menu
zoek

Nieuws Rotterdam

38 aanhoudingen na omvangrijk onderzoek naar geldezels

vrijdag 11 juni 2021, 11:57 uur

De afgelopen week hield de politie 38 verdachten aan in een onderzoek naar WhatsApp-fraude (Vriend-in-Nood) en bankrekeningfraude. 34 anderen staan gesignaleerd en worden later aangehouden. Het gaat om een grootschalig onderzoek van de districtsrecherche van Rotterdam-Zuid, maar de verdachten komen uit heel Nederland.

Mensen die geronseld worden om hun rekening te laten misbruiken door criminelen worden geldezels genoemd. Als mensen hun bankpas/rekening en pincode geven, storten slachtoffers van internetoplichting geld op de rekening van deze geldezel. Hiermee maakt een geldezel zich schuldig aan het witwassen van illegaal geld en blijft de crimineel anoniem. De geldezel denkt vaak dat dit niet strafbaar is, maar denkt iemand een dienst te verlenen. Met de aanpak van geldezels wordt het proces van gedigitaliseerde cybercrime verstoord en de kans vergroot om uit te komen bij de hoofddaders achter deze cybercrimedelicten. Peter, een van rechercheurs van dit onderzoek, stelt: “Sinds een aantal jaar zien we een explosieve toename in het aantal Vriend-In-Nood fraude zaken. Op straat of online worden geldezels geworven om voor een klein bedrag een bankrekening te openen en de inloggegevens aan criminelen te geven voor soms maar 10 euro. Veelal gebeurt dit via snapchat, telegram of Instagram op pagina’s met titels als ‘snelgeldverdienen’. In dit onderzoek willen we de geldezels, maar vooral ook de criminelen erachter aanpakken. Ook willen we toekomstige slachtoffers en geldezels waarschuwen voor deze vorm van fraude.”

38 aanhoudingen door heel Nederland Het gaat om 38 verdachten, variërend in leeftijd van 18- jaar tot 69-jaar oud. De verdachten komen uit negen verschillende provincies van Nederland; Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Zeeland en Zuid-Holland. Op maandag en dinsdag zijn deze verdachten aangehouden en vervoerd naar Rotterdam voor verhoor. Ze worden allemaal verdacht van witwassen en oplichting, waarbij slachtoffers grote bedragen zijn kwijtgeraakt. Het totale schadebedrag in dit onderzoek ziet toe op 133 dossiers waarin een of meerdere geldezels betrokken waren en betreft ruim 300.000 euro.   “We zien dat de criminelen achter de geldezels vooral interesse hebben in bankrekeningen van banken die vooral online werken en die contactloos geld opnemen bij geldautomaten ondersteunen. De rekening is binnen enkele minuten geopend, de criminelen hoeven niet te wachten op een bankpas en kunnen ze in korte tijd dus veel slachtoffers maken ”, aldus Peter.

Geldezel zijn heeft gevolgen Banken doen melding en/of aangifte als zij verdachte transacties zien. Als na onderzoek blijkt dat een rekening gebruikt is om crimineel geld door te sluizen, is de pakkans vervolgens honderd procent, omdat alle gegevens van de rekeninghouder bekend zijn. De gevolgen zijn ingrijpend: De geldezel draait op voor de schade en wordt strafrechtelijk vervolgd. Hij kan een forse schuld oplopen en een strafblad krijgen. Met een strafblad krijg je erg moeilijk een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Zonder VOG kan je een aantal studies vergeten. Ook je kansen op het krijgen van een baan, zijn dan aanzienlijk kleiner. Je komt bovendien op een lijst (het zogeheten incidentenwaarschuwingssysteem financiële instellingen): hij of zij kan soms wel acht jaar geen of zeer moeilijk gebruikmaken van financiële diensten van banken, zoals het aangaan van een lening of hypotheek, het afsluiten van een telefoonabonnement of het openen van een nieuwe rekening. Word geen geldezel! Geef nooit je bankpas, pincode of toegang tot de online omgeving van je bankrekening aan iemand anders. Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook. Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen. Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.  


» Politie.nl


Kaart nieuws Rotterdam. Locatie nieuws: 51.92249 / 4.48654


vrijdag 11 juni 2021, 17:59 uur
38 'geldezels' gepakt voor betrokkenheid WhatsApp-fraude
NOSDe politie in Rotterdam heeft afgelopen week 38 verdachten van WhatsAppfraude en bankrekeningfraude opgepakt. Ze zijn tussen de 18 en 69 jaar. Er zijn nog eens 34 verdachten op de radar; de politie verwacht ook hen snel te kunnen inrekenen.
» NOS
vrijdag 11 juni 2021, 13:08 uur
38 verdachten vast in groot Rotterdams onderzoek naar WhatsApp-fraude
RTV RijnmondDe politie heeft deze week 38 mensen opgepakt in een onderzoek naar Whatsapp-fraude en bankfraude. Het grootschalige onderzoek is uitgevoerd door de districtrecherche in Rotterdam-Zuid, maar de aanhoudingen zijn verricht in heel Nederland. De helft van hen komt uit deze regio. De politie heeft in totaal 133 geldezels op het oog.
» RTV Rijnmond
vrijdag 11 juni 2021, 12:38 uur
Politie pakt weer 38 verdachten van whatsappfraude op
de TelegraafDe politie in Rotterdam heeft in de afgelopen week 38 verdachten van whatsappfraude opgepakt. Nog eens 34 anderen staan gesignaleerd en worden later gearresteerd volgens de politie. Eerder deze week pakte de politie in Brabant al 47 zogenoemde geldezels op.
» de TelegraafFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: RTV Rijnmond
Foto: NOS
Foto: de Telegraaf
Foto: Politie.nl

Meer nieuws uit Rotterdam

20 juni 01:03Man neergeschoten in Rotterdamse avondwinkel, politie zoekt dader
19 juni 09:57Lees hier terug hoe Feyenoordsupporters zich uitspreken over Feyenoord City
17 juni 22:01Man opgepakt na bedreigen gemeenteraadsleden rond Feyenoord City
17 juni 16:31Man neergestoken in Rotterdam: verdachte gevlucht
17 juni 14:29Jeugddetentie voor brandstichting in Rotterdams theater
17 juni 00:40Persoon zwaargewond bij vechtpartij, verdachtes aangehouden
16 juni 13:40Verdachte opgepakt voor gooien handgranaat naar woning
16 juni 13:17HTM-directeur: 'Bij veel woningbouw moet ook ov meegroeien'
16 juni 09:2822-jarige vrouw aanhouden kort na overval supermarkt Voorschoterlaan
15 juni 15:26Daniel D. (40) stak moeder dood in bijzijn van kinderen: drie jaar cel én tbs met dwangverpleging
15 juni 10:00Zeeuwse Karin is komende jaren dagelijks op alle 400 treinstations te horen
14 juni 14:19Politie schiet man met vuurwapen neer in Rotterdam
14 juni 13:46Verdachte aangehouden na schietpartij vanuit auto’s in Rotterdam
14 juni 09:22Auto rijdt tegen gevel van tankstation
14 juni 07:48Drie gewonden bij brand in flat Rotterdam, bewoners geëvacueerd
14 juni 07:05Motoragent belaagd door twee jongemannen in Rotterdam
13 juni 18:51Sanne Wevers grijpt flink mis op brug, Elze Geurts zet turnelite een hak
13 juni 10:32Hulzen op straat bij schietpartij in Rotterdam-Overschie
12 juni 20:24’Weer chihuahua doodgebeten door pitbull’
12 juni 17:05Persfotograaf krijgt klap in gezicht, Rotterdamse vrouw aangehouden
RSS.