menu
zoek

Nieuws Uithoorn

24-jarige man aangehouden voor phishing en witwassen

dinsdag 22 februari 2022, 09:21 uur

Na maandenlang onderzoek heeft de politie op dinsdagavond 1 februari een 24-jarige man uit Uithoorn aangehouden. Hij wordt verdacht van witwassen, overtreding van de wet wapens en munitie en verschillende cybercrimedelicten, waaronder het versturen van grote hoeveelheden phishing e-mails (zogenaamd afkomstig van buitenlandse banken) en het beheren en ontwikkelen van diverse phishing websites.

De man is aangehouden in zijn woning in Uithoorn. Rechercheurs en digitale experts van het Cybercrimeteam hebben de woning doorzocht. De daarbij aangetroffen mobiele apparaten en gegevensdragers zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

Beslag In de woning werden een aantal zeer dure horloges waarvan de vermoedelijke waarde in totaal minimaal 65.000 euro bedraagt, cash geld ter waarde van ongeveer 5.000 Euro en vele waardevolle collectors-items aangetroffen zoals goederen van Louis Vuitton. Hier is beslag op gelegd. De Mercedes van de verdachte werd eveneens in beslag genomen. In een door de verdachte gehuurde kluis, werd een collectie zogeheten Pokemon-kaarten in beslag genomen, met een geschatte waarde van 11.000  euro. De politie onderzoekt de mogelijkheid om deze goederen als crimineel vermogen aan te merken en af te pakken. Het afpakken van crimineel geld is namelijk een belangrijk onderdeel van de strijd tegen criminaliteit. Veel delicten zijn gericht op geldelijk gewin. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van nagenoeg alle criminaliteit. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen raken OM, politie en ketenpartners criminelen op een plek die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee. In de woning werd ook een goudkleurige replica-Kalashnikov in beslag genomen. Verdachte De raadkamer van de rechtbank heeft de voorlopige hechtenis van de 24-jarige verdachte op 14 februari verlengd met een periode van 30 dagen. Omdat de verdachte tot vandaag in alle beperkingen zat, is de aanhouding niet eerder gemeld.

Wat is phishing? Phishing, het vissen naar iemands gegevens, is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Wat kunt u doen om phishing van uw gegevens te voorkomen? Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat. Krijgt u betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan. Stuur uw bankpas niet op. Uw bank zal hier nooit om vragen. Als u een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om uw oude pas door te knippen en weg te gooien. Stuur ook nooit een kopie van uw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen uw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens over de telefoon. Wilt u een betaalverzoek doen, log dan in op uw eigen bankapp of de website van uw bank en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat u op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen. Vertrouwt u een link niet helemaal, check hem via de website checkjelinkje.nl. Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van dat uw computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad. Als u toch een link heeft aangeklikt Heeft u een bijlage geopend en u vertrouwt het achteraf niet? Laat uw computer, tablet of smartphone controleren op schadelijke software. Daarna kunt u het beste uw wachtwoorden wijzigen. Wacht met internetbankieren tot u zeker weet dat uw computer weer schoon is. Neem voor de zekerheid contact op met de bank en leg de situatie voor. Heeft u op een link naar een (nep) betaalomgeving geklikt en daar uw inloggegevens ingevuld? Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw bank!  Heeft u alleen op de link geklikt, maar daar geen rekeninggegevens ingevuld omdat u het toch niet vertrouwde? Dan is er in principe niets aan de hand. Maar blijf alert. Aangifte doen van phishing U kunt van phishing alleen aangifte doen op een politiebureau. Bel naar 0900 8844 (lokaal tarief) voor een afspraak.


» Politie.nl
dinsdag 22 februari 2022, 14:20 uur
Man (24) aangehouden voor phishing, politie vindt ook Pokémon-kaarten en gouden kalashnikov
de TelegraafDe politie heeft begin deze maand een 24-jarige man aangehouden in zijn woning in Uithoorn omdat hij wordt verdacht van witwassen en phishing. Tijdens de huiszoeking vonden de agenten opvallende spullen.
» de Telegraaf
dinsdag 22 februari 2022, 11:01 uur
Man (24) vast voor witwassen: Pokémon-kaarten en gouden nep-kalasjnikov in beslag genomen
RTV N-HDe politie heeft begin deze maand een 24-jarige man uit Uithoorn opgepakt op verdenking van phishing en witwassen. Bij het doorzoeken van zijn woning stuitte de politie op meerdere waardevolle en bijzondere objecten, die in beslag zijn genomen.
» RTV N-HFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: de Telegraaf
Foto: RTV N-H

Meer nieuws uit Uithoorn

14 maart 14:25Autobrand Uithoorn was tweede dit jaar bij zelfde huis, mogelijk gerichte actie
5 december 14:19Omwonenden ontplofte bouwkeet in Uithoorn zaten rechtop in bed: "Echt een enorme knal"
10 november 15:17Man overleden na val tijdens ophangen feestverlichting in winkelcentrum
17 april 07:45Politie loste schoten om inbraakverdachten aan te houden
16 april 15:56Politie schietend door woonwijk Uithoorn: ’Zo extreem, echt niet normaal’
16 april 10:54Politie Den Haag schiet bij aanhouding verdachten in Uithoorn
23 februari 11:20Bewoners Uithoorns hofje uren op straat na brand in woning, bewoner (34) opgepakt
22 februari 14:20Man (24) aangehouden voor phishing, politie vindt ook Pokémon-kaarten en gouden kalashnikov
1 januari 15:09Politie houdt rekening met brandstichting in buurthuis Uithoorn
7 september 14:32Is dit de kettingrukker die vele senioren angst aanjoeg? Zelf ontkent Jimmy (26) alles
8 augustus 20:55Explosie verwoest raam en gevel woning in Uithoorn
29 juni 20:20Drugsvangst De Kwakel zal niet de laatste zijn: 'Zorgwekkende ontwikkeling'
29 juni 13:50Uithoornse jaren de cel in voor terrorisme- en oorlogsmisdrijven
12 april 17:56OM wil beruchte kettingrukker (26) vervolgen voor zeventien diefstallen
RSS.