menu
zoek

Nieuws Groningen

Twee personen aangehouden voor phishing, bankhelpdeskfraude en witwassen

maandag 8 november 2021, 09:05 uur

Op maandagochtend 8 november heeft de politie twee personen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij phishing, bankhelpdeskfraude en witwassen. Het gaat om een 22-jarige man uit Groningen en een 52-jarige vrouw uit Groningen. Er werd onder andere een auto in beslag genomen.

De recherche in Groningen startte een onderzoek nadat er door meerdere slachtoffers aangifte werd gedaan van zowel phishing als bankhelpdeskfraude (ook wel spoofing genoemd). Ook een bank maakte melding bij de politie van frauduleuze handelingen. Phishing via verkoopsite Slachtoffers hadden een product te koop staan op een verkoopsite. Ze werden vervolgens benaderd door een zogenaamde koper, met het verzoek een betaling van 1 cent te doen. Dit om vast te stellen dat de verkoper betrouwbaar is of om de rekening zogenaamd te ‘verifiëren’. Verkopers kregen een betaalverzoek-link toegestuurd. Hiermee belandde de verkoper op een nagebouwde site van de desbetreffende bank en werden de gegevens van de slachtoffers verkregen. Met de verkregen bankgegevens werden vervolgens online bestellingen gedaan bij verschillende webshops. Bankhelpdeskfraude In andere gevallen werd er telefonisch contact opgenomen met slachtoffers, waarbij de beller zich voordeed als medewerker van een bank. Slachtoffers kregen te horen dat er fraude werd gepleegd met hun rekening en het dringende verzoek om hun geld veilig te stellen. Ze moesten daarbij een groot bedrag overmaken naar een zogenaamde ‘bankkluisrekening’, waarna hun geld werd weggesluisd. In beslag nemen Het politieonderzoek heeft geleid tot de aanhouding van twee verdachten. Het gaat om een 22-jarige man en een 52-jarige vrouw uit Groningen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij zowel phishing als bankhelpdeskfraude. Ook worden ze verdacht van witwassen. De totale schade wordt geschat op zo’n 80.000 euro. Er is een zoeking gedaan in een woning. Ook is er conservatoir beslag gelegd op een auto. Ook is er onder andere designerkleding in beslag genomen. De verdachten zullen worden verhoord en het onderzoek van de politie gaat door. Informeer de mensen in uw omgeving Hoewel phishing en bankhelpdeskfraude (spoofing) bij steeds meer mensen bekend wordt, zien we dat nog steeds veel mensen slachtoffer worden van deze vorm van criminaliteit. We blijven er dan ook veel voor waarschuwen, maar informeer ook vooral de mensen om u heen, zoals ouders en grootouders. Is er iemand in uw familie die nog een vaste telefoon gebruikt? Leg dan een briefje met daarop onderstaande waarschuwingen in de buurt van de telefoon als extra alertering. Let op, criminelen bellen niet alleen uit naam van de bank. Er zijn ook gevallen bekend waarbij ze zich voordoen als agent. Voorkom dat u slachtoffer wordt Hieronder ziet u wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt. U kunt de tips (in PDF) onderaan deze pagina uitprinten en verder verspreiden/ophangen.


» Politie.nl
maandag 8 november 2021, 14:14 uur
Inval in Groningen om fraude met betaalverzoek van 1 cent: schade rond 80.000 euro
de TelegraafEen 52-jarige vrouw en een 22-jarige man uit Groningen zijn maandag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij phishing, bankhelpdeskfraude en witwassen. Hierbij is onder meer een auto in beslag genomen.
» de TelegraafFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: de Telegraaf

Meer nieuws uit Groningen

23 januari 01:17DI-RECT wint Popprijs 2021 op Eurosonic Noorderslag
22 januari 18:07Rode kaart Openda leidt ondergang Vitesse in tegen FC Groningen
20 januari 18:56Persoon neergestoken aan Merelstraat in Groningen
19 januari 22:00Nigeria mede dankzij goal Troost-Ekong als groepswinnaar naar volgende ronde
19 januari 15:26Woning in wijk Vinkhuizen beschoten
19 januari 06:53Wat vind jij: Kinderhartchirurgie moet in Groningen blijven
17 januari 20:43Vijlbrief bezoekt Groningen: ’Ik ben er om Groningers te helpen’
17 januari 20:01Vijlbrief heeft ‘een rotgevoel’ over kwestie-Groningen
17 januari 15:12Nieuwe klus voor Remkes: voorzitter van compensatiefonds Groningen
17 januari 07:27PSV heeft psychologisch voordeeltje voor topper tegen Ajax
16 januari 12:24Jongen (19) gewond bij schietpartij in Groningen
16 januari 09:10Groningers protesteren met fakkeltocht tegen problemen
14 januari 17:11Kabinet trekt 250 miljoen extra uit voor subsidieregeling Groningen
13 januari 06:39Wat vind jij: De opbrengst van extra gaswinning moet naar Groningen en Drenthe gaan
13 januari 06:22Code geel vanwege dichte mist in bijna het hele land
12 januari 15:44Ziekenhuizen willen sluiting afdeling kinderhartchirurgie aanvechten
12 januari 14:21Buurt angstig nadat woning weer wordt beschoten: ’Daar woont een moeder met drie kinderen’
12 januari 14:07Treinverkeer Noord-Nederland gaat weer rijden na storing
11 januari 05:18Stormloop op subsidie gedupeerde Groningers, pot al na dag leeg
9 januari 17:08Jade Groenewoud en Joep Wennemars leggen beslag op nationale allroundtitels bij junioren
RSS.