babbeltruc/wisseltruc de bankpas van zijn slachtoffers en pinde daarmee grote bedragen.

Werkwijze De man had een nogal opvallende werkwijze waarbij hij zich voordeed als postbezorger. Hij belde de slachtoffers op, zogenaamd over een niet-bezorgd pakketje. Dit pakje werd alsnog bezorgd en de ontvangers moesten aan de deur €1 pinnen op een mobiel pinapparaat. Tijdens die handeling keek de verdachte de pincode af en verwisselde daarna de bankpas van het slachtoffer voor een andere, eveneens gestolen, bankpas van een voorgaand slachtoffer. Meerdere oplichtingszaken Met de gestolen bankpassen pinde de verdachte grote bedragen. Bij een aankoop in een kledingwinkel in Enkhuizen werd de verdachte vastgelegd op camera. Dankzij andere beelden van de auto waarin verdachte wegreed, had de politie niet alleen een gezicht maar ook een kenteken. Zo kwam de 24-jarige Amsterdammer in beeld. Hij bleek betrokken bij meerdere oplichtingszaken, ook bij zaken buiten de eenheid Noord-Holland. Hier paste hij dezelfde werkwijze toe. Voorarrest De man werd uiteindelijk op heterdaad betrapt toen hij in Utrecht een telefoon wilde kopen met een door oplichting verkregen pinpas. Bij zijn aanhouding had verdachte nog vier bankpassen bij zich die niet van hem waren. De verdachte, die eerder een voorwaardelijk celstraf van zes maanden kreeg opgelegd voor vergelijkbare feiten, zit inmiddels in voorarrest.  Woensdag 7 september beslist de raadkamer van de rechtbank of de verdachte langer vast blijft zitten. Waarschuw ouderen in uw omgeving Dit soort bankpasfraude komt regelmatig voor. De politie adviseert mensen om elkaar – met name senioren - te waarschuwen voor dergelijke oplichtingspraktijken. Lees hier de tips. Voorkom oplichting: wees alert! Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen. Geef geen toegang tot uw computer aan ‘medewerkers’ die u bellen en installeer geen software op hun verzoek. Bekijk hier meer uitleg over de werkwijze van oplichters. Dreigt u slachtoffer te worden? Bel direct met de politie via 112. Toch slachtoffer geworden? Mocht u toch slachtoffer zijn geworden van oplichting, doe dan altijd aangifte bij de politie. Dit kan door een afspraak te maken via 0900-8844 of digitaal aangifte te doen via internet. Bel ook direct uw bank en volg de aanwijzingen van de bankmedewerker. Deel daarnaast uw verhaal met vrienden en kennissen. U hoeft zich niet te schamen, u bent zeker niet de enige die dit overkomt. Zo kunt u helpen met voorkomen dat er nieuwe slachtoffers worden gemaakt. 2022095511


» Politie.nl

Kaart nieuws Enkhuizen. Locatie nieuws: 52.75519 / 5.30337


woensdag 7 september 2022, 11:55 uur
Bankpasfraudeur deed zich voor als postbezorger in Enkhuizen en Schagen
RTV N-HMet een wissel- en/of babbeltruc kreeg de 24-jarige Amsterdammer het voor elkaar: hij ontvreemdde de bankpas van zijn slachtoffer en pinde hiermee grote bedragen. In totaal maakte hij in onder andere Enkhuizen en Schagen wel tientallen slachtoffers. Vorige week werd de man aangehouden, laat de politie aan NH Nieuws weten.
» RTV N-H



Foto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV N-H

Meer nieuws uit Enkhuizen

5 april 15:27Flevoland - Bestuurders komen met de schrik vrij bij ongeluk op Markerwaarddijk, weg afgesloten
23 maart 11:41Bestelbus belandt in water na uitwijkmanoeuvre voor kat, chauffeur via dak het droge op
16 februari 21:56Weer dodelijke ongelukken op N-wegen: hoe lossen we dit gevaar op?
13 november 09:48Man (55) zwaargewond na steekpartij Enkhuizen, nog niemand aangehouden
5 augustus 15:02Lekkage in bedrijfspand Enkhuizen verraadt wietplantage
22 juli 16:11Geweldsincident - Torenstraat - Enkhuizen
30 juni 17:59Man uit Enkhuizen betrapt op leeghalen fuiken met paling
30 juni 12:45Enkhuizer (61) in gezicht, arm en been gestoken, nadat hij dief wilde stoppen
15 mei 17:00KNRM Enkhuizen kan door drukte op IJsselmeer "laten zien wat ze waard zijn"
14 mei 11:35Politie zoekt nog altijd verder naar overboord geslagen man IJsselmeer
14 april 08:32Brand in technische ruimte passagiersschip op Markermeer
1 april 21:30Tientallen burgemeesters vieren 75 jaar Zuiderzeemuseum: "Hebben een gezamenlijke band"
13 maart 15:51Windkracht 9 op Markerwaarddijk, KNRM rukt tevergeefs uit
23 januari 17:43Buurtbewoners vreesden al langer voor de buurman waar brand ontstond in seniorenflat
4 november 15:30Tientallen toeristen deze zomer bestolen van camper: drie West-Friezen aangehouden
7 september 11:55Bankpasfraudeur deed zich voor als postbezorger in Enkhuizen en Schagen
17 augustus 12:30Wespensteek wordt Duitse toerist fataal op zeiljacht bij Enkhuizen
18 juli 09:06Ontketende Lieke Klaver piekt op WK atletiek met Nederlands record
3 mei 13:36Verdachte conflict Enkhuizen aangehouden
7 april 12:50Flevoland - Storm gaat liggen, verkeersmaatregelen op Markerwaarddijk opgeheven
RSS.