menu
zoek

Nieuws Tilburg

Boetes voor Tilburgs transportbedrijf

vrijdag 12 februari 2021, 11:10 uur

Afgelopen januari hielden de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en politie een uitgebreide controle bij een transportbedrijf uit Tilburg, nadat het voor de tweede keer niet voldeed aan een vordering voor het uitleveren van administratiegegevens. Uit eerste onderzoeken blijkt dat op meerdere vlakken binnen de onderneming administratief niet veel klopt. De ondernemer krijgt voor deze overtredingen een geldboete die kan oplopen tot €88.000,-

Doel van dit soort controles is om te onderzoeken of transportbedrijven zich aan de regels houden voor onder andere (internationaal) transport, zoals volledig- en betrouwbaarheid van rij- en rusttijden, cabinerust, cabotage en overbelading. Ook wordt gekeken of bedrijven er geen malafide bedrijfsvoering op na houden. Deze uitgebreide controles van bedrijven vormen een belangrijk middel om misstanden in de sector op te sporen. Om een integere transportsector te houden is het belangrijk om de zogenoemde ‘rotte appels’ op te sporen en aan te pakken.

Onderzoek
Al in november 2020 stelden ILT en politiemensen van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een onderzoek in bij het betreffende transportbedrijf. Uit eerdere informatie waren signalen ontvangen dat dit bedrijf een ongebruikelijke bedrijfsvoering zou voeren en zich schuldig zou maken aan ondermijning. Er is onder andere gecontroleerd op naleving van de bepalingen van de Wet Wegvervoer Goederen (WWG) en de Arbeidstijdenwet (ATBv). Tijdens de ingestelde inspectie zijn bedrijfsgegevens gevorderd om vast te kunnen stellen of de bedrijfsvoering en administratie op orde zijn. Al snel bleek tijdens het administratieve onderzoek dat een aantal zaken niet klopte en de administratie niet op orde of onvolledig was. Ook is tweemaal niet voldaan aan de vordering om bestanden aan te leveren van het motormanagement van de trekkers en chauffeurs. Hierop volgde in januari de uitgebreidere controle.

Boete
De betreffende transporteur heeft na de bedrijfsinspectie een geldboete aangezegd gekregen die kan oplopen tot  € 88.000,- voor overtreding van de Arbeidstijdenbesluit Vervoer. Daarnaast wordt proces-verbaal opgemaakt voor niet voldoen aan de eis van dienstbetrekking, specifiek zwart laten werken door chauffeurs die niet in loondienst zijn. De boete hiervoor bedraagt € 4.400,- per overtreding/chauffeur. Voor deze overtreding krijgt de verdachte een strafblad, omdat die vanuit de Wet Economische Delicten zo is gesteld.   Het onderzoek is nog niet afgerond. Ook andere bedrijven op naam van de betrokken verdachten in Tilburg en Breda worden nader bekeken. De ISZW en de Belastingdienst doen in samenwerking met het onderzoeksteam van de ILT en politie nader onderzoek inzake zwartwerken. De ILT maakt een inspectierapport op, waarna de betrokken ondernemer zes maanden de tijd krijgt om alle zaken op orde te maken.

Samen
In ons land bundelen verschillende organisaties de krachten om een eerlijke transportsector te realiseren. Ieder vanuit de eigen expertise. Want wanneer een bedrijf op één aspect de wet overtreedt, is de kans groot dat het op een ander terrein ook een misstap begaat. De partners delen informatie om gezamenlijk analyses en interventies uit te voeren. Een interventie is bijvoorbeeld een bedrijfscontrole, die in veel gevallen onaangekondigd wordt uitgevoerd De samenwerkende partners zijn: de Inspectie Leefomgeving en Transport, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie, Douane, het Openbaar Ministerie en de politie.

Ondermijning in Tilburg

» Politie.nl
vrijdag 12 februari 2021, 12:19 uur
Onderzoek naar Tilburgs transportbedrijf leidt tot fikse geldboete
Brabants DagbladTILBURG - Een Tilburgs transportbedrijf is afgelopen januari door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de politie uitvoerig gecontroleerd nadat bleek dat het bedrijf niet voldeed aan een vordering voor het uitleveren van administratiegegevens. Dat meldt de politie. Uit de onderzoeken blijkt dat er weinig klopt van de administratie.
» Brabants DagbladFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: Brabants Dagblad

Meer nieuws uit Tilburg

15 april 10:41Vandalen slopen wals en gieten ontvetter over de straat
14 april 19:32NOS-verslaggever beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag op FHJ Tilburg
14 april 13:17Man (32) maakt wheelie met crossmotor en lapt verkeersregels aan zijn laars in Tilburg
14 april 12:10Man bedreigt agent met groot keukenmes
14 april 08:38Verdacht pakket aangetroffen bij sorteercentrum
12 april 19:4348 maanden celstraf voor Jihadiste
12 april 11:34Belgische OM eist celstraffen tegen Tilburgse Willem II-hooligans die meededen aan bosgevechten
11 april 17:00Ouders, dochtertjes én hondje maken het goed na brand in Tilburg: ‘De hele buurt wil helpen’
11 april 11:58Behulpzame agent krijgt mep van vrouw die buurt op stelten zet
11 april 11:36Vader redt dochters uit brandende woning, agent ontroerd: ’Angstige blik in hun ogen’
11 april 11:35Gewapende overvallers Tilburg nog steeds niet gevonden
10 april 17:00Oisterwijker (36) valt vrouw 's nachts lastig en wordt op heterdaad betrapt in Tilburg
10 april 10:53Man met groot mes aangehouden in Tilburg
9 april 15:49Twee jongens (14) opgepakt voor overval op cafetaria Tilburg
7 april 07:15Is deze medicijnkluis-voor-thuis een oplossing voor miljoenenverspilling?
6 april 17:23Man (21) steelt duizenden euro's in Tilburg en verstopt zich onder zeil in tuin
6 april 12:26Nog twee aanhoudingen voor mishandeling jongen (17) met camera op helm uit Tilburg
6 april 11:38Tilburger (19) meldt zich bij politie voor betrokkenheid avondklokrellen in zijn stad
5 april 21:25Friet bakken gaat niet goed, brand in appartementencomplex Tilburg
5 april 13:54Oud-Tilburgse Nandi (30) wint Op zoek naar Maria: ‘We hebben nu elk treetje beklommen’
RSS.