menu
zoek

Nieuws Tilburg

Werkstraf Halt nu ook mogelijk op politiebureau

dinsdag 28 januari 2020, 10:53 uur

Politieteam Tilburg-Centrum van de eenheid Zeeland-West-Brabant is sinds kort een nieuwe samenwerking aangegaan met Halt. Jongeren die grensoverschrijdend gedrag vertonen, kunnen een Halt-straf krijgen. Een onderdeel van deze straf, de werkstraf, kunnen jongeren nu ook uitvoeren op het politiebureau.

Waar: Stationsstraat in Tilburg

Het politiebureau in de Stationsstraat in het centrum van Tilburg heeft de primeur. De samenwerking tussen Halt en de Politie is uniek en nog volop in ontwikkeling. In de periode van augustus 2019 tot begin 2020 zijn er al vijf jongeren geweest die een werkstraf hebben afgerond. Zij hebben de Halt-straf gekregen vanwege het beledigen van een politie ambtenaar. Het project is namelijk bedoeld voor straffen in combinatie met geweld tegen hulpverleners. Dit is confronterend voor jongeren en bedoeld om hun beeld van de politie aan te passen. De jongere komt in contact met collega’s van degene die hij heeft beledigd en gaat rechtstreeks in gesprek met de agenten. Eric Vos, huismeester en begeleider van de jongeren”: “De jongere komt hier om zijn straf uit te voeren en helpt dus gewoon mee met het schoonmaken van de fietsen of auto’s. Maar tegelijkertijd hoort hij er ook gewoon bij, we behandelen hem of haar als iedere andere collega en krijgen dat respect ook terug. We gaan met de collega’s koffiedrinken en automatisch wordt er toch een praatje gemaakt. Hierdoor krijgen wij meer te horen over waarom een jongere een straf heeft en omgekeerd hoort de jongere hoe het is om agent te zijn. Dat maakt indruk en draagt echt bij aan de beeldvorming.” Eric ervaart de samenwerking dan ook als een groot succes en merkt dat de jongeren op tijd zijn en hun best doen.

Meer dan alleen een werkstraf
Ook voor Halt is dit een unieke samenwerking. Waar zij normaliter werkstraffen aanbieden in bijvoorbeeld keukens van verpleeghuizen, biedt het politiebureau de kans om een directe link te maken tussen de aanleiding en de werkplek. Eline Höppener, Halt-medewerker, geeft aan dat de maatschappelijke betrokkenheid bij Halt erg belangrijk is. “We streven ernaar dat de jongeren ook iets terugdoen voor de maatschappij, bijvoorbeeld voor ouderen. De werkstraf is niet het enige wat een jongere moet doen. Een Halt-straf bestaat ook uit een aantal gesprekken met medewerkers, het maken van leeropdrachten en een excuusgesprek met degene die direct betrokken is, in dit geval dus de agent die beledigd is. We confronteren de jongeren met hun gedrag en de gevolgen daarvan. Daarnaast volgt ook nog een werkstraf. Op deze manier willen we de beeldvorming van de jongeren veranderen. Laatst hadden we iemand die een enorme afkeer had van agenten, maar na zijn werkstraf aangaf dat ‘ze best wel aardig zijn’. Zijn beeld was oprecht veranderd en hij besloot op een respectvolle manier om te gaan met agenten. Dat is een succes!”

Bewustwording
Operationeel expert en begeleider van dit project Michel van Dongen is het helemaal met Eline eens: “We zijn blij met deze samenwerking, omdat we hiermee bewustwording kunnen creëren bij jongeren. De rol van de politie bestaat enerzijds natuurlijk uit ‘boeven vangen’, maar net zo belangrijk is een stukje opvoeding en het gesprek aangaan met jongeren. Als wij als politie hiermee ons steentje kunnen bijdragen, dan doen we dat graag!” De samenwerking tussen Halt en team Tilburg-Centrum wordt jaarlijks geëvalueerd. Vooralsnog zijn alle betrokken partijen zeer positief en staan er al diverse afspraken gepland voor nieuwe jongeren die een aantal uren aan de slag gaan op het bureau.


» Politie.nl


Kaart nieuws Tilburg. Locatie nieuws: Stationsstraat


dinsdag 28 januari 2020, 16:07 uur
Agent beledigd? Werkstraf wacht op Tilburgs politiebureau
Brabants DagbladTILBURG - Jongeren die een politieambtenaar beledigen, lopen sinds kort in Tilburg de kans een werkstraf uit te moeten voeren op het politiebureau. Dit is het gevolg van een samenwerking die politieteam Tilburg-Centrum is aangegaan met Halt.
» Brabants DagbladMeer nieuws uit Tilburg

21 februari 20:52Geen treinen van Tilburg naar Den Bosch en Eindhoven tot na middernacht, carnavalsvierders gestrand
21 februari 18:04Blue-Care oprichtster spreekt beschuldigingen tegen: 'Tilburg en Goirle willen schoon schip maken'
21 februari 15:59Getuigen achtervolgen dief in Tilburg en overhandigen hem aan politie
20 februari 16:57Man haalt stuntman-capriolen uit om gereedschapsdief tegen te houden
20 februari 15:36Jongeren uit Tilburg en Loon op Zand worden het vaakst naar Halt gestuurd [KAARTJE]
20 februari 13:15Felle brand verwoest rijtjeshuis in Tilburg
19 februari 10:18Man (42) mishandeld en beroofd bij bushalte ETZ-Elisabeth in Tilburg
18 februari 11:53Politie gebruikt pepperspray om verwarde Tilburger met mes te overmeesteren
18 februari 06:16Geparkeerde taxi uitgebrand in Tilburg
17 februari 13:52‘Wat John van den Brom deed, kan echt niet’
17 februari 10:19Man schiet met luchtbuks op Tilburger in zijn woning
16 februari 13:18Automobilist is wel heel erg hardleers: voor de achtste keer (!) betrapt op rijden zonder rijbewijs
16 februari 11:59Langslepende burenruzie loopt uit de hand, twee vrouwen gewond
15 februari 22:43Crispijn Ariëns zorgt met marathonwinst in Tilburg voor een Brabants tintje
15 februari 14:56Twee 16-jarige jongens opgepakt voor overval op Aldi-supermarkt in Tilburg
14 februari 14:37Onder bedreiging geld uit kassa gepakt bij supermarkt
14 februari 11:16Mannen lopen met nepwapens rond in centrum van Tilburg
13 februari 20:14Tweetal dat met datingapps vrouwen afperste was gevaarlijk: politie moest schieten in Cromvoirt
12 februari 16:39Voortvluchtige drugscrimineel (57) opgepakt in Tilburg
11 februari 20:36Bezoek Willem-Alexander aan Piushaven en Spoorpark, ‘Toch een beetje de kroon op ons werk’
RSS.