menu
zoek

Nieuws Naarden

Nederland - Opsporing Verzocht: podcast bij cold case

dinsdag 15 oktober 2019, 15:00 uur

In een poging om de moord op een onbekende man in 1991 in Naarden alsnog op te lossen gaat de politie podcasting gebruiken. In drie afleveringen blikken agenten, rechercheurs en leden van het coldcaseteam terug op deze zaak. Tegelijk met de podcasts brengt Opsporing Verzocht nieuwe feiten.

In de ochtend van vrijdag 9 augustus 1991 werd langs de A1 bij Naarden, vlakbij een boomkwekerij, het lichaam van een man gevonden. De identiteit van de man is altijd onbekend gebleven. Een foto kon niet worden verspreid omdat het lichaam al in staat van ontbinding was. In de podcastserie praten leden van het toenmalige rechercheteam over hoe het lichaam destijds werd gevonden, welke sporen zij aantroffen en hoe zij de identiteit van de man probeerden te achterhalen. Ook het huidige coldcaseteam komt aan het woord over nieuwe ontwikkelingen in deze zaak. Zo blijkt uit onderzoek van het NFI dat het slachtoffer ouder moet zijn geweest dan destijds werd gedacht.

Andere zaken in de uitzending:
Gewelddadige aanranding 17-jarige vrouw, Wervershoof Beschieting kapperszaak, Rijswijk Mishandeling met honkbalknuppel, Uden Woningoverval, Amsterdam Moord/doodslag Festim Lato, Nigtevecht Diefstal tractor, Holten Mislukte overval op Poolse supermarkt, Vlaardingen Identiteitsfraude, Beetsterzwaag

Uitzending
Opsporing Verzocht wordt dinsdag 15 oktober om 20.35 uur uitgezonden op NPO 1. De herhaling is op woensdag 16 oktober om 12.00 uur op NPO 2.


» Politie.nl


Kaart nieuws Naarden. Locatie nieuws: 52.28532 / 5.18319


dinsdag 15 oktober 2019, 09:00 uur
Podcastserie ingezet in jacht op moordenaar
Politie.nlIn een poging om een oude moordzaak alsnog op te lossen zet de politie een nieuw wapen in: podcasting. In een serie van drie afleveringen blikken agenten, rechercheurs en leden van het coldcaseteam terug op een onopgeloste zaak in Naarden. Tegelijk met de publicaties komt de politie dinsdagavond in Opsporing Verzocht met nieuwe feiten over de zaak.
De zaak draait om de vondst van een lichaam in Naarden. In de ochtend van vrijdag 9 augustus 1991 werd langs de A1 bij Naarden, vlakbij een boomkwekerij, het lichaam van een man gevonden. De identiteit van de man is altijd onbekend gebleven. Een foto kon niet verspreid worden omdat het lichaam al in staat van ontbinding was. Een rechercheteam werkte in stilte aan de zaak, maar de uitkomsten van dat onderzoek zijn nooit vrijgegeven. Onderzoek In de podcastserie komen leden van het toenmalige rechercheteam uitgebreid aan het woord. Zij spreken over hoe het lichaam destijds werd gevonden, welke sporen er werden aangetroffen en hoe geprobeerd is de identiteit van de man te achterhalen. Met name naar de ring  die het slachtoffer droeg is veel onderzoek gedaan. Dit onderzoek leidde uiteindelijk naar een Amsterdamse kroeg met een kleurrijke groep vaste bezoekers. De politie had destijds het sterke vermoeden dat het slachtoffer een bekende was in deze kroeg en dat bezoekers meer moesten weten over de dood van het slachtoffer. Ook komt in de serie het huidige cold case-team aan het woord over nieuwe ontwikkelingen in de zaak. Zo blijkt uit onderzoek van het NFI dat het slachtoffer ouder moet zijn geweest dan destijds werd gedacht. Podcasting als opsporingsmiddel Het is de eerste keer dat de politie door middel van podcasting het publiek een uitgebreid inkijkje geeft in een lopend moordonderzoek. “Wij willen geen middel onbenut laten om deze zaak tot een ontknoping te brengen.”, zegt coördinator Rob Boon van het Cold Case-Team Midden-Nederland. “Het is niet te verkroppen dat we de naam van het slachtoffer niet weten. Er moeten mensen zijn die meer weten, ook nu nog. Het kan heel goed, dat er getuigen zijn die destijds niet wilden of konden praten. Het is nu ruim 25 jaar later en het kan niet anders dan dat er ouders, broers, kinderen of bekenden zijn van het slachtoffer die nog altijd in het duister tasten over zijn lot.” De serie is gemaakt door de politie zelf. Woordvoerder Martin de Wit sprak met leden van het toenmalige rechercheteam en citeerde uit het onderzoeksdossier. “Een podcast is het ideale middel om echt de diepte in te gaan, en dat is wat je wilt met een cold case. Vaak moeten we voorzichtig zijn met het vrijgeven van informatie over zaken, juist om een onderzoek niet te verstoren, maar in deze zaak is elke ontwikkeling winst. We hopen dat veel mensen gaan luisteren, al is het maar om eens te horen hoe een moordonderzoek begin jaren ’90 in zijn werk ging.” De eerste aflevering van de serie is vanaf dinsdagochtend 15 oktober 5.00 uur te beluisteren. Diezelfde avond komt de zaak ook aan bod in de uitzending van Opsporing Verzocht. Deel 2 van de serie komt een dag later, op woensdag 16 oktober, beschikbaar en op donderdag 17 oktober wordt het drieluik afgesloten. De serie wordt gepubliceerd door de Politie Podcast, te volgen via onder meer Spotify, Soundcloud, Google Podcasts en Apple Podcasts.

(poging) Moord/Doodslag in Naarden
» Politie.nl
dinsdag 15 oktober 2019, 12:12 uur
Politie probeert 28 jaar oude Naarder moordzaak alsnog op te lossen
RTV N-HDe politie heeft het onderzoek heropend naar een 28 jaar oude moordzaak in Naarden. Van de moord is nooit vast komen te staan wie het slachtoffer is en waarom de moord is gepleegd. Met een podcastserie van drie afleveringen waarin agenten en rechercheurs terugblikken op de zaak, hoopt de politie nieuwe tips over de zaak binnen te krijgen en een doorbraak te forceren.
» RTV N-HFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: Politie.nl
Foto: RTV N-H

Meer nieuws uit Naarden

3 juli 16:52Vier bestuurders in twee dagen aangehouden zonder rijbewijs
29 juni 12:41Grote politiemacht bij villa Naarden om ‘verdachte situatie’
14 maart 10:09Flevoland - Vogelhospitaal in Naarden weer geopend
6 februari 20:54Peter Rehwinkel aan de slag als waarnemend burgemeester van Bergen
23 januari 15:59Doek valt voor beruchte webshop Neckermann.com na forse kritieken en vele aangiftes
13 december 14:27Flevoland - Minister gaat kijken naar situatie vogelopgang
11 december 08:43Vogelhospitaal moet dicht: ‘Controle was heel strikt’
7 december 09:56Flevoland - Vogelhospitaal dicht na inbeslagname van alle medicijnen
21 november 19:45Dader én slachtoffer spoorloos na steekpartij station Naarden-Bussum
15 oktober 15:00Nederland - Opsporing Verzocht: podcast bij cold case
26 augustus 15:08Tot na de avondspits geen treinen tussen Naarden-Bussum en Hilversum door aanrijding
8 augustus 08:33Twee bommen uit Tweede Wereldoorlog gevonden bij spoor Naarden-Bussum
4 juni 19:30Zwemmen in vestinggracht Naarden verboden vanwege munitie op bodem
23 januari 18:00Inbreker sluit vrouwen op in de kelder
16 november 15:51Man (43) opgepakt vanwege in vaart gevonden overleden vrouw uit Naarden
30 april 19:36Man (52) valt met maaimachine van stadswal en overlijdt
30 april 17:19Renswoudenaar (52) overleden na ongeval met grasmaaier in Naarden
9 januari 17:34Man overlijdt na val uit raam met scootmobiel
5 december 17:08‘FIOD doet inval bij Neckermann: directie aangehouden’
30 juli 21:43Klopjacht op ‘vuurwapengevaarlijke berovers’ langs A1 Naarden
RSS.