menu
zoek

Nieuws Horst

Limburg - Verklarend onderzoek Horst/Peel en Maas afgerond

vrijdag 5 november 2021, 15:00 uur

Het verklarend onderzoek Horst/ Peel en Maas, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF), is klaar. Waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen kondigde in juni 2020 aan dit verklarend onderzoek te starten. Dit om naast het eind vorig jaar afgeronde disciplinair onderzoek Horst/ Peel en Maas ook te achterhalen hoe het normoverschrijdend gedrag binnen het politiebasisteam in Noord-Limburg kon ontstaan.

Met de uitkomsten van het onderzoek gaat de politie-eenheid Limburg nu aan de slag. 'We trekken lering uit wat er is gebeurd binnen het basisteam. Die ervaringen gebruiken we om verbeterd met elkaar samen te werken binnen onze politie-eenheid. Een andere manier van leiderschap, waarin meer balans is tussen mens en resultaat. Daarom is het goed dat dit verklarend onderzoek er nu ligt. Het helpt ons enorm om die stappen met elkaar te zetten', aldus waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen. Het verklarend onderzoek laat zien dat verschillende aspecten bijdroegen aan de situatie die ontstond in het basisteam Horst/ Peel en Maas. Zo had vanuit de leiding meer aandacht, continuïteit, begeleiding, sturing en begrenzing op de uitvoering van de werkzaamheden moeten plaatsvinden. Maar ook de landelijke reorganisatie, waarin twee teams die qua werkcultuur enorm van elkaar verschilden, moesten gaan samenwerken, droeg bij aan deze situatie. Er ontstond zo binnen het basisteam ruimte voor informeel leiderschap, het uitsluiten van medewerkers, gevoel van onveiligheid en de mogelijkheid om bevoegdheden te misbruiken. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat ondanks de door de jaren heen gegroeide omstandigheden binnen het basisteam, de in het disciplinair onderzoek bestrafte agenten zelf verantwoordelijk waren voor de geconstateerde normoverschrijdende gedragingen. Disciplinair ingrijpen door de eenheidsleiding was dan ook noodzakelijk.

Blik vooruit Het verklarend onderzoek is voor de eenheid Limburg een handvat om stappen vooruit te zetten. De belangrijkste daarin is werken aan het herstel van vertrouwen. Vertrouwen tussen leidinggevende en zijn/haar team, maar ook onderling vertrouwen tussen de medewerkers. Veilig zijn en veilig voelen, zowel buiten als binnen de organisatie is daarin zeer belangrijk. Dat geldt voor de eenheid Limburg én voor het hele korps. Vakmanschap blijft een groot goed, evenals inclusie (iedereen doet en telt mee). Dit vraagt leiderschap gericht op mensen en veranderingen. Het is zeer belangrijk dat je je kunt en wilt inleven in de (werk)omstandigheden van de mensen om je heen. Dat vraagt een veilige omgeving waarin je durft te zeggen wat je raakt in je werk en waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Aanspreken en aangesproken worden, maar ook beseffen dat we fouten mogen, kunnen en zullen maken. Via diverse programma’s wordt de organisatie hierin getraind.

Het verklarend onderzoek, de feiten Bureau Andersson Elfers Felix (AEF) verrichtte het verklarend onderzoek in de periode februari tot nu. Naar aanleiding van dit onderzoek verscheen deze week het rapport ‘De grenzen van professionele ruimte, normoverschrijdend gedrag bij een Limburgs politieteam’. De centrale onderzoeksvragen waren, hoe heeft het normoverschrijdend gedrag kunnen ontstaan? En wat kunnen we ervaren leren? In totaal werden veetig interviews afgenomen met huidige en voormalige medewerkers, leidinggevenden en andere betrokkenen bij het team Horst / Peel en Maas. Het onderzoek is geanonimiseerd. De geïnterviewden zijn alleen bij de onderzoeker bekend. De rapportage is geanonimiseerd opgesteld.


» Politie.nl


Kaart nieuws Horst. Locatie nieuws: 50.85297 / 5.69953


vrijdag 5 november 2021, 16:02 uur
Leiding schoot tekort bij politieaffaire Horst/Peel en Maas
1LimburgDe leiding van de politie in Horst gaf onvoldoende aandacht, sturing en begeleiding aan de agenten van de basiseenheid en dat werkte misstanden en strafbare feiten in de hand.
» 1LimburgFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: 1Limburg

Meer nieuws uit Horst

18 november 14:00Nepagent in Horst en Peel en Maas berooft ouderen in huis van waardevolle spullen
8 november 10:01Imke Emons lijsttrekker voor BVNL bij verkiezingen Provinciale Staten
3 november 17:09Onderzoek naar integriteit: deelde raadslid Imke Emons in Horst heimelijk gemaakte opnames?
25 oktober 15:00Twee jaar cel en jeugd-tbs voor jongeman (20) die Guus Janssen tijdens carnaval doodstak
12 oktober 20:33Schaap krijgt ’lift’ van brandweer na reddingsactie
11 oktober 20:01Zus van Guus Janssen tegen Joshua de L.: ‘Als ik ga trouwen, zal mijn broer niet naast me staan’
4 oktober 11:11Monument voor Guus Janssen (21) die omkwam bij steekpartij in Horst
29 september 19:53Flatgebouw aan de Prinses Marijkestraat in Horst wordt gesloopt
22 september 11:06Nieuwe organisator en datum voor lifestylebeurs Hiltho
3 september 12:04Wind draait zondag boven brand de Peel: America krijgt last van rook
3 september 11:42Wind draait boven Peel: Limburgse dorpen onder de rook
25 augustus 09:25Lekkage treft bewoners Horst: WML deelt waterflessen uit
15 augustus 15:01Gans bevrijd van muilkorf: groep recreanten haalt blikje van snavel
9 juni 16:27Aangehouden Oekraïners stopten leefgeld gevluchte landgenoten in hun eigen zak
23 mei 11:33Verdachte (19) stak Guus Janssen uit Horst tijdens carnaval dood met één messteek in de buik
23 april 17:32Schietpartij op A73 bij Horst, twee personen aangehouden
12 april 21:01OM vervolgt vier agenten uit Limburg voor misbruik van gezag en bevoegdheden
26 maart 19:30De zomertijd is ingegaan: dit is wat een uur minder slaap doet met je lichaam
16 maart 11:38Taghi terug naar iets minder streng regime in Extra Beveiligde Inrichting
15 maart 17:50CDA-wethouder Horst aan de Maas weg om affaire met ambtenaar
RSS.