menu
zoek

Nieuws Rotterdam

Geen strafvervolging voor agenten na uitlatingen in whatsappgroep

dinsdag 4 augustus 2020, 10:17 uur

Voor de uitlatingen die vijf agenten in februari 2019 deden in een besloten whatsappgroep, worden zij niet strafrechtelijk vervolgd. Dat besloot het Openbaar Ministerie op basis van onderzoek. Wel wordt er een disciplinair onderzoek ingesteld door de politie.

Waar: Marconiplein in Rotterdam

In een bericht licht het OM het besluit toe ........ BERICHT OM: Geen vervolging in onderzoek naar WhatsApp-groep politie Rotterdam Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat de agenten, naar wie een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van uitlatingen in een WhatsApp-groep, niet vervolgen. Begin juli meldden media de beschikking te hebben over racistische berichten in een WhatsApp-groep waaraan politieagenten deelnamen. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft onderzocht of de agenten zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie. Uit het onderzoek is gebleken dat sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend zijn voor politiefunctionarissen. De wet schrijft voor dat dergelijke uitspraken alleen strafbaar zijn als die in het openbaar worden gedaan. Dat is in dit geval niet gebeurd, want de agenten zaten in een besloten WhatsApp-groep. Het OM heeft daarom besloten om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de betrokken politieambtenaren. Wel gaat de politie de zaak intern nader onderzoeken. ……. Wat gebeurt er nu De politie neemt de uitlatingen hoog op en onderzoekt de complete aard en omvang van de uitlatingen in de app en het handelen van de betrokken agenten in die periode. Aan de hand van die resultaten en de gebleken omstandigheden worden eventuele maatregelen voorgesteld. Deze voorgenomen maatregelen worden voorgelegd aan twee landelijke, onafhankelijke commissies. Aan de hand van hun adviezen neemt politiechef Fred Westerbeke een definitief besluit. Tijdens het onderzoek naar de strafbaarheid van de uitlatingen zaten de betrokken agenten thuis. Omdat gezien eerdere, vergelijkbare zaken geen strafontslag wordt voorzien, is er geen reden voor buitenfunctiestelling tijdens het disciplinair onderzoek. Zij zullen weer aan het werk gaan, al dan niet op hun eigen plek.  

Organisatie in Rotterdam

» Politie.nl


Kaart nieuws Rotterdam. Locatie nieuws: 51.92442 / 4.47773 Marconiplein


dinsdag 4 augustus 2020, 16:50 uur
Ex-hoofdofficieren niet strafrechtelijk onderzocht
CrimesiteHet Openbaar Ministerie zal geen strafrechtelijk onderzoek doen naar de ontslagen hoofdofficieren van justitie Marc van Nimwegen (Rotterdam) en Marianne Bloos (functioneel parket). Er is in opdracht van het College van procureurs-generaal een zogeheten ‘oriënterend feitenonderzoek’ naar mogelijk strafbaar handelen gedaan. Dat heeft in de ogen van het College geen strafbare feiten laten zien.
» Crimesite
dinsdag 4 augustus 2020, 16:37 uur
Topofficieren niet vervolgd om geheime liefdesrelatie
NOSTwee voormalig hoofdofficieren van justitie worden niet vervolgd vanwege onrechtmatig gebruik van justitiële diensten en middelen. Het OM zegt dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd door oud-hoofdofficier van het parket Rotterdam, Marc van Nimwegen, en oud-hoofdofficier van het functioneel parket, Marianne Bloos.
» NOS
dinsdag 4 augustus 2020, 11:52 uur
Agenten die racistische appjes stuurden niet voor de rechter (UPDATE)
CrimesiteHet Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat een aantal politieagenten, naar wie een strafrechtelijk onderzoek werd gestart naar aanleiding van uitlatingen in een WhatsApp-groep, niet vervolgen. De agenten schreven over verdachten onder meer: ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’. Ook appten ze op hen te willen ‘schieten’.
» Crimesite
dinsdag 4 augustus 2020, 11:13 uur
Rotterdamse agenten die tieners 'kutafrikanen' noemden worden niet vervolgd
Hart van NederlandVijf politieagenten uit Rotterdam worden niet vervolgd voor de racistische opmerkingen die ze maakten in een besloten Whatsappgroep. Wel wordt er door de politie een disciplinair onderzoek ingesteld naar het vermeende racisme.
» Hart van Nederland
dinsdag 4 augustus 2020, 11:08 uur
Agenten Rotterdam niet vervolgd voor racistische appjes
NOSVijf Rotterdamse agenten worden niet strafrechtelijk vervolgd voor de racistische berichten die zij begin vorig jaar elkaar appten. Volgens het Openbaar Ministerie zijn sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend voor agenten, maar ze zijn niet strafbaar omdat ze in een besloten WhatsApp-groep werden gedaan. Alleen in het openbaar zijn zulke uitspraken strafbaar, stelt het OM.
» NOS
dinsdag 4 augustus 2020, 11:05 uur
Rotterdamse agenten niet vervolgd voor appjes over 'pauperallochtonen'
RTV RijnmondDe Rotterdamse agenten van wie in juli bekend werd dat ze racistische uitlatingen plaatsten in een WhatsApp-groep zullen niet worden vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam dinsdag besloten na een strafrechtelijk onderzoek.
» RTV Rijnmond
dinsdag 4 augustus 2020, 10:46 uur
Agenten niet vervolgd voor vermeend racistische chats WhatsApp
de TelegraafVijf agenten uit Rotterdam worden niet vervolgd voor vermeend racistische berichten die ze aan elkaar hadden gestuurd op WhatsApp. De chats zijn „zeker laakbaar en niet passend”, maar het Openbaar Ministerie concludeert dat de berichten niet strafbaar zijn, omdat de agenten niet in het openbaar spraken, maar in een besloten groep.
» de Telegraaf
dinsdag 4 augustus 2020, 10:39 uur
Geen vervolging agenten die appjes verstuurden over ‘pauperallochtonen’ en ‘kutafrikanen’
de GelderlanderHet Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat de agenten, naar wie een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van uitlatingen in een WhatsApp-groep, niet vervolgen. De betrokken agenten omschreven de verdachten onder meer als ‘kankervolk, kutafrikanen en pauperallochtonen’ op wie ze willen ‘schieten’. Uit onderzoek door het OM is gebleken dat sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend zijn voor politiefunctionarissen, maar niet strafbaar, omdat ze in een besloten WhatsApp-groep zijn gedaan.
» de GelderlanderFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Rijnmond
Foto: Politie.nl
Foto: NOS
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Rotterdam

22 september 10:14Getuigen gezocht na geloste schoten
22 september 09:00Twintig rechercheurs op onderzoek verkrachting hardloopster klaarlichte dag
21 september 18:39Studentenvereniging Rotterdam na uit de hand gelopen feest: ’Harde sancties’
21 september 08:20Auto knalt op boom, bestuurder spoorloos
19 september 19:39Asbest vrijgekomen bij schuurbrand
19 september 16:36Dokter gebruikt VR-bril om beter te opereren
18 september 23:22Gestolen laptop met foto’s overleden dochtertje terug bij familie
18 september 23:00Rotterdamse studenten begrijpen zorgen Rutte: 'Ik ga niet meer zo hard feesten als voorheen'
18 september 17:03Motorrijders die met 270 km/u over de A16 scheurden blijven langer vastzitten
18 september 15:31Overvallers bedreigen meisje (11) dat deur open doet met vuurwapen
18 september 14:57Advocaat snel klaar met vragen over Toornstra: ‘Hij wordt gewoon doorbetaald hoor’
18 september 14:5265ste Eurovisie Songfestival 2021 gaat 'hoe dan ook' door
18 september 14:29Dertien jaar cel voor liquidatie Gino Oliveira in Rotterdam
18 september 10:01Op straat aangetroffen 41-jarige vrouw overleden
18 september 08:44Vrouw overlijdt op straat in Rotterdam, man opgepakt
17 september 15:25Studenten raken diploma kwijt na haperend online tentamentoezicht
17 september 14:06Babykonijntje met pootjes aan elkaar getapet in vuilnisbak gedumpt
17 september 13:41Motorrijders die A16 onveilig maakten opgepakt, politie heeft derde verdachte op de radar
17 september 12:08Man doodgeschoten in Rotterdamse wijk Feijenoord
17 september 10:59Het is goed om ook in Oost-Nederland strengere coronaregels op te leggen
RSS.