menu
zoek

Nieuws Hellevoetsluis

Westvoorne/Brielle/Hellevoetsluis - Opnieuw geldezels aangepakt

donderdag 6 mei 2021, 11:37 uur

Afgelopen week zijn er in Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis geldezels in de leeftijd van 18 jaar tot 35 jaar aangepakt op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen. Deze actie van het team Veel Voorkomende Criminaliteit Haringvliet is in navolging op de actiedagen in februari en eind maart toen rechercheurs in samenwerking met reclassering, Humanitas DMH (trajectbegeleiding bij Licht Verstandelijke Beperking en Multi problematiek) en het Openbaar Ministerie al 25 geldezels hebben verhoord.

Mensen die hun rekening laten misbruiken door criminelen worden geldezels of in het Engels money mules genoemd. Een toenemend probleem. De verdachten kwamen zich allemaal melden op het politiebureau in Hellevoetsluis, waarna ze werden aangehouden of direct verhoord. Alle verdachten kregen op dezelfde dag een afdoening. Zo kreeg een deel direct een straf mee.  Medewerkers van onder andere de gemeente en Homerun Forensische Zorg onderdeel van Humanitas DMH waren ook aanwezig ten behoeve van de verdachten die vaak met (geld)problemen kampen. Dit om te kijken waar hulp nodig is en hiermee de kans op herhaling te verkleinen. Met de aanpak wordt het proces van gedigitaliseerde cybercrime verstoord en de kans vergroot om uit te komen bij de hoofddaders achter deze cybercrimedelicten. De aankomende tijd worden er daarom meer acties gehouden.

Straffen
De verdachten kregen straffen opgelegd variërend van taakstraffen (tot 50 uur), het betalen van een schadevergoeding en bijzondere voorwaarden. Daarbij moet gedacht worden aan ondersteuning in de sociale omgeving en inzicht geven in de financiën.

Ronselen
Criminelen ontvangen het geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Om zelf buiten beeld te blijven, misbruiken ze de betaalrekeningen van anderen.” zegt Aad Lensen projectleider van de aanpak. “Oplichters ronselen echt zogeheten geldezels. Ze doen dit vaak via social media met vacatures waar je snel en makkelijk geld kan verdienen. Ook via games en WhatsApp worden jongeren geronseld. Sommige criminelen worden met cadeautjes en complimenten eerst ‘vrienden’  met hun beoogde geldezel. Want een ‘vriend’ die leen je vervolgens makkelijker je pinpas met –code uit.” aldus Lensen.

Kwetsbaar
Criminelen zoeken vaak doelbewust mensen op die kwetsbaarder zijn, doordat ze bijvoorbeeld in geldnood zitten of een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben. Zij zijn extra vatbaar voor verleidingen en manipulatie en overzien de gevolgen van hun acties niet altijd. Daarom wordt nauw samengewerkt met de gemeente, Reclassering Nederland en Homerun Rotterdam. De gemeente kijkt waar mensen met schulden geholpen kunnen worden. Homerun biedt specialistische begeleiding aan mensen met een LVB die moeite hebben hun leven op de rit te houden.

Gevolgen
Als jongeren hun rekening en/of pincode geven, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van de geldezel. Soms nemen de criminelen die rekening helemaal over. Soms moet het geld door de geldezel gepind worden en contant afgestaan worden. Officier van justitie Jacqueline Bonnes:“Je maakt je in beide gevallen vervolgens schuldig aan het witwassen van illegaal geld. Pas op! De gevolgen van dit misdrijf kunnen je nog jaren achtervolgen”.

Pakkans 100%
Banken doen melding en/of aangifte als zij verdachte transacties zien. Slachtoffers zelf doen ook vaak aangifte. Als na onderzoek blijkt dat een rekening gebruikt is om crimineel geld door te sluizen, is de pakkans vervolgens honderd procent, omdat alle gegevens van de rekeninghouder bekend zijn. De gevolgen zijn ingrijpend: - De geldezel draait op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd. Hij kan een forse schuld oplopen en een strafblad krijgen. - Met een strafblad krijg je geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zonder VOG kan je een aantal studies vergeten. Ook je kansen op het krijgen van een baan, zijn dan aanzienlijk kleiner. - Je komt bovendien op een lijst (het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen): hij of zij kan soms wel acht jaar geen of zeer moeilijk gebruikmaken van financiële diensten van banken, zoals het aangaan van een lening of hypotheek, het afsluiten van een telefoonabonnement of het openen van een nieuwe rekening.

Tips om geen geldezel te worden
- Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders. - Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende. - Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. - Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen. Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.

Praat erover
Preventie is belangrijk. Aad Lensen doet ook een oproep aan ouders: ‘Praat er met uw kinderen over: krijgen ze een aanbod om snel geld te verdienen? Dat is foute boel. Altijd.”  

Waarschuwen
Politie, Openbaar Ministerie en banken wijzen jongeren al langer op de gevaren van geldezel worden. De politie doet dat onder meer via https://www.politie.nl/themas/money-mules.html, vraaghetdepolitie.nl  en Instagram.

Oplichting in Brielle

» Politie.nldonderdag 6 mei 2021, 14:17 uur
Politie pakt in Zuid-Holland zes ’geldezels’ op
de TelegraafDe politie heeft afgelopen week in Westvoorne, Brielle en Hellevoetsluis (Zuid-Holland) zes zogeheten geldezels in de leeftijd van 18 jaar tot 35 jaar opgepakt. Ze kregen uiteenlopende straffen voor betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen, aldus de politie. Daarbij ging het onder meer om taakstraffen tot 50 uur en het betalen van een schadevergoeding.
» de TelegraafFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: de Telegraaf

Meer nieuws uit Hellevoetsluis

1 juni 13:50Vrouw die omkwam door misdrijf Hellevoetsluis was medewerker gemeente
19 september 17:19Enorme brand in bedrijfsloods Hellevoetsluis: 'Vreselijke ontploffingen, een hel van vuur en rook'
25 mei 21:50Jongen (14) opgepakt voor steken van twee vrouwen in Hellevoetsluis
23 mei 21:49Buurt Hellevoetsluis geschokt nadat piepjonge tiener twee vrouwen neersteekt
2 mei 10:59Getuigen gezocht explosie Hellevoetsluis
17 februari 14:29Man die meermaals inreed op volle terrassen in Renesse moet twee jaar de cel in
14 november 12:44NTR: privéjet van Sint 'gebruikt geen druppel kerosine'
12 november 14:31Video | Zo zag de intocht van Sinterklaas in Hellevoetsluis eruit
12 november 12:32Sinterklaas kiest voor Boeing na ’Titanic-drama’
25 augustus 12:14John D. reed met zijn auto in op terras café Renesse omdat hij nergens naar binnen mocht
22 augustus 15:43Getuigen gezocht overval Struytse Hoeck
14 augustus 19:52Identiteit van overleden drenkeling Hellevoetsluis bekend
23 juni 13:33Vuurwapen aangetroffen bij 17-jarige verdachte
25 mei 20:00De stoomboot van Sinterklaas komt dit jaar aan in Hellevoetsluis
1 mei 20:18NL-Alert vanwege grote brand in appartementencomplex
27 april 06:46Dode door ongeluk met bestelbusjes in Hellevoetsluis
18 februari 12:32LIVE | Nederland zet zich schrap: diensten en locaties dicht, op veel plekken geen openbaar vervoer
16 januari 10:44Politie arresteert 29-jarige Pool met slagaderlijke bloeding na steekpartij in Hellevoetsluis
22 december 08:23Forse brand op plezierjacht
28 oktober 18:46Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne vangen tijdelijk statushouders en vluchtelingen op
RSS.