menu
zoek

Nieuws Hilversum

Wonen we liever in de stad of op het platteland?

dinsdag 22 februari 2022, 12:12 uur

Vanaf het midden van de 20e eeuw kwam er door de industriële revolutie een beweging op gang, dat men van het platteland naar de stad vertrok. De arbeiders leefden in grote steden om in de daar aanwezige fabrieken te gaan werken.

De gang van het platteland naar de grote steden is een fenomeen wat wereldwijd te zien is. In het begin van de 19e eeuw leefden rond de 225 miljoen mensen op deze aarde in steden, dat was zo rond de 12 tot 15 procent van de wereldbevolking. Tegen 1950 lag dit rond de 30 procent en in 2000 was dit met een kleine drie miljard mensen bijna de helft. In Nederland zie je vanaf 1945 een golvende beweging van het platteland naar de stad en andersom.

Nog steeds zie je veel jongeren de middelbare school naar de stad vertrekken. Dat heeft in eerste instantie te maken met het feit dat hbo of universitaire opleidingen bijna allemaal hun vestigingen in grote steden hebben. Daarnaast zijn er in steden veel uitgaansgelegenheden, is er een dicht openbaar vervoersnet en zijn er ziekenhuizen.

Toch is er sinds het jaar 2000 ook veel veranderd. Was het vroeger handig om in een stad te wonen omdat je dicht bij winkels woonde, daar is door de toename van het aantal webshops bijna alles online te bestellen zonder dat je ooit in een winkel hoeft te komen. We zijn dus minder afhankelijk geworden van de middenstander in eigen buurt.

Oriënteren
Ga je als senior verhuizen naar een kleiner appartement of gelijkvloerse woning en ben daarbij toe aan een nieuwe inrichting, nieuwe meubels of een seniorenstoel dan kijk je meestal eerst op internet om jezelf te oriënteren. Daar zijn ook vaak de nieuwste trends op het gebied van inrichting te vinden. Zo vind je er een relaxfauteuil stoffen bekleding die vaak een echte blikvanger in je huis is. Waar het lange tijd de gewoonte was om groter en ruimer te gaan wonen, daar kiezen mensen die geen partner hebben er juist voor om het kleiner en intiemer te houden.

Inrichting
Daarbij is het goed om te weten dat de huidige seniorenstoel niet alleen een moderne vormgeving heeft maar ook een compact design zodat die niet te veel ruimte in beslag neemt. Met een kleiner aantal vierkante meters kun je toch enorm veel variëren. Om toch een ruimtelijke indruk te creëren is het verstandig om op wanden en vloeren een lichte kleur te gebruiken. Had je bijvoorbeeld in je oude huis een groot tv-meubel dan kun je die in een kleiner appartement maar beter niet meenemen. Je kunt tegenwoordig je flatscreen-tv prachtig aan de muur hangen en je boxen boven in de hoeken van de kamer installeren. Het mooie van de huidige techniek is dat je boxen draadloos kunt verbinden met je muziekinstallatie zodat je geen ergerlijke dradenboel meer in je huis hebt.

Ben je minder mobiel, dan is een comfortabele sta op stoel elektrisch echt een uitkomst. Met deze aanwinst sta je binnen een mum van tijd op als de langverwachte familie voor de deur staat om je housewarming party in je nieuwe appartement bij te wonen.


Meer nieuws uit Hilversum

27 juni 21:51Video | Tientallen boeren protesteren met trekkers bij NOS-gebouw
21 juni 14:39Geen verband tussen opstootje en overlijden conducteur, jongens vrijgelaten
21 juni 13:19Update - Aanvaring tussen reizigers en conducteur op Station Hilversum
20 juni 12:17Getuigen gezocht van aanvaring tussen reiziger en conducteur op Station Hilversum
15 juni 23:53Vrouw met vingers vast in zonnescherm, brandweer biedt redding
20 mei 22:10Zeventienjarig meisje beroofd en met mes in schouder gestoken in Hilversum
20 mei 19:57Verdachte van steekpartij aangehouden
18 mei 17:36Complete ’winkel’ met nepmerkkleding in garagebox Hilversum gevonden
16 mei 11:31Verdachte dodelijk steekincident Hilversum is 17-jarige jongen
6 mei 17:47Oud-partijvoorzitter LPF Drenthe herdenkt Pim Fortuyn: 'Je vergeet het nooit'
2 mei 08:43Minder treinen door kapotte bovenleiding
1 mei 11:42Özcan Akyol bedreigd, radioprogramma niet vanuit huis uitgezonden 
26 april 21:21Jeugdtekeningen prinses Beatrix geveild voor 11.000 euro
5 april 08:57Zoektocht naar serval (grote wilde kat) in Hilversum
3 april 13:46Klopjacht op andere verdachten van politieachtervolging A27 duurt voort
24 maart 15:21Getuigen en camerabeelden van brandstichting Hilversum gezocht
23 maart 14:49Twee arrestaties voor plofkraak uit 2020
10 maart 14:04Fietser (63) overleden na zware botsing met bestelbus in Hilversum
7 maart 19:26Teller van Giro555 voor Oekraïne staat op ruim 63 miljoen euro
3 maart 14:50Man gewond bij steekincident in Hilversum, dader op de vlucht
RSS.