menu
zoek

Nieuws Hoorn NH

Hoorn - Politie zoekt getuigen en slachtoffers van onlusten

zaterdag 20 juni 2020, 16:07 uur

De politie is een grootschalig rechercheonderzoek gestart naar aanleiding van de ongeregeldheden die op vrijdag 19 juni plaatsvonden na de demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn.

Waar: Pelmolenpad in Hoorn NH

Na de demonstraties verliet een groep van ongeveer 100 jongeren rond 20.20 uur de demonstratieplaats op het Pelmolenpad en rukte op naar de binnenstad, in de richting van de Roode Steen. Zij gooiden stenen naar de politie en gooiden met terrasmeubilair. Hierop is de ME ingezet om de relschoppers terug te dringen. Vervolgens ging een andere groep van 100 á 200 jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie en verstoorde de openbare orde. Deze groep bewoog zich vervolgens ook richting de Roode Steen. Hierop is de Roode Steen en de binnenstad op basis van een noodbevel ontruimd en de horeca gesloten. Rond middernacht keerde de rust terug.   De politie hield tijdens de ongeregeldheden twaalf personen aan. Een onderzoek wordt ingesteld naar andere verdachten.  Hiervoor is het noodzakelijk dat zowel slachtoffers als getuigen zich bij de politie melden. Voor het doen van aangifte of een melding kunt u bellen met 0900-8844 voor het maken van een afspraak. Ook kunt u afspraak maken via www.politie.nl. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op tel.nr. 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). De politie is met name op zoek naar personen die foto’s of filmpjes hebben van de ongeregeldheden. Beelden kunt u naar de politie uploaden via www.politie.nl.

Geweld/Mishandeling/Bedreiging in Hoorn NH
Organisatie in Hoorn NH

» Politie.nl


Kaart nieuws Hoorn NH. Locatie nieuws: 52.64237 / 5.06021 Pelmolenpad


zaterdag 20 juni 2020, 11:38 uur
Hoorn - Twaalf aanhoudingen tijdens onlusten na demonstraties
Politie.nlTijdens onlusten na de demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen heeft de politie 12 mensen aangehouden. Een politieagent en politiepaard werden geraakt door stenen en raakten licht gewond. In Hoorn werden op vrijdag 19 juni 2020 twee demonstraties georganiseerd; één voor en één tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen.
Onlusten
Na de demonstratie tegen het monument van Coen ontstonden helaas toch onlusten. Een groep van ongeveer 100 jongeren verliet rond 20.20 uur de demonstratie op het Pelmolenpad en bewogen naar de binnenstad, in de richting van de Roode Steen. De indruk is dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie, maar doelbewust naar Hoorn is gekomen om te rellen. Zij gooiden stenen naar de politiepaarden en gooiden met terrasmeubilair. Hierop is de ME ingezet om de relschoppers terug te dringen. Vervolgens ging een andere groep van 100 á 200 jongeren bij het station zich met de situatie bemoeien. Ook deze groep keerde zich tegen de politie en verstoorde de openbare orde. Deze groep bewoog zich vervolgens ook richting de Roode Steen. Hierop is de ME naar de Roode Steen gegaan. Op basis van een noodbevel gaf burgemeester Jan Nieuwenburg vervolgens opdracht om het plein en de binnenstad te ontruimen en de horeca te sluiten. Rond middernacht keerde de rust terug.

Aanhoudingen
In totaal hield de politie vrijdag twaalf personen aan. Een persoon werd aangehouden toen hij zich niet kon legitimeren nadat hij tegen het standbeeld van J.P. Coen had staan plassen. Drie personen werden aangehouden omdat zij zich, nadat de Roode Steen was afgesloten, op het plein vertoonden in het bezit van golfclubs. In de overige acht gevallen ging het om verdachten die werden aangehouden tijdens de ongeregeldheden. Zij worden verdacht van onder anderen opruiing, mishandeling en openlijke geweldpleging. Deze laatste acht verdachten zijn ingesloten voor nader onderzoek. De politie en gemeente verwachten dat er de komende periode op basis van onderzoek meer aanhoudingen kunnen worden verricht.

Doelbewust
Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft geen goed woord over voor de relschoppers. ‘Deze groepen hebben de demonstratie doelbewust misbruikt om asociaal te komen rellen. Ronduit schandalig gedrag, dat helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft.’ Volgens de burgemeester hebben een goede voorbereiding op ‘alle mogelijke scenario’s’ en een doortastend optreden van de politie ervoor gezorgd dat de dreigende sfeer niet verder is geëscaleerd. ‘Dit had ook heel anders kunnen aflopen. Ik ben de politie heel dankbaar voor hun inzet.’ (Dit betreft een doorgezet bericht van de gemeente Hoorn. Voor vragen wordt u dan ook doorverwezen naar de communicatieafdeling van deze gemeente)

Geweld/Mishandeling/Bedreiging in Hoorn NH
Organisatie in Hoorn NH
» Politie.nl
zaterdag 20 juni 2020, 18:15 uur
Horeca Hoorn likt wonden na rellen rond Roode Steen: "Dit is gewoon zuur"
RTV N-HHOORN -  Cafés en restaurants aan de Roode Steen moesten rond half tien gisteravond halsoverkop hun terrassen ontruimen vanwege rellende jongeren. Een dag later is de rust weer teruggekeerd, maar likken de horecaondernemers hun wonden. "We zijn toch weer vier uur omzet kwijt." 
» RTV N-H
zaterdag 20 juni 2020, 12:49 uur
Verdriet bij organisatie van protest in Hoorn, rellen overschaduwen inhoud
RTV N-HHOORN - "We hebben er zoveel werk voor geleverd de afgelopen dagen, en dan wordt het zo te grabbel gegooid", vertelt een aangeslagen Romy Rondeltap van de stichting Building the Baileo aan NH Nieuws. Gisteren organiseerde zij samen met twee andere stichtingen de demonstratie Weg met JP Coen. Een protest tegen het standbeeld van J.P.
» RTV N-H
zaterdag 20 juni 2020, 11:12 uur
Onlusten door relschoppers na vredige demonstraties Hoorn, 12 aanhoudingen
Blik op NieuwsTijdens onlusten door relschoppers na afloop van de vredig verlopen demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen heeft de politie 12 personen aangehouden. 'Een politieagent en politiepaard werden geraakt door stenen en raakten licht gewond', zo laat de gemeente Hoorn zaterdag weten.
» Blik op Nieuws
zaterdag 20 juni 2020, 10:58 uur
Burgemeester Hoorn: ’Demonstratie is misbruikt om asociaal te komen rellen’
de TelegraafBurgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn heeft geen goed woord over voor de groepen die zich tegen de politie keerden na demonstraties voor en tegen het monument van Jan Pieterszoon Coen. „Deze groepen hebben de demonstratie doelbewust misbruikt om asociaal te komen rellen. Ronduit schandalig gedrag, dat helemaal niets met de vrijheid van meningsuiting te maken heeft”, aldus Nieuwenburg.
» de Telegraaf
zaterdag 20 juni 2020, 10:46 uur
Gedoe bij standbeeld J.P. Coen in Hoorn
NOSIn Hoorn hebben mensen gisteravond geprotesteerd tegen het standbeeld van J.P. Coen. Het protest verliep rustig, maar na afloop ging een groep jongeren de stad in en ontstonden er rellen met de politie. 12 mensen zijn opgepakt. 8 mensen zitten nog vast.
» NOS
zaterdag 20 juni 2020, 09:49 uur
Burgemeester Hoorn: jongeren hebben de rellen rond demonstratie JP Coen uitgelokt
Hart van NederlandDe rellen vrijdagavond in Hoorn waren het werk van een groep van zo’n honderd jongeren die doelbewust naar de stad was gekomen om onlusten te veroorzaken. Dat zei burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn in het NOS Radio 1 Journaal.
» Hart van Nederland
zaterdag 20 juni 2020, 09:26 uur
Burgemeester: Rellen bij protest tegen standbeeld in Hoorn bewust uitgelokt
NU.nlEen groep jongeren is vrijdagavond naar Hoorn gekomen met het doel om rellen te veroorzaken, zegt de burgemeester van Hoorn Jan Nieuwenburg zaterdag tegen NOS Radio 1 Journaal. "De indruk is dat deze groep niet betrokken was bij de demonstratie", aldus de gemeente.
» NU.nl
zaterdag 20 juni 2020, 09:16 uur
Burgemeester Hoorn: "Rellen om standbeeld J.P. Coen zijn uitgelokt"
RTV N-HHOORN - De twee betogingen bij het standbeeld van J.P. Coen verliepen gisteravond rustig, tot er rond 20.20 uur een groep jongeren naar de binnenstad trok. Volgens burgemeester Nieuwenburg zochten zij doelbewust de confrontatie op met de politie. 
» RTV N-H
zaterdag 20 juni 2020, 08:46 uur
Burgemeester Hoorn: rellen uitgelokt, geen reden om standbeeld weg te halen
NOSDe rellen gisteravond in Hoorn waren het werk van een groep van zo'n honderd jongeren die doelbewust naar de stad waren gekomen om onlusten te veroorzaken. De twee betogingen tegen en voor het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen zijn goed verlopen, maar rond 20.30 uur trok een groep van zo'n honderd jongeren naar de binnenstad, naar het lijkt om de confrontatie te zoeken met de politie.
» NOS
vrijdag 19 juni 2020, 22:39 uur
Onrustig einde demonstraties Hoorn, plein met standbeeld J.P. Coen ontruimd
NU.nlIn Hoorn zijn vrijdagavond twee demonstraties gehouden door een groep voor- en tegenstanders van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de stad. Aan het einde van de betoging wilde een groep jongeren de binnenstad in, maar de politie en ME hielden dat tegen. Inmiddels is het plein waar het standbeeld staat door de politie ontruimd.
» NU.nl
vrijdag 19 juni 2020, 22:29 uur
Betoging tegen beeld JP Coen mondt uit in rellen: 'Demonstranten gooiden met stenen en stoelen'
Hart van NederlandDe manifestatie rond het beeld van JP Coen in Hoorn begon vrijdagavond rustig, maar is alsnog uit de hand gelopen. Demonstranten trokken de binnenstad in, de ME moest eraan te pas komen om hen bij het beeld van de zeevaarder weg te houden.
» Hart van Nederland
vrijdag 19 juni 2020, 21:40 uur
ME oog in oog met demonstranten bij standbeeld-protest
de TelegraafDe sfeer dreigt volledig om te slaan in Hoorn, waar voor- en tegenstanders van het J.P. Coen-standbeeld protesteren.
» de Telegraaf
vrijdag 19 juni 2020, 21:21 uur
Onrustig einde van demonstraties in Hoorn voor en tegen standbeeld Coen
NU.nlIn Hoorn zijn vrijdagavond twee demonstraties gehouden door een groep voor- en tegenstanders van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in de stad. Aan het einde van de betoging wilde een groep jongeren de binnenstad in, maar die werd tegengehouden door de politie.
» NU.nl
vrijdag 19 juni 2020, 20:47 uur
Rellen door tegendemonstranten standbeeld JP Coen: "Er wordt met bakstenen gegooid"
RTV N-HHOORN - Bij voor- en tegendemonstraties over het standbeeld JP Coen in Hoorn is het op dit moment onrustig: er wordt geschreeuwd door mensen en er werd met bakstenen gegooid. Tussen het Pelmolenpad en de Noorderveenmarkt is veel politie op de been. De rellen ontstonden toen tegendemonstranten richting het centrum liepen. 
» RTV N-H
vrijdag 19 juni 2020, 20:34 uur
Politie grijpt in na J.P. Coen-betoging in Hoorn, 12 arrestaties
NOSIn Hoorn zijn na een demonstratie tegen het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen ongeregeldheden uitgebroken. De politie greep in toen een grote groep betogers naar het standbeeld wilde gaan, wat de gemeente vooraf had verboden. Er zijn twaalf mensen aangehouden.
» NOS
vrijdag 19 juni 2020, 20:16 uur
Centrum Hoorn ontruimd na rellen bij demonstratie tegen standbeeld J.P. Coen, twaalf arrestaties
PZCDe demonstratie in Hoorn van tegenstanders van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is uitgelopen op ongeregeldheden. De manifestatie werd direct afgebroken en de burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd. De politie heeft iedereen opgeroepen het centrum te verlaten.
» PZC
vrijdag 19 juni 2020, 20:16 uur
Demonstratie bij standbeeld J.P. Coen mond uit in rellen
de StentorDe demonstraties in Hoorn van voor- en tegenstanders van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen zijn uitgelopen op rellen. Na afloop van de demonstratie van de tegenstanders ontstonden buiten het terrein vechtpartijen met - vermoedelijk - voorstanders. Er is een rookbom afgegaan en relschoppers gooien met stenen.
» de Stentor
vrijdag 19 juni 2020, 20:16 uur
Centrum Hoorn ontruimd na rellen bij demonstratie tegen standbeeld J.P. Coen, twaalf arrestaties
de GelderlanderDe demonstratie in Hoorn van tegenstanders van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen is gisteravond uitgelopen op ongeregeldheden. De manifestatie werd direct afgebroken en de burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd. De politie riep iedereen op het centrum te verlaten.
» de Gelderlander
vrijdag 19 juni 2020, 17:44 uur
Geen toelichting door voorstanders bij standbeeld JP Coen in Hoorn
RTV N-HHOORN - Voorstanders van het standbeeld Jan Pieterszoon Coen hebben zojuist op de Roode Steen in Hoorn een heel kort statement gemaakt. Zes demonstranten van 'Coen is OK!' arriveerden met drie vlaggen met daarop het VOC-logo, stonden drie minuten stil en vertrokken weer. Later volgt een statement van tegenstanders bij het beeld én een demonstratie van beide partijen. 
» RTV N-HFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: RTV N-H
Foto: RTV N-H
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: RTV N-H
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: RTV N-H
Foto: NOS
Foto: RTV N-H
Foto: Hart van Nederland
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Hoorn NH

19 september 03:27Auto scheurt met 230 over snelweg, rijbewijs kwijt
16 september 12:02Explosies bij voordeur van twee woningen
16 september 11:52Voordeur woning Den Hoorn met explosief eruit geblazen
16 september 07:55Uitslaande brand bij bakkerij
13 september 12:33Hoorn - Gewapende overval in kledingzaak
8 augustus 11:02West-Friese 'Tarzan' onder invloed 'wil politie vermoorden'
6 augustus 12:53Man uit Lelystad verdronken in Hoorn
29 juli 22:43Brentford houdt Mulder en Van der Hoorn uit play-off-finale
24 juli 13:25Politie publiceert beelden van verdachten rellen in Hoorn na J.P. Coen-demonstraties
15 juli 16:32Vlammenzee legt zeven schuren in as in Hoorn: 'Spullen van mijn overleden man stonden in de schuur'
2 juli 08:46Slachtoffer gewond aan been na schietpartij
25 juni 16:08Dertig jaar cel voor brute roofmoord om televisie
25 juni 15:1130 jaar gevangenisstraf voor moord in Den Hoorn
25 juni 11:57Verdachte van Duitse plofkraken opgepakt in Den Hoorn
24 juni 10:04Hoorn wil met inwoners in gesprek over standbeeld Jan Pieterszoon Coen
21 juni 20:40Politie onderzoekt camerabeelden van relschoppers Hoorn
20 juni 18:15Horeca Hoorn likt wonden na rellen rond Roode Steen: "Dit is gewoon zuur"
20 juni 09:18Nog acht betogers vast na rellen in Hoorn om standbeeld J P Coen
19 juni 20:42Betoging om standbeeld JP Coen afgebroken wegens ongeregeldheden
11 juni 16:14GroenLinks wil metershoog beeld VOC-held Coen verwijderen uit stadscentrum Hoorn
RSS.