menu
zoek

Nieuws Leiden

Zedenincidenten Leiden hebben hoge prioriteit voor politie

vrijdag 6 december 2019, 15:37 uur

Bij agenten kwam woensdag 4 december de melding binnen van een zedenincident in de Doelensteeg. Een 24-jarige vrouw uit Leiden deed aangifte nadat zij die nacht rond 03.00 uur door een onbekende man werd aangerand. Er loopt een groot opsporingsonderzoek.

Naar aanleiding van informatie over zedendelicten in het centrum van Leiden is een groot opsporingsonderzoek gestart. In dit onderzoek werkt de politie nauw samen met de gemeente en studentenverenigingen in de stad. Hoewel het aantal zedendelicten op ongeveer hetzelfde niveau ligt als in 2018, begrijpt de politie de onrust die is ontstaan en neemt de zaak zeer hoog op. Alles wordt in het werk gesteld om de dader(s) op te sporen en aan te houden. De districtsrecherche werkt in deze zaak samen met een specialistisch zedenteam van de Eenheid Den Haag.

Met studentenverenigingen in gesprek
Onder de studentenverenigingen is grote onrust ontstaan na deze incidenten. De politie is daarom samen met de gemeente proactief in gesprek met deze verenigingen. Donderdag 5 december heeft met een afvaardiging van deze verenigingen een gesprek plaatsgevonden. Hierbij zijn adviezen gedeeld en heeft de politie diverse vragen beantwoord om feiten van geruchten te onderscheiden en gevraagd om aangifte te doen als iemand slachtoffer is geworden van aanranding of verkrachting.

Doe altijd aangifte van aanranding of verkrachting
De politie benadrukt dat het belangrijk is altijd aangifte te doen. Doordat bijvoorbeeld begin van het jaar aangifte is gedaan, kon de politie eerder dit jaar al twee personen aanhouden op verdenking van een zedenmisdrijf in de Leidse omgeving. Het gaat om een 20-jarige man uit Leiden en een 31-jarige man uit Sassenheim. Zij zitten beiden nog vast. De aangiften worden nauwkeurig onderzocht en op die manier wordt onder andere bekeken of er bijvoorbeeld sprake is van een of meerdere daders. In sommige gevallen merkt de politie dat de drempel om aangifte te doen hoog ligt omdat het slachtoffer zich bijvoorbeeld schaamt voor het incident of het idee heeft dat er toch niets mee gebeurt. De politie geeft het advies altijd aangifte te doen. Misschien dat jij over cruciale informatie beschikt die van belang kan zijn voor het opsporingsonderzoek waardoor de pakkans wordt vergroot.

Maatregelen
De politie heeft naar aanleiding van deze incidenten meerdere zichtbare en niet zichtbare maatregelen genomen. Zo wordt onder andere in de binnenstad in de avond- en nachtelijke uren extra gesurveilleerd. Er is extra recherchecapaciteit vrijgemaakt en daar waar het kan wordt DNA en camerabeelden verzameld. Ook worden er actief getuigen gezocht. Aan de studentenverenigingen is een wijkagent gekoppeld. Hij is eerste aanspreekpunt en kan studenten op weg helpen om bijvoorbeeld aangifte te doen als zij slachtoffer zijn geworden. Tevens wordt in overleg met de studentenverenigingen voorlichting over het werk van bureau zeden en de opvolging na het doen van aangifte. De politie vraagt studenten ook zo veel mogelijk ’s avonds of ’s nachts met elkaar naar huis te fietsen of te lopen.

Foto’s social media
Hoewel de politie de onrust die is ontstaan goed begrijpt, zien wij ook dat er de afgelopen dagen foto’s van personen op social media worden gedeeld die volgens de delers als verdachten kunnen worden aangemerkt. De politie vraagt iedereen met klem om dit soort foto’s niet te verspreiden. Uit onderzoek is gebleken dat deze personen geen rol in het onderzoek hebben. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor degenen die met naam en toenaam worden genoemd. Heeft u meer informatie die ons kan helpen bij het opsporingsonderzoek? Meld dit dan bij de politie zodat wij deze informatie mee kunnen nemen in ons onderzoek en er niet onnodig mensen verdacht worden gemaakt.

Camerabeelden
In Leiden hangen ook veel camera’s van particulieren. Mochten daar op de beelden verdachte situaties te zien zijn, dan wil de politie deze beelden graag bekijken. Het kan zijn dat er belangrijke informatie op te zien is. U kunt deze beelden uploaden door op deze link te klikken.

Verdachte situatie? Bel 112
Verder benadrukt de politie dat verdachte situaties altijd gemeld kunnen worden via 112. Houden mensen zich bijvoorbeeld verdacht op in steegjes of andere locaties? Bel dan het noodnummer zodat er direct een politieauto die kant op gestuurd kan worden om de situatie te bekijken.

Heeft u meer informatie over dit onderzoek?
Heeft u meer informatie over deze incidenten die mogelijk van belang kan zijn voor het opsporingsonderzoek? Neem dan contact op met de districtsrecherche Leiden-Bollenstreek via 0900-8844. Liever anoniem uw tip doorgeven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Zedenmisdrijf in Leiden

» Politie.nl


Kaart nieuws Leiden. Locatie nieuws: 52.16011 / 4.49701


vrijdag 6 december 2019, 17:58 uur
Extra rechercheurs na aanrandingen en verkrachting in Leiden
NOSDe politie in Leiden neemt de recente aanrandingen en verkrachting in de stad hoog op. Er zijn extra rechercheurs op de zaken gezet en agenten surveilleren 's avonds en 's nachts vaker. In de zoektocht naar de daders worden dna en camerabeelden verzameld.
» NOS
vrijdag 6 december 2019, 08:10 uur
Leiden dit weekend op scherp na reeks aanrandingen
de TelegraafGrote angst heerst onder Leidse studenten nadat drie jonge vrouwen binnen een maand zijn aangerand.
» de Telegraaf
donderdag 5 december 2019, 23:11 uur
Aanrandingen hebben 'best wel impact' op Leidse studentes: 'Je gaat toch wat beter opletten'
Hart van NederlandLeiden wordt al weken opgeschrikt door aanrandingen en een verkrachting. In de nacht van dinsdag op woensdag viel een nieuw slachtoffer toen een 24-jarige vrouw in de Doelensteeg door een onbekende man werd lastiggevallen.
» Hart van Nederland
donderdag 5 december 2019, 19:03 uur
Burgemeester Lenferink over aanrandingen: 'Leiden niet onveiliger dan elders'
Omroep WestIn Leiden is het niet onveiliger dan in de rest van Nederland. Dat zegt burgemeester Henri Lenferink over aanrandingen en een verkrachting in zijn stad. 'De feiten als zodanig zijn ernstige feiten, maar die vinden niet vaker plaats in Leiden dan elders in het land, of in het verleden.'
» Omroep WestFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep West
Foto: Politie.nl
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Leiden

19 maart 14:29Zes jaar cel waterpolocoach voor verkrachting
11 maart 09:09Veel minder treinen tussen Leiden en Hoofddorp
6 maart 17:49Kabinet ziet niets in plan van Leiden en Den Haag om minderjarige vluchtelingen op te vangen
5 maart 11:52Brand Alrijne ziekenhuis Leiden mogelijk aangestoken
4 maart 20:54LIVE Universiteit Leiden: ’Haagse student heeft toch geen corona’
3 maart 11:48Vier overvallers vluchten nadat vrouw een van hen trapt en begint te gillen
29 februari 10:24Recherche onderzoekt overval bij slijterij en zoekt getuigen
9 februari 18:59NS legt bussen stil die treinverkeer bij Leiden vervangen
8 februari 22:34Basketballers ZZ Leiden komen van koude kermis thuis in Friesland
8 februari 09:07NS adviseert spitstreinen in de Randstad komende week te mijden
7 februari 15:12Drie gewonden bij kettingbotsing A4, mensen bekneld in auto
2 februari 11:38Basketballers ZZ Leiden zijn koploper Donar de baas
29 januari 07:26Nederlandse automobilist loopt in Leiden de meeste vertraging op
29 januari 06:51De meeste vertraging heb je op de (snel)wegen bij Leiden
27 januari 13:36Vuurwerk midden in de nacht door brievenbussen Leidse woningen gegooid
21 januari 16:52Mensensmokkel netwerk opgedoekt, vier aanhoudingen
15 januari 07:55Basketballers ZZ Leiden winnen thriller tegen Den Bosch en gaan door in bekertoernooi
8 januari 19:33'Eerst iets doen aan werkdruk cipiers voor een soepeler gevangenisregime'
7 januari 16:10Aanhouding in woning na vondst middelen
2 januari 19:05Geen treinen tussen Leiden en Alphen aan den Rijn
RSS.