menu
zoek

Nieuws Rotterdam

Invallen en arrestaties op basis van verboden wapenbezit in videoclip

zaterdag 8 februari 2020, 09:00 uur

De politie verrichtte vrijdag invallen in twee woningen in Rotterdam. De invallen vonden plaats nadat de politie kennis had genomen van videoclips op social media. Daarin werden vuurwapens en messen getoond. De politie hield twee verdachten aan op verdenking van verboden wapenbezit.

Afbeelding: fragment uit de videoclip die voor de Rotterdamse Politie aanleiding was voor de actie. De verdachten komen uit Rotterdam, één jongeman van 17 jaar en een man van 27 jaar. De 17-jarige werd in zijn woning aangehouden. Die woning is daarna doorzocht. De politie vond €300,- aan vals geld. Dit is in beslag genomen. De tweede verdachte, werd op straat aan de West-Kruiskade aangehouden. Daarop is zijn woning in Rottedam-Zuid onderzocht. In de beide woningen zocht de politie naar wapens, die zijn niet aangetroffen. De verdachten zitten nog vast. Zij worden voorgeleid aan de rechtercommissaris. Het onderzoek is nog in volle gang.

Rappen is oké, maar niet met een wapen
Politiechef Hans Vissers van de politie-eenheid Rotterdam: “Dat rappen een door jongeren gewaardeerde, eigentijdse muzikale uitingsvorm is over wat jongeren bezighoudt, is natuurlijk prima. Maar de verheerlijking van geweld, bedreigingen en het tonen van messen en vuurwapens alsof dat de normaalste zaak van de wereld is, is onacceptabel. Vandaar ook dat we direct geacteerd hebben toen we deze video’s onder ogen kregen.  We hebben in de driehoek (Politie, OM en Burgemeester) afgesproken voortaan direct op dit soort filmpjes te reageren als we daar kans toe zien. De ernst en risico’s vragen om een zeer actieve houding van de politie en alle andere partners als jeugdwerk, scholen en gemeente. We worden de laatste tijd steeds meer geconfronteerd met het bezit van vuurwapens en messen en ook met het daadwerkelijk gebruik daarvan door (soms nog zeer jonge) jongeren. We krijgen steeds vaker te maken met ernstige schiet- en steekincidenten. Dat is zeer zorgelijk en moet gestopt worden.  Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met filmpjes die op internet verschijnen waarbij het bezit en gebruik van steek- en vuurwapens wordt verheerlijkt en tot normaal wordt verklaard. Er is duidelijk sprake van toename in ernst en frequentie van dit soort problematiek. Het is een kwestie waar we als maatschappij samen aan moeten werken. Met alle partijen die hier invloed op kunnen hebben, moeten we jongeren laten beseffen dat een mes of vuurwapen op zak dragen de kans aanzienlijk vergroot dat je dader of slachtoffer wordt van een steek- of schietincident. En dat is in beide gevallen iets dat je tekent voor de rest van je leven. Om tot jongeren door te dringen moeten we als samenleving opstaan en ons uitspreken. De ouders voorop, maar denk ook aan rolmodellen, jongerenwerkers, leraren en overheden. We moeten allemaal op ons eigen vlak een steentje bijdragen als we daartoe in de gelegenheid zijn.“

Over drill rap
Drill rap is een muziekvorm waarbij echt geweld op de loer ligt. In de teksten worden tegenstanders uitgedaagd, bespot en bedreigd. “We kregen medio 2019 ineens te maken met incidenten tussen groepen jongeren die we niet konden verklaren, zoals steekpartijen en groepen jongeren die afspraken maken om te vechten met elkaar".  Dat het mis kan lopen, is een reële mogelijkheid. ‘Rapper Jay-Ronne Grootfaam werd vorig jaar september in Amsterdam doodgestoken. Het onderzoek loopt maar het heeft er alle schijn van dat dit verband heeft met drills. "In Rotterdam zijn ook gewonden gevallen, mogelijk houden deze verband met de dill raps, dat onderzoeken we. Het is overigens geen exclusief Amsterdams of Rotterdams fenomeen. Het speelt ook in andere plaatsen in het land’, aldus Hans Vissers.

Wapens in Rotterdam

» Politie.nl


Kaart nieuws Rotterdam. Locatie nieuws: 51.92442 / 4.47773


zaterdag 8 februari 2020, 16:12 uur
Jongen en man opgepakt vanwege videoclip met zware wapens in Rotterdam
NU.nlDe politie van Rotterdam heeft een jongen van 17 en een man van 27 jaar oud opgepakt vanwege een videoclip waar vuur- en steekwapens in voorkwamen. Het duo wordt verdacht van wapenbezit.
» NU.nl
zaterdag 8 februari 2020, 12:57 uur
Twee mannen achter videoclip met zware wapens in Rotterdam opgepakt
NU.nlDe politie van Rotterdam heeft twee mannen van 17 en 27 jaar oud opgepakt vanwege een videoclip waar vuur- en steekwapens in voorkwamen. De mannen worden verdacht van wapenbezit.
» NU.nl
zaterdag 8 februari 2020, 12:46 uur
Politie pakt drillrappers op om geweren in clip
CrimesiteDe politie zegt vrijdag in twee woningen in Rotterdam te zijn binnengevallen nadat er in videoclips op social media vuurwapens en messen waren gepubliceerd. De politie heeft twee verdachten gearresteerd op verdenking van verboden wapenbezit. Rotterdam De verdachten komen uit Rotterdam: jongen van 17 jaar en een man van 27 jaar.
» Crimesite
zaterdag 8 februari 2020, 10:54 uur
Mannen vervolgd voor gebruik onklaar gemaakte wapens in videoclip
NOSDe politie heeft in Rotterdam twee mannen opgepakt die met zware wapens en messen optraden in een videoclip. De politie meldt niet om welke clip het gaat, maar heeft wel een afbeelding daaruit gedeeld. Die is afkomstig uit de clip Shooter 2.0 van de Rotterdamse rappers Qlas en Blacka. De clip is gistermiddag online gezet.
» NOS
zaterdag 8 februari 2020, 10:00 uur
Makers van videoclip vol wapens opgepakt in Rotterdam
MetroDe politie heeft twee Rotterdammers van 17 en 27 jaar opgepakt omdat ze een videoclip op social media hebben gezet waarin vuurwapens en messen te zien zijn.
» Metro
zaterdag 8 februari 2020, 09:32 uur
Politie pakt Rotterdammers op vanwege vuurwapens en messen in videoclip
Hart van NederlandDe politie heeft vrijdag twee mannen van 17 en 27 jaar opgepakt in Rotterdam naar aanleiding van een videoclip vol vuurwapens en messen. De wapens werden uiteindelijk niet gevonden in hun huizen.
» Hart van NederlandFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: Metro
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Rotterdam

22 september 10:14Getuigen gezocht na geloste schoten
22 september 09:00Twintig rechercheurs op onderzoek verkrachting hardloopster klaarlichte dag
21 september 18:39Studentenvereniging Rotterdam na uit de hand gelopen feest: ’Harde sancties’
21 september 08:20Auto knalt op boom, bestuurder spoorloos
19 september 19:39Asbest vrijgekomen bij schuurbrand
19 september 16:36Dokter gebruikt VR-bril om beter te opereren
18 september 23:22Gestolen laptop met foto’s overleden dochtertje terug bij familie
18 september 23:00Rotterdamse studenten begrijpen zorgen Rutte: 'Ik ga niet meer zo hard feesten als voorheen'
18 september 17:03Motorrijders die met 270 km/u over de A16 scheurden blijven langer vastzitten
18 september 15:31Overvallers bedreigen meisje (11) dat deur open doet met vuurwapen
18 september 14:57Advocaat snel klaar met vragen over Toornstra: ‘Hij wordt gewoon doorbetaald hoor’
18 september 14:5265ste Eurovisie Songfestival 2021 gaat 'hoe dan ook' door
18 september 14:29Dertien jaar cel voor liquidatie Gino Oliveira in Rotterdam
18 september 10:01Op straat aangetroffen 41-jarige vrouw overleden
18 september 08:44Vrouw overlijdt op straat in Rotterdam, man opgepakt
17 september 15:25Studenten raken diploma kwijt na haperend online tentamentoezicht
17 september 14:06Babykonijntje met pootjes aan elkaar getapet in vuilnisbak gedumpt
17 september 13:41Motorrijders die A16 onveilig maakten opgepakt, politie heeft derde verdachte op de radar
17 september 12:08Man doodgeschoten in Rotterdamse wijk Feijenoord
17 september 10:59Het is goed om ook in Oost-Nederland strengere coronaregels op te leggen
RSS.