menu
zoek

Nieuws Goes

Bankpasfraude: De bank vraagt nóóit naar jouw saldo of pincode!

dinsdag 13 juli 2021, 11:31 uur

De politie zag afgelopen week een enorme piek van bankpasfraude in het Oosterscheldegebied. Zeker acht mensen werden voor duizenden euro's opgelicht. Naast de financiële impact heeft dit meestal ook flinke emotionele gevolgen.

Zeker tien slachtoffers uit onder andere Goes, Kloetinge, Kortgene en Wolphaartsdijk zijn benaderd door nepmedewerkers van een bank. De oplichters zijn uit op jouw geld of dat van je (groot)ouders of buren. Ze vervalsen het telefoonnummer dat op het scherm van de telefoon van het slachtoffer verschijnt. Zo lijkt het net of de bank jou belt. Dit wordt ook wel spoofing genoemd. De nepmedewerker zegt dan dat uw rekening of de bankpassen zijn gehackt. Daarna weten ze de pincode te ontfutselen en stellen ze voor om nieuwe bankpassen te bezorgen, 'om meer schade te voorkomen'. De oplichters verschijnen daarna inderdaad aan de deur, verhogen het opname limiet en pinnen daarna duizenden euro's. Meer informatie over spoofing en bankhelpdeskfraude vind je in deze video.

Voortouw Iedereen kan slachtoffer worden van deze vorm van fraude. Zowel jong als oud. Maar de politie ziet dat met name mensen ouder dan 50 jaar worden opgelicht. Wat in deze piek opvalt, is dat de Zeeuwse slachtoffers allemaal ouder zijn dan 80 jaar. Zo ook een bejaarde vrouw uit Kloetinge. Haar zoon heeft haar al diverse keren gewaarschuwd: "We hebben mijn moeder al vaker gezegd geen pincode aan anderen door te geven. Maar bij oudere mensen blijft dit vaak niet hangen. Als samenleving hebben we de plicht om onze ouderen te beschermen door ze overzichtelijke informatie via een brief te verstrekken. Een bank of een gemeente zou hierin het voortouw kunnen nemen. Maar ook de directe omgeving van dierbaren, dus de (klein)kinderen, buren of zorgmedewerkers moeten regelmatig in gesprek gaan, zodat de niet actieve senioren alerter worden en ze tips krijgen om zich te beschermen."

Politieonderzoek De politie is een onderzoek gestart naar deze reeks incidenten in het Oosterscheldegebied. De slachtoffers worden vaak voor duizenden euro's opgelicht. Bij de meesten gaat het om bedragen van vier of vijfduizend euro per oplichting. Om meer slachtoffers te voorkomen kan men ouderen deze video laten zien. Als men twijfelt of een telefoongesprek echt of nep is, weet dan dat een bank nooit naar het saldo of pincode zal vragen. Ook niet ter controle. Verbreek de verbinding en zoek zelf het nummer van de bank op. Dan kun je ze zelf terugbellen en checken.


» Politie.nl


Kaart nieuws Goes. Locatie nieuws: 51.50186 / 3.89078


dinsdag 13 juli 2021, 12:21 uur
Politie waarschuwt voor bankpasfraude: minstens acht ouderen voor duizenden euro's opgelicht
Omroep ZeelandMinstens acht hoogbejaarde mensen zijn afgelopen week voor duizenden euro's opgelicht. De politie spreekt van een enorme piek. De slachtoffers komen uit onder andere Goes, Kloetinge, Kortgene en Wolphaartsdijk.
» Omroep Zeeland
dinsdag 13 juli 2021, 11:58 uur
Flinke toename bankpasfraude op de bevelanden: mensen voor duizenden euro's opgelicht
PZCGOES - Zeker acht mensen uit de Bevelanden zijn afgelopen week voor duizenden euro's opgelicht via bankpasfraude. Volgens de politie is er sprake van een enorme piek op dit vlak in het Oosterscheldegebied. Zeker tien slachtoffers uit onder andere Goes, Kloetinge, Kortgene en Wolphaartsdijk zijn benaderd door nepmedewerkers van een bank.
» PZCFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Zeeland
Foto: PZC

Meer nieuws uit Goes

26 september 12:24Twee 'leenhonden' trekken man in singel
22 september 16:01Maandag eerste asielzoekers welkom in Zeelandhallen in Goes
15 september 20:55Na 2,5 jaar mag Joey (12) van de rechter officieel zijn jongensnaam gebruiken
11 september 12:54Goese bierdief probeert agent te wurgen
8 september 11:00Zeelandhallen opnieuw opvanglocatie asielzoekers
4 september 16:27GOES verliest met afgetekende cijfers in Staphorst
1 september 12:04Fietstasdief in Goes aangehouden met hulp van politiehelikopter
31 augustus 06:14Goedemorgen! Noodopvang, gestolen fiets en zomer ten einde
28 augustus 08:50Politie tast in het duister over knallen in Goes
23 augustus 21:30Een week geen trein is te lang
21 augustus 14:20Ook in Harkema kan Goes het met een man meer niet afmaken: 3-3
15 augustus 16:13Twee fietsers gewond bij botsing in Goes
14 augustus 21:07GOES bijt zich stuk op tien man Sportlust'46
14 augustus 17:56Persoon bekneld bij bedrijfsongeval
9 augustus 20:17Vijftig mensen kwamen naar Goes voor een coronavaccin zonder afspraak
4 augustus 20:09Ook na 40 jaar staat machinist Stoffel Rockx nog met veel plezier in de stoomlocomotief
28 juli 15:36Verdachte (21) steekincident Goes langer vast, wordt van meerdere zaken verdacht
28 juli 10:15Jongen (16) gewond na steekpartij door 15-jarige
21 juli 08:35Dode man in water Goes gevonden
21 juli 08:22Lichaam van overleden man aangetroffen in water
RSS.