menu
zoek

Nieuws Rotterdam

Invallen en arrestaties op basis van verboden wapenbezit in videoclip

zaterdag 8 februari 2020, 09:00 uur

De politie verrichtte vrijdag invallen in twee woningen in Rotterdam. De invallen vonden plaats nadat de politie kennis had genomen van videoclips op social media. Daarin werden vuurwapens en messen getoond. De politie hield twee verdachten aan op verdenking van verboden wapenbezit.

Afbeelding: fragment uit de videoclip die voor de Rotterdamse Politie aanleiding was voor de actie. De verdachten komen uit Rotterdam, één jongeman van 17 jaar en een man van 27 jaar. De 17-jarige werd in zijn woning aangehouden. Die woning is daarna doorzocht. De politie vond €300,- aan vals geld. Dit is in beslag genomen. De tweede verdachte, werd op straat aan de West-Kruiskade aangehouden. Daarop is zijn woning in Rottedam-Zuid onderzocht. In de beide woningen zocht de politie naar wapens, die zijn niet aangetroffen. De verdachten zitten nog vast. Zij worden voorgeleid aan de rechtercommissaris. Het onderzoek is nog in volle gang.

Rappen is oké, maar niet met een wapen
Politiechef Hans Vissers van de politie-eenheid Rotterdam: “Dat rappen een door jongeren gewaardeerde, eigentijdse muzikale uitingsvorm is over wat jongeren bezighoudt, is natuurlijk prima. Maar de verheerlijking van geweld, bedreigingen en het tonen van messen en vuurwapens alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, is onacceptabel. Vandaar ook dat we direct geacteerd hebben toen we deze video’s onder ogen kregen.  We hebben in de driehoek (Politie, OM en Burgemeester) afgesproken voortaan direct op dit soort filmpjes te reageren als we daar kans toe zien. De ernst en risico’s vragen om een zeer actieve houding van de politie en alle andere partners als jeugdwerk, scholen en gemeente. We worden de laatste tijd steeds meer geconfronteerd met het bezit van vuurwapens en messen en ook met het daadwerkelijk gebruik daarvan door (soms nog zeer jonge) jongeren. We krijgen steeds vaker te maken met ernstige schiet- en steekincidenten. Dat is zeer zorgelijk en moet gestopt worden.  Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met filmpjes die op internet verschijnen waarbij het bezit en gebruik van steek- en vuurwapens wordt verheerlijkt en tot normaal wordt verklaard. Er is duidelijk sprake van toename in ernst en frequentie van dit soort problematiek. Het is een kwestie waar we als maatschappij samen aan moeten werken. Met alle partijen die hier invloed op kunnen hebben, moeten we jongeren laten beseffen dat een mes of vuurwapen op zak dragen de kans aanzienlijk vergroot dat je dader of slachtoffer wordt van een steek- of schietincident. En dat is in beide gevallen iets dat je tekent voor de rest van je leven. Om tot jongeren door te dringen moeten we als samenleving opstaan en ons uitspreken. De ouders voorop, maar denk ook aan rolmodellen, jongerenwerkers, leraren en overheden. We moeten allemaal op ons eigen vlak een steentje bijdragen als we daartoe in de gelegenheid zijn.“

Over drill rap
Drill rap is een muziekvorm waarbij echt geweld op de loer ligt. In de teksten worden tegenstanders uitgedaagd, bespot en bedreigd. “We kregen medio 2019 ineens te maken met incidenten tussen groepen jongeren die we niet konden verklaren, zoals steekpartijen en groepen jongeren die afspraken maken om te vechten met elkaar".  Dat het mis kan lopen, is een reële mogelijkheid. ‘Rapper Jay-Ronne Grootfaam werd vorig jaar september in Amsterdam doodgestoken. Het onderzoek loopt maar het heeft er alle schijn van dat dit verband heeft met drills. "In Rotterdam zijn ook gewonden gevallen, mogelijk houden deze verband met de dill raps, dat onderzoeken we. Het is overigens geen exclusief Amsterdams of Rotterdams fenomeen. Het speelt ook in andere plaatsen in het land’, aldus Hans Vissers.

Wapens in Rotterdam

» Politie.nl


Kaart nieuws Rotterdam. Locatie nieuws: 51.92442 / 4.47773


zaterdag 8 februari 2020, 16:12 uur
Jongen en man opgepakt vanwege videoclip met zware wapens in Rotterdam
NU.nlDe politie van Rotterdam heeft een jongen van 17 en een man van 27 jaar oud opgepakt vanwege een videoclip waar vuur- en steekwapens in voorkwamen. Het duo wordt verdacht van wapenbezit.
» NU.nl
zaterdag 8 februari 2020, 12:57 uur
Twee mannen achter videoclip met zware wapens in Rotterdam opgepakt
NU.nlDe politie van Rotterdam heeft twee mannen van 17 en 27 jaar oud opgepakt vanwege een videoclip waar vuur- en steekwapens in voorkwamen. De mannen worden verdacht van wapenbezit.
» NU.nl
zaterdag 8 februari 2020, 12:46 uur
Politie pakt drillrappers op om geweren in clip
CrimesiteDe politie zegt vrijdag in twee woningen in Rotterdam te zijn binnengevallen nadat er in videoclips op social media vuurwapens en messen waren gepubliceerd. De politie heeft twee verdachten gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit. Rotterdam De verdachten komen uit Rotterdam: jongen van 17 jaar en een man van 27 jaar.
» Crimesite
zaterdag 8 februari 2020, 10:54 uur
Mannen vervolgd voor gebruik onklaar gemaakte wapens in videoclip
NOSDe politie heeft in Rotterdam twee mannen opgepakt die met zware wapens en messen optraden in een videoclip. De politie meldt niet om welke clip het gaat, maar heeft wel een afbeelding daaruit gedeeld. Die is afkomstig uit de clip Shooter 2.0 van de Rotterdamse rappers Qlas en Blacka. De clip is gistermiddag online gezet.
» NOS
zaterdag 8 februari 2020, 10:00 uur
Makers van videoclip vol wapens opgepakt in Rotterdam
MetroDe politie heeft twee Rotterdammers van 17 en 27 jaar opgepakt omdat ze een videoclip op social media hebben gezet waarin vuurwapens en messen te zien zijn.
» Metro
zaterdag 8 februari 2020, 09:32 uur
Politie pakt Rotterdammers op vanwege vuurwapens en messen in videoclip
Hart van NederlandDe politie heeft vrijdag twee mannen van 17 en 27 jaar opgepakt in Rotterdam naar aanleiding van een videoclip vol vuurwapens en messen. De wapens werden uiteindelijk niet gevonden in hun huizen.
» Hart van NederlandFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: Metro
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Rotterdam

21 februari 11:21Aangifte tegen studenten om racistische plaatjes in appgroepen
20 februari 21:00Blinde zangeres met roots in Ens staat in finale songfestival IJsland: ‘Ze gaat winnen ook’
19 februari 22:07Rechter waarschuwt Staat: ’Haal IS-vrouw terug’
19 februari 20:53Islamitische hogeschool neemt schoorvoetend afstand van uitspraken eigen rector
19 februari 18:48Zes jongens van 16 tot 18 jaar aangehouden voor steekpartij in Rotterdam-Zuid
19 februari 16:25Automobilist onder invloed bijt agent tijdens aanhouding in Rotterdam
18 februari 20:05Verdachte douanier werkte op ’allerbelangrijkste en meest gevoelige plek’ in haven Rotterdam
18 februari 10:57Stelling: Ouders van jongeren met een mes op zak moeten een flinke boete krijgen
17 februari 21:33Uitsupporters welkom in De Kuip bij eventuele bekerfinale Feyenoord-Ajax
17 februari 17:19Dit is het Songfestivallied van België: ‘Ik vrees dat we niet doorgaan’
16 februari 17:17Monfils opnieuw de sterkste in Rotterdam na zege op Auger-Aliassime
16 februari 11:245.000 kilo coke bestemd voor Rotterdam onderschept in Costa Rica
15 februari 13:59500 kilo cocaïne tussen de mango’s
15 februari 13:02Man neergestoken in Rotterdamse McDonalds
14 februari 21:40Twee mannen overvallen avondwinkel Schieweg
14 februari 20:53OM eist 3 jaar cel voor belastingfraude en verduistering van bijna 5 miljoen
13 februari 21:37Titelverdediger Monfils dringt door tot kwartfinales
13 februari 14:04Containerschip OOCL Rauma weer in Rotterdam, kottervissers blijven voorlopig aan wal
13 februari 13:3914-jarige opgepakt voor gewelddadige straatroof Rotterdam-Zuid
13 februari 12:35Tweede verdachte aangehouden voor schietpartij IJsselmonde in 2015
RSS.