menu
zoek

Nieuws Maastricht

Gezamenlijk statement driehoek over demonstratie KOZP

zondag 15 november 2020, 18:54 uur

Zondagmiddag was een demonstratie gepland van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Deze demonstratie was bij zowel gemeente Maastricht, Openbaar Ministerie als politie bekend. Door alle partijen zijn voorbereidingen getroffen voor het faciliteren van een veilig en ordentelijk verloop van de demonstratie.

Waar: Vrijthof in Maastricht

De politie is een organisatie die informatiegestuurd werkt. Dat is bij een demonstratie niet anders. Op basis van de door de politie verkregen informatie, is er geprepareerd op een mogelijke inzet. De inzet was in dit geval gericht op het faciliteren van een veilig verloop van de demonstratie. Op basis van de laatste informatie is zondagochtend besloten de geplande inzet vanuit een dynamische werkwijze op te schalen. Naast demonstranten van KOZP hebben zich zondagmiddag ook diverse andere groeperingen in Maastricht verzameld. Die leken er deels op uit de demonstratie te verstoren. Daarop werd het op sommige plekken onrustig in de stad. Om de veiligheid van eenieder, zowel demonstranten, als aanwezigen en omwonenden, te kunnen garanderen is de Mobiele Eenheid ingezet om de rust weer terug te laten keren. Daarbij keerden diverse aanwezigen zich tegen de politie. Eén politiemedewerker raakte gewond doordat er vuurwerk in de richting van de politie gegooid werd. Vijf personen zijn aangehouden voor het gooien van objecten richting de politie. De camerabeelden van stadstoezicht worden nader bekeken door de politie. Bekeken wordt of daar strafbare feiten zijn vastgelegd die alsnog onderzocht kunnen worden. Op enig moment is door de demonstranten vanuit hun veiligheidsbeleving aangegeven dat ze de demonstratie wilden beëindigen. De politie heeft vervolgens een veilige beëindiging van de demonstratie gefaciliteerd. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht laat namens de driehoek van gemeente, politie en openbaar ministerie weten het betreurenswaardig te vinden dat de politie heeft moeten ingrijpen. “Demonstreren is een grondrecht, een demonstratie kan daarom niet zomaar verboden worden. Het is onze plicht dat grondrecht te beschermen, ook in deze coronatijd, want demonstraties vallen onder de uitzonderingen. Dat mensen die demonstratie hebben willen verstoren, is niet goed te praten.”  


» Politie.nl


Kaart nieuws Maastricht. Locatie nieuws: 50.85137 / 5.69097 Vrijthof


maandag 16 november 2020, 13:45 uur
Deel tegendemonstranten anti-Zwarte Piet-protest Maastricht vrijgelaten
Hart van NederlandEnkele demonstranten die zondag werden opgepakt omdat ze een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht verstoorden, zijn weer vrijgelaten. Er waren vijf tegendemonstranten opgepakt. Hoeveel van de arrestanten weer op vrije voeten zijn en hoeveel er nog worden verhoord, wil de politie maandag niet zeggen.
» Hart van Nederland
maandag 16 november 2020, 12:36 uur
PVV: 'Burgemeester schoot tekort bij KOZP-demonstratie'
1LimburgDe PVV in het Limburgs Parlement vindt dat de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zondag in Maastricht nooit had mogen plaatsvinden vanwege 'alle signalen vanuit de samenleving en vanuit de gemeenteraad van Maastricht'.
» 1Limburg
maandag 16 november 2020, 12:01 uur
Enkele tegendemonstranten die politie bekogelden weer vrij
1LimburgVan de vijf arrestanten die de politie zondag in Maastricht heeft opgepakt tijdens de tegendemonstratie voor het behoud van Zwarte Piet, is een aantal weer op vrije voeten.
» 1Limburg
zondag 15 november 2020, 21:53 uur
Vijf aanhoudingen bij rellen in Maastricht, agent gewond
Metro
» Metro
zondag 15 november 2020, 20:24 uur
Agent gewond bij tegendemonstratie KOZP-protest Maastricht, 5 arrestaties
NU.nlEen agent heeft zondag gehoorschade opgelopen bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht, toen tegendemonstranten met vuurwerk gooiden. Op de KOZP-betoging kwamen ook enkele honderden tegendemonstranten af. De politie hield vijf personen aan.
» NU.nl
zondag 15 november 2020, 19:56 uur
Agent gewond bij KOZP-demonstratie Maastricht, vijf aanhoudingen verricht
NU.nlEen agent heeft zondag gehoorschade opgelopen bij de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht, nadat tegendemonstranten met vuurwerk hadden gegooid. Op de KOZP-betoging kwamen ook enkele honderden tegendemonstranten af. De politie hield vijf personen aan.
» NU.nl
zondag 15 november 2020, 19:42 uur
Vijf aanhoudingen na rellen bij KOZP-demonstratie in Maastricht
Hart van NederlandDe politie heeft zondagmiddag in Maastricht vijf mensen opgepakt die een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) verstoorden. Drie van hen werden aangehouden omdat ze met vuurwerk gooiden. Daardoor liep een agent gehoorschade op.
» Hart van Nederland
zondag 15 november 2020, 18:21 uur
Politie moet ingrijpen bij demonstratie KOZP
Blik op NieuwsIn Maastricht moest de politie zondag ingrijpen bij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Naast een handjevol demonstranten van KOZP, hadden zich vele honderden tegen-demonstranten zich verzameld op het Vrijthof.
» Blik op Nieuws
zondag 15 november 2020, 17:56 uur
Leden KOZP naar ’geheime locatie’ na rellen in Maastricht
de TelegraafDe Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag ingegrepen bij confrontaties tussen demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht en tegenstanders van die beweging. Er waren vele honderden tegendemonstranten in de stad op de been. De ME werd met vuurwerk bekogeld, voerde charges uit en probeerde betogers met paarden en honden op afstand te houden.
» de Telegraaf
zondag 15 november 2020, 17:50 uur
KOZP-betogers verlaten Maastricht vanuit 'geheime locatie' na onrustige dag
NU.nlDe ongeveer honderd demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben zondag tegen 17.00 uur Maastricht verlaten na een onrustige demonstratiedag. De betogers waren onder politiebegeleiding gebracht naar een geheime locatie, meldt een woordvoerder van de actiegroep aan NU.nl. Honderden tegendemonstranten waren eerder op dag afgekomen op een actie van KOZP.
» NU.nl
zondag 15 november 2020, 17:30 uur
Laatste KOZP-demonstranten verlaten Maastricht na onrustige demonstratiedag
NU.nlDe ongeveer honderd demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) hebben zondag tegen 17.00 uur Maastricht verlaten na een onrustige demonstratiedag. Dat meldt een woordvoerder van de actiegroep aan NU.nl. Honderden tegendemonstranten waren eerder op dag afgekomen op een actie van KOZP. Daarbij moest de Mobiele Eenheid (ME) charges uitvoeren.
» NU.nl
zondag 15 november 2020, 15:52 uur
Video | Politie grijpt in bij KOZP-protest dat honderden tegenbetogers trekt
NU.nlEen demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht is zondag op het laatste moment van locatie veranderd. De demonstranten die zich al hadden verzameld op het Vrijthof werden belaagd door honderden tegendemonstranten.
» NU.nl
zondag 15 november 2020, 15:20 uur
Klein Maastrichts anti-Zwarte Piet-protest trekt honderden tegenbetogers, ME grijpt in
NU.nlVele honderden tegendemonstranten zijn zondag afgekomen op een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op het Vrijthof in Maastricht. De mobiele eenheid (ME) voerde charges uit en moest onder meer met paarden en honden de tegendemonstranten op afstand houden. Ook werd er met vuurwerk naar de politie gegooid.
» NU.nl
zondag 15 november 2020, 14:59 uur
Protest Kick Out Zwarte Piet in Maastricht verstoord, vijf arrestaties
NOSIn Maastricht heeft de politie vanmiddag vijf arrestaties verricht rond een protest van actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Die groep wilde demonstreren op het Vrijthof, maar de betoging werd verstoord door tegendemonstranten. De Mobiele Eenheid moest ingrijpen, omdat de spanning rond het protest te hoog opliep.
» NOS
zondag 15 november 2020, 14:49 uur
ME slaags met tegendemonstranten KOZP
1LimburgDe ME heeft zondag ingegrepen bij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht, waar vele honderden tegendemonstranten zich hadden verzameld.
» 1Limburg
zondag 15 november 2020, 14:49 uur
Honderden tegendemonstranten bij klein anti-Zwarte Piet-protest, ME grijpt in
NU.nlHonderden tegendemonstranten zijn zondag afgekomen op een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op het Vrijthof in Maastricht. De ME voerde charges uit en probeert onder meer met paarden en honden de tegendemonstranten op afstand te houden. Er wordt met vuurwerk naar de politie gegooid
» NU.nl
zondag 15 november 2020, 14:30 uur
ME bekogeld met vuurwerk door tegenstanders Kick Out Zwarte Piet in Maastricht
Hart van NederlandDe Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag ingegrepen toen tegenstanders een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht wilden verstoren. Er waren vele honderden tegendemonstranten. De ME werd met vuurwerk bekogeld, voerde charges uit en probeerde betogers met paarden en honden op afstand te houden.
» Hart van Nederland
zondag 15 november 2020, 14:21 uur
Tegenstanders van Kick Out Zwarte Piet slaags met ME
de StentorDe Mobiele Eenheid (ME) heeft vandaag ingegrepen toen tegenstanders een demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht wilden verstoren. Er waren vele honderden tegendemonstranten. De ME werd met vuurwerk bekogeld, voerde charges uit en probeerde betogers met paarden en honden op afstand te houden.
» de Stentor
zondag 15 november 2020, 14:21 uur
Aytmara (39) naar 'geheime locatie' na rellen in Maastricht: 'We werden omsingeld door hooligans’
PZCTientallen leden van Kick Out Zwarte Piet zijn vanmiddag onder politiebegeleiding naar een geheime locatie in Maastricht gebracht nadat ze door honderden tegenstanders werden bekogeld met vuurwerk en eieren. De Mobiele Eenheid (ME) voerde charges uit en probeerde betogers met paarden en honden op afstand te houden. ,,Het was angstaanjagend.
» PZCFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: 1Limburg
Foto: 1Limburg
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: Hart van Nederland
Foto: Hart van Nederland
Foto: Hart van Nederland
Foto: PZC

Meer nieuws uit Maastricht

21 januari 09:53Politie lost waarschuwingsschot na inbraakmelding Maastricht
19 januari 22:11Trots en teleurstelling bij MVV: 'Kon niet spannender'
16 januari 16:34Pizzabakker verandert pizza in een skateboard
15 januari 23:12MVV kan geen potten breken tegen Go Ahead Eagles
9 januari 08:37Sittardenaar in hotel opgepakt voor liquidatiepoging
8 januari 14:37Hof: 18 jaar cel en tbs voor moorden Maastricht
7 januari 19:06Ontvoerde Floor uit Wijnandsrade schrijft boek over moeder
31 december 14:10Politie ’waarschuwt’: ’Vervoer geen kerstboom op deze wijze!’
27 december 09:40Flikken Maastricht valt in de prijzen bij NPO Start Awards
23 december 08:17Afval in brand bij metaalverwerkingsbedrijf
20 december 15:12Politie zoekt belangrijke getuigen van straatroof
18 december 12:44‘Geen beloning voor mensen die zich laten vaccineren’
17 december 22:16Eredoctoraat Universiteit Maastricht voor Jaap van Dissel
17 december 14:07Nog 17 verdachten verhoord na rellen tegendemonstratie KOZP in Maastricht
15 december 13:35XL-testlocatie Maastricht open: sneltest geen eigen keuze
12 december 09:27MUMC: 'Meer aandacht sekseverschil bij behandeling corona'
7 december 23:14Maastricht UMC+ onderzoekt gevolgen Covid-19 voor kinderen
4 december 20:47Cambuur en De Graafschap winnen uitduels door late goals van Mühren en Lieftink
30 november 18:01Belgische burgemeester: gooi shoppende Belgen op de bon
29 november 15:47Weer te druk in steden, Amsterdam en Maastricht roepen mensen op thuis te blijven
RSS.