menu
zoek

Nieuws Veenendaal

Tiener uit Veenendaal aangehouden voor phishingwebsite

vrijdag 11 december 2020, 12:44 uur

Op donderdag 10 december 2020 heeft de politie een 14-jarige jongen aangehouden op verdenking van het online zetten van phishingwebsites die veelal bedoeld zijn om bankrekeningen leeg te roven.

Het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland kwam de tiener op het spoor door een aangifte van een overheidsinstelling. Het onderzoek leidde naar de 14-jarige verdachte uit Veenendaal. Het bezit van software/hardware voor phishingwebsites is strafbaar. Bij de aanhouding is de woning doorzocht. Verschillende devices zijn in beslag genomen. Het onderzoek gaat nog verder. De websites die de jongen online zette, maken het mogelijk om met zogenaamde panels persoonlijke inloggegevens te ontfutselen van nietsvermoedende mensen. Criminelen zetten zulke phishingwebsites bijvoorbeeld in om achter inloggegevens van betaalomgevingen te komen om vervolgens iemands bankrekening leeg te kunnen plunderen. Er wordt nog onderzocht of de panels daadwerkelijk zijn gebruikt voor phishing. Wat is phishing? Phishing is een vorm van digitale oplichting. Phishing gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid. Wat kunt u doen om phishing van uw gegevens te voorkomen? Iedereen kan slachtoffer worden van cybercrime. Maar u kunt wel maatregelen nemen om de kans daarop zo klein mogelijk te maken. Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat. Krijgt u betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan. Stuur uw bankpas niet op. Uw bank zal hier nooit om vragen. Als u een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om uw oude pas door te knippen en weg te gooien. Stuur ook nooit een kopie van uw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen uw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen. Rijbewijs gehaald? Zet hiervan liever geen foto op social media. De zichtbare persoonsgegevens op de foto van het rijbewijs kunnen worden misbruikt. Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens over de telefoon. Wilt u een betaalverzoek doen, log dan in op uw eigen bankapp of de website van uw bank en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat u op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen. Vertrouwt u een link niet helemaal, check hem via de website checkjelinkje.nl. Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Zorg regelmatig voor software- en beveiligingsupdates. Aangifte doen van phishing Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van phishing? Doe dan altijd aangifte. Hiervoor kunt u bellen met 0900 8844 voor het maken van een afspraak bij een politiebureau bij u in de buurt.

High tech crime in Veenendaal

» Politie.nl


Kaart nieuws Veenendaal. Locatie nieuws: 52.02630 / 5.55443


vrijdag 11 december 2020, 14:20 uur
14-jarige jongen aangehouden om opzetten phishingwebsites
RTV UtrechtVEENENDAAL - De politie heeft een 14-jarige jongen uit Veenendaal aangehouden vanwege het online zetten van phishingwebsites. Met die websites zou de jonge verdachte bankrekeningen kunnen leegroven. De politie kwam de tiener op het spoor door een aangifte van een overheidsinstelling.
» RTV Utrecht
vrijdag 11 december 2020, 13:51 uur
14-jarige jongen aangehouden na opzetten phishingwebsites
de TelegraafDe politie heeft een 14-jarige jongen uit Veenendaal aangehouden vanwege het online zetten van phishingwebsites. Met die websites zou de jonge verdachte bankrekeningen kunnen leegroven.
» de Telegraaf
vrijdag 11 december 2020, 13:07 uur
14-jarige vast voor online zetten van websites waarmee je bankrekeningen kunt plunderen
de GelderlanderVEENENDAAL - Een 14-jarige jongen uit Veenendaal is gisteren aangehouden op verdenking van oplichting via internet. De politie verdenkt hem ervan websites te hebben gemaakt die zijn bedoeld om bankrekeningen te plunderen van argeloze internetters.
» de GelderlanderFoto's bij dit nieuwsbericht
Foto: Politie.nl
Foto: de Telegraaf
Foto: de Gelderlander

Meer nieuws uit Veenendaal

18 februari 17:29Verdachte vast voor overval Jumbo Veenendaal
16 februari 07:50Rechercheonderzoek naar online bedreiging van wijkagenten Veenendaal
6 februari 20:33Man pleegt overval op supermarkt in Veenendaal
4 februari 20:10GVVV-voetballer moet vijf weken de cel in voor gooien van voorwerp bij rellen op Museumplein
3 februari 16:32OM eist lange celstraf voor Veenendaalse webshopafperser met pistoolmitrailleur
2 februari 16:16Straatrover met mes dwingt Veenendaler om scooter in te leveren
1 februari 15:155 jaar cel voor poging doodslag op meubelstoffeerder in Veenendaal
29 januari 22:00Burgemeester sluit bedrijfspand in Veenendaal na vondst hennepkwekerij
28 januari 07:48Hennepkwekerij ontmanteld in Veenendaal
20 januari 14:53Burgemeester Kats van Veenendaal zegt lidmaatschap SGP op na discussie over samenwerking met FvD
13 januari 11:41Politie zoekt getuigen van dollemansrit in Veenendaal
4 januari 13:2617-jarige opgepakt voor gooien zwaar vuurwerk in brievenbus woning Achterberg
2 januari 12:11Actiegroep ‘sluit’ KFC’s in Utrecht en Veenendaal, waarschuwt voor ‘nieuwe pandemie’
31 december 12:36Honderden bellende en appende automobilisten bij Mijdrecht ontlopen boete
20 december 11:15Vrouw (26) slingert onder invloed over de A12, rijdt tegen vangrail en moet rijbewijs inleveren
15 december 17:09Ruzie ontaardt in steekpartij in Veenendaal
12 december 15:40Nieuwe plek voor Veenendaals gezin dat leeft in caravan
11 december 14:2014-jarige jongen aangehouden om opzetten phishingwebsites
10 december 13:27Vivianne Miedema genomineerd voor wereldelftal van 2020
9 december 19:35Dj Nicky Romero luidt jongeren in Veenendaal exclusief het nieuwe jaar in
RSS.