menu
zoek

Nieuws Nieuwerkerk

Lange celstraf voor kopstuk phishing-bende

vrijdag 26 juni 2020, 17:47 uur

Na ruim 1,5 jaar onderzoek door het regionale cyberteam van de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant werd op vrijdag 26 juni een kopstuk van een landelijk opererende phishing bende tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld, waarvan een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

De aanpak van deze bende begon in 2016. Net als vele andere slachtoffers uit het hele land deed ook een boer uit de provincie Zeeland in deze periode aangifte van phishing, waarbij maar liefst meer dan 200.000 euro was buitgemaakt. Het bleek een - technisch gezien - complex delict te zijn, waarvan inzicht in de werkwijze en omvang van het criminele bedrijfsstructuur nog niet eerder in beeld was gebracht. Digitale specialisten van team digitale opsporing namen de uitdaging aan en startten een opsporingsonderzoek op. Tot op detailniveau wist het team de gehele werking van phishing als ook de hoofdverdachten, die er voor verantwoordelijk waren, inzichtelijk te maken. Na ruim anderhalf jaar onderzoek veroordeelde de rechtbank op 17 mei 2019 de hoofdverdachten tot gevangenisstraffen tot wel 5 jaar. De keuze om aan de voorkant de modus operandi van verschillende cybercrime fenomenen inzichtelijk te maken, met het doel effectieve interventies te kunnen doen, is inmiddels een vast werkproces geworden van de regionale cybercrime teams.

Aanleiding
Tijdens het voorarrest van de hoofdverdachten uit politieonderzoek werd bij een van hen een mobiele telefoon aangetroffen in zijn cel. Een mooie vangst waarop het cyberteam van team digitale opsporing een verkennend onderzoek kon opstarten, waarbij o.a. ‘telio gesprekken’ van de penitentiaire inrichting werden opgevraagd. Hierdoor werd inzicht verkregen in nog drie hoofdverdachten binnen de bende. Vanwege de omvang werden van twee verdachten zogenaamde ‘rest-pv’s’ gemaakt en overgedragen aan andere cybercrime teams in het land. Op verdachte Jeffrey N. werd in december 2018 door het cyberteam een eigen opsporingsonderzoek opgestart. Ook dit onderzoek richtte zich op grootschalige phishing van bankgegevens.

Rolex, Balmain en Louis Vuitton
Zoals alle hoofdverdachten uit deze bende hield deze man er ook een luxe levensstijl op na. Horloges, tassen, broeken, schoenen, zonnebrillen en andere items van luxe merken, die eerder bij de Zuid-Europese jetset horen, dan bij een ‘gewone’ jongen uit een volkswijk in Amsterdam. Het kan blijkbaar allemaal in de wereld van phishing bendes. Voor de politie een reden om deze zogenaamde ‘get rich or die trying’ mentaliteit te doen stoppen door zo veel mogelijk vermogen te traceren en af te pakken. Misdaad mag immers niet lonen!

Publiek-private samenwerking
Phishing onderzoeken gericht op hoofddaders zijn meestal complex en vragen specifieke kennis en expertise, maar wat doe je als je hoofdverdachte zijn positie binnen een van de grootste banken van Nederland gebruikt als bron en tevens afscherming voor zijn criminele activiteiten? Een lastige situatie met veel afbreukrisico’s. Voor het cyberteam was dit een uitgelezen kans om publiek-privaat te kunnen samenwerken met een cruciale partij binnen de aanpak van cybercrime. Met de security afdeling van deze bank werden werkafspraken gemaakt en werd er parallel onderzoek gedaan naar de criminele activiteiten van deze verdachte. Tijdens het onderzoek liep het contract van de verdachte af bij deze bank. Nadelig voor het onderzoeksteam, want de informatiepositie was erg goed. Tot grote verbazing van het team werd tijdens de laatste weken van zijn werk bij de bank waargenomen dat de verdachte door een ‘insider’ op listige wijze door de sollicitatieprocedure werd geloosd en binnen werd gehaald op de fraudeafdeling van een internationaal zeer bekende kledingfabrikant. Ook met dit bedrijf werden vervolgens werkafspraken gemaakt en werd wederom een parallel onderzoek gestart. Publiek-private samenwerking (PPS) is niet meer weg te denken in de aanpak van cybercrime. Alle teams in het land hebben inmiddels zelfs ieder een eigen PPS-specialist om deze vorm van samenwerking op een hoger niveau te brengen.

Ingrediënten voor succes
Het resultaat van ruim anderhalf jaar politieonderzoek mag er zijn. Net als de hoofdverdachten uit het andere cyberonderzoek is tegen Jeffrey N., een first-offender nota bene, ook een flinke celstraf geëist. Martijn van Dam, teamleider van het cyberteam, vertelt wat de ingrediënten zijn voor dit succes. “Dit soort cybercrime-onderzoeken zijn complex en vragen om een andere benadering. Zowel tactisch als organisatorisch. Dat heeft vooral te maken met de vele verschillende manieren waarop cybercriminelen hun feiten weten te verhullen en zich door allerlei barrières vrijwel ontastbaar voelen en dat soms ook gewoon zijn. Het begint daarom altijd bij een sterke informatiepositie en vervolgens kennis van en inzicht verkrijgen in het criminele bedrijfsproces. De slagkracht om dit soort onderzoeken tot een succes te brengen, komt tot stand door de bedoelde werking van de (landelijke) multidisciplinaire cybercrime teams. Hierbij zijn Intelligence, tactiek en specialisme verenigd in één team om gezamenlijk data gedreven tot effectieve interventies te komen. Die specifieke dynamiek, in combinatie met een bloedfanatieke cyber officier van justitie, die enorm veel kennis van zaken heeft, is onmisbaar bij de gehele aanpak.” Op Rechtspraak.nl staat de veroordeling door de rechtbank gepubliceerd.

Diefstal/Heling in Nieuwerkerk
Oplichting in Nieuwerkerk

» Politie.nl


Kaart nieuws Nieuwerkerk. Locatie nieuws: 51.64964 / 4.00046


vrijdag 26 juni 2020, 18:50 uur
Lid van phisingbende die Zeeuwse boer voor twee ton oplichtte moet drie jaar de cel in
PZCNIEUWERKERK - Een 30-jarige Amsterdammer is vandaag door de rechtbank in Breda veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één voorwaardelijk en met een proeftijd van drie jaar. Hij is een kopstuk in een landelijk opererende phising bende. Ze maakten veel slachtoffers, waaronder een boer uit Nieuwerkerk.
» PZCFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Nieuwerkerk

30 september 14:32Tractor en aanhanger in de sloot bij Nieuwerkerk, veel schade
4 maart 09:57Twee gewonden bij ernstig ongeval
3 maart 11:38Twee verdachten (15 en 19) van bedreiging en beroving 15-jarige jongen aangehouden in streekbus
3 januari 22:05Oudere vrouw aangereden op zebrapad, bestuurster rijdt door
10 oktober 13:27De Peiling: een blote buik op school moet kunnen
19 augustus 07:58COA plaatst 42 vluchtelingen in hotel, maar informeert gemeente niet
7 augustus 19:53Politie op zoek naar doorrijder na ongeval
28 april 17:08Automobilist overleden na frontale botsing op N59 bij Nieuwerkerk
12 mei 17:32Noodbevel rondom hotel Willem II in Nieuwerkerk: fans zwaaien selectie in Tilburg al uit
10 mei 06:46Gewonden bij ongeluk Nieuwerkerk
26 april 16:39Rutger (10) krijgt nu échte zwaaistenen om naar ouderen te zwaaien
19 april 15:28Autodief opgepakt na meldingen in buurtapp
13 januari 16:58Video over drillrap op YouTube leidt politie naar wapens
24 november 21:03BMW knalt frontaal op scooter, gaat er vandoor
5 september 15:22Scooterrijder botst tegen paal in Nieuwerkerk en raakt gewond
30 augustus 07:56Auto belandt in de sloot bij Nieuwerkerk
24 augustus 19:50Twee kettingbotsingen in nog geen uur tijd op N59
18 augustus 17:48Gemeente start onderzoek na deze seksvideo
30 juli 15:59Dankzij Rutger (9) zwaait heel Nieuwerkerk naar oudere dorpsgenoten
26 juni 18:50Lid van phisingbende die Zeeuwse boer voor twee ton oplichtte moet drie jaar de cel in
RSS.


Advertentie: Wat is vandaag de stroomprijs per uur?