menu
zoek

Nieuws Horst

Limburg - Verklarend onderzoek Horst/Peel en Maas afgerond

vrijdag 5 november 2021, 15:00 uur

Het verklarend onderzoek Horst/ Peel en Maas, uitgevoerd door het onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix (AEF), is klaar. Waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen kondigde in juni 2020 aan dit verklarend onderzoek te starten. Dit om naast het eind vorig jaar afgeronde disciplinair onderzoek Horst/ Peel en Maas ook te achterhalen hoe het normoverschrijdend gedrag binnen het politiebasisteam in Noord-Limburg kon ontstaan.

Met de uitkomsten van het onderzoek gaat de politie-eenheid Limburg nu aan de slag. 'We trekken lering uit wat er is gebeurd binnen het basisteam. Die ervaringen gebruiken we om verbeterd met elkaar samen te werken binnen onze politie-eenheid. Een andere manier van leiderschap, waarin meer balans is tussen mens en resultaat. Daarom is het goed dat dit verklarend onderzoek er nu ligt. Het helpt ons enorm om die stappen met elkaar te zetten', aldus waarnemend politiechef Inge Godthelp-Teunissen. Het verklarend onderzoek laat zien dat verschillende aspecten bijdroegen aan de situatie die ontstond in het basisteam Horst/ Peel en Maas. Zo had vanuit de leiding meer aandacht, continuïteit, begeleiding, sturing en begrenzing op de uitvoering van de werkzaamheden moeten plaatsvinden. Maar ook de landelijke reorganisatie, waarin twee teams die qua werkcultuur enorm van elkaar verschilden, moesten gaan samenwerken, droeg bij aan deze situatie. Er ontstond zo binnen het basisteam ruimte voor informeel leiderschap, het uitsluiten van medewerkers, gevoel van onveiligheid en de mogelijkheid om bevoegdheden te misbruiken. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat ondanks de door de jaren heen gegroeide omstandigheden binnen het basisteam, de in het disciplinair onderzoek bestrafte agenten zelf verantwoordelijk waren voor de geconstateerde normoverschrijdende gedragingen. Disciplinair ingrijpen door de eenheidsleiding was dan ook noodzakelijk.

Blik vooruit Het verklarend onderzoek is voor de eenheid Limburg een handvat om stappen vooruit te zetten. De belangrijkste daarin is werken aan het herstel van vertrouwen. Vertrouwen tussen leidinggevende en zijn/haar team, maar ook onderling vertrouwen tussen de medewerkers. Veilig zijn en veilig voelen, zowel buiten als binnen de organisatie is daarin zeer belangrijk. Dat geldt voor de eenheid Limburg én voor het hele korps. Vakmanschap blijft een groot goed, evenals inclusie (iedereen doet en telt mee). Dit vraagt leiderschap gericht op mensen en veranderingen. Het is zeer belangrijk dat je je kunt en wilt inleven in de (werk)omstandigheden van de mensen om je heen. Dat vraagt een veilige omgeving waarin je durft te zeggen wat je raakt in je werk en waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Aanspreken en aangesproken worden, maar ook beseffen dat we fouten mogen, kunnen en zullen maken. Via diverse programma’s wordt de organisatie hierin getraind.

Het verklarend onderzoek, de feiten Bureau Andersson Elfers Felix (AEF) verrichtte het verklarend onderzoek in de periode februari tot nu. Naar aanleiding van dit onderzoek verscheen deze week het rapport ‘De grenzen van professionele ruimte, normoverschrijdend gedrag bij een Limburgs politieteam’. De centrale onderzoeksvragen waren, hoe heeft het normoverschrijdend gedrag kunnen ontstaan? En wat kunnen we ervaren leren? In totaal werden veetig interviews afgenomen met huidige en voormalige medewerkers, leidinggevenden en andere betrokkenen bij het team Horst / Peel en Maas. Het onderzoek is geanonimiseerd. De geïnterviewden zijn alleen bij de onderzoeker bekend. De rapportage is geanonimiseerd opgesteld.


» Politie.nl


Kaart nieuws Horst. Locatie nieuws: 50.85297 / 5.69953


vrijdag 5 november 2021, 16:02 uur
Leiding schoot tekort bij politieaffaire Horst/Peel en Maas
1LimburgDe leiding van de politie in Horst gaf onvoldoende aandacht, sturing en begeleiding aan de agenten van de basiseenheid en dat werkte misstanden en strafbare feiten in de hand.
» 1LimburgFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: 1Limburg

Meer nieuws uit Horst

23 november 16:20Video: Glas van autospiegels gestolen in Horst aan de Maas, twintig aangiftes al verwerkt
23 november 01:13CDA grote verliezer in Horst aan de Maas, winst voor PVV
21 november 09:28Snelweg A73 weer vrij na ongeval met twee auto's
8 november 17:00Kritiek op programma: Hôrster Carnavals Parade schrapt feestplein met ‘minder bekende goden’
25 oktober 16:30De sleutel in het windmolendossier van Horst aan de Maas ligt bij het CDA
13 oktober 19:18Agenten Horst lieten steken vallen, maar ontslag vindt de rechter een te zware straf
6 oktober 20:41Café in Horst ontruimd: medewerkster onwel
22 september 12:29Spookrijdend Belgisch busje van A73 bij Horst gehaald, onderzoek naar schademeldingen
18 september 11:24Vechtpartij in botsauto’s op kermis Horst: man gewond, twee arrestaties
9 september 19:45Gedenkteken ter ere van Guus Janssen onthuld in centrum van Horst
18 augustus 17:00Hoe de politie Sacha C. na dubbele moord slapend op een bankje bij een kerk aantrof
14 augustus 15:18Kitten met brokjes, speeltjes en water aangetroffen in reismand op parkeerplaats
13 juli 18:05Bomen illegaal gesnoeid en zelfs vergiftigd voor betere opbrengst van zonnepanelen
28 juni 11:01VVD: 'Verbouwing tochtsluis 't Gasthoês kon helft goedkoper'
18 juni 19:01Vals alarm om verdacht pakketje bij tankstation
17 juni 07:05Burgemeester Palmen zegt sorry tegen oud-wethouder Tegels
25 april 14:36Horst aan de Maas komt met woningen voor spoedzoekers
24 april 14:47Vrachtwagenchauffeur gewond na botsing tegen meerdere bomen in Horst: traumahelikopter geland
22 april 09:56Brand bij plantenkweker Horst
6 april 09:57Drie lokale CDA-Fracties willen duidelijkheid koers NLW
RSS.