menu
zoek

Nieuws Oss

Lith/Oss - Operatie Alfa blijft actief: 'Nog genoeg te onderzoeken'

vrijdag 22 november 2019, 16:05 uur

Een woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith werd donderdagochtend volledig afgesloten voor uitgebreid onderzoek in Operatie Alfa. Ook vrijdag werd er verder gezocht op het kamp en opnieuw waren er resultaten.

Waar: Hoogheuvelstraat in Oss

In een chalet op een vakantiepark in Friesland vonden agenten donderdag een vuurwapen, verstopt onder een matras. Op het kamp in Lith werden donderdag acht handgranaten gevonden en ook later die avond was het raak. Een gepantserde auto op het woonwagenkamp werd volledig doorzocht, aanvankelijk zonder succes. Een specialist van de Defensie bleef zoeken en ontdekte uiteindelijk een verborgen ruimte in de auto met daarin een vuurwapen. De verborgen ruimte bleek op een vernuftige wijze ingebouwd boven het dashboardkastje in de auto. Op het kamp in Oss werd vorige week donderdag ook al een auto gevonden met een soortgelijke ruimte. Ook toen werd een vuurwapen gevonden. Bij een woning en een bedrijf in Oss werden meerdere voertuigen in beslag genomen, waarvan een aantal gestolen bleek te zijn. Het lijkt erop dat op deze locatie gestolen voertuigen werden omgekat.

Afronding
De doorzoeking van het woonwagenkamp wordt vermoedelijk later vrijdag afgerond. De bewoners kunnen daarna weer terug naar hun woningen. Operatie Alfa blijft actief, maar of dat leidt tot nieuwe acties wil het onderzoeksteam niet kwijt: “Wij hebben sinds vorige week veel wapens, drugs en geld gevonden, dus wij hebben nog genoeg te onderzoeken. Eerder hebben wij gezegd dat nieuwe arrestaties niet zijn uitgesloten en dat geldt nog steeds”, zo blikt de onderzoeksleider terug op ruim een week Operatie Alfa. Hij benadrukt opnieuw dat de verdachten in alle beperkingen zitten: “Dat betekent dat wij geen nadere details over het lopende onderzoek kunnen delen.”

Ondermijning
De aanpak van ondermijnende criminaliteit is al jaren een speerpunt van de overheid. Daarin werken politie en Openbaar Ministerie samen met vele partners. Hoewel ook de actie van de afgelopen dagen vooral een strafrechtelijk karakter kent, wordt er ook volop samengewerkt met onder meer de Belastingdienst. Aan de hand van de resultaten van Operatie Alfa wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt die gedeeld wordt met de gemeente Oss.

Drugs in Lith
Georganiseerde criminaliteit in Lith
Ondermijning in Lith
Wapens in Lith

» Politie.nl


Kaart nieuws Oss. Locatie nieuws: 51.81009 / 5.41889 Hoogheuvelstraat


donderdag 21 november 2019, 16:15 uur
Lith/Oss - Operatie Alfa: vuurwapen en handgranaten gevonden bij grote actie
Politie.nlEen woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith werd donderdagochtend volledig afgesloten voor uitgebreid onderzoek in Operatie Alfa. Ook op andere locaties werd gezocht. Het gaat om een woning en een bedrijf in Oss en een chalet op een vakantiepark in het Friese Sumar.
Het kamp in Lith en de directe omgeving werden rond 6.00 uur volledig afgesloten met hekken. Even daarvoor vielen arrestatieteams binnen bij het chalet in Friesland en op het woonwagenkamp in Lith. De teams werden ingezet in verband met de arrestatie van een vierde verdachte in het onderzoek. De kans bestond dat hij op één van de locaties aanwezig was, maar hij werd echter niet aangetroffen. Naar hem wordt nog gezocht. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst werden vervolgens door meer dan honderd agenten de locaties uitgekamd. Vuurwapen en handgranaten In het chalet in Sumar vonden agenten een vuurwapen verstopt onder een matras. Het kamp en de omgeving werden rond het middaguur tijdelijk ontruimd. Er werden namelijk acht handgranaten gevonden, die door specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werden veiliggesteld. Verder onderzoek De doorzoeking van het kamp in Lith wordt aan het begin van donderdagavond afgerond en gaat morgen verder. De bewoners van het kamp zijn op een andere locatie ondergebracht. De doorzoeking van het chalet op het vakantiepark is helemaal afgerond. De politie en het Openbaar Ministerie benadrukken dat het vakantiepark op geen enkele manier wordt gelinkt aan de criminele activiteiten van de familie. Operatie Alfa Operatie Alfa begon op woensdag 13 november. Na het grote onderzoek op het woonwagenkamp in Oss, vonden later doorzoekingen plaats in Berghem, Macharen en Oijen. In Berghem werden onder meer harddrugs en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs gevonden. Veel mensen vragen zich af op Operatie Alfa inmiddels is afgerond: “Of er nieuwe acties volgen, moet blijken uit verder onderzoek”, zo vertelt de onderzoeksleider. Hij benadrukt verder dat de verdachten in alle beperkingen zitten: “Dat betekent dat wij geen nadere details over het lopende onderzoek kunnen delen.” Ondermijning De aanpak van ondermijnende criminaliteit is al jaren een speerpunt van de overheid. Daarin werken politie en Openbaar Ministerie samen met vele partners. Hoewel ook de actie van vandaag vooral een strafrechtelijk karakter kent, wordt er ook volop samengewerkt met onder meer de Belastingdienst. Aan de hand van de resultaten van Operatie Alfa wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt die gedeeld wordt met de gemeente Oss.

Georganiseerde criminaliteit in Lith
Ondermijning in Lith
Wapens in Lith
» Politie.nl
donderdag 21 november 2019, 06:19 uur
Lith/Oss - Operatie Alfa: opnieuw grote actie, kamp Lith volledig afgesloten
Politie.nlOperatie Alfa is donderdagmorgen in alle vroegte een nieuwe fase ingegaan. Een woonwagenkamp aan de Maasstraat is Lith is afgesloten voor uitgebreid onderzoek. Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten met hekken.
De actie in Lith houdt verband met het grote onderzoek naar een criminele familie in Oss. Vorige week werd het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss drie dagen lang hermetisch afgesloten en doorzocht. Er werden grote hoeveelheden drugs, geld en zware vuurwapens gevonden. Drie kopstukken van de criminele familie werden opgepakt. Vandaag werden er geen aanhoudingen verricht, maar nieuwe arrestaties worden niet uitgesloten.

Woonwagenkamp afgesloten
Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgesloten met hekken. Samen met specialisten van Defensie en de Belastingdienst wordt door meer dan honderd agenten op het terrein gezocht naar onder meer geld, drugs en vuurwapens. Het onderzoek in Lith gaat meerdere dagen duren. Daarom is net als voor de bewoners van het kamp in Oss gezorgd voor vervangende woonruimte. Ook op andere locaties wordt gezocht. Het gaat om een woning en een bedrijf in Oss en een chalet op een vakantiepark in Friesland.

Operatie Alfa
Operatie Alfa begon op woensdag 13 november. Na het grote onderzoek op het woonwagenkamp in Oss, vonden later nog doorzoekingen plaats in Berghem, Macharen en Oijen. In Berghem werden onder meer harddrugs en chemicaliën voor de productie van synthetische drugs gevonden: “Het gaat om een omvangrijk onderzoek dat al langere tijd loopt. Honderden medewerkers zijn zichtbaar en onzichtbaar betrokken bij deze actie tegen ondermijnende criminaliteit en dat vraagt een enorme organisatie. Daarom is deze operatie ook opgedeeld in meerdere fases”, zo vertelt de onderzoeksleiding.

Ondermijning
De aanpak van ondermijnende criminaliteit is al jaren een speerpunt van de overheid. Daarin werken politie en Openbaar Ministerie samen met vele partners. Hoewel ook de actie van vandaag vooral een strafrechtelijk karakter kent, wordt er ook volop samengewerkt met onder meer de Belastingdienst. Aan de hand van de resultaten van Operatie Alfa wordt een bestuurlijke rapportage opgemaakt die gedeeld wordt met de gemeente Oss.

Georganiseerde criminaliteit in Lith
» Politie.nl
vrijdag 22 november 2019, 17:20 uur
Ook vuurwapen gevonden bij inval woonwagenkamp Lith
de TelegraafBij het doorzoeken van een woonwagenkamp in Lith (Noord-Brabant) is een vuurwapen gevonden. De politie meldde vrijdag dat het wapen werd aangetroffen in een verborgen ruimte van een gepantserde auto.
» de Telegraaf
vrijdag 22 november 2019, 16:51 uur
Politie vindt vuurwapen in gepantserde auto op woonwagenkamp in Lith
Brabants DagbladLITH - Bij het doorzoeken van het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith is een vuurwapen gevonden. Dat meldt de politie. Het wapen lag in een verborgen ruimte van een gepantserde auto.
» Brabants Dagblad
vrijdag 22 november 2019, 16:51 uur
Vuurwapen gevonden in verborgen ruimte van gepantserde auto bij inval woonwagenkamp in Lith
Omroep BrabantBij het doorzoeken van een woonwagenkamp in Lith is een vuurwapen gevonden. De politie meldde vrijdag dat het wapen werd aangetroffen in een verborgen ruimte boven het dashboardkastje van een gepantserde auto. Ruim honderd agenten doorzochten donderdag het kamp aan de Maasstraat, dat met hekken hermetisch werd afgesloten van de buitenwereld.
» Omroep Brabant
donderdag 21 november 2019, 20:00 uur
Operatie Alfa: dit gebeurde vandaag op het woonwagenkamp in Lith [VIDEO]
Omroep BrabantOperatie Alfa rondom topcrimineel Martien R. draait op volle toeren. De politie viel donderdag een woonwagenkamp in Lith binnen. Agenten doorzochten de hele dag het kamp. Er werden acht handgranaten gevonden. In onderstaande video vind je een samenvatting van de actie van vandaag.
» Omroep Brabant
donderdag 21 november 2019, 17:09 uur
Acht handgranaten gevonden bij politieactie woonwagenkamp Lith
Hart van NederlandBij de politieactie op een woonwagenkamp in Lith (Noord-Brabant) heeft de politie acht handgranaten gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de explosieven veiliggesteld, meldt de politie.Lees ook: Mogelijke explosies meegenomen door EOD bij Brabants woonwagenkamp na politie-invalDe politie deed donderdagochtend een inval in het kamp in een groot onderzoek naar een criminele familie in Oss. Ook in een woning en een bedrijf in Oss en een chalet op een vakantiepark in het Friese Sumar doet de politie onderzoek.
» Hart van Nederland
donderdag 21 november 2019, 16:57 uur
Acht handgranaten in Lith gevonden
de TelegraafBij de politieactie op een woonwagenkamp in Lith (Noord-Brabant) zijn acht handgranaten gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de explosieven veiliggesteld, meldt de politie.
» de Telegraaf
donderdag 21 november 2019, 16:55 uur
Acht handgranaten gevonden in woonwagenkamp Brabant
de StentorBij de grootscheepse doorzoeking van het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith zijn donderdag acht handgranaten gevonden. Een vierde verdachte in het onderzoek in operatie Alfa werd niet aangetroffen. Dat meldt de politie. ,,De kans bestond dat hij op één van de locaties aanwezig was, maar hij werd niet aangetroffen.”
» de Stentor
donderdag 21 november 2019, 16:53 uur
Acht handgranaten gevonden na politie-inval in Brabants woonwagenkamp
NU.nlDe politie heeft op de eerste dag van de massale inval in het woonwagenkamp in het Brabantse Lith acht handgranaten gevonden. Ook is een vuurwapen aangetroffen, zo is donderdag gemeld.
» NU.nl
donderdag 21 november 2019, 16:34 uur
Acht handgranaten aangetroffen op woonwagenkamp in Lith
de GelderlanderLITH/OSS - Bij de grootscheepse doorzoeking van het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith zijn vandaag acht handgranaten gevonden. Dat meldt de politie. Een vierde verdachte in het onderzoek werd niet aangetroffen. ,,De kans bestond dat hij op één van de locaties aanwezig was, maar hij werd echter niet aangetroffen.”
» de Gelderlander
donderdag 21 november 2019, 16:34 uur
Acht handgranaten gevonden op woonwagenkamp in Lith, verdachte ontkomt aan politie
de GelderlanderLITH/OSS - Bij de grootscheepse doorzoeking van het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith zijn donderdag acht handgranaten gevonden. Een vierde verdachte in het onderzoek in operatie Alfa naar de Osse topcrimineel Martien R. werd niet aangetroffen.
» de Gelderlander
donderdag 21 november 2019, 16:22 uur
Operatie Alfa: 8 handgranaten gevonden bij inval op woonwagenkamp Lith
Omroep BrabantDe politie heeft op het woonwagenkamp in Lith acht handgranaten gevonden. Als onderdeel van Operatie Alfa rondom topcrimineel Martien R. zijn donderdag op verschillende plekken ingevallen gedaan. Dit omdat er een kans was dat een vierde verdachte kon worden aangehouden. Dat is niet gelukt. In een chalet in Friesland werd een vuurwapen gevonden.
» Omroep Brabant
donderdag 21 november 2019, 14:52 uur
Achter de schermen bij Operatie Alfa: politie aan het werk op het woonwagenkamp in Lith [VIDEO]
Omroep BrabantOperatie Alfa is donderdag op het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith in volle gang. Nadat er donderdagochtend een explosief op het kamp werd gevonden, heeft de politie de minutieuze doorzoeking van het woonwagenkamp aan het begin van de middag hervat. Het terrein aan de Maasstraat is hermetisch afgesloten met zevenhonderd meter hekwerk.
» Omroep Brabant
donderdag 21 november 2019, 14:29 uur
Pakketjes voor woonwagenkamp in Lith: toch maar even bij de buren afgeven?
Omroep Brabant"We hebben iets voor je." Met die slogan timmert PostNL aan de weg in de wereld van post- en pakketbezorgers. Overal in Nederland, dus ook aan de Maasstraat in Lith. Daar is een politiemacht donderdag bezig met een inval in een woonwagenkamp, inmiddels beter bekend als Operatie Alfa.
» Omroep Brabant
donderdag 21 november 2019, 13:36 uur
Grote inval in Brabants woonwagenkamp, mogelijk explosief verwijderd
NU.nlIn het Noord-Brabantse Lith is donderdag een grote inval in een woonwagenkamp bezig. Daarbij zijn honderden mensen van de politie, defensie en de Belastingdienst aanwezig, bevestigt de politie Oost-Brabant in gesprek met NU.nl. Tijdens de doorzoeking is een mogelijk explosief aangetroffen.
» NU.nl
donderdag 21 november 2019, 12:56 uur
Grote politie-actie in Brabant: agenten onderzoeken woonwagenkamp
NOSEen grote politie-actie in de plaats Lith in Brabant. Vanochtend vroeg zijn zo'n 100 agenten een woonwagenkamp binnen gevallen. De actie hoort bij een groot onderzoek naar criminelen in Brabant.
» NOS
donderdag 21 november 2019, 10:26 uur
Operatie Alfa in volle gang, live verslag van de grote politieactie op woonwagenkamp Lith [VIDEO]
Omroep BrabantNa een ruime week van doorzoekingen in Oss en omgeving, is de politie in het kader van Operatie Alfa donderdag bezig met een enorme actie op het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith. Omroep Brabant deed daarvan om half elf live verslag. Kijk de beelden hieronder terug.
» Omroep Brabant
donderdag 21 november 2019, 08:23 uur
Inval met meer dan 100 agenten op woonwagenkamp in Lith, Operatie Alfa gaat verder
Omroep BrabantDe politie is rond halfzes donderdagochtend een woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith binnengevallen. Het kamp en de directe omgeving zijn volledig afgezet met hekken. De politie noemt de inval een nieuwe fase in 'Operatie Alfa', waarin topcrimineel Martien R.
» Omroep Brabant
donderdag 21 november 2019, 08:20 uur
Mogelijke explosies meegenomen door EOD bij Brabants woonwagenkamp na politie-inval
Hart van NederlandSpecialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben op het woonwagenkamp in Lith mogelijke explosieven meegenomen. De doorzoekingen op het woonwagenkamp gaan door, meldt de politie.
» Hart van Nederland
donderdag 21 november 2019, 08:17 uur
Mogelijk explosief gevonden tijdens grote politie-inval in zaak Martien R. op kamp in Lith
Brabants DagbladLITH - Op het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith is donderdagmorgen een grote politieactie gaande. Het gaat om een volgend onderzoek in operatie Alfa, naar Martien R. en zijn familie. Tijdens het onderzoek is een mogelijk explosief gevonden. Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst komen om het te onderzoeken.
» Brabants Dagblad
donderdag 21 november 2019, 08:17 uur
Mogelijk explosief gevonden tijdens grote politie-inval in zaak Martien R. op kamp in Lith
de GelderlanderLITH - Op het woonwagenkamp aan de Maasstraat in Lith is donderdagmorgen een grote politieactie gaande. Het gaat om een volgend onderzoek in operatie Alfa, naar Martien R. en zijn familie. Tijdens het onderzoek is een mogelijk explosief gevonden. Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst komen om het te onderzoeken.
» de Gelderlander
woensdag 20 november 2019, 15:00 uur
Na de inval in het woonwagenkamp in Oss is er veel gebeurd: Hier staat alles op een rijtje
Brabants DagbladOSS - De ene na de andere inval vindt plaats in Operatie Alfa. Vanaf woensdag 13 november is er een enorme politiemacht op de been om het net rond de criminele familie R. uit Oss te sluiten. Wat is er allemaal gebeurd?
» Brabants Dagblad
woensdag 20 november 2019, 12:34 uur
Operatie Alfa tot nu toe: alles uit de kast in onderzoek naar 'Godfather' Martien R.
Omroep BrabantEen week is Operatie Alfa, het onderzoek naar topcrimineel Martien R. en zijn familie, inmiddels aan de gang. Na drie dagen uitgebreid onderzoek op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss, volgden de afgelopen dagen meerdere zoekacties in Oss en omgeving.
» Omroep Brabant
dinsdag 19 november 2019, 19:55 uur
Operatie Alfa strekt zich nu ook uit naar boerderij en weiland bij Oss
Brabants DagbladMACHAREN/OIJEN - Op de zevende dag van Operatie Alfa werd door politie en justitie een opmerkelijk doelwit gekozen: een weiland tussen Oss en Macharen. Rond een gammel schuilhok voor schapen prikten tientallen politieagenten met stokken in de grond, op zoek naar ondergrondse bergplaatsen. Ook werd een boerderij in Oijen uitgekamd.
» Brabants DagbladFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant
Foto: Omroep Brabant
Foto: Politie.nl
Foto: Politie.nl
Foto: Politie.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: Hart van Nederland
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Oss

19 maart 13:38Man rijdt 120 kilometer per uur door woonwijk en daagt politie uit met 'wheelies'
16 maart 18:54Brute ontvoering in Oss heeft mogelijk te maken met mislukte woningoverval in Uden
14 maart 23:21Gewapende woningoverval in Oss, twee daders vluchten met ‘aanzienlijk’ geldbedrag
13 maart 11:54Getuigen gezocht: gewapende overval supermarkt Oss
11 maart 23:01Oer-Osse naam Organon keert terug op medicijnfabriek
9 maart 22:36Auto raakt van de weg in Oss en botst tegen boom, bestuurder zwaargewond naar ziekenhuis
6 maart 19:15Laveloze man wil huis van vrouw die hem opving niet verlaten, politie draagt hem naar buiten
5 maart 21:06Premiére van de CityBoy: de eerste emissievrije mobiele kraan bij Spierings in Oss
4 maart 14:46Stedenband Oss-Aalst wordt niet opgezegd, want er is helemaal geen stedenband
3 maart 10:06Spookrijder (77) veroorzaakt frontale botsing op snelweg A50
2 maart 20:45Zeepfabrikanten kunnen vraag door coronavirus niet aan
2 maart 14:10Ossenaar test positief op corona: gezin thuis in isolatie
27 februari 09:53Verhuizen naar Oss: 5 praktische tips
26 februari 15:41Niet meer als sardientjes in de drukste trein van Nederland, maar iedereen een zitplek
23 februari 07:41Het houdt niet op: weer een auto in vlammen op in Oss
19 februari 10:32Busje verliest glasplaten op A50, weg weer vrij
17 februari 18:03Grote rechtszaak tegen Brabantse familie begonnen
17 februari 17:46Martien R. baalt van alle beschuldigingen: 'Broodje aap'
17 februari 16:30Martien R. haalt fel uit naar politie en justitie: ‘Ik ben de most hunted man van Brabant’
17 februari 08:38Agressieve man slaat, bespuugt en scheldt mensen en agenten uit in Oss
RSS.