menu
zoek

Nieuws Heerlen

Dit zijn we vaker gaan doen door corona

maandag 8 november 2021, 15:37 uur

Tijdens corona waren er veel dingen die we af en toe niet meer konden doen. Even langsgaan bij opa en oma was niet meer zo vanzelfsprekend en die jaarlijkse vliegreis moest even wachten. Ons leven veranderde plotseling. De dingen die normaal zo vanzelfsprekend waren, daar moesten we ineens over na gaan denken. Sommige activiteiten konden we niet of minder vaak doen, maar andere activiteiten zijn we juist meer gaan doen. Hier lees je welke activiteiten een vaart namen tijdens corona.

Meer spelletjes spelen
De verkoop van bordspellen steeg een in razend tempo tijdens corona. Sommige spellenverkopers zagen hun omzet groeien met maar liefst 60 tot 80%. Normaliter bereikten de verkopers dat niveau pas met kerst, maar tijdens corona hield de hoge omzet maandenlang aan. Deze toename is te verklaren door de afname van sociale activiteiten en het krappe aanbod van nieuwe series en films - nieuwe opnames waren veelal uitgesteld.

Daarnaast zijn meer mensen online gaan gamen tijdens corona. Door de pandemie worden er niet alleen meer Playstation spellen gespeeld, ook online gokspelletjes, zoals de Starburst gokkast, namen een flinke vaart. Lees voordat je gaat gokken altijd even de casino reviews, van bijvoorbeeld Betcity. Verder is het platform Twitch enorm gegroeid tijdens de pandemie. Op Twitch kun je live naar gamers kijken. Het aantal kijkers is op Twitch in één jaar tijd verdubbeld van 1,4 naar 2,9 miljoen kijkers.

We zitten vaker
Door corona zijn we vaker gaan zitten. Waar we voorheen gemiddeld 4 tot 6 uur per dag zittend doorbrachten, zitten we tegenwoordig maar liefst gemiddeld 10 uur per dag. Dat komt met name door het thuiswerken. Ongeveer 30% van de Nederlanders zit minimaal 8 uur per dag. Ter vergelijking: slechts 12% van de Europese bevolking brengt dagelijks zoveel uur zittend door. Met name ICT’ers zitten veel op een dag.
Veel zitten brengt echter gezondheidsrisico’s met zich mee. Mensen die veel zitten hebben een verhoogde kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, depressie en kanker. Het is dus belangrijk om dagelijks minimaal twintig minuten te wandelen.

Vaker thuiswerken
Eind vorig jaar werkte bijna de helft van de werknemers thuis. Dat was in het begin even wennen, zeker toen de scholen ook gesloten waren. Toch geeft 14% van de werknemers aan dat zij vaker kunnen thuiswerken. Sommige werknemers voelen bijvoorbeeld de druk om alsnog naar werk te komen, hebben een ongeschikte thuiswerkplek of er zijn nog onvoldoende geschikte middelen om thuis te werken. Thuiswerken heeft ook verschillende voordelen. Zo is er een afname van mentale klachten, is er minder ongewenst gedrag van collega’s en meer werkgeluk.

Meer online bestellen
Bijna de helft van de Nederlanders is meer online gaan bestellen tijdens corona. Deze toename is te verklaren door de sluiting van winkels en restaurants. Toen zijn we massaal online eten, spullen en kleding gaan bestellen. Ondanks de vele acties om lokale ondernemers te supporten, is de verkoop van producten in lokale winkels of restaurant ongeveer gelijk gebleven. Met name millennials steunden hun favoriete horecazaken en lokale ondernemers. Online bestellen blijft gemakkelijk, zeker nu gratis verzending steeds vaker voorkomt. De meeste mensen verwachten de komende jaren daarom online te blijven bestellen.


Meer nieuws uit Heerlen

8 juni 17:18Overvallers maken Rolex-horloges buit
31 mei 23:23Verdachte overlijdt na sprong uit raam
25 mei 15:01Belgische kindermisbruiker die op mostwantedlijst stond opgepakt in Heerlen
7 mei 14:23Slachtoffer ingestorte tunnel is 29-jarige man uit Stein
29 maart 16:56Aangereden voetganger overleden aan verwondingen
3 maart 17:04Man en vrouw die GGD-medewerkers in Heerlen bedreigden krijgen werkstraffen
2 maart 18:18OM eist werkstraffen tegen vaccinweigeraars die GGD'ers in Heerlen bedreigden
1 maart 16:04Vrouw omgekomen bij ernstig verkeersongeval Heerlen
21 februari 17:08Antivaxers die GGD’ers in Heerlen bedreigden zijn weer vrijgelaten
18 februari 19:28Antivaxers alsnog opgepakt na commotie en slaande ruzie bij priklocatie Heerlen
12 februari 15:54Solidariteitsactie Heerlen: steun voor medewerkers GGD
11 februari 17:41Gewonde bij gewapende overval
10 februari 17:25Coronavaccinsceptici dringen vaccinatielocatie in Heerlen binnen
6 februari 09:18Voetgangster (83) na aanrijding in Heerlen overleden
14 januari 12:25Burgemeesters Zuid-Limburg staan opening horeca en cultuur zaterdag toe
11 januari 15:38Duitsland levert moordverdachte Heerlen over aan Nederland
24 december 21:52Waarschuwingsschot gelost bij arrestatie bij hennepplantage
23 december 12:26‘Ex-tbs’er pleegde drie jaar na behandeling levensdelict’
20 december 19:39Drie verdachten opgepakt rondom fatale schietpartij Heerlen
17 december 09:11Bewoner gewond bij woningoverval
RSS.