menu
zoek

Nieuws Enschede

Politie zoekt relschoppers die vernielingen pleegden

maandag 25 januari 2021, 17:05 uur

De politie is op zoek naar beelden van de relschoppers die zondagavond 24 januari in het centrum van Enschede vernielingen pleegden. Een groep van meer dan honderd man begon uit het niets met spullen te gooien. De agressie van de groep keerde zich even later tegen een ziekenhuis.

Er was gelukkig geen schade bij het ziekenhuis, maar de rest van het centrum moest het wel ontgelden. Er werden niet alleen spullen gegooid door winkelruiten, maar ook naar hulpverleners. Er zijn 21 aanhoudingen verricht, maar de politie zoekt meer mensen uit deze groep. Iedereen die beelden heeft van die avond of omwonenden die camera’s hebben hangen, wordt gevraagd deze te delen. Beelden uploaden kan via het formulier onderaan dit bericht. Tips en andere informatie zijn natuurlijk ook welkom, doorgeven kan via hetzelfde formulier, via 0900-8844 of via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) als men liever anoniem blijft. Was jij één van die mensen in de groep? Meld je dan alsnog bij ons.

Oproepen op social media
De politie is alert op aankondigingen van ongeregeldheden en openbare ordeverstoringen. Op social media zien we dat er veel berichten geplaatst worden met een oproep om samen te komen. We onderzoeken deze berichten altijd omdat we willen weten hoe serieus de berichten genomen moeten worden en of wij moeten handelen. Daarnaast benaderen wij organisatoren actief (als dat mogelijk is) om duidelijk te maken dat zij ook verantwoordelijk zijn voor de eventuele schade en gevolgen van een illegale bijeenkomst. In Enschede kregen we rond 18:30 uur de eerste, serieuze signalen dat een grote groep naar het centrum zou komen en dat was reden om direct te handelen. Er werden onder meer extra agenten naar het centrum gestuurd. Rond 19:30 uur werden de eerste groepjes mensen zichtbaar. De al aanwezige politie heeft hen aangesproken en al snel bleek dat zij niet kwamen om te demonstreren. Zij lieten zich niet wegsturen en even later stond er ruim 120 mensen in het centrum. Kort daarna werd een noodbevel afgegeven. Uit het niets begon de groep met het gooien van spullen en met vernielingen plegen. De groep ging al snel uiteen na de komst van de Mobiele Eenheid.

Aanhoudingen en bekeuringen
We zien dat er veel vragen zijn waarom niet iedereen beboet is en aangehouden. Toch zijn er 21 mensen aangehouden, twee van hen zitten nog vast. Eén van die twee is aangehouden voor opruiing en openlijke geweldpleging. Het gaat om een 26-jarige man uit Enschede. De ander zit ook nog vast en is daarnaast aangehouden voor belediging (een 46-jarige man uit Enschede). De andere 19 zijn heengezonden met een bekeuring voor het overtreden van de regels rondom de avondklok. De gegevens van al deze mensen zijn bij ons bekend en als blijkt dat ze verantwoordelijk zijn voor geweld of vernielingen, worden ze alsnog aanhouden. Daarnaast zijn er nog 42 bekeuringen uitgeschreven voor de avondklok.

Getuigenoproep in Enschede
Geweld/Mishandeling/Bedreiging in Enschede
Overlast/Vandalisme in Enschede

» Politie.nl
maandag 25 januari 2021, 09:56 uur
Partijen willen spoeddebat Enschede na rellen avondklok
RTV OostHoe kon de situatie in Enschede gisteravond zo uit de hand lopen? Dat willen raadsleden in Enschede weten. Ze vragen daarom een spoeddebat aan. In Enschede zijn gisteravond rellen uitgebroken in de binnenstad. Winkels werden vernield en relschoppers probeerden de ruiten van het ziekenhuis MST te vernielen.
» RTV Oost
maandag 25 januari 2021, 08:39 uur
Relschoppers bekogelen ziekenhuis in Enschede, onrust in meerdere steden
NU.nlRelschoppers hebben zondagavond rond 23.00 uur in Enschede het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) bekogeld en tevergeefs geprobeerd de ramen van de afdeling spoedeisende hulp te vernielen. In meerdere steden ontstond onrust.
» NU.nl
maandag 25 januari 2021, 08:37 uur
Beelden: relschoppers belagen ziekenhuis Enschede
de TelegraafEen groep relschoppers heeft zondag in Enschede geprobeerd het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te vernielen. De politie kon uiteindelijk voorkomen dat er daadwerkelijk schade werd aangericht.
» de Telegraaf
maandag 25 januari 2021, 06:40 uur
Relschoppers bekogelen ziekenhuis in Enschede, noodbevel in Breda afgekondigd
NU.nlRelschoppers hebben zondagavond rond 23.00 uur in Enschede het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) bekogeld en tevergeefs geprobeerd de ramen van de afdeling spoedeisende hulp te vernielen. Inmiddels is de rust in Enschede wedergekeerd, meldt de politie. In Breda en Tilburg zijn noodbevelen afgekondigd voor delen van deze steden.
» NU.nl
maandag 25 januari 2021, 00:39 uur
Relschoppers belagen ziekenhuis Enschede, noodbevel in Breda afgekondigd
NU.nlRelschoppers hebben zondagavond rond 23.00 uur in Enschede het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) aangevallen en tevergeefs geprobeerd de ruiten van de spoedeisende hulp te vernielen. Inmiddels is de rust in Enschede wedergekeerd, meldt de politie. In Breda en Tilburg zijn noodbevelen afgekondigd voor delen van deze steden.
» NU.nl
zondag 24 januari 2021, 23:46 uur
Relschoppers proberen ruiten te vernielen van ziekenhuis MST in Enschede
RTV OostIn Enschede hebben relschoppers vanavond geprobeerd om de ruiten te vernielen van het ziekenhuis. Dat is ze niet gelukt.
» RTV Oost
zondag 24 januari 2021, 23:33 uur
Ziekenhuis Enschede belaagd door relschoppers
de TelegraafEen ziekenhuis in Enschede is zondagavond rond 23.00 uur belaagd door relschoppers. Nadat het eerder in de binnenstad al onrustig was geweest en de ME moest optreden, trokken de relschoppers naar het MST-ziekenhuis, iets ten zuiden van het centrum.
» de Telegraaf
zondag 24 januari 2021, 23:15 uur
Ziekenhuis MST belaagd door relschoppers, personeel was ongerust
de StentorENSCHEDE - Relschoppers hebben tegen 23.00 uur zondagavond een poging gedaan om het ziekenhuis MST te beschadigen. Volgens een woordvoerder werd geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp in te gooien. „Maar dat is niet gelukt.” Ook zou het ziekenhuis zijn bekogeld met vuurwerk. Er is extra beveiliging opgeroepen.
» de Stentor
zondag 24 januari 2021, 21:09 uur
Politie vreest ‘nog dagen of weken’ van onrust na rellen rond avondklok
PZCOp meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok - na oproepen via sociale media - gisterenavond de straat opgegaan. Dat liep overal uit op ongeregeldheden. Zo hebben relschoppers geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis MST in Enschede in te gooien.
» PZC
zondag 24 januari 2021, 21:09 uur
Politie vreest ‘nog dagen of weken’ van onrust na rellen rond avondklok
Brabants DagbladOp meerdere plaatsen in Nederland zijn demonstranten tegen de avondklok - na oproepen via sociale media - gisterenavond de straat opgegaan. Dat liep overal uit op ongeregeldheden. Zo hebben relschoppers geprobeerd om de ruiten van de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis MST in Enschede in te gooien.
» Brabants DagbladFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Oost
Foto: RTV Oost
Foto: Politie.nl
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: Brabants Dagblad

Meer nieuws uit Enschede

16 april 17:40Politie pakt verdachte op van overval op tankstation Enschede
16 april 16:18Politieman krijgt taakstraf voor mishandelen minderjarige in cel
15 april 20:24Vijf arrestaties na geweldsincident op station van Enschede
8 april 13:50Kraak in modezaak vol exclusieve merken: dieven scheuren weg in een cabrio met jassen van 1000 euro
8 april 08:44Glazen deur kapotgeslagen bij inbraak
6 april 18:20Enschede neemt Mission Marathon over van Hamburg
4 april 22:15Weer Twentse winnaar Miljoenenjacht: Maarten uit Enschede wint 550.000 euro
4 april 16:56Fotograaf belaagd door beveiligers bij vaccinatielocatie Enschede
4 april 06:00Beschonken snelheidsduivel scheurt met 212 km/u over snelweg; politie zet achtervolging in
3 april 21:57Vitesse wint bij FC Twente dankzij dubieuze strafschop Tannane in 95ste minuut
2 april 19:37Pieter Omtzigt: van corruptie op Malta naar ‘bananenmonarchie’ Nederland
1 april 14:29Vrijspraak voor veroorzaken vuurwerkontploffing met dodelijke afloop in Enschede
30 maart 11:42Pieter Omtzigt woensdag terug in Tweede Kamer, op dag van debat rond mislukte verkenning
28 maart 14:52Stille mars voor Omtzigt: ’Hij is een voorbeeld voor ons allen’
27 maart 11:16Steunmars voor Pieter Omtzigt in Enschede: ‘Er is iets aan de hand in onze samenleving’
23 maart 19:57Eigenaar knalroze studentenvilla boos én begripvol na 'grap': 'Daders moeten op de blaren zitten’
16 maart 15:28Man (19) aangehouden voor betrokkenheid drie overvallen in Enschede
15 maart 17:35Zwemlessen gaan voorlopig niet door na lekkage zwembad Aquadrome Enschede
11 maart 13:11Slachtoffer zware mishandeling Enschede is 49-jarige man
10 maart 15:34Hennepkwekerij in Enschede aangetroffen na tip
RSS.