menu
zoek

Nieuws Tilburg

Werkstraf Halt nu ook mogelijk op politiebureau

dinsdag 28 januari 2020, 10:53 uur

Politieteam Tilburg-Centrum van de eenheid Zeeland-West-Brabant is sinds kort een nieuwe samenwerking aangegaan met Halt. Jongeren die grensoverschrijdend gedrag vertonen, kunnen een Halt-straf krijgen. Een onderdeel van deze straf, de werkstraf, kunnen jongeren nu ook uitvoeren op het politiebureau.

Waar: Stationsstraat in Tilburg

Het politiebureau in de Stationsstraat in het centrum van Tilburg heeft de primeur. De samenwerking tussen Halt en de Politie is uniek en nog volop in ontwikkeling. In de periode van augustus 2019 tot begin 2020 zijn er al vijf jongeren geweest die een werkstraf hebben afgerond. Zij hebben de Halt-straf gekregen vanwege het beledigen van een politie ambtenaar. Het project is namelijk bedoeld voor straffen in combinatie met geweld tegen hulpverleners. Dit is confronterend voor jongeren en bedoeld om hun beeld van de politie aan te passen. De jongere komt in contact met collega’s van degene die hij heeft beledigd en gaat rechtstreeks in gesprek met de agenten. Eric Vos, huismeester en begeleider van de jongeren”: “De jongere komt hier om zijn straf uit te voeren en helpt dus gewoon mee met het schoonmaken van de fietsen of auto’s. Maar tegelijkertijd hoort hij er ook gewoon bij, we behandelen hem of haar als iedere andere collega en krijgen dat respect ook terug. We gaan met de collega’s koffiedrinken en automatisch wordt er toch een praatje gemaakt. Hierdoor krijgen wij meer te horen over waarom een jongere een straf heeft en omgekeerd hoort de jongere hoe het is om agent te zijn. Dat maakt indruk en draagt echt bij aan de beeldvorming.” Eric ervaart de samenwerking dan ook als een groot succes en merkt dat de jongeren op tijd zijn en hun best doen.

Meer dan alleen een werkstraf
Ook voor Halt is dit een unieke samenwerking. Waar zij normaliter werkstraffen aanbieden in bijvoorbeeld keukens van verpleeghuizen, biedt het politiebureau de kans om een directe link te maken tussen de aanleiding en de werkplek. Eline Höppener, Halt-medewerker, geeft aan dat de maatschappelijke betrokkenheid bij Halt erg belangrijk is. “We streven ernaar dat de jongeren ook iets terugdoen voor de maatschappij, bijvoorbeeld voor ouderen. De werkstraf is niet het enige wat een jongere moet doen. Een Halt-straf bestaat ook uit een aantal gesprekken met medewerkers, het maken van leeropdrachten en een excuusgesprek met degene die direct betrokken is, in dit geval dus de agent die beledigd is. We confronteren de jongeren met hun gedrag en de gevolgen daarvan. Daarnaast volgt ook nog een werkstraf. Op deze manier willen we de beeldvorming van de jongeren veranderen. Laatst hadden we iemand die een enorme afkeer had van agenten, maar na zijn werkstraf aangaf dat ‘ze best wel aardig zijn’. Zijn beeld was oprecht veranderd en hij besloot op een respectvolle manier om te gaan met agenten. Dat is een succes!”

Bewustwording
Operationeel expert en begeleider van dit project Michel van Dongen is het helemaal met Eline eens: “We zijn blij met deze samenwerking, omdat we hiermee bewustwording kunnen creëren bij jongeren. De rol van de politie bestaat enerzijds natuurlijk uit ‘boeven vangen’, maar net zo belangrijk is een stukje opvoeding en het gesprek aangaan met jongeren. Als wij als politie hiermee ons steentje kunnen bijdragen, dan doen we dat graag!” De samenwerking tussen Halt en team Tilburg-Centrum wordt jaarlijks geëvalueerd. Vooralsnog zijn alle betrokken partijen zeer positief en staan er al diverse afspraken gepland voor nieuwe jongeren die een aantal uren aan de slag gaan op het bureau.


» Politie.nl


Kaart nieuws Tilburg. Locatie nieuws: Stationsstraat


dinsdag 28 januari 2020, 16:07 uur
Agent beledigd? Werkstraf wacht op Tilburgs politiebureau
Brabants DagbladTILBURG - Jongeren die een politieambtenaar beledigen, lopen sinds kort in Tilburg de kans een werkstraf uit te moeten voeren op het politiebureau. Dit is het gevolg van een samenwerking die politieteam Tilburg-Centrum is aangegaan met Halt.
» Brabants DagbladMeer nieuws uit Tilburg

22 september 21:46Man overleden in Tilburg, 2 verdachten aangehouden
20 september 11:11Agenten mishandeld door agressieve horecabezoekers in Tilburg
19 september 10:13Man aangehouden voor vernieling ruit woning
19 september 08:55Flinke brand in keuken
18 september 11:5231 scooters en brommers bekeurd tijdens controle in Tilburg
18 september 11:34‘Een stomme wesp’ gaf Theo (69) de doodsteek, zijn vrouw waarschuwt
18 september 10:53Baldadige Tilburger (21) gooit met terrasstoelen en probeert portier politiewagen te openen
15 september 18:48Brand in eethuis Antep in Tilburg, attente passant waarschuwt aanwezigen
14 september 10:21Mannen zorgen voor overlast bij hotel in Tilburg en mishandelen bezoekers op de parkeerplaats
13 september 09:29Verkeerscontrole na klachten Go Sharing scooters: 84 bekeuringen, maar geen voor deelscooterrijders
12 september 14:00Voedselbank door minder verspilling in lelijke spagaat
12 september 13:56Twaalf auto’s in Tilburg ernstig beschadigd door twee tieners
12 september 13:09Groninger belt politie terwijl hij het slachtoffer is van een gewapende straatroof
12 september 10:55Jonge bestuurder scheurt 100 kilometer te hard in bebouwde kom
12 september 10:07Twee 18-jarige Tilburgers aangehouden voor vernieling meerdere auto's
11 september 11:21Agent gewond bij aanhouding van vechtersbazen in Tilburg
11 september 07:44Plots knipt de buurman zijn huis op in vijf huurkamers. En dan?
10 september 14:14Tilburger die Rutte en De Jonge met de dood bedreigde moet sorry zeggen
9 september 11:25Man aangehouden na onrust in Curaçaostraat
6 september 12:07Dronken automobiliste raakt rijbewijs kwijt, beschonken vriendin haalt haar op
RSS.