menu
zoek

Nieuws Putten

Doorbraak in cold case Maria van der Zanden

woensdag 24 mei 2023, 10:00 uur

Maria van der Zanden (22), de vrouw uit Putten die in 1994 spoorloos verdween, is datzelfde jaar gevonden in een meer bij het Duitse Soest. Tot die conclusie komt het coldcaseteam van Oost-Nederland nadat binnengekomen informatie de afgelopen weken uitvoerig is onderzocht.

Maria van der Zanden verdween in augustus 1994 nadat ze op haar fiets vanaf haar ouderlijk huis in Putten vertrok. Eind augustus van dat jaar vindt de Duitse politie het levenloze lichaam van een vrouw in de Möhnesee in de buurt van Soest (Nordrijn-Westfalen). Na onderzoek concludeert de Duitse politie dat de vrouw waarschijnlijk door zelfdoding om het leven is gekomen. Omdat Duits onderzoek niet leidt tot het identificeren van de vrouw, konden zij haar achtergrond en omstandigheden van vertrek niet meewegen in deze conclusie. De vrouw werd begraven in een naamloos graf. Geen link met Duitsland In 1994 is door de Nederlandse politieonderzoek gedaan naar de vermissing van Maria. Ook in de jaren die volgden is het onderzoek meerdere keren heropend. In die onderzoeken zijn er geen aanwijzingen geweest die zouden wijzen in de richting van Duitsland. Het geautomatiseerd internationaal delen van DNA en/of dactyloscopische signalementen (vingerafdrukken) was begin jaren ’90 nog niet aan de orde. Omdat er in Duitsland geen DNA-profiel was van de onbekende dode vrouw, kon het jaren later vanuit Nederland internationaal gedeelde DNA-profiel van Maria niet tot een match leiden. Hernieuwde aandacht Eind maart 2023 kwam de Peter R. de Vries Foundation naar buiten met een campagne rond de vermissing van Maria van der Zanden. In de maanden voorafgaande aan deze campagne, bereidde ook het coldcaseteam van Oost-Nederland zich hierop voor. Onder andere brachten zij de vermissing internationaal onder de aandacht. Daarop is door de Duitse autoriteiten gereageerd met informatie over de onbekende dode vrouw.

Informatie uitwisselen In Nederland en Duitsland liggen, net als in andere landen, nog steeds mensen naamloos in een graf. In de jaren ’90 bestond er nog geen speciale DNA-databank voor vermiste personen en onbekende doden en was uitwisseling van gegevens tussen landen niet vanzelfsprekend. ‘Inmiddels is onze informatiedeling rond vermiste personen erg verbeterd. We delen nu beter informatie over een onbekende dode of over een vermissing met andere landen’, zegt Wendy van Hilst van het Landelijk Expertisecentrum Persoonsvermissingen. Deze informatiedeling leidde ook bij het coldcaseteam Oost-Nederland tot de link met de Duitse vrouw. Verder onderzoek De nieuw binnengekomen informatie is, met medewerking van de Duitse politie, de afgelopen weken door het coldcaseteam uitvoerig onderzocht. Daarbij is vast komen te staan dat de in Duitsland aangetroffen overleden vrouw, Maria van der Zanden is. Deze identificatie kon plaatsvinden omdat zowel door de Nederlands als door de Duitse politie in 1994 was ingezet op het verkrijgen van dactyloscopische signalementen. In beide gevallen lukte dit, maar was de kwaliteit onvoldoende voor opname in de (nationale) databanken. Identificatie van de onbekende vrouw kon nu wel plaatsvinden door beide signalementen één op één te vergelijken. Ondanks het samenbrengen van de informatie uit meerdere onderzoeken is nog onvoldoende duidelijk wat er met Maria gebeurd is tussen haar vertrek van huis en het aantreffen van haar lichaam door de Duitse politie. Zowel een misdrijfscenario, alsook suïcide – waar de Duitse autoriteiten vanuit gaan – is een reële mogelijkheid. Voor het coldcaseteam blijft deze vraag daarom actueel. Peter R. de Vries Foundation Hoewel de informatie die leidde tot het vinden van Maria niet via de Foundation binnenkwam, voelt het wel als een gezamenlijk resultaat. ‘We waarderen de inzet van de Foundation enorm. Mede door hun inzet hebben wij afgelopen periode nieuwe kansen en mogelijkheden benut. Hierdoor hebben we aan de vader van Maria kunnen vertellen waar zijn dochter is en de onbekende vrouw in Duitsland haar naam teruggegeven,’ aldus Francien Lijnkamp, teamleider van het coldcaseteam Oost-Nederland. Antwoorden geven aan achterblijvers Coldcaseteams doen hun uiterste best om kansen te grijpen die nu mogelijk zijn. Denk aan het benutten van nieuwe informatie, forensische kansen of samenwerkingsverbanden met externen. In (grootschalige) onderzoeken zet de politie alles in dat op dat moment beschikbaar is. Bij nieuwe ontwikkelingen worden deze helaas niet automatisch toegepast in oudere, onopgeloste zaken. Door zaken actief te heropenen en relevante nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen toe te passen, zie je vaak dat er nieuwe kansen in deze onderzoeken ontstaan. De coldcaseteams in Nederland werken dagelijks aan nieuwe mogelijkheden in de hoop antwoorden te kunnen geven aan achterblijvers/nabestaanden.


» Politie.nl

Kaart nieuws Putten. Locatie nieuws: 52.24390 / 5.58267


donderdag 25 mei 2023, 11:30 uur
Buurvrouw van Maria van der Zanden zag haar in 1994 de straat uit fietsen: ‘Ik heb nog gezwaaid’
de StentorDe naam Maria van der Zanden roept bij vrijwel alle inwoners van Putten herinneringen op aan de vermissingszaak die al in 1994 begon. In het dorp wordt opgelucht gereageerd nu het lichaam na bijna dertig jaar is teruggevonden. ,,Ik heb haar weg zien fietsen.’’
» de Stentor
woensdag 24 mei 2023, 20:21 uur
Vondst van vermiste Maria slaat in als bom: 'Dit had ik nooit gedacht'
Omroep GelderlandHet nieuws dat de sinds 1994 vermiste Maria van der Zanden al jaren in een naamloos graf in Duitsland ligt, slaat in als een bom in Putten. Het Veluwse dorp leefde jarenlang mee met de nabestaanden van Maria. Er heerst opluchting onder de inwoners, maar er zijn ook nog vragen.
» Omroep Gelderland
woensdag 24 mei 2023, 20:03 uur
Op deze plek werd Maria van der Zanden gevonden: ‘Het is allemaal heel triest’
de StentorHet lichaam van een dode vrouw, eind augustus 1994 in het Duitse Möhnesee gevonden, blijkt het lichaam van de al bijna 29 jaar vermiste Maria van der Zanden uit Putten te zijn. Hoe is dat destijds in de omgeving ervaren? Wat weten mensen er nog van?
» de Stentor
woensdag 24 mei 2023, 16:00 uur
Dit weten we nu over de verdwijning en dood van Maria van der Zanden (22) uit Putten
de StentorHet lichaam van Maria van der Zanden (22) uit Putten is na bijna 30 jaar gevonden. Ze is al kort na haar verdwijning in 1994 in het Duitse stuwmeer Möhnesee gevonden, maar ze kon niet worden geïdentificeerd. In dit artikel lees je wat we nu weten over haar verdwijning en haar dood.
» de Stentor
woensdag 24 mei 2023, 14:46 uur
‘Groot raadsel’ voor vader Ab nu dochter Maria al 29 jaar in Duits graf blijkt te liggen
PZCBijna dertig jaar lang leefde Ab van der Zanden (82) in totale onzekerheid over het lot van zijn dochter Maria, die op een middag in 1994 ging fietsen en nooit meer thuis kwam in Putten. Maar woensdagmorgen kwam het verlossende woord: Maria is gevonden.
» PZC
woensdag 24 mei 2023, 12:51 uur
Hoe Maria's verdwijning uit Putten 29 jaar lang onopgelost bleef
Omroep GelderlandMaria van der Zanden uit Putten is na bijna 30 jaar vermissing gevonden. Ze bleek al die tijd in een anoniem graf in Duitsland te hebben gelegen. Op 6 augustus 1994 vertrok ze van huis, sindsdien werd er nooit meer iets van haar vernomen. Wat is er allemaal bekend over haar zaak?
» Omroep Gelderland
woensdag 24 mei 2023, 10:40 uur
Lichaam van vermiste Maria van der Zanden na 29 jaar gevonden in Duitsland
NU.nlHet lichaam van de Nederlandse Maria van der Zanden uit Putten is na 29 jaar gevonden in Duitsland. De jonge vrouw was sinds 1994 vermist. De Peter R. de Vries Foundation had de zaak opnieuw onder de aandacht gebracht.
» NU.nl
woensdag 24 mei 2023, 10:30 uur
Lichaam vermiste Maria van der Zanden na 29 jaar geïdentificeerd
Gelre NieuwsPUTTEN – Na 29 jaar is er een doorbraak in de zaak van de vermissing van Maria van der Zanden uit Putten, die in 1994 op 22-jarige leeftijd verdween. Er is een match gevonden tussen Maria en een tot voor kort onbekende dode vrouw uit Duitsland, melden de Peter R. de Vries Foundation en de […]
» Gelre Nieuws
woensdag 24 mei 2023, 10:00 uur
Vermiste Maria van der Zanden na bijna 30 jaar gevonden
Omroep GelderlandMaria van der Zanden, de jonge vrouw uit Putten die sinds 1994 vermist was, is na hernieuwde aandacht door de Peter R. de Vries Foundation en onderzoek van het coldcaseteam Oost-Nederland eindelijk gevonden.
» Omroep Gelderland
woensdag 24 mei 2023, 09:59 uur
Lichaam van Maria van der Zanden (22) uit Putten na bijna dertig jaar eindelijk gevonden
de StentorHet lichaam van de vermiste Maria van der Zanden (22) is gevonden. De jonge vrouw uit Putten blijkt al kort na haar verdwijning in 1994 in een Duits meer gevonden, maar kon niet geïdentificeerd worden. Terwijl in Nederland massaal naar haar gezocht werd, lag zij al die tijd in een naamloos graf in Duitsland.
» de StentorFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Omroep Gelderland
Foto: Omroep Gelderland
Foto: NU.nl
Foto: Omroep Gelderland
Foto: de Stentor

Meer nieuws uit Putten

22 juni 07:14Drie auto’s betrokken bij aanrijding, niemand gewond
15 juni 12:00Fietser die zwaargewond raakte bij ongeluk in Putten is vrouw (76) uit Ermelo
10 juni 07:31Man ziet zijn nieuwe auto in vlammen opgaan
17 mei 15:36Anderhalf jaar cel voor Sanne (34) die eigen stalking in scène zette
1 mei 08:51Mannen veroordeeld voor brandstichting leegstaande woning Putten
30 april 14:38Geen celstraf voor vrienden die brandweerman hielpen aan z'n eerste uitruk
27 april 12:55'Luilakken' gewekt in Barneveld en Putten op Koningsdag
26 april 16:11Sanne (34) uit Putten zou eigen stalking in scène hebben gezet, OM maakt excuses aan slachtoffer
6 april 16:08Fietser komt om het leven bij ongeval op kruising
5 april 22:35Zoekteam kamt bossen bij Putten uit op zoek naar vermiste man (46)
2 maart 20:06Grote brand legt boerderij compleet in de as, honden gered
31 januari 15:03Persoon achter bekladdingen in Putten aangesproken
20 januari 11:11Bekladdingen bij kerk en winkels in Putten, anti-Israëlische leuzen voor ingang: ‘Heel triest’
19 januari 19:05Auto belandt in sloot na botsing met bestelauto in Putten
17 januari 15:28Man (40) opgepakt na vondst overleden vrouw in opvang
15 januari 12:16Geen treinen tussen Putten en Nunspeet na aanrijding
1 januari 10:41Monument voor razzia Putten beklad
26 december 11:40Vrouw (24) verliest macht over het stuur en rijdt frontaal tegen een boom
21 december 12:13Lichaam Maria van der Zanden herbegraven na vondst in Duitsland
11 december 16:08Een houtgestookte hottub: Welness in je eigen tuin!
RSS.