menu
zoek

Nieuws Schiphol

Facebook delen

Waarom kon de piloot niet zeggen: foutje bedankt?

donderdag 7 november 2019, 19:07 uur

Zwaarbewapende agenten en militairen die met spoed naar vliegveld Schiphol werden gestuurd. Dat was de situatie gisteravond. Maar de melding van een vliegtuigkaping was een gewoon foutje. Hoe kon dat gebeuren? Verslaggever Bart zoekt het uit.


» NOS

donderdag 7 november 2019, 14:11 uur
Geen rekening naar Air Europa voor vals alarm
Hart van NederlandDe Veiligheidsregio Kennemerland stuurt geen rekening naar Air Europa voor de kosten die zijn gemaakt door het afgeven van een vals kapingsalarm op Schiphol woensdagavond. Dat meldt de woordvoerder van burgemeester Marianne Schuurmans-Wijdeven van de gemeente Haarlemmermeer.
» Hart van Nederland
donderdag 7 november 2019, 13:34 uur
'Piloten gehoord bij onderzoek kapingsalarm'
MetroBij het onderzoek naar het afgeven van een vals kapingsalarm in een toestel van Air Europa op Schiphol ligt het voor de hand dat de piloten van het vliegtuig worden gehoord. Dat heeft een woordvoerder van de marechaussee gezegd.
» Metro
donderdag 7 november 2019, 12:14 uur
Geen consequenties voor piloot die kapingsknop indrukte: 'Het was een foutje'
Hart van NederlandDe piloot die gisteren per ongeluk een waarschuwingscode voor een kaping verstuurde vanuit zijn vliegtuig op Schiphol hoeft voorlopig nog niet bang te zijn voor zijn baan. Dat meldt Air Europa aan Hart van Nederland. De piloot liet een stagiair zien hoe de kapingscode werkt, zo bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij.
» Hart van Nederland
donderdag 7 november 2019, 12:08 uur
Noodmelding Schiphol verstuurd tijdens uitleg aan piloot in opleiding
NU.nlDe gezagvoerder van het toestel dat woensdagavond op Schiphol per ongeluk een melding over unlawful interference (onrechtmatige inmenging) verstuurde vanuit de cockpit, liet de betreffende methode om zo'n melding te versturen aan een piloot in opleiding zien. Dat zegt een woordvoerder van luchtvaartmaatschappij Air Europa donderdag in gesprek met de NOS.
» NU.nl
donderdag 7 november 2019, 11:32 uur
Air Europa neemt piloot die stagiair kapingscode liet zien niets kwalijk
Brabants DagbladDe gezagvoerder die gisteren het kapingsprotocol op Schiphol activeerde, was bezig met instructies aan een piloot in opleiding. Maatschappij Air Europa bevestigt dat de gezagvoerder de piloot in opleiding de verschillende codes liet zien, waaronder die voor een kaping.
» Brabants Dagblad
donderdag 7 november 2019, 11:13 uur
Piloot Air Europa liet kapingscode aan piloot in opleiding zien
NOSDe gezagvoerder die gisteren het kapingsprotocol op Schiphol activeerde, was bezig met instructies aan een piloot in opleiding. Maatschappij Air Europa bevestigt tegen de NOS dat de gezagvoerder de piloot in opleiding de verschillende codes liet zien, waaronder die voor een kaping.
» NOS
donderdag 7 november 2019, 08:20 uur
Piloot van 'gekaapt' vliegtuig Schiphol zegt sorry voor vals alarm
NU.nlHulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol. Volgens de marechaussee was er sprake van een verdachte situatie in een vliegtuig. Dat bleek uiteindelijk vals alarm te zijn. De piloot van het betreffende vliegtuig heeft zijn excuses aangeboden aan de passagiers.
» NU.nl
woensdag 6 november 2019, 23:23 uur
Zo werkt het kapingsalarm in een vliegtuig
Hart van NederlandGroot alarm, woensdagavond op Schiphol. Op een vlucht van Amsterdam naar Madrid werd per ongeluk een code ingetoetst waardoor een noodsignaal voor kapingen en ontvoeringen afgaat. Maar hoe werkt zo’n kapingsalarm precies?
» Hart van Nederland
woensdag 6 november 2019, 22:31 uur
Luchtvaartexpert over vals alarm: 'Menselijke fout snel gemaakt'
NU.nlDoordat een piloot van Air Europa woensdagavond per ongeluk een melding verstuurde van unlawful interference (onrechtmatige inmenging) vanuit de cockpit, was het urenlang onrustig op Schiphol. Volgens luchtvaartdeskundige Benno Baksteen kan een dergelijke fout "makkelijk" worden gemaakt.
» NU.nl
woensdag 6 november 2019, 22:29 uur
Hoe werd de 'kapingscode' per ongeluk verstuurd uit de cockpit?
NOSHet was even alle hens aan dek, toen er aan het begin van de avond berichten verschenen over een mogelijke kaping op Schiphol. Na zo'n anderhalf uur bleek dat het ging om loos alarm. De maatschappij achter de betreffende vlucht, het Spaanse Air Europa, liet weten dat "een waarschuwing" werd geactiveerd "die protocollen voor ontvoeringen op de luchthaven lanceert." Hoe kan een dergelijke situatie ontstaan?
» NOS
woensdag 6 november 2019, 21:17 uur
Vliegmaatschappij: verdachte situatie in vliegtuig op Schiphol was vals alarm
NU.nlDe hulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol voor een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig van Air Europa. Volgens de vliegmaatschappij was er sprake van een vals alarm. De piloot zou per ongeluk een waarschuwing hebben geactiveerd, die protocollen voor ontvoeringen op de luchthaven in werking zet.
» NU.nl
woensdag 6 november 2019, 21:10 uur
Verdachte situatie in vliegtuig Schiphol is vals alarm (gesloten)
NU.nlHulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol, na een mogelijke verdachte situatie in een vliegtuig van Air Europa. Dit bleek echter loos alarm te zijn. In dit liveblog houden we je op de hoogte.
» NU.nl
woensdag 6 november 2019, 21:03 uur
Air Europa: kapingsalarm Schiphol werd per ongeluk geactiveerd
NOSDe melding over een kaping in een vliegtuig op Schiphol, blijkt vals alarm. Dat heeft de marechaussee bevestigd. Volgens luchtvaartmaatschappij Air Europa werd per ongeluk een kapingsalarm geactiveerd.
» NOS
woensdag 6 november 2019, 20:50 uur
Passagiers en crew veilig uit vliegtuig gehaald op Schiphol na verdachte situatie
NU.nlDe hulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol voor een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig. Volgens de marechaussee zijn alle passagiers en crew veilig van boord.
» NU.nl
woensdag 6 november 2019, 20:48 uur
Volg hier de ontwikkelingen van de verdachte situatie op Schiphol
NU.nlHulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol. Volgens de Marechaussee was er sprake van een verdachte situatie in een vliegtuig. De passagiers en crew zijn inmiddels veilig van boord gehaald. In dit liveblog houden we je op de hoogte.
» NU.nl
woensdag 6 november 2019, 19:47 uur
Verdachte situatie op Schiphol, arrestatieteam ter plaatse
NU.nlHulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol. Volgens de Marechaussee is er sprake van een verdachte situatie in een vliegtuig. In dit liveblog houden we je op de hoogte.
» NU.nl
woensdag 6 november 2019, 19:47 uur
Hulpdiensten massaal naar Schiphol voor verdachte situatie aan boord vliegtuig
NU.nlDe hulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol. Het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is. Volgens de marechaussee is er sprake van een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig.
» NU.nl
woensdag 6 november 2019, 19:40 uur
Grip 3-situatie op Schiphol opgelost, onderzoek gaat verder
MetroDe Koninklijke Marechaussee onderzoekt een verdachte situatie in een vliegtuig op Schiphol. 
» Metro
woensdag 6 november 2019, 19:38 uur
Passagiers en bemanning veilig van boord, verdachte situatie Schiphol loos alarm
Hart van NederlandHulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol. Er was een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig. De marechaussee meldde rond 20.40 uur dat de bemanning en passagiers in veiligheid zijn gebracht.
» Hart van Nederland
woensdag 6 november 2019, 19:27 uur
Air Europa over Schiphol: Per ongeluk kapingsalarm geactiveerd, het spijt ons zeer
de GelderlanderOp luchthaven Schiphol is gisteravond groot alarm geslagen nadat een gezagsvoerder van een vliegtuig per ongeluk het kapingsalarm had geactiveerd. De melding leidde tot een enorme opschaling van de hulpdiensten en tot een vergrendeling van een deel van de luchthaven. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa bood excuses aan voor de peperdure fout.
» de Gelderlander
woensdag 6 november 2019, 19:27 uur
Arrestatieteam op Schiphol, verdachte situatie in vliegtuig
Brabants DagbladDe Koninklijke Marechaussee onderzoekt een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig op Schiphol. Hulpdiensten zijn aan het begin van de avond massaal uitgerukt. Een arrestatieteam is ter plaatse.
» Brabants Dagblad
woensdag 6 november 2019, 19:27 uur
Passagiers en crew veilig van boord vliegtuig Schiphol na incident
de StentorDe passagiers en crew van het vliegtuig op Schiphol zijn veilig van boord. Dat bevestigt de Koninklijke Marechaussee.
» de Stentor
woensdag 6 november 2019, 19:27 uur
Passagiers en crew veilig van boord vliegtuig Schiphol na incident
PZCOp luchthaven Schiphol is vanavond groot alarm geslagen omdat er een verdachte situatie gaande was in een vliegtuig dat richting Madrid zou vertrekken. De Koninklijke Marechaussee kon anderhalf uur na de eerste melding bekendmaken dat alle passagiers en personeelsleden veilig uit het vliegtuig zijn gehaald. Het toestel wordt nog onderzocht wegens een ‘verdachte situatie’.
» PZC
woensdag 6 november 2019, 19:27 uur
Air Europa over Schiphol: Per ongeluk waarschuwing geactiveerd, het spijt ons
de GelderlanderOp luchthaven Schiphol is vanavond groot alarm geslagen omdat er een verdachte situatie gaande was in een vliegtuig dat richting Madrid zou vertrekken. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa meldt dat er per ongeluk een zware waarschuwing is geactiveerd. ,,Er is niets gebeurd. Het spijt ons.”
» de Gelderlander
woensdag 6 november 2019, 19:27 uur
Air Europa over Schiphol: Per ongeluk kapingsalarm geactiveerd, het spijt ons zeer
BN DeStemOp luchthaven Schiphol is vanavond groot alarm geslagen nadat een gezagsvoerder van een vliegtuig per ongeluk het kapingsalarm had geactiveerd. Dit zorgde ervoor dat de hulpdiensten massaal werden opgeroepen en dat een deel van het vliegveld werd afgesloten. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa biedt excuses aan voor het ongemak.
» BN DeStem
woensdag 6 november 2019, 19:27 uur
Air Europa over Schiphol: Per ongeluk kapingsalarm geactiveerd, het spijt ons zeer
de StentorOp luchthaven Schiphol is vanavond groot alarm geslagen nadat een gezagsvoerder van een vliegtuig per ongeluk het kapingsalarm activeerde. Dit zorgde ervoor dat de hulpdiensten massaal werden opgeroepen en dat een deel van het vliegveld werd afgesloten. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa biedt excuses aan voor het ongemak.
» de Stentor
woensdag 6 november 2019, 19:27 uur
Air Europa over Schiphol: Per ongeluk kapingsalarm geactiveerd, het spijt ons zeer
PZCOp luchthaven Schiphol is vanavond groot alarm geslagen nadat een gezagsvoerder van een vliegtuig per ongeluk het kapingsalarm had geactiveerd. Dit zorgde ervoor dat de hulpdiensten massaal werden opgeroepen en dat een deel van het vliegveld werd afgesloten. De Spaanse luchtvaartmaatschappij Air Europa biedt excuses aan voor het ongemak.
» PZC
woensdag 6 november 2019, 19:25 uur
Hulpdiensten rukken massaal uit naar Schiphol, 'verdachte situatie'
NU.nlDe hulpdiensten zijn woensdagavond massaal uitgerukt naar Schiphol. Het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is. Volgens de marechaussee is er sprake van een "verdachte situatie".
» NU.nl
woensdag 6 november 2019, 19:20 uur
Passagiers en crew van vliegtuig Schiphol van boord na vals alarm
NOSOp Schiphol zijn passagiers en bemanningsleden van een 'gekaapt' vliegtuig veilig van boord gegaan. Het ging om een vals alarm, zegt luchtvaartmaatschappij Air Europa. Het onderzoek in het toestel gaat nog verder. Het startverbod dat van kracht was voor een gedeelte van Schiphol is opgeheven.
» NOSFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: Metro
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: NU.nl
Foto: NOS
Foto: NU.nl
Foto: Metro
Foto: NOS
Foto: Hart van Nederland
Foto: Hart van Nederland
Foto: Hart van Nederland
Foto: Hart van Nederland

Meer nieuws uit Schiphol

22 november 15:40Teruggekeerde IS-vrouwen blijven nog zeker twee weken langer vastzitten
20 november 19:32Wat gebeurt er met de IS-kinderen die terugkomen naar Nederland?
16 november 07:23Ontsnapte tbs’er Ronald van Z. terug in Nederland na eerdere aanhouding in Parijs
13 november 22:11Klimaatactivist ketent zichzelf vast aan wagen van minister
13 november 12:12'De herrie is gigantisch', stichting Oegstgeest in gesprek met minister over vliegverkeer Schiphol
11 november 16:39Boerenprotest: tractoren rijden naar Schiphol
7 november 19:07Waarom kon de piloot niet zeggen: foutje bedankt?
7 november 17:34ING lanceert spraakfunctie bij 870 geldautomaten
7 november 14:30Messen, arrestaties en paniek: dit was de verspreider van het Schiphol-nepnieuws
22 oktober 16:09Wilders wil naar rechtszaak: bedreiger in de ogen kijken
17 oktober 22:59Treinen tussen Hoofddorp en Leiden rijden weer
16 oktober 11:03Staking cateraar op Schiphol deels verboden: wel eten op intercontinentale vluchten
14 oktober 17:01Cateraar KLM stapt naar rechter voor verbod op stakingen
11 oktober 18:13Defect spoor in Schipholtunnel: "Met veel gepuzzel kan maximaal de helft van de treinen rijden"
10 oktober 21:42Tientallen Koerden demonstreren op Schiphol tegen Turkse inval in Syrië
10 oktober 20:49Zittingsdata voor rechtszaak MH17 bekend
10 oktober 13:35Schiphol reageert op protestival: Greenpeace is welkom
9 oktober 13:38Minimale catering aan boord van KLM-vluchten door staking
5 oktober 09:45'Taxichauffeurs betalen smeergeld voor ritjes vanaf Schiphol'
3 oktober 17:42Milieuorganisaties maken alternatieve luchtvaartnota: "Krimp luchtvaart onvermijdelijk"
RSS.