menu
zoek

Nieuws Oud Gastel

Oud-Gastel - Aanhouding na WhatsApp fraude

zaterdag 18 juli 2020, 12:24 uur

De politie in Arnhem arresteerde vrijdag 17 juli rond 21u00 , op verzoek van het onderzoeksteam in Zeeland-West-Brabant, een 40-jarige verdachte uit Arnhem op verdenking van een oplichtingszaak in Oud-Gastel.

Eind februari 2020 deed een 52-jarige vrouw uit Oud-Gastel aangifte van WhatsApp fraude. Zij was opgelicht door iemand die via de WhatsApp zich voordeed als haar dochter die in nood zat. Met een smoes vroeg men om geld over te maken vanwege het noodgeval. Dit doen ze geraffineerd en soms wordt zelfs het stemgeluid nagebootst of wordt gezegd dat de verbinding zo slecht is en er veel ruis op de lijn zit zodat je de stem vaag hoort. De politie stelde een onderzoek in en het spoor leidde naar een man in Arnhem. Hij werd vrijdag 17 juli 2020 rond 21u00 in Arnhem aangehouden en zit daar vast voor verhoor. Geraffineerde manier om je op te lichten Oplichting via WhatsApp is een van de meeste toenemende vormen van online criminaliteit. Een van de praktijken is dat een 'bekende' je een appje stuurt vanaf een onbekend nummer, maar de profielfoto klopt wel. Deze foto halen ze van internet. Ze vertellen een smoes waarom hij of zij een nieuw nummer heeft. En de 'bekende' vraagt je, soms na enige tijd pas, om geld voor te schieten. En er is meestal haast bij. De 'bekende' wil niet op een andere manier communiceren, of hij beweert dat dit niet kan, bijvoorbeeld door een kapotte telefoon. In sommige gevallen hoor je als je belt vaag de stem van de bekende, waarna het gesprek stopt. Soms ontvang je een smoes waarom de verbinding verbroken werd. Dit kunnen geluidsfragmenten van social media zijn. Of ze melden dat de verbinding zo slecht is dat de communicatie via de WhatsApp verder gaat. Ze gebruiken daarbij specifieke woorden van de ‘bekende’. Besef dat criminelen foto’s, persoonlijke informatie en stopwoorden via social media halen, zoals van Facebook. Zo kunnen ze personen goed imiteren; van actuele gebeurtenissen tot gekopieerd taalgebruik en stemfragmenten. Een voorbeeldgesprek van WhatsApp-fraude lees je op de Fraudehelpdesk, waarbij een oplichter doet alsof hij de zoon is met een betalingsprobleem. Hoe voorkom je WhatsApp-fraude Vraagt een bekende via WhatsApp om geld, bel die persoon dan op via het (oude) nummer uit je eigen adresboek. Vaak blijkt dat het nummer nog gewoon werkt. Doe dit altijd hoe goed je iemand ook vertrouwt. Krijg je geen contact, maak dan geen geld over. En maak afspraken met je omgeving over hoe iemand je om financiële hulp kan vragen en deel dit niet met anderen.    

Oplichting in Oud Gastel

» Politie.nl


Kaart nieuws Oud Gastel. Locatie nieuws: 51.58392 / 4.46293


zaterdag 18 juli 2020, 16:45 uur
Aanhouding na WhatsApp fraude
Blik op NieuwsDe politie in Arnhem arresteerde vrijdag 17 juli rond 21u00 , op verzoek van het onderzoeksteam in Zeeland-West-Brabant, een 40-jarige verdachte uit Arnhem op verdenking van een oplichtingszaak in Oud-Gastel.
» Blik op Nieuws
zaterdag 18 juli 2020, 14:20 uur
WhatsApp-oplichter uit Arnhem aangehouden
Gelre NieuwsARNHEM – De politie in Arnhem arresteerde vrijdagavond op verzoek van het onderzoeksteam in Zeeland-West-Brabant, een 40-jarige verdachte uit Arnhem op verdenking van een oplichtingszaak in Oud-Gastel. Eind februari 2020 deed een 52-jarige vrouw uit Oud-Gastel aangifte van WhatsApp fraude. Zij was opgelicht door iemand die via de WhatsApp zich voordeed als haar dochter die […]
» Gelre Nieuws
zaterdag 18 juli 2020, 13:50 uur
Oplichter uit Arnhem opgepakt voor fraude via WhatsApp
Omroep GelderlandDe Brabantse politie heeft vrijdagavond een man uit Arnhem opgepakt voor fraude via WhatsApp. De man deed alsof hij de dochter was van een 52-jarige vrouw uit Oud-Gastel, een dorpje in de buurt van Roosendaal. Hij vroeg de vrouw in februari geld over te maken vanwege een noodgeval.
» Omroep Gelderland
zaterdag 18 juli 2020, 12:51 uur
WhatsApp-oplichter uit Arnhem aangehouden: deed zich voor als dochter van vrouw uit Oud-Gastel
de GelderlanderOUD-GASTEL/ARNHEM - Een 40-jarige inwoner van Arnhem is vrijdag aangehouden voor een WhatsApp-oplichtingszaak in Oud-Gastel. Een vrouw (52) uit dat dorp werd in februari dit jaar opgelicht door iemand die zich voordeed als haar dochter.
» de GelderlanderFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Gelderland

Meer nieuws uit Oud Gastel

26 augustus 11:58Twee verdachten van steekpartij Oud Gastel aangehouden
24 augustus 22:52Motorrijder gewond na botsing met overstekend hert
23 augustus 19:00Bewoner over geweld op woonwagenkampje Oud Gastel: ‘Dit moet ophouden voordat er doden vallen’
21 mei 18:32Brand in slooppand
18 mei 11:57Video van straatrace in Oud Gastel duikt op, motorrijders laten flinke bandensporen achter
17 mei 08:39Man (31) raakt gewond bij aanrijding in Oud Gastel, mogelijk sprake van straatrace
8 mei 10:27Dronken slingerende automobilist rent weiland in
30 april 21:39Honderd truckers brengen plotseling overleden Wesley (33) laatste groet
6 maart 12:3019-jarige jongen doet zich voor als agent
21 januari 10:46Drugslaboratorium ontdekt in garagebox Oud Gastel
29 december 08:49Bestelbus volledig in brand
29 november 08:06EOD vanuit Soesterberg naar Oud Gastel: ’Dit is zo een bom’
3 oktober 17:51Kroonprinses Amalia (on)opvallende deelnemer aan springconcours, maar de barrage haalt ze niet
29 augustus 09:3321-jarige jongen bewusteloos naast zijn scooter aangetroffen
18 juli 16:45Aanhouding na WhatsApp fraude
30 mei 11:47Verdachte van witwassen in Oud Gastel aangehouden met duizenden euro’s in auto
19 mei 10:12Drie mannen aangehouden in twee drugszaken in Oud Gastel
5 april 11:55Dode man gevonden in huis in Oud Gastel
29 januari 08:44Opmerkelijk tafereel op de snelweg: bestuurder wisselt van plek tijdens het rijden
17 januari 11:19Vrachtwagen en auto botsen op de N640 bij Oud Gastel, automobiliste met spoed naar ziekenhuis
RSS.