menu
zoek

Nieuws Groningen

Groninger aangehouden in cybercrime zaak

woensdag 20 mei 2020, 15:23 uur

Maandagmorgen heeft de Friese recherche een 21-jarige inwoner van Groningen aangehouden als verdachte van diverse cybercrimemisdrijven, waaronder phishing.

Uit het onderzoek bleek dat slachtoffers werden benaderd via bijvoorbeeld Marktplaats of sms en vervolgens naar (vervalste) websites werden gelokt. Hier werden de slachtoffers vervolgens verleid om privégegevens achter te laten om betalingen te doen. De slachtoffers dachten dat zij een openstaande rekening betaalden of dachten bijvoorbeeld ter verificatie 0,01 cent over te maken met een betaallink. De verdachte nam echter op deze manier de controle over van de online bankieromgeving van de slachtoffers waarna hij geld van de rekeningen afhaalde door te pinnen of goederen online te bestellen.Ook benaderde hij mensen om hun bankrekening beschikbaar te stellen voor het overstorten en opnemen van geld. Zo kan geld worden witgewassen. Mensen die hieraan meewerken worden geldezels of money mules genoemd en maken zich (onbewust) schuldig aan fraude, met vaak een strafblad en geblokkeerde rekening tot gevolg. Zorg dat je zelf geen geldezel wordt!

Aanleiding onderzoek
De verdachte kwam onder andere naar voren uit het onderzoek naar de oplichting van een ondernemer uit Noord-Nederland, van wie de bankrekening werd geplunderd nadat hij een foute link had aangeklikt in een sms-je, die hem leidde naar een door hackers nagemaakte bankomgeving. Dit slachtoffer raakte in één nacht 1,1 miljoen euro kwijt. Dat geld werd overgeboekt in gedeelten naar bankrekeningen van 140 geldezels verspreid over het land. Zij hadden hun bankrekeningen beschikbaar gesteld voor het wegsluizen van de 1,1 miljoen euro. Het is qua financiële schade de grootste zaak ooit van een zogeheten ‘Smishing’-zaak (=sms fishing), met het grootste aantal geldezels ooit in één zaak. In dat onderzoek worden nog steeds met enige regelmaat mensen aangehouden. Politie-eenheden in het hele land hebben een zogeheten ‘smoelenboek’ gekregen van politie en OM Noord-Nederland van verdachten die werden gefilmd tijdens het pinnen van de buit. Dat smoelenboek leidt geregeld tot herkenningen van verdachten, die worden aangehouden.

Aanhouding op heterdaad
Criminelen gebruiken dergelijke geldezels om zelf buiten schot te blijven. In dit geval is dit dus niet gelukt en hebben we deze 21-jarige Groninger aangehouden. De verdachte was extreem behendig met het volle arsenaal aan digitale oplichtingsmethoden, van betaallink-fraude tot en met het versturen van nep aanmaningen via een zogeheten sms-bom. Met een sms-bom kan één bericht aan honderden ontvangers gelijk worden verzonden. De aanhouding van de man was op heterdaad; bij het binnen gaan van zijn verblijfsplek vond de politie een laptop waarop een ‘dashboard’ draaide met allerlei digitale oplichtingsmethoden. Er was een website in de lucht waar op dat moment niets vermoedende mensen naartoe kwamen. Dit domein is nog tijdens de doorzoeking offline gehaald, waardoor meer slachtoffers zijn voorkomen. 

Vervolging, inbeslagname en afpakregeling
De verdachte had met zijn crimineel handelen vermogen verzameld zonder dat hij een legaal inkomen had. Hij gaf veel geld uit aan dure merkkleding. Bij de aanhouding van de verdachte maandag in Groningen hebben politie en openbaar ministerie beslag gelegd op luxe goederen, zoals extreem dure kleding. Daaronder zaten drie paar schoenen die elk voor bijna duizend euro over de toonbank gaan. Ook is beslag gelegd op een jas met een winkelwaarde van 1050 euro. Daarnaast werden telefoons en computerapparatuur in beslag genomen voor verder onderzoek. Politie en OM nemen Cybercrime hoog op en doen verder onderzoek. De recherche sluit meer aanhoudingen in deze zaak niet uit. De verdachte is ingesloten en werd vandaag voorgeleid aan de rechtercommissaris, deze heeft de bewaring bevolen voor de duur van 14 dagen.

Phishing; hoe zorg je dat jij geen slachtoffer wordt?
Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid. Wat kunt u doen om deze oplichting te voorkomen en wat kunt u doen als u toch slachtoffer bent geworden? Doe in zo’n geval ook altijd aangifte! Meer informatie is hier te vinden

High tech crime in Groningen
Ondermijning in Groningen

» Politie.nl


Kaart nieuws Groningen. Locatie nieuws: 53.21938 / 6.56650


woensdag 20 mei 2020, 20:27 uur
Grootste sms phishing-zaak ooit: 1,1 miljoen weggesluisd
CrimesiteVolgens de recherche in Friesland is een 21-jarige inwoner van Groningen verantwoordelijk voor de grootste phishing-fraude met sms ooit in Nederland: van een slachtoffer zou hij in één nacht 1,1 miljoen euro hebben weggesluisd door het inzetten van 140 geldezels. Websites Uit het onderzoek blijkt volgens de politie dat slachtoffers werden benaderd via bijvoorbeeld Marktplaats of […] Het bericht Grootste sms phishing-zaak ooit: 1,1 miljoen weggesluisd verscheen eerst op Crimesite.
» Crimesite
woensdag 20 mei 2020, 16:35 uur
Politie houdt Groninger (21) aan die wordt verdacht van grootste 'smishing-zaak' ooit
RTV NoordDe Friese recherche heeft een 21-jarige inwoner van Groningen aangehouden als verdachte van diverse cybercrimemisdrijven, waaronder phishing.
» RTV Noord
woensdag 20 mei 2020, 16:24 uur
Friese recherche pakt Groninger (21) op voor plunderen rekeningen via cybercrime
Leeuwarder CourantDe Friese recherche heeft maandagochtend een 21-jarige man uit Groningen aangehouden. De Groninger wordt van meerdere cybercrimemisdrijven, waaronder phishing, verdacht.
» Leeuwarder Courant
woensdag 20 mei 2020, 16:05 uur
Groninger (21) aangehouden in ‘grootste sms-phishing zaak ooit’
BN DeStemDe Friese recherche heeft een 21-jarige man uit Groningen aangehouden die verdacht wordt van diverse cybercrimemisdrijven. Hij zou onder meer 1,1 miljoen euro gestolen hebben van een ondernemer uit Noord-Nederland, door middel van phishing.
» BN DeStemFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Noord
Foto: Politie.nl
Foto: Leeuwarder Courant

Meer nieuws uit Groningen

26 november 10:07Drenthe, Groningen en SNN ondersteunen onderzoek productie plastic uit suiker
26 november 07:00Noord-Nederland: laagste coronasterfte tijdens eerste golf
26 november 07:00Wil je een goed betaalde baan? Kies voor tandheelkunde. RUG op vierde plaats in Keuzegids 2021.
26 november 06:00Commentaar: Blij met nieuwe stadsbouwmeester
25 november 21:26OM eist 42 maanden cel tegen derde verdachte Deense drugslijn
25 november 17:33FC Groningen bekert dinsdag 15 december tegen FC Emmen
24 november 18:55Glazenwasser in Groningen overleden na val van hoogwerker
24 november 14:3420-jarige Groninger opgepakt voor pinnen van criminele rekening
24 november 08:50Lees terug: Leeuwarder (27) neemt verantwoordelijkheid Groene Sterzaak op zich
24 november 06:29Peuken rapen rond het UMCG in Groningen: je doodschrikken in de rookvrije zone
23 november 21:00‘Fout zou voor risico van IMG moeten zijn, niet van de bewoner’
23 november 10:29Rolling Stones bezorgen hotels in Groningen extra klandizie na twee rampzalige maanden
22 november 09:50Auto botst tegen boom op Pop Dijkemaweg in Groningen, drie gewonden
21 november 23:09FC Emmen ontvangt FC Groningen in tweede ronde KNVB Beker
21 november 21:52FC Groningen - Vitesse: wie was de beste FC'er?
21 november 20:03SP Groningen kiest nieuw afdelingsbestuur: 'Meer en betere buurtacties'
21 november 17:00Bekijk hier de film over de intocht van Sinterklaas in Groningen
21 november 10:58Politie vindt wapens bij jongeren uit NTR-programma Danny op straat
20 november 16:04Oudste schoolgebouw van Midden-Groningen krijgt makeover: 'Dit is echt nodig'
20 november 15:21Werkstraf en boete voor broers met drugsafval in bestelbus
RSS.