menu
zoek

Nieuws Groningen

Groninger aangehouden in cybercrime zaak

woensdag 20 mei 2020, 15:23 uur

Maandagmorgen heeft de Friese recherche een 21-jarige inwoner van Groningen aangehouden als verdachte van diverse cybercrimemisdrijven, waaronder phishing.

Uit het onderzoek bleek dat slachtoffers werden benaderd via bijvoorbeeld Marktplaats of sms en vervolgens naar (vervalste) websites werden gelokt. Hier werden de slachtoffers vervolgens verleid om privégegevens achter te laten om betalingen te doen. De slachtoffers dachten dat zij een openstaande rekening betaalden of dachten bijvoorbeeld ter verificatie 0,01 cent over te maken met een betaallink. De verdachte nam echter op deze manier de controle over van de online bankieromgeving van de slachtoffers waarna hij geld van de rekeningen afhaalde door te pinnen of goederen online te bestellen.Ook benaderde hij mensen om hun bankrekening beschikbaar te stellen voor het overstorten en opnemen van geld. Zo kan geld worden witgewassen. Mensen die hieraan meewerken worden geldezels of money mules genoemd en maken zich (onbewust) schuldig aan fraude, met vaak een strafblad en geblokkeerde rekening tot gevolg. Zorg dat je zelf geen geldezel wordt!

Aanleiding onderzoek
De verdachte kwam onder andere naar voren uit het onderzoek naar de oplichting van een ondernemer uit Noord-Nederland, van wie de bankrekening werd geplunderd nadat hij een foute link had aangeklikt in een sms-je, die hem leidde naar een door hackers nagemaakte bankomgeving. Dit slachtoffer raakte in één nacht 1,1 miljoen euro kwijt. Dat geld werd overgeboekt in gedeelten naar bankrekeningen van 140 geldezels verspreid over het land. Zij hadden hun bankrekeningen beschikbaar gesteld voor het wegsluizen van de 1,1 miljoen euro. Het is qua financiële schade de grootste zaak ooit van een zogeheten ‘Smishing’-zaak (=sms fishing), met het grootste aantal geldezels ooit in één zaak. In dat onderzoek worden nog steeds met enige regelmaat mensen aangehouden. Politie-eenheden in het hele land hebben een zogeheten ‘smoelenboek’ gekregen van politie en OM Noord-Nederland van verdachten die werden gefilmd tijdens het pinnen van de buit. Dat smoelenboek leidt geregeld tot herkenningen van verdachten, die worden aangehouden.

Aanhouding op heterdaad
Criminelen gebruiken dergelijke geldezels om zelf buiten schot te blijven. In dit geval is dit dus niet gelukt en hebben we deze 21-jarige Groninger aangehouden. De verdachte was extreem behendig met het volle arsenaal aan digitale oplichtingsmethoden, van betaallink-fraude tot en met het versturen van nep aanmaningen via een zogeheten sms-bom. Met een sms-bom kan één bericht aan honderden ontvangers gelijk worden verzonden. De aanhouding van de man was op heterdaad; bij het binnen gaan van zijn verblijfsplek vond de politie een laptop waarop een ‘dashboard’ draaide met allerlei digitale oplichtingsmethoden. Er was een website in de lucht waar op dat moment niets vermoedende mensen naartoe kwamen. Dit domein is nog tijdens de doorzoeking offline gehaald, waardoor meer slachtoffers zijn voorkomen. 

Vervolging, inbeslagname en afpakregeling
De verdachte had met zijn crimineel handelen vermogen verzameld zonder dat hij een legaal inkomen had. Hij gaf veel geld uit aan dure merkkleding. Bij de aanhouding van de verdachte maandag in Groningen hebben politie en openbaar ministerie beslag gelegd op luxe goederen, zoals extreem dure kleding. Daaronder zaten drie paar schoenen die elk voor bijna duizend euro over de toonbank gaan. Ook is beslag gelegd op een jas met een winkelwaarde van 1050 euro. Daarnaast werden telefoons en computerapparatuur in beslag genomen voor verder onderzoek. Politie en OM nemen Cybercrime hoog op en doen verder onderzoek. De recherche sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit. De verdachte is ingesloten en werd vandaag voorgeleid aan de rechtercommissaris, deze heeft de bewaring bevolen voor de duur van 14 dagen.

Phishing; hoe zorg je dat jij geen slachtoffer wordt?
Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid. Wat kunt u doen om deze oplichting te voorkomen en wat kunt u doen als u toch slachtoffer bent geworden? Doe in zo’n geval ook altijd aangifte! Meer informatie is hier te vinden

High tech crime in Groningen
Ondermijning in Groningen

» Politie.nl


Kaart nieuws Groningen. Locatie nieuws: 53.21938 / 6.56650


woensdag 20 mei 2020, 20:27 uur
Grootste sms phishing-zaak ooit: 1,1 miljoen weggesluisd
CrimesiteVolgens de recherche in Friesland is een 21-jarige inwoner van Groningen verantwoordelijk voor de grootste phishing-fraude met sms ooit in Nederland: van een slachtoffer zou hij in één nacht 1,1 miljoen euro hebben weggesluisd door het inzetten van 140 geldezels. Websites Uit het onderzoek blijkt volgens de politie dat slachtoffers werden benaderd via bijvoorbeeld Marktplaats of […] Het bericht Grootste sms phishing-zaak ooit: 1,1 miljoen weggesluisd verscheen eerst op Crimesite.
» Crimesite
woensdag 20 mei 2020, 16:35 uur
Politie houdt Groninger (21) aan die wordt verdacht van grootste 'smishing-zaak' ooit
RTV NoordDe Friese recherche heeft een 21-jarige inwoner van Groningen aangehouden als verdachte van diverse cybercrimemisdrijven, waaronder phishing.
» RTV Noord
woensdag 20 mei 2020, 16:24 uur
Friese recherche pakt Groninger (21) op voor plunderen rekeningen via cybercrime
Leeuwarder CourantDe Friese recherche heeft maandagochtend een 21-jarige man uit Groningen aangehouden. De Groninger wordt van meerdere cybercrimemisdrijven, waaronder phishing, verdacht.
» Leeuwarder Courant
woensdag 20 mei 2020, 16:05 uur
Groninger (21) aangehouden in ‘grootste sms-phishing zaak ooit’
BN DeStemDe Friese recherche heeft een 21-jarige man uit Groningen aangehouden die verdacht wordt van diverse cybercrimemisdrijven. Hij zou onder meer 1,1 miljoen euro gestolen hebben van een ondernemer uit Noord-Nederland, door middel van phishing.
» BN DeStemFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Noord
Foto: Politie.nl
Foto: Leeuwarder Courant

Meer nieuws uit Groningen

29 mei 20:34ChristenUnie: Groningen is meer dan het Noorderplantsoen
29 mei 17:34Stichting wil duizend seizoenkaarten afnemen bij FC Groningen voor goed doel
29 mei 17:00'Groningse economie dankzij olie- en gassector minder hard geraakt door coronacrisis'
29 mei 14:15Jongen (15) opgepakt voor steekincident, aanleiding was waarschijnlijk familieruzie
29 mei 13:05Vrachtwagen en auto botsen op oprit zuidelijke ring
28 mei 21:39Ebel Jan van Dijk promoveert van presentator tot directeur van Bevrijdingsfestival Groningen
28 mei 20:03Gemeente Groningen blijft verantwoordelijk voor investering in GAE
28 mei 20:00'Deze mevrouw had nooit benoemd mogen worden'
28 mei 16:58Man raakt gewond bij beroving in Stad
28 mei 15:06Nieuwe plek voor hulp bij werk en scholing in oosten van Stad
28 mei 11:55Gemeente Groningen verwacht een tekort van 10 tot 20 miljoen door coronacrisis
27 mei 22:46Automobilist raakt gewond bij eenzijdig ongeval
27 mei 14:41'Teleurstellend dat niets is gedaan met onze opmerkingen'
25 mei 19:24Kijk hier hoe deze belabberde brandstichters zichzelf opsluiten in een fietsenstalling in Groningen
25 mei 15:47Student moet de cel in voor stalken van ex
22 mei 18:10FC Groningen spreekt vertrouwen uit in talent Postema: contract met twee seizoenen verlengd
22 mei 16:01Vooral tevredenheid over Hemelvaartsdag; drukte in plantsoen was uitschieter
20 mei 20:27Grootste sms phishing-zaak ooit: 1,1 miljoen weggesluisd
20 mei 17:15Gemeente Groningen reserveert 2,7 miljoen om de klappen van corona op te vangen
20 mei 13:53Werk-leerbedrijf iederz verhuist naar Bornholmstraat
RSS.