menu
zoek

Nieuws Rotterdam

Malafide verhuurmakelaars niet welkom in regio Rotterdam

woensdag 18 november 2020, 16:13 uur

Verhuurders die hun pand verhuren, realiseren zich niet dat criminelen hun woning of bedrijfspand kunnen huren voor illegale activiteiten. Daarbij kan gedacht worden aan illegale prostitutie, hennepteelt of de productie van synthetische drugs. De criminelen doen er alles aan om buiten het zicht van de overheidsorganisaties blijven, waardoor de verhuurders onbedoeld opeens in verband kunnen worden gebracht met witwassen en drugscriminaliteit.

Vandaag  doorzochten ruim driehonderd ambtenaren van de FIOD en de politie zeventien panden in Rotterdam en Schiedam, waarvan vijftien woningen en twee bedrijfspanden. Zij werden daarin bijgestaan door de Forensische Recherche en speurhonden van de politie en de Douane. Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD staat onder leiding van het Functioneel Parket en het Arrondissementsparket Rotterdam.

Malafide verhuurmakelaars
Na meldingen van de Financial Intelligence Unit (FIU) is de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een vermoedelijke malafide verhuurmakelaar. Het onderzoek is uitgevoerd in nauwe samenwerking met de politie in Rotterdam en het Integraal Afpakteam (ConfisQ). Woensdsagochtend 18 november heeft de FIOD een 23-jarige en twee 26-jarige Rotterdammers aangehouden. De drie mannen – verhuurmakelaars - worden ervan verdacht crimineel geld wit te wassen met het verhuren van (spook)woningen. Om anoniem aan een woning te komen, maken criminelen vaak gebruik van een malafide verhuurmakelaar. Deze verhuurmakelaars houden criminelen uit het zicht van de overheid door bijvoorbeeld de huur contant te ontvangen, geen screening uit te voeren en de huurder niet in te laten schrijven op het adres. Op deze wijze faciliteren zij criminelen en vormen dubieuze verhuurmakelaars een schakel tussen onder- en bovenwereld. Ook hebben de politie en de FIOD  zeven mannen aangehouden voor het bezit van cocaïne en het vermoeden van witwassen. Een van de mannen was illegaal in Nederland. In zes panden woonden andere bewoners dan officieel stonden ingeschreven bij de gemeente, waardoor iemand anoniem in een pand kan verblijven. Een van de panden werd gebruikt voor illegale prostitutie. Er is beslag gelegd op een woning,140.000 euro, 42 kilo cocaïne,  twee auto’s, patronen, twee messen, twee zwaarden, een stiletto, twee kluizen, restanten van een hennepplantage, sieraden, horloges, designerkleding, tien designertassen.

Aanpak vastgoedcriminaliteit regio Rotterdam
Vastgoedcriminaliteit heeft negatieve gevolgen voor de veiligheid en leefbaarheid van de omgeving. Maar ook voor de verhuurder: het pand wordt in verband gebracht met drugscriminaliteit, witwassen of illegale huisvesting én er volgen hoge kosten voor bijvoorbeeld de ontmanteling van een drugslab. Om te voorkomen dat criminelen onderdak krijgen voor hun activiteiten werken in de regio Rotterdam overheidspartners samen in versterkingspijlers. De RIEC-Versterkingspijler Motus is verantwoordelijk voor de aanpak van vastgoedcriminaliteit. Motus zet zich onder andere in voor het verstoren van criminele samenwerkingen en een weerbare samenleving. En werkt samen met publieke en private partijen richting een eerlijke en veilige vastgoedbranche.

Aanpak witwassen prioriteit
Het voorkomen en bestrijden van witwassen is van groot belang voor de effectieve preventie en repressie van allerlei vormen van (ondermijnende) criminaliteit. Het verhullen van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van onder meer overheidsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Ook kunnen deze illegale inkomsten worden gebruikt voor de financiering van dezelfde of nieuwe criminele activiteiten en/of investeringen in bonafide ondernemingen en vastgoed. Dit tast het financieel-economisch stelsel aan. - Urgentiefilm - Brochure ‘Veilig uw pand verhuren’  

Integraal Afpakteam (ConfisQ)
Het Integraal Afpakteam (ConfisQ) is een samenwerkingsverband tussen politie, Belastingdienst, de FIOD, deurwaarders van de gemeente Rotterdam, Openbaar Ministerie en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC). Het team beoogt kennis van de diverse partners te bundelen en daarmee effectiever crimineel verkregen vermogen 'af te pakken'.

Ondermijning in Rotterdam

» Politie.nl


Kaart nieuws Rotterdam. Locatie nieuws: 51.92442 / 4.47773


woensdag 18 november 2020, 18:17 uur
Tal van panden in Rotterdam doorzocht wegens malafide verhuur
de TelegraafVerhuurders die onroerend goed beschikbaar stellen aan criminelen zijn op de korrel genomen door de FIOD en de politie in Rotterdam. De opsporingsinstanties hebben woensdag een actie gehouden om de faciliteerders van de onderwereld een grote slag toe te brengen. Er vonden niet alleen invallen plaats in luxe woontorens maar ook in woningen in volkswijken.
» de Telegraaf
woensdag 18 november 2020, 16:53 uur
FIOD doorzoekt 18 panden in Rotterdam wegens malafide verhuur
de TelegraafDriehonderd medewerkers van de FIOD en de politie hebben woensdag achttien panden in Rotterdam doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar een vermoedelijk malafide verhuurmakelaar. Het gaat om zestien woningen en twee bedrijfspanden die de makelaar in de verhuur heeft.
» de Telegraaf
woensdag 18 november 2020, 16:29 uur
Malafide verhuurmakelaars aangepakt in Rotterdam
NOSFoute verhuurmakelaars die criminelen helpen om anoniem een pand te huren vormen een groot probleem. In de regio Rotterdam wordt met een integrale aanpak stevig ingezet op de aanpak van malafide verhuurders.
» NOSFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: de Telegraaf
Foto: NOS

Meer nieuws uit Rotterdam

25 januari 22:00Video | Relschoppers in Rotterdam en Geleen gooien vuurwerk naar politie
25 januari 21:25Vier tieners aangehouden voor vuurwerkbommen rond jaarwisseling in Rotterdam-Lombardijen
25 januari 10:13Tennisser Gaël Monfils verdedigt zijn titel in Ahoy
24 januari 11:34Vijf aanhoudingen na beroving Denenburg
23 januari 16:07Uitslaande brand Hoogvliet legt keuken in de as
23 januari 00:10Man gebruikt angst voor spinnen als excuus voor te hard rijden
22 januari 13:47GGD: Geen grote verspreiding van Britse variant in gemeente Lansingerland
22 januari 06:19Rotterdams onderzoekscentrum moet Nederland beter voorbereiden op toekomstige rampen
22 januari 00:59Feyenoord Basketball: 'We kunnen wel moeilijk gaan doen, maar we moeten het nemen zoals het is'
21 januari 13:04Straf voor gewelddadige verkrachting in Rotterdam in beroep verdubbeld
21 januari 06:49Stormschade na flinke windstoten, tijdje geen HSL-treinen tussen Brabant en Rotterdam
20 januari 10:32Brandweer stuit bij het blussen van een brand in Hoogvliet op wietplantage
19 januari 17:37Overvaller belwinkel verlaat gewond het pand en laat roze rolkoffer achter
19 januari 17:34Toernooidirecteur Krajicek over strikken Nadal: 'Hij wilde hier gewoon heel graag spelen'
19 januari 16:25Politie: verband tussen Rotterdamse schietpartijen
18 januari 15:55Wie overviel supermarkt Bredenoord?
18 januari 06:18Fietser (15) gewond na aanrijding met auto in Nesselande
16 januari 23:15Bas Nijhuis en Roger Schmidt opnieuw in de clinch: "Heeft hij dat echt gezegd?"
16 januari 14:19Honderden Feyenoord-fans juichen spelers toe voor klassieker tegen Ajax
15 januari 17:38’Politie zoekt ontsnapte gevangene in Rotterdam met helikopter’
RSS.